Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FreeBSD vylepší podporu notebooků

Zdroj: Shutterstock

Nezisková organizace FreeBSD Foundation, která zaštiťuje vývoj stejnojmenného systému, vydala na svém webu prohlášení, že se chystá významně zapracovat na podpoře notebooků.

Aktuálně je FreeBSD silné v oblasti serverů, v embedded zařízeních, nemá zásadní problém s pracovními stanicemi, je od něj odvozeno jádro systému v PlayStation 3, 4 a 5, avšak moderní laptopy se mu trochu vzdalují. Autoři sami přiznávají, že pořídit si notebook, smazat systém s ním dodaný, nainstalovat FreeBSD a začít ihned používat je stav sice ideální, ale momentálně realitě na hony vzdálený. Kdo chce na notebooku používat FreeBSD, musí pracně vybírat dle zkušeností ostatních některý z hrstky bezproblémových modelů.

Kdo tak neučiní, může se setkat s potížemi zejména v oblastech, jimiž se notebooky liší od výše uvedeného hardware: nejsou ovladače WiFi a Bluetooth, systém neumí pokročilé sleep režimy a správu napájení, často nefungují integrované mikrofony nebo hardwarová tlačítka pro regulaci hlasitosti a podsvícení displeje, atd. 

Tím je samozřejmě omezeno rozšíření FreeBSD mezi běžné uživatele ať už soukromé nebo firemní, protože trh PC, to už je dávno zejména trh přenosných počítačů - v posledním kvartálu loňského roku bylo prodáno 51.6 milionu notebooků a jen o něco málo více než čtvrtina tohoto počtu, konkrétně 13.7 milionu.

FreeBSD Foundation tak za významného finančního přispění společnosti Quantum Leap Research sestavila rozpočet 750 000 USD s možností rozšíření až na milion dolarů a s jeho pomocí chce ve spolupráci s výrobci jako je AMD, Dell a Framework situaci napravit. Mají vzniknout ovladače moderních bezdrátových čipsetů, power management se naučí režimy jako s2idle či s0ix, podstatně se rozšíři podpora ovladačů pro integrované grafiky od Intelu a AMD, které jsou v laptopech nejrozšířenější, zvukový subsystém by se měl naučit pracovat s digitálními mikrofony a lépe spravovat přepínání interních a externích zvukových vstupů a výstupů, ovladače vstupních periferií budou rozšířeny o speciální tlačítka pro ovládání čehokoliv a gesta, která umožňují dělat moderní touchpady. Kromě toho se systémový scheduler má naučit pracovat s heterogenními procesorovými jádry a hypervizor bhyve dostane optimalizace pro běh na notebooku.

Časový rámec ani nějaké konkrétní kroky či milníky nebyly prozatím zveřejněny, nicméně fakt, že se na takto specifický krok podařilo předem sehnat tři čtvrtě milionu dolarů, svědčí o tom, že to nadace a její partneři pravděpodobně myslí velmi vážně. FreeBSD jsem jako hlavní systém používal zhruba půl roku kdysi na ThinkPadu T410 a nebyl s tím vážnější problém, nicméně mezi T410 a moderními notebooky je zhruba stejný rozestup jako mezi T410 a Pentiem Pro, takže je tato zkušenost zcela irelevantní. Ačkoliv FreeBSD z trojice hlavních BSD systémů podporuje nejvíce novějšího hardware, ono „novější“ zde zatím bohužel stále neznamená nové.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

Blog

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FreeBSD vylepší podporu notebooků

Žádné komentáře.