Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fortron Aurum 500W: 80 PLUS Gold za pakatel

Za sebe musím prohlásit, že jsem o tom měl o dost lepší mínění. Jednak jsem trochu po letech zapomněl, že nemodulární verze ani nemá kvalitní kondenzátory, ale hlavně, nefunkční ochrany, to je dílo…no, krásně se to zařazuje do řady střepů, počínaje Blue Stormem II až do dneška.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám, při měřené jiného zdroje postaveného na této platformě se ukázaly nějaké další skutečnosti, určitě zůstaňte naladěni, někdy v příštích týdnech to po pár dalších věcech vyjde…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Se docela divím jak si tu vykládáš a nenapíšeš to rovnou do recenze ;) Tam by se to tak neztratilo ;)
Jinak pěkná recenze, jako vždy i pro nás nepolíbené (nevím proč, ale kromě odstavců kde mluvíš jazykem kmene z jiné galaxie je to pěkně čitelné ;)

Možná bych se trochu přimluvil o test nějakých low power zdrojů (+-300W) aby i normální člověk co nepotřebuje svářet měl nějaký přehled co koupit a co ne. Například mě teď odešel Seasonic SS-430 a to jsem si myslel, že 5 roků mu nebude dělat problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to v procesu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Super, taky ne neco takoveho cekam. Jinak se mi stale vice libi myslenka open-source zdroje. Stahl byhc si plany, vytiskl je, koupil kvalitni soucastky a dal na slozeni spolehlivemu elektrikari....vysledek by bylo primo umelecke dilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Umělecké dílo by to bylo, ale málokdo by to asi zaplatil...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslim. Tedy alespon doufam, ze cena soucastek by odpovidala dnesnimu slusnemu zdroji. U prace pocitam, ze vetsina lidi co by to chtela, by mela i schopnosti si to postavit, cili cenu prace nepocitam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych ocenil nějaký doporučení, co kupovat. Nejradši několik cenových kategorií a v nich příklady lepších zdrojů. Předem dík :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem s ním měl tu čest - cesta z čecháče domů, zapojení, zapnutí a šlus ani jedna 1s, takže opět cesta do čecháče (pro mne hodina přes celou Prahu) vrácení peněz a bral jsem Seasonica S12II-520, kterej slouží doteď, sice neni Gold, ale aspoň fachá:)

Nadruhou stranu Bluestorma mám doma už asi 6let a pořád funguje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

BS II se prodala taky hrozná kvanta, tudíž spousta jich jede do dneška, ovšem mám velmi silné podezření, že ty všechny slouhodobě jely na nízké zátěži. Jak se to dlouhodobě zatěžovalo k maximu, tak to umíralo hrozně moc.

Přitom pod zátěži to není taková katastrofa, jak jsem si dřív myslel, ale to osazení to prostě sráží a na to zacházely. Je to v procesu, další podrobnosti příště.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No extra zátěž neměl: 2xHD4850 v crossu, Intel Core 2 Duo E7200, 3xHDD, 2x2GB DDR2, mechanika, ale běhá to jak řikám doteď.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako mam rozumiet tomuto "Je to každopádně dodnes nejlevnější zdroj s certifikací 80 PLUS Gold".

Myslis tym len 500W zdroje alebo vseobecne radu AURUM bez obmedzenia vykonu?

U nas realne dostupne Gold zdroje zacinaju od 350W ATX(300W TFX) a cenou od 1180.

Osobne radsej uprednostim zdroj s kvalitnymi suciastkami ako s vyssou certifikaciou. Tych par percent spotreby sa mi vrati v zivotnosti.

Inac FSP nesklamal, slusny zdroj so zlymi kondenzatormi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V mnoha obchodech je to nejlevnější zlatý zdroj vůbec, v přepočtu na watt (to je taková univerzální metoda k porovnání) pak snad i absolutně. Prohledával jsem to ovšem jen zběžně, nevylučuji, že někde se nenajde něco jiného. TFC bych s tím raději nemíchal, pak už by v tom byl moc zmatek, zůstaňme u ATX.

Nicméně nefunkční OPP, tomu bych „nezklamal“ zrovna neříkal…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak tato recenze mě dostala. Mám verzi 600W a dost to na různých webech chválili a pak to tato recenze totálně rozcupuje (i když většina testovaných dopadla hůř).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K tomu vám řeknu asi tohle…včera jsem se bavil se zástupcem Seasonicu pro Evropu. Sám si mi stěžoval, jak to všude píchnou na deset minut na kancelářskou sestavu a dají tomu 9-10 bodů, a že bude rád, když se tomu dá konečně záhul.

Poslední dobou mne začínají zklamávat i recenze na jonnyGURU, zdá se, že co autor, to dost zásadní rozdíl v kvalitě. Každopádně jedno mají společné, sebevětší křáp tam stejně dostane 9 bodů. Nějak se jim tam vůbec nedokáže do hodnocení promítnout to, že zdoj je plný šmejdských součástek a to řízení napětí stojí za prd…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Když se bavíte se zástupcem Seasonicu, nebude náhodou i recenze zroje Seasonic SSP-550RT? Taky je to celkem levný gold, i když má záruku jen 3 roky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného je v procesu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

13% ... tohle už není na :facepalm:, ale rovnou na :facefist: autorovi.

Jak si tak pročítám v těch recenzích behemonta ty gejzíry nenávisti kombinované s nulovou praxí v elektroprůmyslu, nabyl jsem absolutní jistoty, že se nenajde zdroj, ke kterému by neměl výhrady. Nicméně po dnešní recenzi začínám nabývat podezření, jestli takový zdroj lze vůbec reálně postavit. Možná by autor-teoretik mohl takový ideální zdroj postavit a recenzovat jej (samozřejmě ignorujme, že to nebude ATX zdroj, protože to člověk na tak malou plochu těžko vměstná).

Opravdu by mě takový bezvýhradní (raději jsem dalek slova dokonalý) zdroj zajímal.

Jako po dnešku asi již raději nebrat na psaný text autora zřetel. Tabulky a průběhy bez komentáře jsou více než dost. Za ty rozhodně děkuji, aby můj příspěvek taky nebyl jen gejzír nenávisti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně ta měření mají velmi malou vypovídací hodnotu. To jsem ještě musel hledat článek o metodice měření, protože link v tomto článku nefunguje.

Tak třeba ten ampérmetr má přesnost jen +-2,5% +- 0,08 A. První řádek tabulky radši komentovat nebudu, druhý řádek se zátěží 20%: Na větvi 3,3 V naměřeno 2,99 A, což je údaj po započtení tolerancí s chybou přesahující 5%. Pak sám autor pochybuje, že mu vychází nějak vysoká účinnost. Rozhodovat se, jestli zdroj projde a splňuje udávané parametry, když je chyba měření v řádu procent, je úplně zavádějící, když je rozdíl o projití/neprojití ve stejném či menším řádu.

Nějaká informace o kalibraci měřidla úplně chybí, pokud vůbec existuje. Neočekávám žádné metrologické standardy, ale základní postupy při měření, které ovládá každý student odborné školy.

