Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FreeBSD 10.3 vylepšuje kompatibilitu s 64bit Linuxem

Již třetí vydání desítkové řady FreeBSD, která přinesla přechod od GCC k LLVM/Clang, je tu. Tvůrci soustředili síly zejména na kompatibilitu s Linuxem a podporu UEFI.

Předně došlo na novinky v podpoře UEFI. UEFI boot loader nyní umí využít soubory /boot/config a /boot.config, funguje podpora bootu z více zařízení a parsování parametrů z příkazové řádky. Ovladač framebufferu podporuje GOP (Graphics Output Protocol) a UGA (Universal Graphics Adapter), takže lze využít nastavení grafického režimu při bootu a také je zde podpora UEFI bootování ze ZFS (vč. vícenásobných ZFS Boot Environments poskytovaných skrze sysutils/beadm). Instalátor pak podporuje tvorbu root adresáře na ZFS / UEFI v automatickém režimu.

Linuxová kompatibilita výrazně pokročila, FreeBSD nyní umí provozovat 64bitové aplikace pro architekturu amd64 či 1:1 threading. Z ovladačů jsou zde nějaké novinky, například pokračující práce na podpoře platformy Skylake, tentokrát konkrétně čipsetů v příslušných ovladačích. Ovladač isp podporuje 16Gbit Fibre Channel adaptéry, dále je zde aktualizace Intel FreeBSD Networking Group na verzi 3.1.13-k. Přibyla počáteční zkušební podpora pro tzv „reroot“ v utilitě reboot, kdy lze využít přimountování root filesystému jako dočasného souboru bez nutnosti rebootovat celý systém.

Z dalších věcí pak třeba podpora značky -l v jail, přičemž jail automaticky spustí v cíli shell, pokud nebyl zadán žádný příkaz. mkimg podporuje NTFS s GPT i MBR, xz povyšuje na verzi 5.2.2, která podporuje multi-threading, desktop GNOME zase na 3.16.2 a X.Org na 1.17.4. A mnoho a mnoho dalšího.

Porovnáváme: 
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FreeBSD 10.3 vylepšuje kompatibilitu s 64bit Linuxem

Žádné komentáře.