Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fractal Design Define R5: navrženo pro vodu?

Zepredu
Skříně řady Define od švédské společnosti Fractal Design se nám přehouply do páté revize R5 a já výjimečně akceptoval jeden vzorek. Zkušenosti s Define R3 jsem neměl valné, proto jsem se pak řadě vyhýbal i s R4, zlepší to R5?

Uprostřed panelu, který se nachází v přední části stropu, sedí velké tlačítko pro zapínání. Reset je minimaturní, nechápu proč, je to tam tedy na to, aby to člověk mohl mačkat (nebo ne)? Napravo jsou konektory USB 2.0 a 3.0, nalevo 3,5mm audiojacky pro sluchátka a mikrofon.

Panel 1

Horní pozice pro chlazení byly výrazně rozšířeny, nyní dosahují až k panelu. Zaslepeny jsou plastovými plackami, které se dají vyjímat jednotlivě vycvaknutím vždy dvou pacek z vnitřního prostoru skříně. Nahoru na strop se má vejít až 420mm radiátor, pro to je ale třeba půlku věcí vymontovat, včetně koše pro 5,25'' mechaniky.

Shora 62

Zde se naplno projevuje hotfixování na základě zpětné vazby od recenzentů a majitelů, které není domyšlené a dotažené do konce. Nevešly se tam obří radiátory vodního chlazení a uživatelé je nutně musí mít zevnitř (to bude asi těmi šuntovními all-in-one komplety, kde to nerozpojíte pro prostrčení hadic)? Tak to uděláme větší, ne? Oh, wait… A co ti, kteří chtějí chladit vzduchem? Dají tam 140mm ventilátor, výborně, a co ty díry po straně narušující proudění vzduchu?!

Wtf 0

Pominu otázku toho, kolik lidí skutečně používá vodníka (a kolik o tom jenom sní a kavárensky kritizuje skříně, že na to nejsou uzpůsobené). Přitom na pořádného vodníka se dělá pořádná skříň, na míru. A přitom i takto je to řešitelné, stačí přidat do balení menší kus plastu (nebo záslepky udělat rovnou z dvoudílných segmentů), který se tam šoupne, když chcete osadit jen 14cm ventilátory. Koho napadne osazení dvou 20cm ventilátorů, ten má smůlu rovnou, nevejdou se na šířku. A něčeho mezi tím je na trhu jen hrstka, plus jak na to nejsou pozice připraveny z výroby, tak nastávají další komplikace. Šestiúhelníkové perforace jsou moc velké a běžný šroub pro montáž ventilátoru tím propadává. Jak u blbejch na dvorku. Použít by snad šlo gumové úchytky.

Zadní část

Vzadu je pozice pro další 120/140mm ventilátor, v tomto případě posuvná, aby bylo možné na strop dát nějaký ten radiátor či ventilátor. Je to sice lepší jak v Define R3, kde se tam pracovalo naprosto tragicky, ale zase máme ty díry navíc… Kapitolou samou pro sebe je pak část záslepek. Ta je kompletně perforovaná, důvodem údajně není chlazení, ale to, aby to šlo ohnout. Čtete správně, aby to šlo ohnout. Prý proto, že grafické karty a základní desky jsou často křivé a tak je nutné si skříň přiohnout, aby tam šly uchytit. Zejména máte-li grafických karet víc.

Zezadu 9

Je sice fakt, že jsem asi ještě nemontoval žádnou kilogramovou monstrozitu (mimo mého Accelera S1 se dvěma Noctuami NF-P12), ale zatím se mi to nikdy nestalo jinde, než u mizerných, nepřesných/křivých skříní. Ona i pevná skříň má nějaké ty vůle a o milimetřík/dva se to dá posunout. Jelikož tohle neposkytuje žádnou oporu už z výroby, tak by mě zajímalo odůvodnění, jak to chce pomáhat přidržovat těžké grafické karty, které svou vahou zadek vypoulí dovnitř a následně část složitého namáhání v různých směrech přenesou jak na základní desku, tak na svou vlastní desku, která se prohne. To je nějaké plus? No já vám nevím… Mně to zní jako pěkná hloupost, ale hodnocení nechám na čtenářích.

Zdroj je umístěn dole, pozice pro šroubky má pro montáž zdroje jak směrem dolů (pro aktivní chlazení), tak nahoru (pasivní chlazení). V základu jsou dodávány perforované záslepky, což rovněž nechápu, se svými pozicemi je skříň očividně určena spíš pro podlatkový systém chlazení, takže další místo, kde bude do skříně proudit vzduch úplně jinudy, než by to člověk chtěl? A nač tedy vůbec ty prachové filtry, když je to celé zabité tak mizerně provedenou zadní částí, která tam bude vysávat smetí snad i z ulice?

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fractal Design Define R5: navrženo pro vodu?

Sobota, 25 Duben 2015 - 05:29 | Anonym | A to i v plne zatezi? Na kolik stupnu ti v plne...
Čtvrtek, 23 Duben 2015 - 16:13 | Spirit_pcf | Zbytocne slovickaris ;) Tie ceny su obycajny...
Čtvrtek, 23 Duben 2015 - 13:57 | Behemot | Něco mi řiká že solidní vodník na tom bude trochu...
Čtvrtek, 23 Duben 2015 - 13:38 | IT Joker | „samozrejme som mal na mysli cenu ciste za CPU.“...
Čtvrtek, 23 Duben 2015 - 10:40 | simik | UV a fialová byla nápověda, proč je ta teorie...
Čtvrtek, 23 Duben 2015 - 10:23 | Behemot | Jo, UV je hrozně viditelné, že. Fialová má ještě...
Čtvrtek, 23 Duben 2015 - 07:52 | simik | "nese z viditelných barev spektra největší...
Středa, 22 Duben 2015 - 23:28 | Spirit_pcf | To by musela mat najprv nejaky dovod. ;) Ked...
Středa, 22 Duben 2015 - 22:50 | Behemot | Dej vědět až umře deska. Budu čekat s hláškou „já...
Středa, 22 Duben 2015 - 22:20 | Neviditelny | konečně někdo upozornil na tu hrůzu na horní...

Zobrazit diskusi