Měření zvlnění osciloskopem a použití této hodnoty taktéž pro rozhodování o tom, zda je to v normě či mimo ni je taky o ničem. V článku o metodice měření radši ani přesnost či tolerance změřeného údaje není uvedena. Píše se, že se šum má vejít do 50 mV. Při takovýchto malých úrovních, i za předpokladu vzorného použití sond, může chyba dosahovat i desítek procent.

Autor sice již dřív psal, že jeho konečné procentuální hodnocení je čistě subjektivní, ale předkládat naměřené hodnoty jako absolutní a rozhodovat se podle nich o kvalitě výstupu zdroje nemá žádnou vypovídací hodnotu. Maximálně tak čistě informativní, a to ještě za upozornění, že údaje se od reality mohou lišit o jednotky či desítky procent.

Chybějící praxe je opravdu znát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš čtete dost špatně, nějak jsem se nevšiml, že bych vyřazoval za špatnou účinnost (která jediná je ovlivněna měřením proudu, na nic jiného měření proudu nemá vůbec žádný vliv). To ovlivňuje zejména bodové hodnocení. Přičemž veškeré bodové hodnocení je vyvážené PRÁVĚ TAK, že měření s nejmenší přesností (kupodivu) mají na finální hodnocení nejmenší vliv. Můžete si ráčit všimnout, že nejvíce zdroje tradičně ztrácí na napěťové regulaci (nejpřesněji měřená věc) - klidně desítky bodů, na osazení (fakt), případně až pak na zvlnění.

Přesnost zvlnění daná není už jen proto, že stačí velmi mírně změnit místo, kde se měří, a rozdíly mohou být až desítky procent. V podstatě každá redakce na světě měří něco jiného. Řešit pak přesnost přístroje je úplně podružné, krom toho, ve specifiakci jsem ho neviděl (čímž neříkám, že *někde* udané není) a abych to zjistil, potřeboval bych přesnější přístroj. K vyřazení došlo obvykle za zvlnění, které bylo vždy minimálně o 100 % nad normou, kde je už dost slušná šance, že při jakékoli nepřesnosti to prostě popřád bude přes. Z vašeho příspěvku mám dojem, že jste tak silný praktik, že ani neznáte rozdíl mezi napětím a proudem, případně pokud ano, tak si to neumíte prakticky spočítat, ale rozumů máte na rozdávání.

Na rozdíl od všech světových webů, které jsem četl, jsem udal veškerá čísla, ke kterým jsem se kdy dopracoval. Naprostá většina i těch velmi kvalitních neudává nějaké přesnosti vůbec, takže nemáte vůbec ponětí, co oni měří, to bych doporučil si uvědomit. Velmi přesné laboratorní vybavení si může dovolit tak výrobce, takové věci se neválí na ulici.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, asi být nabušeným praktikem s desítkami let praxe, který neumí ani číst, nestačí k tomu, aby vyrobil pořádný produkt, že. Například je absolutně nezdůvodnitelné, proč řízení napětí ve zdrojích s DC-DC měniči je mnohdy tak špatné, když DC-DC měniče na základních deskách jsou minimálně dekádu schopny výstupní napětí řídit s přesností na mV, tedy alespoň o řád lépe. Když bych měl za nějaký zdroj zaplatit tři tisíce (5+ Kč/W), tak bych čekal, že to bude absolutně top, a ne, že to bude hezky omalovaný střep, který nesplňuje ani to, co výrobce napíše na krabici.

Mám náročná kritéria, chci prostě zdroj, který bude perfektní ve všech ohledech. Praxe je taková, že zatím je každý dobrý tak leda v několika ohledech, ale nikdy ne ve všem. Věřím tomu, že existuje zdroj, který kritéria splní, a pokud ne, tak si ho třeba vyrobit nechám, když to dokážu zaplatit. Zatím jsem v recenzi neměl jediný, který bych opravdu chtěl já vidět, protože věřím, že bude dobrý. Z větší části to jsou zatím věci, které chtěli vidět čtenáři, a jsem nakonec rád, protože se ukázalo, že je to mnohdy jen leštěný prd.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Usuzuji, že studuješ (doktorské?). Máš tedy ideály a nároky vycházející z toho "jak by to mělo být". To já beru, když jsem byl mladý pivečko na FELce, tak jsem taky měl nějaké iluze. Praxe mně z toho vyléčila a to fofrem. Prostě se to nedá.

A nebo dá, zkus si na papír hodit jen součástky které by jsi ve zdroji tohoto typu vidě´t chtěl (jestli tedy vůbec existují, ono kdyby například Nippon dodržoval svoje udávané parametry, nemusel by Panasonic, jakož i Foxxcon mít vlastní přebírací-testovací tým přidružený k nákupčím) a pak si dohledej katalogové ceny. že tě takový "Aurum" vyšel na 4 tisíce? Vítej ve světě neprodejnosti a zbytečnosti. Nejenže si takový zdroj NIKDO nekoupí, protože nikdo soudný nepostaví počítač se špičkovým odběrem = maximálnímu zatížení (či dokonce přetížení) libovolné větve, natož zdroje, ale bude to i zbytečné. Zdroj totiž během 3-5 let zastará nejen fyzicky a chemicky, ale také morálně (aneb 500W před pěti lety? To bylo na SLI nebo CF v počítači).

Výrobci zdrojů nejsou charita. Rozdíl mezi prodejní cenou a cenou fixních nákladů bývá i u této elektroniky 20-30% a u vyšších řad i 70-150%. Vezmeme-li, že recenzované Aurum stojí zhruba 1800 Kč, pak jeho součástky nebudou stát více, než 1200Kč a to tam je větrák v ceně 100Kč, plechy a plasty v ceně 100Kč. Tedy za 1000Kč musíme navrhnout, poskládat, pospájet, přepravit a propagovat zdroj s trvalou účinností 90%. To není zrovna snadný úkol.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Posledním odstavcem jste ukázal, že o tom nevíte ani zbla, dále tedy diskutovat nebudu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S návrhem ATX zdrojů nemám žádné zkušenosti, ale už dlouho se živím návrhem přesných měřících přístrojů pro jednu z největších firem v toto oborou.
Kalkulace prodejní ceny u masově prodávaných levných přístrojů (např. 2ch 100MHz DSO) bývá tak 5x cena vstupního materiálu. U specialit to může být 10x i více.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Behemotovi se nevyplati nic psat, je to ztrata sil a casu. Ten si jen mele svoje a pokud nekdo nesouhlasi s jeho nazorem, je oznacen za debila a tim diskuze konci. Podlozit svuj nazor argumenty je pod jeho uroven... resp. zjistil by, ze vlastne pravdu nema a to nikdy neprizna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, tieto recenzie citam ako velmi usmevne pribehy a hlavne koli obrazkom, mne za sdroje zvnutra pacia :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Behemot je tazky idealista, ktory ma problem si priznat chybu.

cernakus to dobre napsial.
Behemotovi chyba prax a konfrontacia s inymi a realitou.
Moze dostat svoj idealny zdroj, urcite ho niekto vyraba ale nebude to ziadna seriova vyroba.
Bude drahy,bude mat tie najlepsie suciastky, bude mat minimalne zvlnenie, spickovo stabilne napetie ale nijako mu nezlepsi "kvalitu zivota". Je mu v podstate nanic ale k tomuto zivotnemu zisteniu este nedospel.

