Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Futuremark Ice Storm staví Tegru K1 vysoko nad Apple A8X

Nejde o grafiku, ale o to, že Nvidia měla s ARMem dokázat víc než Apple, ale nějak se jí to nedaří. Apple ukázal, že lze ARMem konkurovat čemukoliv ze světa x86 a tím vyvrátil dost nelogické teorie o tom jak ARM nemůže být výkonný, protože byl v dávné minulosti navržen pro.ledničky. Tak ještě dodělají u iphonu titanové výztuhy a můžu si udělat apple tattoo:).

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že ARM může zatím konkurovat tak maximálně Atomům.. Na špičku reprezentovanou nejvyššími desktop a server modely nemá (a nebude mít) velmi, velmi, velmi dlouho.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nene. Když mají v tabletu tříjádrovou A8X 1,5GHz, která se dá srovnat s nízko taktovaným Pentiem, tak si lze lehce představit např. osmijádro s vyšší frekvencí, které...já být Intelem, tak se bojím o zákazníka. Celé je to o tom, že se do toho Applu a Nvidii moc nechce, protože asi nechtějí jít přímo proti Intelu, ale to směřování vývoje je jasné.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

rad by som si pozrl test CPU, podla ktoreho si zistil, ze A8X sa da porovnat s Pentiom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.extremetech.com/computing/187862-nvidia-details-64-bit-denver...

Tegra K1 64 bit ma podobny single thread vykon ako A8x

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a ty si to zozral aj s navijakom... akosi kazdemu vyrobcovi tie prezentacie vychadzaju pekne... http://wccftech.com/intel-atom-z3000-series-bay-trail-socs-performance-l... ale jedno never, ze momentalne ARM moze konkurovat co sa tyka vykonu CPU intelu, ano, mam rad ARM ale na intel to este nieje ale mozno niekedy bude.... ale intel do toho napchal tolo prachov a dava svoje CPU do tabletov za velmi dobru cenu.... ide tvrdo.... dalsi dobry clanocek http://www.anandtech.com/show/8475/intels-core-m-strategy-cpu-specificat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem. Prvy odkaz su nejake veci od intelu kde ukazuje ako je vykonny novy atom oproti 3-4 rocnym ARMom (tj off topic v tejto debate)

Druhy odkaz hovori ake uzasne CPU mozno raz intel uvedie.

Aky je suvis s topicom ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taka ista ako prezentacia od nVidia na denver K1 64bit... a intel mozno raz nieco uvedie... ono uz ich uviedol http://ark.intel.com/products/83612 a vykon je vpohode.... testy su na nete.... produkty pred dverami.... ale o to neslo.... islo mi len o to porovnanie X86 jadra vs ARM kde ste nejako vyhepovany ako ARM vykonom "dohnalo" Intel :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

http://www.extremetech.com/computing/192628-the-ipad-air-2-with-a-tri-co...

Geekbench je udělaný dobře multiplatformě, tudíž nelze házet vinu na OS. Realičnost toho benchmarku je celkem slušná. i5-4250U je samozřejmě podvod ze strany Intelu protože má 2x vyšší turbo frekvenci než je základní, takže testy můžou být o prdu. Pro mě je jedno jestli překoná pentium, i3 nebo i5. Důležité je, že se to dá srovnat i když za ARM bojuje jen hodně úsporný čip z tabletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, dolezite je, ze to uz nie je rozdiel radu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Geekbench isn’t representative of the full laptop or PC usage experience — but at the very least, it means that web browsing on the iPad Air 2 is now as fast as a modern laptop."

Tak pokud se bavíme o použití pro brouzdání po webu... :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Až budeš mít ty nebo oni něco lepšího tak se ozvi. To že geekbench testuje jen něco jako brouzdání ne webu je dost originální informace - rád bych ji viděl i z jiného zdroje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dělají tam plno věcí. Různé šifry, hashe, dekódování PNG, JPEG tam a zpátky, atd. Rozhodně to není úplná syntetika. Ale zase je to jen benchmark.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Byvavalo. A8X siaha CPU vykonom na slabsie i3.

