Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FX-8350 přetaktován na 8127 MHz. Jednojádrovým výkonem dohání současné procesory

Já vím, že se architektura moc nepovedla, ale rozdíl mezi AMD a Intelem je ten, že když se nedaří AMD, tak aspoň nabídne výhodný poměr cena/výkon. Díky tomu jsem nakonec koupil asi min. 3 AMD FX a nelituji.

Socketové šílenství Intelu šlo mimo mě, mám prakticky věčné CPU s kvalitní pájkou a děravost přešlechtěné architektury Core se mě taky netýká. Spotřeba se dá pro méně náročné použití neuvěřitelně srazit. I dneska jsou dostupné slušné nové desky. A třeba někdy využiju kompatibilitu s Windows XP - strategie ve stylu C&C mi chybí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna C&C serie na Windows 10 neni problem. Treba takovy C&C 3 ani nevypada jako stara hra. Prvni dil bude za cca 2 mesice v remastered verzi. Asi nejhur je na tom Generals, jehoz engine neni tak pruzny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No není problém... Vzhledem k tomu, že to někomu korektně nefunguje ani na W7 a řeší se to na fórech, tak to zcela bezproblémové není. O remastered verzi vím, ale já bych raději něco na grafické úrovní Generals a novější. Uvidím, možná to překousnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Graficky nevyhovujici https://www.youtube.com/watch?v=ZF6KI2YyAmw ? Lepsi jak W3 Reforged, jak grafika tak hratelnost.

Jak rikam Generals jsou problem, protoze engine. Jeste jedna vec, nepokousej se rozchodit puvodni CD/DVD ... vzdy pouzivej sluzby jako Steam, Origin, ... . U her obecne za vetsinou problemu stoji ochrany proti kopirovani a pak naprosto stupidni programatorske chyby. Napriklad neznámá verze OS, moc barev (narazil jsem na hru ktera si stezovala, ze potrebuje alespon 256 barev :-) ), datum prelezl rozsah se kterym autori pocitali ... . Proste spousta naprostych konin.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Graficky nevyhovující jsem myslel ten remaster hodně starých C&C, který byl ohlášen. To že jde často o koniny vím, stačí i jiný service pack na Win XP a je problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budu za ošklivého, ale vzhledem k tomu, že mám vitríny plný originál krabicovek z doby kdy vyšly (a tak prachy šly skutečně primárně autorům/studiím), tak si je v případě nefunkčnosti/nerozchoditelnosti už znova nekupuju, ale s klidným svědomím stáhnu z "úložišť" například GOG verzi.

Vrchol Ftipnosti je například Bethesda a její Fallout 3 GOTY (!!!!) edice, která má v sobě veškeré DLC a poslední patche, přesto spolehlivě funguje pod XP/Vista, ale už pod W7 se seká a má spoustu podivných problémů (fóra jak to rozchodit jsou plná...).
U týhle HRY ROKU vydané léta páně 2008 (a DLCčka jela i v roce 2009) se nikdy neobtěžovali udělat oficiální patch pro Windows 7. Tohle je fakt neskutečný... GOG verze samozřejmě jede bez problémů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já byl studý chudent, takže jsem začal některé hry opravdu kupovat až na GOGu (předtím pára). Důvod je jednoduchej, gamesa na páře obvykle nemá ani poslední patch a pokud to člověk patchne, tak se to DRM páry nelíbí a odmítá to spustit. Stačilo mi to jednou a je mi jasné, že mimo žhavé novinky to bude pěkně na prd. Od té doby razím GOG, mimo přívětivější cenu a sortiment.

Jinak tu a tam nějakou krabicovku mám taky, ale bylo jich pomikru. V současné době tu a tam něco koupím z druhé ruky, než nám GB zbrexituje. Je to někdy velkej problém, hlavně securom. Tam pak člověku opravdu nezbyde, než tam nacpat crack. Hypoteticky je menší problém s konzolovkama (emulace), než se doslova sr... s rozběháním PC verze dané hry, pokud na ni nabalili takových hnědých radostí, aby zabránili a učinili za dost tomu ošklivému pirátsví.