Preco sa spisckove veci vyrabaju maloseriovo? Preto lebo oproti beznym veciam neprinasaju o tolko lepsiu "kvalitu" v porovnani s ich cenou. Ak by ju prinasali, tak aj napriek vysokej cene by si nasli zakaznikov.

Toto plati pre vsetko, co pouzivame, aj pre zdroje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Amen !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někomu jsem asi rozbil hračky… Víte, nebýt idealistů, kdyby všichni lidi byli jako vy, tak dodnes žijeme v jeskyních a používáme pazourek. Však to přece úplně stačí, ne?

Díky tomu, že takoví lidé jsou, tak se technika posouvá dopředu. Právě před deseti lety přišel na trh Seasonic Super Silencer s tenkrát nevídanými věcmi (aktivní PFC, silnější větev +12 V, extra obvody pro lepší řízení ventilátoru). Evoluce nabrala velmi rychlý spád společně s novými revizemi normy ATX, za dva roky tu bylo Super Tornado s 12cm ventilátorem a vyšší účinností, za další dva roky přišel S12 a o rok později jeho revize A2 s kvalitními kondenzátory. Seasonic stanovil směr, kterého se dodnes drží i spousta střepů, museli, jinak by to nikdo nekoupil. Toto jaksi socialisti nedokážou ve svých deformovaných mozcích pochopit, když je někdo v něčem průkopník, tak to není vykořisťovatel, ale naopak člověk, který jiným přinese techniku, která kdysi byla pro ně úplně nedostupná. Proto dnes každá socka má auto, televizi, ledničku, pračku, myčku, telefon, počítač a připojení do Internetu, i přes to, jak brečí, že se má hrozně špatně.

My jsme se tou dobou rochnili ve Fortronech, které byly brány jako něco božského oproti tehdá rozšířeným sračkám typu L&C (Deer), EC apod. Nebyly špatné, vydržely hodně i přes špatné součástky (díky předimenzování), oproti tomu ovšem byly zdroje Seasonic trochu někde jinde, a dodnes jsou. Z Fortronů předimenzování zmizelo a sračkovité provedení se začalo projevovat. Nebudu se opakovat, ať si každý nakupuje, co chce, ale i když bude s ostatními stádovitě bečet jak koupil něco skvělého a s ostatními se plácat po ramenou, aby jim to nebylo líto, není to pravda. Nemusí jim to být líto, to říct nechci, ale ať mlčí a šoupou nohama, protože prostě kvalitní HW je někde jinde. Jak se nakonec nejspíš ukáže i v příští recenzi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jet do gold-u tak jedine Enermax, Thermaltake a Corsiar. FSP patri do kategorie jasnych smejdu nic vic. Jak uz bylo napsano komentarem nademnou radsi nizsi 80+ tridu ale kvalitnejsi soucastky a integrovane ochrany proti prepeti, podpeti, skratu, pretizeni a k tomu modularni kabelaz tridy ATX12V v2.3 jako 80+ Gold s cinskymi zakladnymi soucastkami, bez integrovanych ochran, kabelazi v kilovem pouzdre bez moznosti odpojeni a ATX12 v2.0. Tez je dulezite jak je prepracovane chlazeni zdroje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nižší produkce takřka všech výrobců stojí za eskremento, na to nezapomínat. Hrozně na dračku jdou všechny ty střepy typu Corsair CX, a je mi jasné, proč raději Corsair obětoval dobré jméno za ty prachy, které se v nižších segmentech trhu točí. Přitom ale mnohdy stačí za podobné peníze vzít kvalitní zdroj sice s nižším papírovým výkonem, ale obvykle na +12 V stejný, přičemž tomu zdroji vůbec nevadí, když pojede dlouhodobě na 90% zátěži.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S Corsairem souhlasím i když je trochu dražší (šmejdy typu CX, TX nepočítám), ale podle mě to plně vynahrazuje záruka 5 nebo 7 let. Sám jsem používal léta Corsair HX620 později HX650 a když jsem v současnosti hledal nový zdroj, nestačil jsem se divit co za paskvily ty řady CX, TX a GS jsou. Nakonec jsem zvolil Corsair AX760i. Ano cena je vyšší, ale alespoň mám jistotu, že z hlediska zdroje můj PC bude ok dlouhou dobu, navíc jak už jsem psal, 7-mi letá záruka to podle mě plně vynahrazuje. Tak si myslím, že tenhle zdroj by snad i našemu Panu redaktorovi stačil ;-)

PS: Na datum registrace nekoukejte. Diit čtu ještě od doby CD-R, jen jsem doteď neměl potřebu se registrovat =)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U některých AX tam začali cpát kondenzátory pochybných značek. Sice na nedůležitá místa, ale tady jde spíš o princip…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je velice zajímavá informace, sám jsem váhal mezi Enermax Revolution87+ a tímto Corsairem. Nakonec podle testů co jsem našel vyhrála větší efektivita a hlavně ta záruka. Byl by Enermax lepší volbou nebo je to tak nastejno? Myslíte, že by bylo někdy v budoucnu možno otestovat například takovýto zdroj, jestli se za ty peníze vyplatí?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu říct, neměl jsem zatím v ruce ani jeden. Podle cizích recenzí nemají nynější high-endové modely Enermaxu nijak slavnou regulaci napětí. Jsou samozřejmě v normě, ale přelézají i 3 %, což bych od zdrojů této ceny nečekal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Typickým znakem FSP je použití nemalého množství fixační srajdy, zde je to jakýsi šedivý silikonový typ, neměl by dělat problémy."

To už jsem taky dřív četl. Jen pro informaci, tato fixace je důležitá a její absence by měla být trestána body dolů. Je to pro zamezení vibrací, které se z pohyblivých komponent ve skříni snadno do zdroje dostanou, stejně jako ze samotného ventilátoru zdroje nebo jen ze špiček procházejícího proudu. Každá větší a těžší součástka má být nějakým způsobem fixována, protože samotné vývody součástky nejsou dostatečně dimenzovány na její fyzické udržení ve všech provozních režimech, tj. včetně vibrací, zvlášt když jsou ve skřiní součástky vzhůru nohama.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Fixace se tam dává výhradně z toho důvodu, aby to nevypadalo před pájením ven, případně aby to nezměnilo pozici před pájením.

Víte, on člověk nemusí prohlašovat, jaké má hrozné zkušenosti z výroby, aby o tom něco věděl. Už jsem si něco nejen načetl, ale reverzně se naučil i ze všelijakých elektropřístrojů datovaných až snad do šedesátých let. Vaše tvrzení nepodporuje jediná moje zkušenosti (a že příkladů, kdy tomu tak není, bych vám mohl dát z rukávu desítky), tudíž si to dovolím označit za ubohý pokus o mou diskreditaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne nedává. Pokud nevěříš, ok, ale zkus použít selský rozum. Pájí se výhradně zespodu, součástky tedy drží gravitace. Těžší součástky by tak potřebovaly podstatně méně "fixační srajdy", nežli ty lehčí. Opak je však pravdou. Jde o nasazení zdrojů, drtivou většinu života totiž součástky z desky visí, nikoliv na ní leží a bezolovnaté pájky fyzikální namáhání, byť relativně nepatrné zrovna neuvítají.

