Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FreeBSD 9.0 je zde - USB 3.0, TRIM či nejnovější ZFS

FreeBSD logo velké
S řadou novinek konečně přichází finální verze operačního systému FreeBSD 9.0. Devítková verze posouvá systém do světa nejnovějších platforem, ať již podporou USB 3.0, nebo příkazu TRIM pro SSD…

Ale vezměme to popořadě dle poznámek k vydání. Samotný kernel (jádro) systému se dočkal podpory Capsicum Capability Mode, což je soubor opatření pro sandboxing. K tomu patří nové volby CAPABILITIES a CAPABILITY_MODE, které byly přidání do GENERIC kernelu. Zbrusu nové API pak má na starost přehled zdrojů využívaných jednotlivými procesy, jaily či loginclassy (je třeba jej ale zapnout ručně volbou RACCT v konfiguraci kernelu). Spolu s ním lze využívat další nové API, které umí limitovat přiřazované zdroje (volba RCTL).

Nyní k podpoře železa (a křemíku). PowerPC build FreeBSD 9.0 podporuje Playstation 3 skrze OtherOS vlastnost, která je přítomna v PS3 firmwaru 3.15 a starším. i386 a amd64 verze má ve svém USB subsystému již zmíněnou plnou podporu USB 3.0 (není však zmíněno, jestli "jen" BOT protokol nebo i UASP). USB subsystém také podporuje paketový filtr, který umožňuje zachytávat datové pakety, které jdou skrze každý jednotlivý USB řadič (implementace je téměř kompletně založena na bpf - Berkeley Packet Filteru).

Majitelé strojů s 10Gbit/s Broadcom NetXtreme II 10GbE řadiči (BCM57710, BCM57711, BCM57711E) mohou jásat, stejně jako ti s Chelsio T4 (Terminator 4) adaptéry. či šťastlivci s Intel I350 PCIe Gigabit Ethernet řadičem. My ostatní plebejci s obyčejným Realtekem RTL8168E/8111E-VL PCIe Gigabit Ethernet či RTL8401E PCIe Fast Ethernet řadičem můžeme také.

Řada vylepšení a novinek se týká ipfw a TCP/IP. FreeBSD Fast File System nyní podporuje softupdates a žurnálování - FreeBSD 9.0 instalátor automaticky zapíná soft updaty a žurnálování na všech nově vytvářených UFS oddílech. Tím se psím můstkem dostáváme k TRIMu a ZFS.

TRIM je nyní plně podporován, takže se nemusíte bát s FreeBSD 9.0 využívat svá moderní SSD. Implementace samozřejmě vychází ze standardu ATA8-ACS2. Podpora ZFS, v současnosti asi nejpokročilejšího souborového systému na světě (Reiser4 s jeho některými unikátními vlastnostmi nepočítáme), povýšila na verzi 28 - novější 31 je jen v Solarisu 11 Express, kde už Oracle "zacvičil" s licencí a je nemožné tuto verzi jednoduše převzít. U verze 28 jsou mimo jiné podporovány věci jako data deduplication, triple parity RAIDZ (raidz3), snapshot holds, log device removal, zfs diff, zpool split, zpool import -F a nakonec read-only zpool import.

Dále již jen heslovitě: User-level DTrace, NFSv4, HPN-SSH, výrazně pokročilejší LLVM/clang (GNU GCC je zde pochpoitelně nadále jako 4.2 - poslední GPLv2 verze, tentokrát revize 127959 - ostatně base system FreeBSD 9.0 ještě není kompilován pomocí LLVM/clang), z prostředí pak mimo jiné Gnome 2.32.1 či KDE 4.7.3.

FreeBSD 9.0 stahujte třeba bittorrentem.

Dennis MacAlistair Ritchie

Zatímco prodeje Jobsovy autobiografie jistě trhají rekordy, připomeňme opět, stejně jako u Fedory 16, jiné jméno. I tvůrci FreeBSD 9.0 věnují toto vydání Dennisu M. Ritchiemu, spoluzakladatelli UNIXu (kterým je FreeBSD v plnohodnotném slova smyslu) či jazyka C.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FreeBSD 9.0 je zde - USB 3.0, TRIM či nejnovější ZFS

Pondělí, 16 Leden 2012 - 15:26 | Archvile | Bazinga, konečne. Nainštaloval som ho do NASu a...
Pondělí, 16 Leden 2012 - 02:44 | Johan Johanson | Ako neskusenemu sysadminovi sa mi podaril mierny...

Zobrazit diskusi