Jako ten, co má tu "zakoupenou" verzi fakt o takových věcech ani neví, protože je tam prostě nemá. Je tam pouze jedno velký špatný, když člověk trefí na crack s dárkem. Ještě před lety celkem normální, nevím jak dneska, nemám moc čas hrát. Patřím mezi ty, co si koupili i total commandera s winrarem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale spis patri mezi nahodne problemy nez nejaky vetsi problem. Ja si pred par lety koupil na originu C&C komplet a komplet to na win 7 odehral bez problemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chápu třeba že kupovat hru 2x je pro někoho proti srsti, ale pokud koupíte tenhle komplet balíček
https://www.origin.com/irl/en-us/store/command-and-conquer/command-and-c...

tak máte vystáráno, všechny hry by měli fungovat pod win10 já sám sem ho koupil za nějaký dvě tři stovky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V system req. ani slovo o W10, ale věřím ti, že to někdo rozchodil. Jenže pak přijde aktualizace OS a EA tě pošle do řiti. Jejich technická podpora je obětí katování kostů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já hrál jenom C&C TS3 nebo RA3, ale tak jsem schválně zkusil C&C Covert operations nainstalovat a pustit jednu misi win 10, 1909 a vše běží úplně v pohodě

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně hodně staré věci mají kupodivu větší problémy na W7 než na W10

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není co k řešení, chyba bude na straně uživatele a ne sw MS. Sám běžně hraji skirmishe několikrát do týdne. Problém je až s padáním Generals na některých mapách. Ale to už byl bug i na XP. Ale Kanes Wrath a RA Uprising naprosto bezproblémové pod 10. Občas to dělalo chyby s AMD ovladačema když se některé obzvlášť nepovedly, ale pod GeForce jsem problém nikdy nezaznamenal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna C&C Generals (hlavně Zero Hour) bych si zrovna remastrovaný s chutí vyzkoušel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně, hraji poslední mod Contra a modernější engine by tomu opravdu slušel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tj ve své době to byl slušný "sockoidní" základ na práci/render i hry ... potom se přišla lepší podpora MT i ve hrách, tak to levné CPU chytlo druhý dech, i když taky žádní sláva ..prostě AMD zraje jako víno :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslim že si idiot

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nesnášim to slovo "sockoidní" to píšou jenom mantáci.
-
Tady sem složil levnej PC, sem potřeboval Win7 upgrade na Win10 Pro a podařilo se.
Sem myslel že u tý Vegy 3 porodim na Win7, samá modrá smrt.
https://ctrlv.cz/TJHz

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cim pa to kdyz ten CPU a ta VGA Windows 7 nepodporuji :D . Nenapadlo te tam hodit na tu chvilku jakoukoliv starsi VGA? Proc si tam vubec ty ovladace VGA cpal, na Basic Adapter by zadny problem nejspis nenastal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

napsals to taky, takže jsi manták :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koľko stál W7 Ultimáte?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2-3stovky :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výpredaj na uloz.to? :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tam jsou slow výprodeje zdarma, nebo rychlý za pár šušňů :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sou dobrý stánky i aktivator na Win7 tam je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevadí Ti kradnúť?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebud moralista, kradou ty co prodávají Win10 Pro na Aukru za 45,-Kč.
https://aukro.cz/windows-10-pro-originalni-licence-6966236075

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V čom si lepší? V tom že za kradnutý SW neberieš peniaze? Asi by sme sa všetci na SW pozerali inak ak by nás programovanie živilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejsi na zive.cz
Počítačum rozumíš jako koza petrželi.
Ty pracuješ u MS ? Asi jo, podle toho ty Windows vypadaj.
----
Já to aktivuju od začátku, celou dobu to dělám, potom to všichni vykecaj.
https://www.zive.cz/clanky/tip-upgrade-na-windows-10-ze-starych-sedmicek...
---
Ještě to funguje, než to MS zatrhne. Akorát to dělám z kraklejch sedmiček.
Si myslíš že MS je debil a tom neví, si magor, tolerujou to.
Si myslíš že já sem přechcal MS, tak na to zapomeň, tolerujou to.
-
Nikdy si Windows nekoupim, nikdy !
Pochop to, NIKDY !
Mám 100 důvodů, ale psát je nebudu.
Ani těch 45,-Kč nedám za Windows
https://aukro.cz/windows-10-pro-originalni-licence-6966236075
------
Ale trdlo seš, víš o tom

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Mám 100 důvodů, ale psát je nebudu."