Když jsme dělali televize v PAVCCZ a přecházeli z katod na ploché panely došlo k zajímavé situaci. Z katod byli konstruktéři zvyklí, že zdrojová DPS je umístěna v horizontální poloze po celou dobu životnosti a není tedy třeba používat fixaci lepidlem ani na velké elektrolytické ani na trafa (a že ta byla). Přechod na PDP, které v té době měly opravdu obrovské spotřeby (100W nebyla žádná míra, při bílé to bylo na 42" klidně i 600W), pak vyžádal vertikální uložení zdrojové DPS. Opět naše pájecí pásové linky neměly potíž to zapájet i bez fixace, ovšem už pouhá doprava k zákazníkům (televize se vozily velmi prapodivným řetězcem Plzeň-Hamburk-Vídeň-Praha-Prodejce) nám způsobila na CS oddělení poměrně těžkou hlavu (13% poruchovost zdrojů). Následující provoz ve vertikální poloze kombinovaný se stárnutím v té době vcelku nové bezolovnatky pak další bolehlav (27% i s dopravou). Přitom při klasických zátěžových zkouškách se to simulovat nedařilo (dělali jsme to krátce a ani zdaleka tak intenzivně, jak vyklepané návěsy kamioňaci ve skutečnosti mají). Překvapením a indícií pak bylo, že přímořské oblasti (rychlejší stárnutí pájky), jakož i oblasti se zvýšenou tektonickou aktivitou (otřesy) měly vyšší poruchovost tohoto typu, nežli oblasti klimaticky méně agresivní a tektonicky klidné.
Po velmi drahé a dlouhé analýze byl tedy problém nalezen a řešen stažením televizí a dodatečnou fixací těžších součástek. Taktéž byla fixace zavedena při samotné výrobě zdrojové DPS jakož i SS a SU DPS, které obsahovaly velké elektrolytické kondíky. Tato fixace se udržela do doby, než jsem z PAVCCZ odešel, tedy i do doby nástupu neoPDP, jejichž spotřeby jakož i nižší zápalné napětí přitom těžké součástky eliminovalo.

To je moje zkušenost z praxe v PAVCCZ. Podobnou mám i z kutnohorského Foxxconu. Tedy i když trvalá fixace součástek při pájení je jeden z častých důvodů aplikace, není to ten hlavní. Dočasná fixace je totiž recyklovatelná. Při finišech se chemicky rozpouští, odděluje a znovu použije (a pak dostane hezkou zelenou nálepku :-), takže fixaci jen kvůli pájení by jsi na té DPS nenašel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V té teorii jsou nějaké moc velké trhliny. Nejtěžší součástky jsem neviděl fixované NIKDY, naopak, drobné a lehké věci jako kondenzátory a takový bordel je totálně zalepený. Jediný důsledek je, že když je tím polovina zdroje zapatlaná, akorát se zmenšuej prostor pro chlazení.

Potíž je hlavně u tepelně namáhaných spojů (čili BGA a výkonné čipy), kde tomu zavěšení nepomůže, ale to není nidky primární problém. Tady to bude nejspíš totéž, pasivní chlazení, že by? Že s tím třískají při přepravě, no…se zdroji také, ale ty nejezdí zavěšené dolů, ty jezdí v dodávce naležato.

Jinak fixační sračka je kapitola sama pro sebe, Číňan do dneška používá to žluté chloro či co lepidlo, které vůbec nepatří do elektroniky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z mého pohledu dopadl zdroj celkem dobře. Vysoká účinnost se potvrdila, zdroj prošel v rámci normy ATX. Co víc si přát? Výdrž. Sám mám 700 W verzi, příkon nikdy nepřekročil 400 W, takže o přetížení nebo vysokých teplotách nemůže být řeč. Mizerné kondenzátory jsem čekal. Přesto se po přečtení recenze nebojím, že mi zdroj způsobí problémy dřív, než vyřadím počítač, a to mi ke spokojenosti stačí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem nákup stylu čím víc proužků, tím víc Adidas. Za cenu 700W polo-krámu jste mohl mít kvalitní 500W zdroj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Váš názor je příliš krátkozraký. Z dnešního pohledu máte samozřejmě právdu. Je tu však jedno velké ALE. Původní plán počítal s rezervou pro přetaktování a rozšíření o další komponenty. K tomu nakonec došlo jen z nepatrné části, což se ale vzhledem k tehdejší situaci nedalo předpovědět. Pořád lepší, než kdybych teď měl ten samý zdroj a na kvalitní 500 W v polici padal prach, protože mi výkonem nestačil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na rezervu se vymlouvá naprostá většina lidí, kteří tam ovšem nakonec nikdy nic výkonnějšího nedají. A i když ano, tak zjistí, že jim to nějak nefunguje, protože koupili krám zdroj a je to nestabilní a podobně. To je každodenní realita většiny HW poraden. Nicméně, nakonec, nakupte si, co chcete. Vím, co už roky snáší můj stařičký 400W Enermax Liberty s průměrným provozem 16 hodin denně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu pointu. Nejspíš zbytečný komentář, který vyprodukovala Vaše snaha mít v diskuzi navrch.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tenhle zdroj jsem si pořídil a zatím spokojenost. Zátěž nemá velkou, větrák v tiché místnosti neslyším, teplota vyfukovaného vzduchu je subjektivně jen nepatrně vyšší než vzduch v místnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám tento zdroj: http://lepatek.com/eng/product_content/1/1/33/#produkte (Lepa je dceřinka Enermaxu) a naprostá spokojenost. I v recenzích dopadá zdroj výborně. Neplánuje Behemot test něčeho právě od společnosti Lepa? Distributor TNTRADE je v zápůjčkách velmi pružný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Už jsou distribuované i u nás? Každopádně Lepa je značka Ecomasteru, s Enermaxem mají jen nějakou spolupráci. Některé modely pro ně dělají, něco je zas docela bída od CWT apod.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Distribuuje je TNTRADE již více než rok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že jsem je tam viděl, nemůžu teď sloužit, naposled jsem koukal před několika měsíci. Mno, zkusím to příště vzít v potaz.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Behemote vyber na testovani neco poradnyho, cemu vyrobci fakt veri. (a za co si nechaji zplatit) 80+ platinum, s vykonem kolem 500W (nebo min, musej mit lepsi soucastky nez ty s vykonem v kW) Seasonic dela pasivni 80+platinum se zarukou 7 let. Fakt by me zajimalo jak neco co by melo obsahovat nejlepsi soucastky co do desktopovejch zdroju dneska davaj dopadlo.

Sam mam 460W pasivni seasonic. Kvuli pasivnimu chlazeni a 7 lete zaruce. Zdroj mi nikdy stejne nevydrzel vic jak 3-4 roky, takze 7 leta zaruka celkem vyrovnava vetsi cenu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidím, co bude k dispozici. Jsme v jednání se zahraničním distributorem, no že zatím moc výběr slabších zdrojů nemají a já to přes 600 W pořádně nezatížím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám "menšieho brata" FSP Aurum Series GOLD 400W a som za vyše 10 mesiacov spokojný a to aj so (ne)spotrebou a (ne)hlučnosťou. Efektivita pri 20% záťaži 88,65%.