Naviac modernejsia architektura a instrukcna sada - premenovanie registrov, atd.. navrhnuta pred par rokmi (tusim 3 roky)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je: je to potřeba? Chápu u her, DTP, 3D, střihu videa, matematické výpočty a simulace. Ale kolik je takových počítačů/ uživatelů z celkového trhu? Většina počítačů je v kancelářích, nebo na takovéto domácí šukání. Počítače ve skladech a maloobchodu už vůbec nepotřebují ten současný desktop výkon. Dnes je to pouze o dobře udělaném SW, aby neaktivní program jen tak nežral výkon, protože programátoři byly prasata. Na velkou část využití počítačů stačí výkon, co mají dnešní dotykové telefony.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro ARM a jeho výrobce to potřeba je minimálně ze dvou důvodů
1) Intel mu leze do zelí.
2) Na výkonnějších kouscích se víc vydělává.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpoved: Je to potreba, nebot dokud prasacke programy a www stranky sezerou veskery vykon, je provozovani i beznych teoreticky nenarocnych veci na slabsich strojich masochizmus. A nedovedu si predstavit, co by se muselo stat, aby se zacaly masove resit optimalizace, abychom se z toho vyhrabali.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Intel nezbankrotuje, nebo neukončí vývoj desktop/server CPU, tak ARMy budou vždy 30x pomalejší, prostě proto, že mají 30x menší spotřebu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím přibližně souhlasím. Až se rozhodnou jít do vyšších frekvencí, větších cache atd. tak se i zvýší spotřeba, ale nelze ARM odsuzovat jako nějakou nevhodnou-podřadnou architekturu. Intel/AMD se snaží pronikat do ryze ARMovských-MIPSovských vod a ARM jde opačným směrem.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Konečně jste našli správný syntetický benchmark co podpoří váš svatý boj za nadřazenost čehokoliv ne-Apple. Co že to vlastně máte na osách toho grafu?

Bez ohledu na to, bude to tam do doby než Futuremark překompiluje 3dmark a nestáhnou si z githubu novou verzi bullet knihovny místo té současné se špatným alignmentem nebo nějakou úplně jinou (třeba rovnou SpriteKit), nebo třeba nezačnou používat Metal. Vítejte v temných zákoutích syntetických benchmarků!

To co je nejdůležitější opět zůstává skryto. Nejlepší mobilní GPU je taková, která dokáže udržet uspokojivou framerate normálních titulů při minimálních nárocích na spotřebu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No len to porovnanie zasa trochu pokrivkava. Ano z pohladu uzivatela je jedno co za hw obsahuju jednotlive zariadenia, dolezite je ako je vykonny celok. Ale ak sa zasa pozrieme na parametre tak to zasa ziadna vyhra pre nVidiu nieje. Co sa tyka Airu tak iPad ma vyssie rozlisenie ako Shield, podla vsetkeho sa ten benchmark rendruje v nativnom rozliseni zariadenia (aspon pri vysledkoch testov na futuremarku to tak vypada) a tak isto Shlied ma 4 jadra taktovane na 2.2GHz a iPad ma 3 taktovane na 1.5GHz.
Ked uz tak by som porovnaval Xiaomi Mi Pad ktory ma tiez K1 a ma rovnake rozlisenie ako iPad a tam uz je rozdiel len nieco cez 4000 bodov.
Ale tie nadsene vykriky ze ARM uz dobieha Intel s x86 su fakt usmevne. Ano Shield prekonal tablet s 2 jadrovym Ivy Bridge taktovanym na 1.7GHz a skoro 2 roky starou grafikou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

K romu rozlišení. 3dmark renderuje do off-screen bufferu a pak to nechají zařízení vykreslit škálovaně. To znamená, že to číslo co z toho leze je samozřejmě super pro tvorbu grafů, ale naprosté hausnumero pokud jde o vypovídající schopnost. Ale buďme spravedliví, stejnou věc dělá s oblibou i marketing apple, který zásadně publikuje výkon (typu 2.5x rychlejší GPU) jako off-screen rendering (aby pak nemuseli vysvětlovat, proč je iPhone 6 Plus pomalejší než iPhone 6 nebo dokonce 5S).

Ten 3dmark je samozřejmě mimo. V tom benchmarku sčítají a průměrují naprosto nesouvisející věci. Například GPU výkon průměrují s naprosto nesouvisejícím výkonem v konkrétní neoptimalizované knihovně, což je čistě CPU test, ačkoliv samozřejmě fyzika částic jde poměrně dobře řešit na GPU, atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ano Shield prekonal tablet s 2 jadrovym Ivy Bridge taktovanym na 1.7GHz a skoro 2 roky starou grafikou."

nie je to uzasne ? pred 2 rokmi nepredstavitelne, ze mobilny ARM moze superit s 2-4 rocnym x86 intel ne-atomom

