Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fujitsu zlepšuje technologii diskových ploten

ideální = nejlepší
ideálnější = nejlepšejší
nejideálnější = nejnejlepšejší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Celková tloušťka vrstev nad záznamovou se tak značně snižuje"
Takže lubrigační vrstva měla 2nm. "Jejím ?zhuštěním? na méně než 70 % původní hodnoty" se zemnšila na cca 1.2nm. Celková tloušťka vrstev tak klesla ze 7 nm na 6.2nm. To je pokles o 11%. Nevím jak pro koho, ale pro mě slovo značně znamená o dost víc jak 11%. Nehledě na to, že vzdálenost hlavičky od magnetické vrstvy klesla pouze o 5%(z 15nm na 14.2nm). Pokrok to jistě je, ale asi ne značný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rejpal> To je ten zcela naprosto absolutne super prispevek, ktery jsem kdy videl. Zcela nejidealnejsim zpusobem rozsiruje informacni hodnotu clanku a tim zpusobuje, ze ten clanek spada do te vetsi poloviny lepsich clanku na cdr.cz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 mildaVI
no ono v tehlech malejch vzdalenostech, kdy se jiz znacne narazi na fyzikalni zakony je kazde procento ZNACNYM vylepsenim. Kdyz byli vzdalenost treba 50nm tak se mohlo dosahnout zlepseni o 50% na 25nm, ale ted jsou takovato zlepseni naprosto nerealna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ja si vzdycky myslel, ze uvnitr disku je vakuum a disk tak hermeticky uzavrenej a tim i odolnej vuci jakymkoli vlivum na vnitrni mechaniku...myslim, ze kdyby se do disku snadno dokazaly dostat castecky prachu a vodni pary, tak by moc dlouho nevydrzel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nalim: :-D

Jinak teda čumím, sem do teďka netušil, že hlavičky lítají jen 8nm "vysoko".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do disku se částečky vody dostat mohou v podobě zkondenzované vodní páry. Disk je děravý, jen jsou v otvorech vzduchové filtry. Vyzkoušet si to můžete třeba tak, že disk zvážíte, ponoříte na pár minut do vody a znovu zvážíte :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chci vidět toho, kdo si bude utápět disk ve vodě kvůli takovému pokusu:-). Jinak disk děravý je, ale nejsou tam filtry, otvory jsou neprodyšně zalepeny nálepkami. Vakuum tam není, je tam to, v jakém prostředí se disky zavírají při výrobě. Kdyby tam bylo vakuum, mám pocit, že by se hlavičky neměly jak vznášet nad plotnou, čehož, jestli se nemýlím, je dosaženo Bernouliho efektem. Určitě někde bude k nalezení i ilustrační obrázek,kde je vidět velikostní porovnání vzdálenosti hlavičky od plotny a k tomu např. otisk prstu, částečka prachu nebo lidský vlas. Všechny tyhle věci jsou pro funkční disk katastrofa a jsou daleko větší než mezera mezi plotnou a hlavičkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomcate ;-)
Ve vakuu by se asi hlavicka nemohla vznaset na molekulach vzduchu, to je konina :-)) A urcite jsi na disku videl takovou tu malou dirku s meandrem u ktere byva napsano "do not cover" ta je tam kvuli vyrovnavani tlaku, to by asi s vakuem neslo, co myslis :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze v disku NENI vakuum. A s tim neprodysnym uzavrenim bych taky neoperoval. Protoze jak rikam, je tam ten otvor s meandrem na vyrovnavavi tlaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oukej, tak je neprodyšný pro jakékoliv částečky prachu nebo cokoliv, co by mohlo plotnu "škrábnout". Jinak "meandr". Vím, co tím myslíš, ale nevím, co to přesně znamená v souvislosti s diskem :-) ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nalim: A já bych se nebál říct, že rovnou do té větší poloviny!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak co se tyka toho otvoru na vyrovnavani tlaku:
Nektere disky to maji zacpany pruznou "gumovou" membranou, takze je to nepropustne i pro vzduch.

Jine disky tam maji neco jako goretex - nepropousti to vodu, prach ap[od, ale propousti to vzduch.

Co se pouziva nejvice netusim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.