Jsi socka a zloděj ..no a teď ještě zbývajících 98 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapoměl sis dát plus :D
Zatim si stojim, že si manták.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chlieb si tiež nikdy nekúpiš?
Prial by som Ti živiť sa programovaním. Kým Win stál asi 6.000 Kč a platy boli 10.000, ešte sa to dalo chápať, ale dnes stojí Win 1/10 platu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna resit vidle a na zaklade toho tvrdit, ze je nekdo zlodej... zrovna MS ma tolik masla na hlave, ze u nej bych to nijak extra neresil a na pokraji finacniho krachu taky nestoji.
Ja mam komerncni softy kupovane a kde to jde pouzivam Open source a treba krome vidli, ktere clovek zdedi vetsinou, kdyz si koupit treba notas, tak MS soft z principu ani nepouzivam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivat (MS)Windows, ale odmitat za ne platit jakoukoliv castku je vrchol pokrytectvi.

Ja take razim strategii "ani $ Microfoftu z me penezenky" ale zaroven jeho produkty nepouzivam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych setril s tema silnyma slovama.. Drive MS dlouhe roky zamerne prehlizel, ze se vidle pouzivaji nelegalne. Duvod si muzeme domyslet, treba ten, ze potreboval, aby se rozsirili tak, ze se stanou zcela dominantnim systemem. Pak ojeby typu neprenositelne licence ala OEM, atd. Vynecham kvalitu jejich produktu obecne, to ze nenese za nic odpovednost atd, na to by se daly psat knihy.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A přehlíží to zase, neb potřebuje svou "reklamní platformu Windows" maskovanou za OS narvat doslova každému. Oni ti to *VELICE RÁDI* dají zadarmo, jen abys to používal, ale oficiálně to udělat nemohou, neb firmy a OEM výrobci hotovek za to něco málo platí. O nadšencích, co si u mimozemšťana koupí krabicovku za 6litrů ani nemluvě... Bylo by moc řevu, a proto to oficiálně *není* zdarma a jen "omylem" se přehlíží distribuční kanál, který to zdarma umožní...
Mě spíš zajímá ta Fáze 2, tedy "OS jako služba" s měsíčními poplatky. Jsem zvědavý, jestli si tohle lajznou, ale spíš myslím že zůstanou u vnucovaných, běžným způsobem nevypnutelných reklam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všetci kradnú ..-.-

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebát se a nakrást ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kto si nainštaloval W10 Insider preview medzi 1.10.2014 a 28.7.2015 má W10 zdarma. A plus vzhľadom na platy už Win extra nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano W10 jsou zadarmo. Protože to je reklamní platforma.
Jen M$ to neřekne nahlas, protože firmy si je musí koupit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kde je napísané, že W10 je zdarma? Bol len kým bol vo vývojovej fáze a teda ešte nie oficialne vydaný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"extra nestojí"? Spíš by mi za takový downgrade měli zaplatit, ne? Dokud platí, že čas jsou peníze, tak mi Windows za to zdržování nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