Používam ho prevažne v zostave:
• VIA EPIA M920-12Q Mini-ITX Embedded Board
• VIA QuadCore L4700E 1.2GHz Processor
• 16GB SO-DIMM DDR3 1600MHz RAM
• Sapphire AMD Radeon HD6850 1GB GDDR5 GPU
• 2x 64GB SSD
• Cooler Master Elite 120 Advanced Mini-ITX case

Používam ho aj recenziách napr. aj tu v test: http://diit.cz/clanek/test-via-quadcore-l4700e-1200-mhz/testy-spotreba

Takže díky za recenziu - dozvedel som sa o FSP Aurum Series GOLD omnoho viac ako reálne dennodenne postrehnem. Veľký rešpekt pred takýmito recenziami.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Recenze OK, potvrdila zase co si o Fortronech uz radu let myslim (ehm...a co mam v PC? Hafo let BlueStorm... Ale v NAS-u "zlatou cihlu" ;) ) - jedna vec ktera mi ale tak nejak uz od zacatku vadi je to deleni na low - middle - highend a kalkulace Kc/W. Tohle by chtelo nejak jinak, jak nevim - nemam paten na rozum, ale v dnesni dobe pomaly na W zdroje az tolik nezalezi (pro 99% uzivatelu je cokoliv nad 400W zbytecnost). Mozna by to sneslo i nejaky "vseobecne osvetovy clanek" o prikonu/vykonu a treba i historickem vyvoji PC (uz jen rozdil od ery "netburst" primotopu po dnesek...), rozebrat trochu i 80+ certifikace...atd...

BTW - pokud by byl zajem, mohlo by mozna stat za to otestovat PicoPSU...? Pripadne muzu neco zapujcit ;) Muze byt zajimave z pohledu ucinnosti, a treba vyvratit nektere dogma "jak se usetri" (neb se ztrati x% na napajecim adapteru)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

+1, test PicoPSU by byl určitě zajímavý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych uvítal v testu Seasonic G nebo platinový pasivní FL2 F3. Chtěl bych vidět jak si povedou proti Huntkey FX500SE.

Jinak tento test prohloubil ještě více moje nechutenství k Fortronům. Nečekal jsem zázrak, ale věřil, že to bude lepší. Kdyby to mělo alespoň schopné ochrany a kvalitní Chemi-cony tak by se dalo už uvažovat o srovnání se Seasonicama.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

K těm ochranám už info výš, někdy v příštích recenzích o tom prohodím odstavec. Modulární verze Aurumu má Chemi-Cony, dřív nebyla cenově tak daleko od nemodulární, ale po letech se dost oddálila.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přátelé, mohu se zeptat, co to doma provozujete za pracovní stanice, že na to potřebujete taková šíleně výkonná monstra. Já se, pravda, spíš vyžívám v tom, že silou vůle v sobě potlačuju pocit morálního zastarávání, takže počítač co nejdýl držím bez investic a když už si něco neodkladně pokazí, tak to ještě aspoň rok udržuju na kompromisech, než koupím nějakou výběhovku, ale o komponentách mám pořád obecný přehled a nedovedu si představit, k čemu je potřeba špičkový výkon 700 a více wattů. Mě už i těch 500W přijde jako nebesa.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou pracovní swtanice, ale herní PCčka. ono takový kombo FX-8320@4,5GHz+HD7970GHZ@1200/7000MHz si nějakých 500W ve špičce pápne. A hraní her je přitom někdy hodně dlouhodobá špička (i 5 hodin v kuse). Není úplně optimální provozovat zdroj na 90-100% nominálního výkonu, i když to tady občas behemont naznačuje. Optimální zatížěná špičky je tak do 80%. A to jsme na nějakých 630W pro budoucnost a stárnutí kondíků tedy 650-700W.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co to má být „optimální“. Kvalitní zdroje jsou velmi předimenzované a obecně čím menší nominální výkon u takového zdroje, tím lépe to jde přetížit (je to v podstatě výkonnější verze označená jako slabší).

Hraní her je pětihodinová špička tak leda u věcí typu Crysis, které zatíží většinu obvodů, které na GPU zatížit jdou. Jinak to vůbec není pravda, zátěž CPU ani GPU není ani ve hrách maximální. Je dost rozdíl mezi tím, když Správce úloh napíše 100 %, a když skutečně je vytížení 100 %. A u zdroje, který zvládne továrně klidně 120+ % svého výkonu není párhodinový běh na 100 % absolutně žádný problém.

To je problém u levných střepů. Nevyráběli jste nakonec něco takového do těch vašich plasma displejů, že si to teď projektujete do každého zdroje co existuje?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Behemonte, behemonte to že Seasonic neshoří pět minut poté, co ho zatížíš na 100%, neznamená, že se jedná o optimální zatížení. Prvně mu životnost snižuješ přímo geometricky dolů a můžeš se dostat i pod střední dobu života, druhak u toho řve, že dokonale přehluší i boxovaný chladiče procíků a za třetí účinnost, kvůli které jsi si připlácel je tatam. A s věkem zdroje se to bude jen zhoršovat.
Bohužel u drahých zdrojů (2-4 tisíce Kč) se najde mnoho lidí, kteří přemýšlí jako ty, tedy součet TDP jejich komponent vyrovnává a nebo převyšuje maximální povolený výkon zdrojů. Ty to sice vydrží, ale v kombinaci s delší zárukou pak koukneš do CZC na poruchovost a jen kroutíš hlavou, jak může mít SS-360GP 13%, SS-650RM 3%... no může, protože tyto zdroje to přetížení dlouho taky nevydrží, kvalita nekvalita.

Dále, pokud umíš sestavy stavět, pak obvykle spáruješ procesor a grafiku tak, že se ve většině her nefláká ani jedna. Když jsem vyjmenoval výše uvedené kombo, tak jeho spotřebu ve hrách myslím vážně (měřeno na vstupu, přepočítaná účinnost). Ano byl to crysis 3, ale nedělej si iluze, že FarCry 3 si pápne o 100W méně, je to 26W. Když si někdo kupuje sestavu za 37 tisíc, tak už hraje vše na maximum. Máloco se mu tam fláká.

A jestli jsme vyráběli levné střepy do našich televizí? Nevím, jak se to vezme. Interní cena (náklady bez naší přidané hodnoty, tedy součástková) zdrojů byla kolem 1000Kč, prodávali jsme je servisům po 5-6 tisíc kus (běžná praxe, aby si lidé nenechali opravovat telky). Když vezmu, že zdroje neobsahovaly krytí ani větráky (to bylo součástí chasis), tak si myslím, že to šmejdy nebyly. Ostatně pár jsem si jich "vypůjčil", vylepšil a oba mi slouží dodnes. Navíc už tehdy jsme honili spotřebu a snažili jsme se přesvědčovat zákazníky, že PDP má stejnou spotřebu jako LCD (nebyla to pravda, ale dalo se zajistit, že v některých režimech se běžná spotřeba blížila maximální u LCDček), takže i když mně tehdy nenapadlo měřit účinnost a zvlnění, hádám, že jsme se snažili o maximum, co za ty peníze bylo možné udělat.

