Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gabe Newell odpovídal na všemožné dotazy

Gabe Newell - Half Life 3 by darrengeers
Používá denně Debian Linux a předpokládá, že všechny hry na Steamu jednou pojedou na SteamOS / Linuxu. Tak to vidí šéf Valve.

Gabe Newell odpovídal včera na Redditu na libovolné položené otázky. Z odpovědí vzešlo několik zajímavostí. Nechám na vás, jestli prostě Gabeovy odpovědi přijmete, nebo v nich budete chtít cítit pachuť marketingu.

K věci: Gabe používá Linux dennodenně a celkem logicky je jeho výchozí volbou Debian GNU/Linux. Tedy distribuce, jejíž je SteamOS v podstatě jen nadstavbou. To, že by Linux z dlouhodobého hlediska byl budoucností v herních platformách, shledává Gabe pravděpodobným. Budoucnost tedy z jeho pohledu na věc ještě zdaleka není jistá. Nicméně otázka byla položena velmi obecně, těžko říci, jestli tím tazatel, případně Gabe v odpovědi, myslel(i) třeba také Android.

Valve neplánuje žádné exkluzivní herní tituly pro SteamOS. To je logické rozhodnutí, kdyby takto uvedli svoji vlastní hru, jen by si podřízli větev z hlediska prodejů na stále významnější platformě Mac OS X, o zcela majoritních Windows ani nemluvě. Ke stejnému kroku pak samozřejmě nikdo nedonutí žádné další herní studio, prodeje na Windows jsou pro jakoukoli hru, která není vyvíjena komunitně či jako one-man show, klíčové.

Dle Gabea se objevilo překvapivě málo potíží v přesvědčování herních vývojářů, aby zaměřili své úsilí (i) na Linux. Ve vývojářské komunitě je dost sentimentu, který to usnadnil. Šéf Valve navíc předpokládá, že jednoho dne poběží na SteamOS, tedy Linuxu, všechny hry na Steamu. To jsou hodně silná slova.

Jinak se mimo jiné pracuje na linuxové verzi Counter-Strike: Global Offensive, ale žádné datum nepadlo. Gabe pak dostal položeny i ožehavější otázky, například na to, v jaké fázi vývoje se nachází next-gen Source engine a jestli to bude stejná pecka, jakou předvedl Source engine v roce 2003, kdy se prezentovala vývojová verze Hal-Life 2. Ty ale zůstaly bez odpovědi (což celkem chápu).

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gabe Newell odpovídal na všemožné dotazy

Pátek, 7 Březen 2014 - 16:16 | mattyy1hp | Ono se dalo rozumně odpovědět tak na možná 5% ze...
Středa, 5 Březen 2014 - 14:39 | Philip Fry | Na debilní dotazy debilní odpovědi. Tázající...
Středa, 5 Březen 2014 - 14:32 | Doug Quaid | takze len tliachal a nepovedal absolutne nic :)...

Zobrazit diskusi