očividně podle sebe soudíš druhé ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem nedávno zjistil, že Intel už nenabízí ovladače pro jednu moji LGA 775 desku. Šmejd ušetřil naprosto směšnou částku, aby ušetřil pár TB na serveru a to chce ještě nadstandardní částky za ty svoje krámy. Tady lidi brečí, když AMD/Nvidia ukončí vývoj ovladačů pro staré grafiky, ale to, že Intel znemožní stáhnout byť jen nějaké ovladače, to nějak nevadí. Přitom to je mnohem horší vojeb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden hodný pán drtivou většinu driverů zachránil, má to asi 40GB po kompresi. Pro intel otázka dvou disků v serveru? Taky nechápu, smrdí to přepisem historie nebo něčím nevoňavým. Shodou okolností tu a tam doplním muzeum i o intel mobo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo..FXka byli za ty penize vdecne CPU. Herni CPU to nebyl, ale kdyz se tomu pomohlo trochu OC, tak i ty hry a ST byl snesitelny. Oproti tehdejsi nabidce Intelu, pokud nekdo nesel vylozene po "hernim" CPU, tak to bylo 'hodne muziky za malo penez".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na 4Ghz má i dnes slušný výkon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade z Phenom II x4 995 na FX 8150 mě stál 1100,-Kč(koupil-prodal na Aukru) , měl sem AM3 chipset 890 a FX 83xx nebyl podporován, ale viděl sem borce na netu chipset 770 + FX8300. V tý době sem nevěděl že to jde, asi bych to risknul. Má to cenu číst, nějakej CPU support.
---
Ted nevim 770 nebo 870 chipset, já nevim, já už si to nepamatuju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty krávo, napsat že Bulldozer nebyla tak zcestná architektura a dokládat to výkonem pod dusíkem, je fakt šílenost. Už jenom jak někoho v AMD mohlo napadnout že ze 3xALU K10, která sotva stačila na postarší 3xALU Core2Duo (to drtilo už K8), se rozhodnou navrhnout méně výkonné 2xALU jádro... to byl opravdu mozkový trust hodný nobelovky za hloupost. To bylo na hranici úmyslné likvidace firmy a poškozování akcionářů. Něco jako likvidace Nokie.

Na Bulldozeru bylo dobré že konečně zrušili clustery ALU/AGU a konečně je oddělil po vzoru Intelu aby mohly vytěžit víc IPC z OoO. Jenže to by tomu museli nechat alespoň 3xALU, nebo ideálně jak se původně myslelo 4xALU (první leaknuté obrázky schemat ukazovali 4xpipe). Nikoho nenapadlo že by v AMD mohli udělat takovou šílenost a nový CPU založit na 2xALU. Jenže pak se ukázalo že 4xpipe = 2xALU + 2xAGU a bylo jasné že to bude průser jak mraky. A taky byl, protože AMD málem krachla.

Další dobrá věc byla sdílená FPU což znamenalo připravenost na SMT a docela dobrý základ, protože na FPU Excavatoru potom stavěl i Zen, byť notně upravenou a v silnější 4-pipe konfiguraci. Všechno ostatní bylo ale naprd.

Sice můžete argumentovat, že ARM taky šel ze 3xALU A72 v RaspberryPi4 do nové 2xALU A73 a A75. Jenže tam došlo k významné redukci počtu tranzistorů a spotřeby což je pro mobilní telefony naprosto zásadní zlepšení. Navíc zachovali výkon a místy jej dokonce navýšili, což nebyl případ Bulldozeru, ten ve většině testů propadl za Thuban za příšerně vysoké spotřeby, navzdory modernějšímu výrobnímu procesu. Další věc je ta že 3xALU A72 je jádro vyvinuté pro vysoký výkon v Austinu TX, zatímco A73/75 jsou z francouzské Sofie, která měla v gesci jádra s důrazem na max výkon/mm2.

Prostě BD byl fail epických rozměrů. Je dobré o tom psát ve smyslu, že to byla katastrofa a poučili jsme se, že tudy cesta nevede. Ale jakékoliv adorování takového šmejdu je stejný nesmysl jako adorovat Pentium4. Byť ta příšerná P4 alespoň byla průkopník vysokofrekvenční pipeline, jejíž poznatky pak Intel použil i pro vylepšení široké Core architektury.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Navíc zachovali výkon a místy jej dokonce navýšili, což nebyl případ Bulldozeru, ten ve většině testů propadl za Thuban za příšerně vysoké spotřeby, navzdory modernějšímu výrobnímu procesu."

Tady si zase někdo idealizuje Thuban X6. Piledriver totiž Thuban v efektivitě překonal Stejný výkon osmijádrového FX vs šestijádrového Thubana a to FX žralo o minimálně 50W méně. Čím modernější SW, tím je těch wattů více. Bulldík nebyl o tolik horší než Piledriver.

Netburst byl mnohem horší architektura - hlavně absence úsporných režimů byla v té době nepochopitelná a dělá z P4 nepoužitelný šrot. FX mají úsporné režimy naopak hodně dobře vychytané. Spotřebu v iddle proti moderním platformám kazí jen chipsety, samotné CPU ne.