A k tomu tvému vtipu na kvalitu Panasonicu... já nedávám 13% zdroji, který je prokazatelná tichá goldka. Možná by jsi ty měl ukázat ten zdroj, který v tvých přísných měřítkách obstojí. Zatím to vypadá tak, že ty si projektuješ romantické představy teorie do praxe a podle toho pak vypadají tvá hodnocení.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano já mám strop 350W u mé sestavy a to jede pouze 10% svého času. Mám 530W zdroj, ale jednak mírně předimenzovaný zdroj není na škodu. Jednak má vyšší účinnost, lepší životnost, hlučnost a nižší zahřívání. Ale mít pak rezervu 300W postrádá smysl samozřejmě... Pak když zdroj má víc jak pět let tak klidně méně kvalitní může ztratit až 100W výkonu, což je pak problém EC apod. které umřou na přetížení když ten zdroj byl dostatečně dimenzován.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dost velky hate na recenzenta tu vidim, netusim ale preco. Su to jedine recenzie takehoto druhu, ze valna vacsina zdrojov v nich uplne prepadne je uplne jedno.

Bude niekedy ten SuperFlower ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten hate nie je naozaj sposobeny len tak. Ide o sposob akym su recenzie pisane a koniec koncov aj reakcie samotneho recenzenta.

Po literarnej stranke sa nemaju objavovat v recenzii oznacenia ako "C(r)apXon" a podobe. Urazanie nejakej znacky by malo byt neprijatelne nehladiac na to ako negativne ma recenzent skusenosti. Na to moze sluzit dovetok niekde v hodnoteni na konci. Koniec koncov tie kondenzatory spravidla splnaju to ake maju katalogove udaje (zivotnost a podobne) takze oznacit takeho vyrobcu za smejd je prinajlepsom povazlive ked kazdy vyrobca vie do coho ide.

Po osobnostnej stranke si nenecha poradit od ziadneho diskutujuceho ktory ma skusenost z vyroby a miesto toho ho uraza. Je to velmi smutne vzhladom na to ze ti ludia velakrat MAJU pravdu. Totiz nie je hanba urobit niekde chybu v merani a dokonca hodnoteni. Hanba je neprijat nove informacie a nedostat sa dalej, neopravit svoje zavery.. A ze viem o com pisem, pisal som recenzie na hw nieco viac ako dekadu dozadu v casoch ked bol kazdy MHz navyse dolezity.

No a nakoniec po technickej stranke, zavesit osciloskop a meriat neznamena ze to co vidim na obrazovke je naozaj to co sa nachadza na kabloch. Toto plati obzvlast v spinanych zdrojoch (ktorych vyrobou sa zaoberam poslednych zhruba 13 rokov). Ak by bol zaujem s tymto mozem pomoct aby som nebol len sviniar co naznaci a nic nepovie ale vo fore to pisat nebudem. Ak bude chciet moze napisat mail, skype, nebranim sa dokonca ani osobnemu stretnutiu.

V neposlednom rade je to urcovanie standardov co patri a co nepatri do high end. A tu vidim asi najvacsi kamen urazu. V napajacich zdrojoch plati pravidlo ze ked zdroj neovplyvnuje spravnu funkciu zariadenia ktory napaja, tak je dobry. Pri meracich pristrojoch je sum samozrejme velmi dolezity, stabilita napatia uz trosicku menej ale dajme tomu. Pri zariadeniach ako je PC to moze byt naozaj kazdemu ukradnute ci napatie v crossregulacii ulietne alebo nie o par %, na spravnu funkciu to nikdy nebude mat vplyv, duplom este po tom ako to musi preliezt dalsim step down menicom. Prirovnaval by som to k dobijaniu LiION baterie stale na 4.2V uz pri poklese na 4.0 aby mal mobil lepsi vykon, co je samozrejme somarina.
Spinane zdroje maju ovela zaujimavejsie parametre ktore sa daju meriat a hodnotit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Sposob akym su recenzie napisane sa mne paci, urcite aj mnohom inym. Samozrejme pokial mate nesuhlasny nazor, mate pravo na vyjadrenie ako ste uz aj ucinili. No namiesto neustaleho vyplakavania sa zacnite spravat ako chlap ktory si za svojim nazorom stoji, stante sa muzom cinu a prestante uz konecne citat to co vam tak reze oci. Alebo inak povedane, prestante nas tu otravovat s vasim dirigovanim ako by sa podla vas mali pisat clanky.

Preco by si mal dat poradit od niekoho z vyroby? Kto k*rva tie vyrobky przni? Recenzent, alebo vyroba? Moralna hodnota je umely pojem a proti tym ktori su si vedomi tejto skutocnosti zaviedli vyrobcovia do svojich vyrobkov rozne kurvitka aby aj ludia pre ktorych produkty moralne nezastaravaju boli nuteni nakupovat nove a nove sracky.

Napriklad, mam Hi-Fi zostavu ktora ma viac ako 20 rokov a nemyslim si ze by som ju potreboval vymenit z nejakeho dovodu. A keby som sa aj rozhodol, nebolo by to take jednoduche, kedze ak by som zhanal ekvivalent kvality, cena by sa pohybovala radovo v tisicoch eur. Pokial by som zhanal ekvivalent sumy za ktoru by som starucku zostavu vedel predat, zohnal by som obycajny smejd, srot, odpad ktory zvukovo je o niekolko radov nizsie a zivotnostou ktora sa rovna zlomku povodnej zostavy.

A tak to je dnes vsade, splnime iba to co je nutne (aby mohli na krabicu uviest specifikacie), najkratsou cestou a tak aby sa na to dala nahodit co najvacsia marza. Zivotnost produktu naplanujeme o nieco dlhsiu ako je "moralna zivotnost" a produkt je hotovy.

Co sa techniky merania tyka. Ano, suhlasim, mozno niektore percentualne ulety nie su dolezite, ale to si uz citatel odfiltruje sam co ho zaujima. Pre mna ako citatela je dolezite to ze sa mam produktu z daleka vyhnut uz len preto ze obsahuje velmi lacne suciastky s kratkou zivotnostou, ktore su este rozmiestnene tak aby ich zivotnost bola este kratsia.

Kedze nie som hrac, nepotrebujem zdroj menit kvoli nedostatocnemu vykonu. Preto u mna zdroj moze prezit kludne aj 2-3 zostavy. No domacu PC infrastrukturu vyuzivam velmi intenzivne a kvalitny zdroj je preto velmi potrebny a ceneny (beh 24/7).

Takze ja dakujem Behemotovi (nie Behemontovi ako ho zvykne tlupa analfabetov s praxou z vyroby prezyvat) za jeho recenzie a clanky. Som rad ze tu je niekto kto nema problem napisat ze na trhu su nablyskane sracky od ktorych radsej ruky prec.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ako si povedal, mam na to ako to ma vyzerat realne iny nazor ale preco by som mal preboha prestat citat informacie ktore mi niekto ponuka na zlatom podnose. Samozrejme dospejem k inym zaverom ako pisatel clanku lebo mam iny pohlad na vec. Ked sa ti nepaci necitaj co pisem, aj tak to nebolo urcene tebe tak co ta to trapi co pisem.
Od ludi z vyroby si treba nechat poradit lebo dizajner vyrobku dostane presne predpisane ako ma vyrobok spravit a nemoze s tym urobit.