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

K úsměvnosti v porovnání s x86. Já myslím, že to pro Intel zase tak úsměvné není, protože hovoříme o švábíku s TDP kolem 4,5 W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi ja zijem v inom vesmire ale tak nejak podla stabilnych informacii Intel nespi. Este pred rokom nemal moc cim konkurovat vykonnejsim ARM SoCom, hlavne v pomere vykon/spotreba. Dnes uz vdaka BayTrailu je na tom o dost lepsie. A nemam pocit ze teraz si daju na par rokov v Inteli slofika. A aj dnesne vykonne Intel Haswell cpu maju tpd 15W ale maju zasa nizsi takt a su to len dvojjadra. Proste na urovni hw je to velmi tazke porovnat. A ano ked sa do ARMu nerave takt a zvysi pocet jadier tak moze dobiehat nizsie modely Intelov ale zasa sa potom strati ich vyhoda v nizkej spotrebe. Staci sa pozriet na problemy vykonnych modelov mobilov. Maju sialene taktovane 4/8 jadra ale realne aj tak bezi jedno, dve podtaktovane na 400Mhz koli spotrebe. A na plny vykon nieje shocpny ten telefon bez prehriatia a vyslahani baterky aj tak ist dlhsie ako niekolko desiatok minut.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já nikde také nepíšu, že Intel spí. Nicméně to že 3 - 4,5 W šulínek podává takové výkonny určitě není pěkný pohled pro Intel, který se snaží vtlačit do ultramobilního segmentu s x86 - a že takto nízko dimenzované x86 nejsou žádné trhače asfaltu je asi jasné (nicméně pro mobilní existenci Woken jsou jedinou šancí Microsoftu).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To porovnanie s Intelom je trosku zavadzajuce (v pripade i3), rozdielne platformy, porovnava sa 2 vs 4 core, a aj v pripade Intelu ide o ultramobilny CPU s privlastkom U (TDP do 15W) a pritom je v tychto porovnavaniach rec o multi-threade a len o dotahovani zo strany A8X.

Skor by ma zaujimalo porovnanie so 4 core Bay Trailom, ktory ma TDP rovnake (4,5W). Na zaklade porovnavania Bay Trail versus Tegra K1 je Intel rychlejsi v CPU o 20% oproti Tegre a v GPU o 350%! zdroj: http://wccftech.com/intel-atom-z3000-series-bay-trail-socs-performance-l...

Sumasumarum, Bay Trail s 4,5W zabija Tegru K1 hlboko do zeme a zabija aj A8X. Intel berie vazne aj ultramobilny segment.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to bere.

Nejzajímavější na tom je, že každý z těch tří zmíněných švábů míří na jinou platformu. Takže přeměřování pindíků je vzrušující zábava, nicméně stejně nakonec nejvíce bude záležet na tom co "majitel" (OS) s nádobíčkem dovede. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ved prave, ono ani to zrovnanie s Baytrailom nieje idealne. Tam zasa naopak, aspon v tom Futuremarku ho slusne K1 predbieha ale zasa ten Atom byva vecsinou taktovany na 1.33Ghz a ma turbo na 1.8Ghz ale to tusim pri single threade. Co je stale menej ako ta K1. Ale uz Snapdragonom moze smelo konkurovat. Ono aj prave preto je toto porovnavanie ako jedna strana zadupava druhu do zeme presne ako premeriavanie pindikov a nakoniec to aj tak podla mna vecisnou pohnoji android so svojim zaprasenim.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Skor by ma zaujimalo porovnanie so 4 core Bay Trailom, ktory ma TDP rovnake (4,5W). Na zaklade porovnavania Bay Trail versus Tegra K1 je Intel rychlejsi v CPU o 20% oproti Tegre a v GPU o 350%! zdroj: http://wccftech.com/intel-atom-z3000-series-bay-trail-socs-performance-l...

porovnanie nie je relevantne, porovnava sice Tegru K1 ale iba stare 32 bit jadra, 64 bit Denver/ A8X su uplne o inom.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten GPU výkon vyšší o 350% je taky nějaký divný. CPU výkon je často uměle vyhoněn turbem, třeba na pár sekund.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tím GPU výkonem je to nějaká blbost. Intel u prvních tabletových chipsetů používal PowerVR grafiku (GMA500), která měla naprosto tragický výkon (byla to snad ještě větší slabina než ten CPU), ale pořád to bylo lepší než vlastní GPU Intelu.

Nedokážu si přestavit, že by Intel dokázal vůbec dohnat a natož předehnat zavedené výrobce GPU jako nVidia nebo Imagination Technologies.