Rád bych aby ARM konečně začal zatápět hlavně nenažranému Intelu, takže jestli tvoje předpovědi nevyjdou...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To chcete rict, ze jste v te dobe nepouzivali RMclock (RightMark CPU Clock Utility), ktery ty "usporne rezimy" zvladal "doimplementovat" i na tech P4kach? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostal si mě, tohle jsem nepoužíval. Měl jsem ji jen krátce (a zadarmo) a upgrade na Core 2 Duo byl smysluplný. Stejně si nejsem jistý, že RMclock dokázal to co šetřivé fce u Athlon64.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na Prescotty sme pouzivali System mechanic power cosi.
ked sme spravili dobry profil potom sme to hodili na ostatne pc.
Dokonca Dell mal na optiplex s p4 utilitu, co urobila pekne tichy stroj a ani velmi nehrial, davali sme na prepazky aby nehucali

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem sice P4 neměl, v podstatě jsem se vyhnul i S462 (měl jsem dlouho tuleně a pak A64), ale vlastnil jsem notes s AXP bartonem a ten šel pomocí CPUMSR stáhnout na 400MHz s tím, že to jelo pasivně a bylo to neskutečně úsporné. Dokonce se takhle dalo donutit i jiné CPU podtaktovat jen pomocí násobiče.

Samozřejmě na inteláckej SS to fungovalo taktéž, retrospektivně jsem takhle cvičil s pentiem nebo celerem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FX-8350 4,5GHz bol v kazdej jednej hre rychlejsi nez Phenom II X6 1100T 4GHz, obcas i o 20%. https://diit.cz/clanek/test-amd-ryzen-3-1200-v-roce-2020-ctyri-jadra-mus...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většinou je rozdíl kolem 10%, někdy dokonce o 20%! To bereš jako úspěch? To si děláš si srandu.
1) Frekvence 4,5GHz vs. 4 GHz = 12,5% větší výkon
2) 8 jader vs. 6 jader = 33% větší výkon

Tedy celkem jen frekvence a jádra navíc 1,33 x 1,125 = 1,5 … tedy 50% výkonu navíc, ovšem v reálu 10%.

A to pominu výhodu v lepší novější FPU podporující AVX, což v novějším SW dost sráží Phenomu výkon a naopak BD přidává. Pěkně je to vidět v tom testu cos uvedl.

V době uvedení byl BD naprostý propadák a v 50% výpočetních aplikací jej starý Phenom porážel navzdory nižším frekvencím. V hrách snad úplně ve všech. Jedině Cinebench tomu šel už od začátku. To že dneska 2020 je BD o fous rychlejší díky moderním instrukcím které Phenom nemá jen ukazuje jak dobrá K10 byla oproti sračce jménem BD. Nechce mi tu snad tvrdit, že si musím počkat 7 let na to aby můj CPU podával lepší výkon než stará architektura.

Až budete porovnávat Zen1 vs. BD tak jsem zvědav co budete říkat na to že je rychlejší o 40%. Přitom Zen1 není žádný výkřik moderní techniky, jenom se s bídou dotáhnul na Skylake. Je to tím, že BD byl taková hrůza hlavně v serverech kde AMD ztratilo prakticky všechny pracně vydobyté pozice a akcie AMD padly skoro na nulu. Kdybys měl tenkrát akcie AMD tak bys díky Bulldozeru přišel o 90% peněz. To bys pak mluvil jinak. Samozřejmě spoustu studentů byla za levné BD a APU vděčná jakožto první procák, ale uvědomte si že na tom AMD prodělávala a nebýt Kellera a Zenu tak by opravdu krachla, protože dluhy fakt byly astronomické.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Planom AMD nebolo zvysit IPC, ten mal zostat rovnaky, ale frekvencia sa mala zvysit o 30%. Na prvy pokus im to vobec nevyslo, tam sa im IPC este znizil a pre problemy s vyrobou nedosiahli ani vysoke takty. FX 8350 uz bol lepsi, ale i tak nedosiahol ocakavane takty. To bol jeden z failov bulldozeru. Dalej neoptimalizovali rozlozenie tranzistorov manuale ale nechali to na automatiku, takze ich to stalo mozno o 30% tranzistorov/plochy viac, vo finale to bolo velke, pomale a s vysokou spotrebou. Ale architektura nebola tak marna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Architektura nebyla marná? COŽE???

