Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GTX 2080 / Ampere GA104 prý máme čekat v dubnu

"Proč nakonec nedošlo k vydání Volty, je vcelku jasné"

Mě to tedy zcela jasné nepřipadá. Resp. nejsem si jistý těmi důvody. Volta kterou známe z Tesly nebo TitanuV vzhledem k obsahu tensor cores zjevně nikdy nemířila na hráče a návrh herních karet se určitě liší a neponesou hromadu výpočetního křemíku.Odlišný název umožní lépe profilovat profi a herní segment.

Určitě v tom nevidím nic takového, že se udělala volta, zjistilo se že posun výkonu není závratný a narychlo se dělá nová generace herních karet. Pokud má začít produkce čipů Ampere touhle dobou, tak Ampere musel být hotový už v době uvedení Tesly postavené na Voltě.

Jinak časově to potenciální vydání Ampere +- sedí na obvyklý životní cyklus NV generace, Pascal už má cca 1.75 roku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odstranění křemíku určeného čistě pro výpočetní účely nijak celkový herní výkon nezlepší. Z herního hlediska je sice zbytečný, ale ničemu nevadí. Takže zvyšuje výrobní náklady, ale nesnižuje výkon ani pozici karty na trhu. Krom toho naopak platí, že HBM snižují nároky na plochu jádra, takže hypotetická herní verze Volty s GDDR5 by pro implementaci GDDR5 rozhraní zase potřebovala křemík, který výpočetní verze nepotřebuje.

Při tradičních ~33% výkonnostních rozestupech, které má Nvidia mezi vyššími čipy už tři generace zpět, je zřejmé, že žádný jiný čip z generace Volta než GV100 by nebyl výrazně výkonnější než top model Pascalu.

„Určitě v tom nevidím nic takového, že se udělala Volta, zjistilo se že posun výkonu není závratný a narychlo se dělá nová generace herních karet.“

To někdo tvrdil? Opakovaně jsem připomínal, že Volta byla podle původních oficiálních materiálů Nvidie přímý nástupce Maxwellu. Protože došlo ke zpoždění (pravděpodobně kvůli nedostupnosti pamětí, pro které byla určena - původně se předpokládalo použití HMC od Micronu), vznikl místo ní Pascal jako facelift Maxwellu. Je logické, že když měl Pascal dočasně na trhu Voltu nahradit, tak musel nabídnout výkon blízký Voltě. To ale na druhou stranu znamená, že výkon Volty není tak vzdálený výkonu Pascalu, jako je tomu mezi standardními generacemi architektur Nvidie. Což je přesně ta situace, kterou tu nyní máme.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak TitanV, když koukneme na těch pár herních testů, pokud se mu zvýší frekvence na úroveň TitanXp, tak toho generačního navýšení výkonu kolem 30% může dosáhnout a cca to odpovídá i navýšení cuda jader a navýšení cuda není úplně lineární s výkonem. Přítomnost tensor cores sice přímo neovlivní herní výkon, ale může vést k jinému ladění čipu. Navíc TitanV nemá, pokud vím herní ovladače, což určitě může hrát také nějakou roli.

I kdyby hypotetické herní volty podávaly špatný výkon, tak Ampere musela být v době release Volty hotová, jinak by nemohla být tak brzy. Pak by i release herní volty nedával moc význam, když by měla NV něco lepšího k dispozici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No hry byla Volta slabá. Ve 4K tak o 10% nad XP. Ale 2k a fullHD často i pod GTX 1080 Ti.
Lepší optimalizace by určitě vyždímala o něco víc. Ale jako generační posun prakticky žádný.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží kdo a jak to testoval, jsou zdroje co mluví o necelých 20% na TitanXp, jsou místa kde třeba Doom pod Vulkanem udělal i 40%

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no len potom to je problem krmit a chladit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč, spotřeba je stejná jako u titanu xp, default NV nastavení ty karty nepustí příkonem přes TDP. A aby nedošlo k mýlce, nemluvíme o peaku, ale o průměru. Stačí ty karty mít a sledovat, ve většině případů to má dokonce spotřeby výrazně nižší než TDP

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„pokud se mu zvýší frekvence“

To je druhý problém. I přes novější proces (byť jen půlgenerační) musejí být takty o dost nižší, aby bylo zachováno 250W TDP. Pokud by Nvidia upravila Pascal na 12nm proces, nabídl by z herního hlediska v podstatě totéž co Volta. Ten překryv obou architektur je myslím dost zjevný.