Věřím, že Bay Trail má výkon CPU vyšší než Tegra K1 s ARMv7 a možná překoná i Tegru s ARMv8. Konec konců tablet s Atomem Z3735 mám doma a běhá poměrně rychle. Ale co se výkonu grafiky týká, pochybuju, že může konkurovat ostatním výrobcům mobilních chipsetů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak operovat tym ze prechod z 32bit jadier na 64bit prinesie nejaky vyrazny vykonnostny narast je mimo. Ak su navrhnute komplet inak tak mozno hej ale potom nejde o prechod z 32bit na 64bit ale o tom ze je to proste ine jadro s lepsim vykonom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM 32 bit a ARM 64 bit su velmi rozdielne architektury, nova instrukcna sada, prisposobena sucasnym poziadavkam. Hruba ciara, 64 bit ARM je navrhnuty skoro od piky. K tomu design CPU - Tegra K1 s 32 bit ARMom ma licencovane ARM A15 jadra (vykon radovo Atom Z2760), 64 bit denver jadra su custom design vyvyjane x rokov nVidiou, vykonom medzi sucasnymi atomami Z3740 a haswelmi (single thread). Ktovie, ci este nepride k vyladeniu kompilatorov na ARMv8, a teda by SW vykazoval este vacsi vykon. Predsa len je to nova architektura (oznamena pred 4 rokmi a na trhu 1.5 roka).

Pri ARMv8 nejde len o zvacsenie sirky registrov ako v pripade x86/x64. Jasne bolo tam aj zvacsenie poctu registrov a zopar uzitocnych instrukcii. Ale ten rozdiel sa neda porovnavat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže co za pokrok udělal intel za ty 2roky? pohnul se o 10-15% u CPU výkonu u GPU ještě míň, tam akorát zvětšuje počet EU a přidává eDRAM, nic co by nešlo udělat u ARMu. Intel má náskok akorát v single-threadu, překonání výkonu x86 armem stojí jen na odvaze vyrobit to 80jádrové cpu a poprat se s efektivním propojením takového počtu výpočetních jednotek.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aky pokrok? No pred dvoma rokmi Intel v mobilnom segmente prakticky neexistoval. Tie jeho prve pokusy so SoC Atomami boli tragice. Ako tak pouzitelny vykon ale skor pre mainstrem ako konkurencia pre vtedajsi high end ale hlavne velmi slaba vydrz a teda vyssia spotreba. Za dva roky sa Intel dotiahol v spotrebe na ARMovske SoCy a vykonom nezaostal. 80 jadrove cpu ? Cista utopia, teda ak si myslite ze by take CPU malo stale konkurencie schopne parametre ohladom spotreby, lebo to je to jedine cim ARM operuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Veřím jen těm benchmarkům, které si sám zaplatím. A že tohle nVidia umí :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to jenom můj pocit, nebo se teď při porovnávání piňdourů v mobilech (a tabletech) odehrává to, co u PC někdy před patnácti lety? Skóre v nějakém benchmarku, které vypadne po sečtení, roznásobení a podělelní košů s baňama? K čemu je to dobré? Máme se načekat, než tahle srovnání budou mít nějakou vypovídací hodnotu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ano presne to sa deje, a preco? Pretoze mame viacero diametralne odlisnych platforiem ktore su rozsirene. No a ludia potrebuju nejake jednoduche cislo, parameter, ktorym by zvratili ten stres z rozdielnosti a rozhodovania sa. Budu mat jeno cislo pomocou ktoreho mozu pomerat tych pindikov a rozhodnut sa ktory si kupit. Na PC to uz nieje pretoze tu mame co sa tyka vykonu v podstate iba Intel a AMD konkuruje uz len cenou. A aj vykonnostne rozdiely medzi jednotlivymi OS uz niesu tak obrovske.
Naproti tomu v mobiloch mame 3 hlavne OS, SoC postavene na x86 a ARMe a minoritne na MIPSe. A pri ARMe, okrem licencovanych jadier su este rozne dalsie ktore si firmy upravili a vyladili podla seba (snapdragon/krait,exynos littleBig,applacke Axx a dalsie). Pre bezneho zakaznika je to proste moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

benchmaky jsou v tomto smeru mezi plaformama zcela zbytecne, v první rade je testovana K1 obycejnym 4 jadrem které je vpodstate jen licencovanym ARM, takze krom vykou GPU casti muze stejne ARM mit vpodstate kdokoliv (koliko zmen na CPU casti jde na vrub Nvidie?, predpokladam ze mnoho ne) takze rozdilna je vpodstate jen GPU část kterou Android stejne nedokaze vyuzit, pak naprosto otresny Android (ano oproti iOS je to naproto desnej systém co se vyuziti WH potencialu tyce, proste musí obslouzit stovky zakladnich a tisice celkových konfiguraci)

vpodtate je testy které mají zakladni úkol vyvolavat FLAME, tedy sledovanost a tedy zisk z reklamy :) a kulantne to spojuje do flame hned 3 ruzne strany fanousku :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.