1) Pokud chtěli udělat s BD to samé jako ARM když šel ze 3xALU A72 na 2xALU A73/75 (méně tranzistorů, úspornější a přesto o něco výkonnější), tak mi vysvětli proč tam měli např brute force prediktor (oproti Bobcatu kde inženýři kvůli omezením ve spotřebě a ploše vyvinuli perceptronový prediktor, který byl mnohem lepší, menší a úspornější načež jej pak použili v Zenu). To prostě nedává smysl.

2) BD šel proti fyzikálním zákonům. Zvýšení frekvence přináší zvýšení spotřeby se třetí mocninou. 2x větší frekvence = 8x větší spotřeba. Tedy zvolit jen 2xALU a zároveň jít po vysokých frekvencích je nesmysl z hlediska spotřeby, která je velmi důležitá v serverech. Problém je, že jim nedošlo, že Intel také postupně měnil pipeline pro vyšší frekvence, jenže navíc šel i po větším IPC, což oni se naopak rozhodli zredukovat. 3xALU SandyBridge šlo OCnout až na 4.9 Ghz, nebo pak nový 4xALU Haswell šel na 4.5 GHz. Frekvence stejné, ale poloviční IPC s polovičním počtem ALUs.

3) Tragédie v ST a desktopech, což se dá ještě pochopit pokud mířili na MT výkon do serverů. Ale BD prohrával i v MT (2xcore modul vs. Intel jádro + SMT), což je oblast na kterou vyloženě celou BD koncepci cílili a měli tam dominovat. Jako obětovat ST výkon a spotřebu pro dosažení MT výkonu a pak i v tom FAILNOUT, to je na zápis do Guinesovi knihy rekordů. I ta pitomá P4 dokázala v ST leckde zatápět K8.

4) Prostě buď dělám architekturu úspornou jako ty ARMy A73 a nacpu jich tam do serveru 3x víc než Intel a tím dosáhnu solidního MT výkonu (což mohli udělat pomocí jader Bobcat) a nebo jdu klasicky po vysokém IPC i s vysokými frekvencemi. Dnes víme že je tu i třetí možnost, jít po ultra vysokém iPC na nízkých frekvencích jako to dělá Apple s jejich 6xALU A13 (velmi úsporné ale za cenu vyššího počtu tranzistorů).

BD je prostě MEGA FAIL samotného konceptu. Je to jedna z nejhorších architektur v historii IT, nenapadá mne větší příšernost. Je to srovnatelné s demencí firmy VIA kdy koupili slavný Cyrix a IDT WInchip a rozhodovali se jestli jít směrem vývoje výkonných OoO jader Cyrix s vysokým IPC nebo pomalých in-order šmejdů na bázi IDT Winchip (demence vyhrála a VIA díky in-order jádrům IDT prakticky zanikla. Pak VIA koupili číňani a docela chytře zakoupili licenci na Zen1 a vykašlali se na ty pomalé šmejdy). Takový DEC Alpha zkrachoval ikdyž produkoval naprosto úžasné CPU, skvělá EV6, revoluční EV7 s integrovaným paměťovým řadičem jako první CPU v historii (odtud to zkopírovali do K8 bývalí inženýři DECu) a naprosto fantastická super široká EV8 se SMT4, jejíž vývoj zařízl nový majitel Compaq těsně před dokončením kvůli dementnímu Itaniu. DEC který produkoval klenoty zkrachoval a AMD které vyprodukovalo BD jakožto horší architekturu než byla ta předchozí je tady s obrovskými dluhy dál. Chtěl bych vidět jak byste hodnotili BD kdyby kvůli tomuhle střepu AMD krachla, nebyl by žádný Zen, bůhví co by bylo s grafickou divizí Ati (třeba by jí pomohla nV jako 3dfx) a museli byste kupovat předražené 4-jádra od Intelu. Protože nebýt drahocenné x86 licence, tak by každá normální firma s takovými dluhy byla dávno v bankrotu.