Ak potrebujes kvalitny zdroj na beh 24/7 tak si ho kup. ked si taky nenasiel kludne mi napis. Nasiel si dieru na trhu? Super dohodneme sa
odfinancujes vyvoj a vyrobi sa super zdroj so zivotnostou 20rokov. Potom ho mozes predavat, zaistim vyrobu (ktoru budes samozrejme financovat). Tvojou ulohou je iba udrzat odbyt. Aha, on ti to nikto nezaplati lebo ludia chcu lacne veci co vydrzia navzdy a tak sa bud stane ze ludi ktorych zamestnavas musis vyhodit alebo im najst novu robotu. A teraz si to predstav v globalnom meradle kde firmy musia generovat zisk. Ak si trufas, kludne napis dohodneme sa.

Aby som to vztiahol na clanok, zdroj je dokonaly az na:
horsie kondenzatory (daju sa vymenit)
dierovany plech tam kde diery mat nema (nie je problem v realne prevadzke, a keby aj hej prelepis)
power monitor (tam je dokonca otazka ci to je alebo nie je problem)

takze ak potrebujes zdroj na 24/7 nebud lakomec daj nejakemu lokalnemu bastlicovi 30e na vymenu kondikov a dostanes zdroj po ktorom ti pisti srdce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Lakomca treba hladat na inom konci retazca. Ja nemam problem si zaplatit za drahsi zdroj renomovaneho vyrobcu, pokial mam zaruku ze nie je poskladany z toho najlacnejsieho hnoju aky je k dispozicii.

Zial dnes su praktiky take ze v ramci maximalizovania ziskov sa setri na kvalite komponentov. Cize to co uvadzas ty je trosku mimo. Zakaznikom su predavane nablyskane sroty s 300% marzou a skvelymi specifikaciami ktore vymyslalo marketingove oddelenie. Dalsi prijem je zaruceny tym ze zdroj sa po istom case odporuci a kto by si uz len daval zdroj opravovat? Take ludi je minimum, trendom je spotreba a konzum. Ze niekedy vedeli vyrobky vydrzat uz si ludia dnes pomaly nepamataju.

Cize tu to nie je o tom ze k*rvia vyrobu aby udrzali pracu zamestnancom. Tu je to o tom ze manazment chce nove luxusne auta, sef chce jachtu a atd.. Dnes uz pomaly nikoho nezaujima spokojny zakaznik a reputacia. Ved aj negativna reklama je reklama a hlavne ze to ludia kupuju...

A mne je tento pristup proti srsti a preto som vdacny za taketo clanky, kde sa nevahaju pozriet na zub dnesnym vyrobkom. Rad selektujem co nakupujem, nepozeram len na vzhlad a na cenu. A to plati aj mimo elektroniky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja ti to kvitujem, tiez by som chcel mat to najlepsie a som si to ochotny zaplatit.
Problem je prave v tom realnejsom hodnoteni ceny zdroja.
Zdroj za koncovu cenu 200e ludia nekupia pricom odzrkadluje naklady na vyvoj, vyrobu, distribuciu ale aj udrzatelnost firmy v chode.

Preto je pre mna hodnejsie sice spomenut ze kondenzatory osadene v zdroji patria k low endu ale sustredit sa na ine parametre ktore sa v recenzii spomenu. Tie kondenzatory si fajnsmekri uz vymenia, ale ked bude vykazovat zdroj ine vady ktore sa nedaju odstranit tak lahko to je uz horsie.
A nakoniec, udelovat nizke percena za vlastnosti ktore nijak neprekazaju pouzitiu to je uz len ceresnicka na torte.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Tie kondenzatory si fajnsmekri uz vymenia“ a těch 98 % ostatních už si je nevymění.

CrapXon a podobné jsou šmejdy *právě a zejména* proto, že ani nesplní to, co mají v datasheetu člověče!

Zbytek jen telegraficky: zdroj s nefunkčními ochranami není problém, aha, tak to jo. Vždyť vlastně ono je v pořádku týrat součástky napětím pod 11 V, než zasáhne ochrana proti podpětí. Naštěstí většina sestav se v takovém stavu neudrží stabilní a restartuje, taky řešení. Ale toto si má řešit zdroj, ne se spoléhat na to, že procesor udělá chybu a systém spadne.

Rozjeté napětí nemusí nutně vadit, ovšem negativní efekty to má a u zdrojů v nejvyšším high-endu za peníze, které stojí, je to neakceptovatelné, zvlášť, když levnější zdroje to klidně zvládnou uřídit lépe. Dále, je to taktéž metoda *pro porovnávání*, kdybych to bral stylem „to je dobrý“ jak vy, tak všechno píchnu na 150W sestavu a dám tomu 9 bodů z 10 (ten jeden bod odeberu za nějakou kravinu aby se neřeklo, jako že tomu chybí madlo na krabici atp.), jako většina světových „recenzentů“.

Ke zvlnění, jestli něco máte, klidně pošlete e-mail, pokud to bude konstruktivní, můžeme se o tom bavit. Většina z toho nahoře jsou pouze nadávací bláboly a když je tam *náznak *nějakých zkušeností, tak je to v přímém rozporu s tím, co jsem viděl já, a jelikož to není nijak podložené, tak děkuji pěkně, že mi dovolíte si na to udělat názor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ved to sa ani neda mysiet vaze co pisete tu o tej nefunkcnej ochrane. Proste podla Vas sa mal zdroj vypnut pri pretazeni.... takze ani sa nemusel restartovat ani procesor nestihol spravit chybu, mas okamzite blackout... to ti poviem, to je mi vyhoda.... a veta "ono je v pořádku týrat součástky napětím pod 11 V" ma dostala

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, okamžitě výpadek, slušný zdroj totiž vůbec nesmí pouštět takové věci ven, to ať už se raději vypne. Pořád lepší, než doufat, jestli to VRM snese, nebo taky ne a odpálí to grafickou kartu, desku, disk a tak můžeme pokračovat. Já myslím, že diskům dělá napětí pod 11 V vyloženě dobře, ty úplně chrochtají blahem. Nebo že by ne…

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Disk sa vypne pri znizenom napati sam a to sposobom. Nahodny vypadok zdroja je zrovna pre HDD ovela neprijemnejsi aj napriek tomu ze vykryva energiu z kondenzatorov. Takto fungovali disky minimalne od doby 486.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V éře největší „slávy“ šmejdů typu L&C umíraly disky na podpětí, přepětí či zvlnění jak na běžícím páse, tudíž to „způsobné“ vypnutí asi úplně nepomáhalo. Neříkám, že i odříznutí proudu je košer, ale je to pořád ve všech ohledech lepší, než když zdroj dává na výstupu bordel.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V jednej veci si sypem popol na hlavu to padnutie napatia na 10.7 V. Sposobene to bolo tym, ze som sa sustredil na grafy a tabulky, kde som videl ze pri 580w ci kolko sa zdroj nevypol. To som naozaj nepovazoval za problem nakolko ta meracia krivka skoncila prilis skoro.

Co sa tyka CapXconov tak tie DS spravidla naozaj splnaju, 2000h pri nominalnej zatazi je cca 3 mesiace chodu, a to mi zatial vydrzalo kazde zariadenie, aj to co bolo zle navrhnute a kondenzatory tam boli ako na razni.

