Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ještě jednou ke GameWorks aneb Nvidia zasahuje

Spory mezi Nvidií a AMD, které odstartovaly nasazením technologie GameWorks, vyeskalovaly do té míry, že nás Nvidia požádala o článek, který by prezentoval její stanovisko k situaci.

Minulý týden přinesl web Forbes rozbor na téma GameWorks, balíčku 3D efektů a technologií, který nabízí Nvidia vývojářům. Ti je(j) mohou použít namísto vývoje vlastního kódu nebo standardních postupů, které jsou pro docílení některých efektů běžně používané. Rozbor se zaobíral dvěma hlavními tématy - (1) stručně vysvětloval, co je a jak funguje GameWorks (čímž více-méně navázal na prosincový článek webu Extremetech) a (2) dále věnoval prostor vyjádření AMD na téma GameWorks.

Nás zaujala především první část a v návaznosti na starší článek Extremetechu, jehož téma s vydáním hry Watch_Dogs nabralo na aktuálnosti, jsme si přesně před týdnem udělali menší rozbor situace. Stanovisku AMD jsme se nevěnovali, v tomto ohledu nám nepřišlo tak zajímavé. Přesto nás (a nejen nás) zkontaktovala Nvidia a požádala nás o prezentaci jejího vyjádření ke stanovisku AMD.

Aby bylo zřejmé, na co Nvidia reaguje, přiblížíme si, co jí vytýkal Robert Hallock z AMD: GameWorks označil jako hrozbu pro hráče a nástroj, který má účelně degradovat výkon [herního hardwaru] AMD, který tvoří kolem 40 % trhu. Dále zmínil, že účast vývojáře v projektu GameWorks často vývojářům znemožňuje přijmout návrhy ze strany AMD, které by vedly ke zlepšení výkonu na úrovni herního kódu, což považuje za nejlepší formu optimalizace. Použití nejasného kódu komplikuje přípravu optimalizací na úrovni ovladače, protože je skrytý za mnoha softwarovými vrstvami a nejasnými rutinami. Hallock zdůraznil, že kód dodávaný ze strany AMD je naproti tomu otevřený, transparentní a k dispozici na firemním vývojářském portálu. Společnost věří, že použití jasného a editovatelného kódu je prospěšné nejen pro ni. Jako příklad uvedl kód efektů TressFX, což doložil faktem, že běhá stejně dobře na hardwaru AMD i Nvidie.

Tolik k původním slovům AMD. Nvidia zareagovala ústy Cema Cebenoyana: GameWorks podle jeho slov zakládá na spolupráci s vývojáři, která začíná dlouho před vydáním hry. Na prvním jednání se obě strany dohodnou na způsobu kooperace, Nvidia nabídne katalog knihoven [efektů] a připraví nějakou ukázku na základě konkrétního enginu. V případě Watch_Dogs probíhala podobná jednání loni. Cebenoyan zdůraznil, že cílem je dosáhnout co nejlepších výsledků na jejich [Nvidie] hardwaru a to bez ohledu na to, zda se vývojář účastní GameWorks nebo ne. Dále uvedl, že ve smlouvách s vývojáři není nic, co by jim znemožňovalo spolupráci s kýmkoli [AMD], Nvidia nezakazuje vývojářům, aby s AMD sdíleli svůj kód nebo binární soubory… ani předfinální buildy hry. 

Watch Dogs 01

Nebudeme se pokoušet o hledání „pravdy“, které je v tomto případě téměř nemožné. Máme vyjádření dvou stran, která se v některých částech nerozporují, v některých ano. Ponecháme na vašem úsudku, zda budete věřit jedné straně, druhé, nebo hledat pravdu někde mezi.

Vraťme se ale k obsahu našeho původního článku, který se zabýval principem GameWorks, který jsme popisovali zhruba následovně: Nvidia nabízí vývojářům hotový kód, který ušetří čas a prostředky, ale který je uzavřený, což znamená, že jej vývojáři nemohou předat AMD, která by na základě zdrojového kódu mohla efektivněji optimalizovat ovladače.

Na dotaz, zda je pravda, že vývojáři nesmějí AMD ukázat zdrojový kód dodaný Nvidií, Cebenoyan odpověděl, že [ani] Nvidia často nemá přístup ke zdrojovým kódům některých her a přesto pro ně optimalizace vyvíjí. Dále pak, že co se specifického kódu dodaného v rámci GameWorks týká, nabízí Nvidia různé úrovně licencování. „Nabízíme vývojářům licencované zdrojáky a záleží na nich, jestli to budou akceptovat nebo ne. Stejně jako libovolný jiný middleware, pokud někomu dáte přístup ke zdrojákům, dáváte přístup [jen] jemu. Nezabraňujeme ale nikomu, aby hru optimalizoval pro AMD.“

Těmito slovy Cebenoyan potvrdil, že Nvidia skutečně neumožňuje vývojářům, aby zdrojový kód poskytli AMD, která by na jeho základě mohla provést optimalizace ovladače pro danou hru. Nvidia na druhou stranu nezabraňuje tvůrci hry, aby implementoval vlastní optimalizace pro AMD, ale co si budeme povídat, pokud studio využívá kódu jednoho výrobce (GameWorks) jako nástroje k úspoře času a financí, nebude jistě ušetřené prostředky vynakládat na optimalizace pro druhého výrobce.

Závěrem ještě vzkaz od zástupce společnosti Epic. Na webu Nvidie bylo možné najít tvrzení: „Zahrnuli jsme podporu NVIDIA GameWorks přímo do Unreal Engine 4, abychom usnadnili těm, kteří si engine budou licencovat, využití výhody této technologie.“ Podle vyjádření Epicu Unreal Engine 4 nevyužívá Nvidia GameWorks, pouze PhysX. Jestli studio, které si UE4 licencuje, bude nebo nebude GameWorks využívat, zůstane na jeho rozhodnutí.

Tagy: 
Zdroje: 

Nvidia, Forbes, TechReport

Diskuse ke článku Ještě jednou ke GameWorks aneb Nvidia zasahuje

Sobota, 7 Červen 2014 - 20:17 | Nest | Aha. To opravdu nevim, dokud ta situace nenastane...
Čtvrtek, 5 Červen 2014 - 18:31 | ZELEZNAK | koho zajima trapne TXAA
Čtvrtek, 5 Červen 2014 - 18:29 | Naith | Neptám se na to co grafika umí, nebo ne. Ptám se...
Čtvrtek, 5 Červen 2014 - 14:44 | Nest | Povedzte mi vojin Kefalin, co si u middleware...
Čtvrtek, 5 Červen 2014 - 12:45 | Naith | Ano je to mezivrstva na rozdíl od API. Otázka -...
Středa, 4 Červen 2014 - 11:24 | Ludek Jelinek | A není to problém AMD? Osobně to na mě působí tak...
Středa, 4 Červen 2014 - 11:19 | Nest | Gameworks nemuze plnit funkci 3D API, protoze je...
Úterý, 3 Červen 2014 - 21:51 | Naith | Hezky to Nvidia vymyslela. Pokud jsou knihovny...
Úterý, 3 Červen 2014 - 19:07 | Tralalák | GameWorks FAQ: AMD, Nvidia, and game developers...
Úterý, 3 Červen 2014 - 18:00 | Pavel Kmotr | Já sem se na tu hru moc těšil, skoro stejně jako...

Zobrazit diskusi