BD patří do křemíkového pekla jako jedna z nejhorších architektur všech dob.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty furt opakujes to iste dokola a nechces pochopit ze oni nedokazali vyrobit co si naplanovali. BD mal byt maly, lacny o 30% vyssie taktovany nez Thuban a s rovnakym IPC. Tie takty dosiahol az Piledriver a to len najvyssie modely s TDP 220W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zas taková tragédie to nebyla, evidentně to nedodělali jak si inženýři přáli a nakonec jim do toho hodila vidle výroba. Poslední výhonek, Excavator měl i na 28nm hodně zajímavou efektivitu vůči Piledriver. Kdyby měli k dispozici jako Intel 22nm proces tak to byla jiná písnička.
No a po dnešních updatech architektury Core na známé bugy by ten odskok od Skylake byl mnohem menší. Takže nejen nedoladěnost arch. ale i šmejdské praktiky Intelu kde se výkonu dosahovalo na úkor bezpečnosti. Dnes po aplikaci těch záplat nejvíc trpí právě SB/IB/HW, tedy čipy co šly proti Piledriver/Excavator. Proto se dá řici že ta architektura zas tak odfláklá nebyla, proti AMD se teď jeví tehdejší Core jako navoněná bída.
Pochopitelně to dnes už nikdo nedokáže, ale hloupé inženýry Intel nemá, určitě dali vedení varianty vývoje a to schválilo produkty na vrub bezpečnosti, možná s okřídleným "who cares" - zodpovědní pracovníci dostali extra prémie a nikoho to netrápilo a i dnes se to pro ně jeví jen malá patálie za jinak velký zisk...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tehdy to samozřejmě nikoho netrápilo, neb o tom nikdo nevěděl a tedy nezneužil. Léta to fungovalo, léta byl klid a lidi měli přínos z vyššího výkonu.
Že se tohle bezpečnostní pochybení projevilo a hojně komentovalo v posledních pár letech opět nikoho netrápí, neb prachy už jsou doma a popravdě - reálná zneužitelnost těch všech děr trápí servery a může trápit velké firmy.

Tam to chápu, jenže přes veškerou mediální masírku se nestalo nic - slovy NIC. Běžný člověk a malá firma prostě nasadí záplaty a jede se dál. Já osobně si nehodlám kurvit výkon, takže na to zvysoka kašlu, neb se stejně neděje NIC. Protože kdyby se v reálu něco stalo (a klidně jen něco málo), redaktoři by si na tom smlsli a mnozí z nich by z toho měli dokonce druhé Vánoce. Jenže protože se reálně NIC neděje, tak mohou jen občas zakřičet cosi o "děravé architektuře", jak by se to mělo zakázat prodávat a Intel by ty CPU měl stahovat a vracet prachy... a další podobné bláboly ...toť tak vše... ;))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jenže protože se reálně NIC neděje"
To nevíš. Si asi myslíš, že se tím ty firmy/organizace budou chlubit. Nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě že nebudou, ale to mi věř, že by se to rozkřiklo (ono se to *vždycky* rozkřikne) a jak jsem psal, někteří (nejen na D, ale i na C) by z toho měli velkou radost. Jenže plynou dny, měsíce a roky a... NIC ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady je potřeba jít zpět do té doby. Pozor, ten článek je pouze pro kontext dnešní doby a ostatně to tam i karel zmiňuje, Thuban nemá SSE3 myslím, což ho hodně penalizuje i vůči C2D. Stavební stroje jej samozřejmě umí. Takže některé hry spustit ani nešly, jiné měly zase o dost horší framerate.
Osobně bych řekl, že dost záleželo. Když jsem se před skoro 10 lety rozhodoval, jestli bazarovou 1366 nebo upgradnout sestavu o thubana, popř. koupit stavební stroj, tak to vyhrála 1366. Ale píšu to proto, že tehdy mi vyšlo, že někde bude lepší ten phenom, někde to fxko, jednoznačnej výherce v podstatě nebyl.