„Ampere musela být v době release Volty hotová, jinak by nemohla být tak brzy.“

Proti tomu nic nenamítám. Protože byla Volta odložená, je logické, že vývoj jejího nástupce probíhal nezávisle na odkladu. To myslím není ani nic nového, u řady produktů, které se významně zdržely, přišel nástupce z pohledu uživatele nečekaně brzy. Třeba AMD Bulldozer -> Piledriver, ATI Radeon HD 2900 -> HD 3800 / 4800, Nvidia GeForce GTX 480 -> GTX 580, GTX 680.

Trochu podobná situace potkala i Intel. Z důvodu odkladu 10nm procesu tak dlouho ladil Skylake, až situace dospěla tak daleko, že skutečný nástupce - Cannon Lake - má problém nejnovější deriváty Skylaku překonat a potřeboval by k tomu frekvence, kterých 10nm proces ještě nedosahuje. Takže dojde ke zrušení Cannon Lake a dojde rovnou na další generaci - Ice Lake.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepísalo sa tu že 10nm pre grafiky nebude?

Ba čo viac, do 2020 mali všetky grafiky ostať 16nm.

Ktoré tvrdenie je správne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani výrobci grafik nečekali, že výrobce čipů napadne přejmenovat druhou generaci 14/16nm procesů na 12nm. Co se 10nm týká, pak podle neoficiálních zdrojů je jeho údajné využití Nvidií důsledkem neuspokojivých výsledků s 12nm (=můžeme číst „druhou generací 16nm“) výroby / výrobou.

Jinými slovy, původní plán zřejmě byl Volta na 16 nm (12 nm) následovaný Amperem na 7 nm, ale kombinace zdržení Volty, neuspokojivých výsledků na 16 (12) nm procesu a odklad 7 nm výroby zapříčinil, že došlo k využití 10nm procesu. Podobné zvraty jsou celkem běžné.

Jen je třeba mít na paměti, že když výrobce představí plán, ve kterém figuruje 16nm a 7nm proces, tak si to nelze vykládat jako „nikdy a za žádných okolností nevyužijeme 10nm výrobu“

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neoficiálnym zdrojom je myslené diit.cz? Samo TSMC uvádza 10% lepšiu densitu, spotrebu, výkon... a teda to sa dá brať ako najlepší možný scenár. Tak nerozumiem tomu o tých neuspokojivých výsledkoch a vzťahu k tomu že tvrdíte že ten proces je len premenovaný (ak je premenovaný tak aký hlupák by od neho niečo čakal :D )

Inak 16FF, 16FF+ (Pascal), 16FFC, 16FFT, 12FFN (len detail k poočtom). Kumulatívne cca 30-40% zlepšenie density.

Tak či tak to ani nieje možné. Rok pred vydaním musia mať tape-out plus pár rokov na samotný vývoj... No a o 12nm sa vedelo ako dlho? Sorry ale to vôbec nevychádza.

Podobné zvraty niesu bežné, stávajú sa (ako keď GloFo náhle zrušilo 20nm a AMD ostalo bez dodávateľa) ale majú niekoľko ročné následky. Nieje možné aby to Nvidia stihla ešte vrámci jednej generácie (prakticky podľa štandardného plánu).

Btw.: TSMC už dávnejšie vravelo že má tape-outy 7nm grafík (priamo gaming) ale o 10nm ani zmieka. Nvidia štandardne neprezradila absolútne nič. Ďalší dôvod, prečo je čudné že tu zrazu niekto vraví o 10nm a odvoláva sa na niečo čo ani nedáva zmysel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„TSMC uvádza 10% lepšiu densitu, spotrebu, výkon...“

Proč tedy TSMC svým partnerům tvrdila, že 12FFC bude mít o 25 % nižší spotřebu než 16FFC? Níže uvedená věta pochází z materiálů TSMC a doslovně ji na svých webech citují prakticky všichni zákazníci, kteří ohlásili využití 12nm procesu TSMC:

„This year is the launch of 12FFC with 1.1X speed or 0.7X power featuring 6-track standard cells, dual pitch BEOL, device boost, 6 track turbo standard cells, 10% speed gain or 25% power reduction and 10% area reduction compared to 16FFC. “

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek psal Stach nebo kdo?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za informativni clanek. Zrovna jsem si rikal, ze snad Ampera taky nebude mit zpozdeni. Ted jeste, aby ty GTX2080/2070 v tom dubnu take realne byly, aby to neskoncilo u nejakych hypotetickych karet, ktere nebudou k sehnani. Doufejme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze by se na trhu konecne objevilo neco, na cem pujde hrat nove hry v max detailech na 4K plynule? Ze bych konecne presel na 4K monitor, o kterym snim uz par let?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.