Recenzia nema byt porovnavacia, ma byt vecna. Ak zdroj splnuje normu ATX a sum je nasobme nemsi ma to byt jeho plusom. Ak je crossregulacia nasobne lepsia ako norma vyzaduje ma to byt jeho plus.
Tu normu nevymyslal 20r typek ale ludia co tie skusenosti maju a vedia povedat ze toto nam na napajanie staci.

Naopak moze byt hodnoteny zly termalny profil, alebo horsia ci lepsia ucinnost. Pripadne uviest ze napatia su uz na hrane toho co by mali byt.

Mimochodom k tej stabilite, nevidim dovod preco by mal system padat pri 10.7V, nenapada ma ani jeden klucovy komponent ktory by potreboval vyssie napatie ako 3.3. Skorej by som skladaca ktory dal 500w zdroj do 600W zostavy vytahal poriadne za usi.

Overpower protection sluzi na ochranu zdroja a nie zariadenia. Ak zacne zrat 500w zostava zrazu 600w tak je niekde problem a nemam pravo sa stazovat na stabilitu zostavy.

Ak sa chcete niecomu priucit ako som povedal som k zastihnutiu. Email poznate. Ja som tiez nikdy nepovedal svojmu ucitelovi "posli mi mail, vidim naznaky ze sa do toho rozumies, ostatne su blaboly. Ked sa mi bude pacit pridem ti na prednasku". Kazdy kto studoval ma dobru predstavu o tom ako by to pokracovalo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všiml jste si, že ten počet hodin je specifikován při teplotě 105 °C? Low-ESR kondenzátory mají většinou specifikováno 4000+ hodin, ovšem nedělejme si iluze, že C(r)apXony vydrží při takové teplotě a filtraci zvlnění tvrdého zdroje víc než možná několik týdnů.

V tom se prostě rozcházíme. Když je zdroj prodáván pro všechny a ne jen znalé stavitele sestav (což je, OEM to není), tak by *za žádných okolností* neměl nikdy pustit na výstup nic, co je mimo specifikaci a co by mohlo poškodit komponenty. Rozhodně ne v segmentu high-end.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4000+hodin a vecsinou? Drviva vecsina Low-ESR a ultra low-ESR ma 2000 hodin(narychlo neviem najst ziaden z fakt low-ESR, coby mal viacej ako 2000).
4000+ sa bezne do takejto elektroniky nedavaju. Taka vydrz tam nieje potrebna a byvaju vecsie ako 2000h(priestoru je malokedy dost).

Tie nekvalitne urcite nevydrzia tolko co kvalitne. To nepovazujem za extra problem alebo za nieco vynimocne. Takto je to aj pri inych veciach.

Hlavne je si to uvedomovat pri navrhu zariadenia. Davat spickove kondenzatory do vsetkeho nieje riesenie ale mrhanie prostriedkami.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Su tam konkretne kondiky, konkretne typy. Ja by som rad pocul nieco konkretne presne ohladom tych konkretnych kondikov, mna vyleby ala C(r)apXony nezaujimaju. Mozno niekedy mali neklvalitne kodiky, mozno ano, mozno nie, mna zaujimaju presne tie co su tam. Aj kvalitny vyrobcovia raz za cas vydaju nejaky shit seriu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mícháte jabka a hrušky, low-ESR a ultra-low ESR jsou něco úplně jiného, ve zdrojích se používají výhradně low-ESR (a nějaké general-purpose). Případně v dnešní době polymery, které jsou pak ještě za ultra-low ESR.

Špičkou v tom, vytáhnout i ze šmejdu maximum, je Delta, ovšem i u nich jsou případy, kdy zdroj na kondenzátory zajde. Kupodivu i Seasonic (OEM) je na tom dost dobře. FSP Group ani moc ne, ti to dělají za cenu strašných průvanů a tím pádem i hluku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemiesam jablka s hruskami, narazal som na tvoje tvrdenie, ze vecsina kondikov ma zivotnost 4000+h pri teplote 105 °C.

Kondiky s 4000+h sa bezne V PC nenachadzaju(ani v zdrojoch). Ak ano, tak je to vynimka(vyrobca nemal nic ine po ruke). Je fuk,ci sa jedna ho Low-ESR, Ulra-Low ESR, general-purpose, polymery,....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, co to blábolíte…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

3x vodič 18AWG, délka 56cm, úbytek napětí 0,120V při zatížení 10A/vodič. Tj 30A na konektor 6pin (nebo 40A pro 8pin).
Nevím, kdo by měl dostat za uši, ale výrobce to nebude. Je to dobře zvolený vodič.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U zdroje, který při zátěži větve +12 V leze s napětím pod 12 V, se skutečně každý zbytečný úbytek pozná. Asi někteří jiní výrobci nedávají vodiče 16AWG do drojů s 2/3 výkonem jen tak pro potešení výrobce kabelů, že…

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je dezinformace. DC/DC měničům na grafické kartě je takový úbytek napětí ukradený. Pracovní napětí karty je hodně pod 3,3V takže jestli na vstupu je 12,0V nebo 11,8V nezáleží.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Počúvajte, Chupas, a čo vy si predstavujete pod takým pojmom „ukradený“?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ze Behemot je CURAK

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Kazda desetinka je dulezita" a cely to merite pomoci mrdkoidniho meraku za dve stovky. Si nejdrive kupte multimetr a pak se budem bavit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se mrdkoidní měřák TECHNICS FK 8400? Co při měření na 12V má chybu měření po přepočtu brutálních 0,08V? Zrovna jste mu měl doporučit výrobce a typ Vámi doporučovaného multimetru, abych si udělal představu co požadujete za přesnost. Snad něco od Fluke s přesností 0,025% vyhoví?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, treba fluke, agilent atd. Neco, cemu se da verit.
FK 8400 ma presnost 0,5% +-2digit z rozsahu, takze 0,09995V +- 20mV.
Jako je pro behemota brutalni rozdil v kvalite kondenzatoru, tak takovy brutalni rozdil je v mrdkoidni meraku technics a necem kvalitnim.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, docela bych se přimlouval za recenzi alespoň jednoho z těchto Seasonicu, zda li je to za dobrá volba.
Jde o tyhle kousky:

Seasonic SS-360GP
Seasonic SSP-350GT

Oba zdroje splňují 80+Gold, co si o nich myslíte?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

popř. i 450W modely s 80+gold, viz.:
Seasonic SSP-450RT
Seasonic SSR-450RM

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim,

zakladam trosku offtopic, ale potrebuji zakoupit novy kvalitni zdroj. Vybral jsem Corsair RM550. Chci se optat jestli nemate v planu udelat recenzi na tento zdroj nebo jestli nemate nejake informace jestli kvalita odpovida cene .... predem dekuji za pripadne odpovedi.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zlatá řada od CWT? Zajímavé. Našel jsem jediný test na PC Perspective, má to kvalitní osazení, což v tomto cenovém segmentu očekávám automaticky, ale zvlnění a řízení napětí je horší. Trochu to přepálili, vypadá to, že kdyby to prodávali jako 500W model, bude to lepší. Není to žádná hitparáda, ale tak od pohledu mi to zas přijde lepší než třeba Be Quiet! ve srovnatelné cenové hladině.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pozeram aky lacny fortron v ponuke http://www.alza.sk/fortron-fsp300-50gmn-d456907.htm nezaujimalo by vas co je dnuka?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec neznám, co to je zač?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.