Samozřejmě, jak postupem času víc platforma zastarávala, tak pak vyhrával stavební stroj, logicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phenom II aka K10.5 byl slušnej stroj, jen prostě měl smůlu, že mu nedali větší podporu SIMD instrukcí. Dokonce i na AnandTechu psali, že by AMD udělalo líp, kdyby udělali 32nm shrink K10. Ono totiž 6 jádrový Thuban leckde porážel 8x jádro BD. Tedy na 32nm by 12-jádrový Phenom III byl skoro 2x výkonnější. Na 28nm by pak mohli mít monolitické 16-jádro.

Pokud by Phenomu III dali FPU podporující AVX, tak si troufám tvrdit, že na 28nm by takové monolitické 12-jádro zle zatápělo serverovým Haswellům. Byla by to mnohem lepší alternativa pro překlenutí období na vývoj Zenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

má, tento procík jsem měl a ten má aj 4a takže u šestijádra Thuban by měly být taky:
http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Athlon%20II%20X3%20460%20-%20ADX46...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je rozdíl v SSE4. Však to tam někde v testu karel zmiňoval, že to omezuje tuhle platformu v dnešní době proti produktům intelu. V té době to problém nebyl, dneska už to problém může být.

Tehdy to bylo opravdu velké dilema, jestli sehnat velkého Thubana, nebo jít do stavebního stroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je to tady zas. Pan ALU zase mele o ALU, protože ALU je evidentně (podle něho) to nejdůležitější na celém návrhu moderním procesoru a tak si to dejme znova už asi po ALU-kráté. No k tomu nezbývá dodat nic víc než, že šlo ALU, zakoplo o ALU a bylo po ALU. Kámo vzpamatuj se. Pokud nepracuješ na návrhu CPU ani pro jednu ze společností, která mikroprocesory vyvíjí, tak zavři tlamu a běž si radši voskovat sáně na další pořádnou zimu, která je asi tak ve hvězdách, jako to tvoje ALU.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

FX byl takovej AMD Netburst. A vysněným 10GHz se přiblížil více... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, FXko nebyl takovej netburst. Problém pro AMD to byl, jednoznačně, stejně jako pro intel onen netbuřt. Jenže FXko jako takové nebylo úplně zlé, pokud měl člověk dobrou MT aplikaci, tak se to docela chytalo. Ale jak na potvoru, v tu dobu se razila stále filozofie jednoho silného vlákna (a jak dlouho se toho vývojáři drželi, že), takže ten velkej MT potenciál se dal využít až na konci životního období architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideální procesor pro průzkum vzdáleného vesmíru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Instagram der8auerovy kočky: https://www.instagram.com/shiekthecat/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozeram, ze ma za tu kratku dobu viac followerov ako ta jeho arschporno priatelka :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Furt se tu akorát navážíte do AMD s jeho malou chybou. Já si myslím,že na čtyřjádro s SMT je to dobrý výsledek XD XD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

předběhl svou dobu stejně jako tehdejší pětistupňová ATi archit. - ty jednotky z velké části zahálely pokud nebyla optimalizace popohnána výrobcem hw. To je úděl vizionářských projektů které narazí na realitu kde je žádoucí "pokrok v mezích zákona". Můžu říci že mám v jednom starším stroji "čtyřjádrové" FX na 4Ghz a proti tehdejšímu i5 SB kolem 3,5Ghz nejde poznat rozdíl. Ovšem v době uvedení kdy mnohem víc aplikací stálo a padalo s výkonem jednoho vlákna to bylo zabité ani Windows si s tím moc netykaly, pouze linux.
Už proto jsem tehdy byl kritik spojení AMD+ATi - obě společnosti byly spíš inženýrsko-vizionářské, z takového spojení nemohlo vzejít nic obchodně dobrého. Nakonec se ukázalo že pravdu měli kritici a Huanga měli pustit ke kormidlu AMD. Nakonec si poradil i sám jen se svou NV. Ale ve spojení praktičnosti a marketingu NV s kvalitním technologickým zázemím AMD by vznikla korporace která by hrála s Intelem vyrovnanou ligu.
P.S: možná ty problémy AMD nebyly až tak náhodně. Ty chyby Intelu jsou natolik zajímavé že se dá i spekulovat o jejich nechání na objednávku. AMD vedení nešlo speciálním službám na ruku tak bylo "upozaděno".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že tě můj vtip pobavil :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.