Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 4080 v GeekBench: 10 % nad RTX 3090 Ti, 34 % nad RTX 3080

taky to mohla bejt v klidu 250w karta, ale my rekli ne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hrozně rád bych se přidal k hejtu. Ale ta karta má stejnou spotřebu jako předchůdce. Navzdory trendu zvyšování. A navíc výkonem překonává TOP model předchozí generace, který je nenažraný a TDP má o hodně větší.

Hodnoty od výrobce jsou často mimo realitu. Takže se může stát že těch 250W to bude mít. S kritikou bych počkal až na nezávislé testy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problem je cena, konkurencia je o 200€ lacnejšia o 50% vykonejšia a o 50% ma viac RAM.
Nieje to zla karta, jej problem je že konkurencia je ovela lepšia...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaká konkurence je o 50% výkonnější a má o 50% vyšší RAM? rPosím ukaž mi tu konkurenci? Ukaž mi ty čísla, a samozřejmě s použitím RT, případně s použitím DLSS. Netušil jsem že už ty karty máš doma a máš je otestované, gratuluji ti.

200€? V kategorii 1000+? To je nějaký dealbreaker rozdíl?

Za předpokladu že AMD bude výrazně výkonnější - a výkon v rasterizaci je dnes už fakt šumák - tak proč ne AMD. Pokud bude max o desítky procent rychlejší v rasterizaci, stejný nebo pomalješí v RT, tak při takové ceně je NV karta no brainer kvůli DLSS. Stejně tak třeba kvůli CUDA nebo podpoře SW a obecně lepší akceleraci například videa, byť tady možná AMD NV dožene a začne třeba podporovat HEVC v 12 bitech, nezkoumal jsem.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Kde se vzalo, že je najednou výkon rasterizace out a vše je o upscalingu a vymyšlených snímcích???

A proč upscaling stojí na DLSS a ne jiných alternativách ať už v GPU nebo v engine?

Co sis sakra dnes ráno šlehl, já chci také :D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Výkon rasterizace je už dávno dostačující, teď je ho hromada i pro 4k. Proto už se na to neklade takový důraz a nárust rasterizačního výkonu není tak velký. Kde je třeba zabrat je RT nebo nahnat výkon jinak než hrubým výkonem - upscalingem v dobré kvalitě.

Jakýkoli kvalitní upscaling je přínos. Třeba FSR nebo DLSS, DLSS ale funguje jen na NV grafikách, takže proč bych koupil grafiku která DLSS nepodporuje a přišel o upscaling výhody. Her které podporují jak DLSS tak FSR je jako šafránu a i tam je pak fajn si vybrat ten způsob, který člověku vyhovuje více.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

hier, ktore podporuju len DLSS je mozno cast promile.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tym, ze ked mas na vyber a potrebujes pouzit DLSS/FSR, tak je DLSS jasna volba. Ked na vyber nemas, aj FSR je v pohode. Z mojich skusenosti z par hier to tak bolo vzdy. FSR je v pohode pouzitelne a vobec nie je zle. Ale DLSS je proste lepsie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neviem, nikdy som nezapol ani jedno
skor mam default zapnuty sharpening

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Výkon rasterizace dostačující není. Pokud si koupím grafiku za 50 tisíc, tak nebudu šetřit ani na monitoru. Monitor bude za 30 tisíc, 4K 165 Hz. Na nejvyšší detaily se u nejnáročnějších her na vysoké fps nedostanu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš to já kdybych bral monitor za 30 tisíc tak to sice bude 4k ale obávám se že jen 60Hz protože v té ceně nic lepšího neseženu.

165Hz k ničemu nevyužiju, ale připojení přes Thunderbolt, včetně funkce dokování a KVM switche je pro mě klíčová, zároveň by to mělo mít alespoň 100% DCI-P3 barevný gamut. V tuhle chvíli mám něco horšího právě už jen na monitoru, laptop, tablet i telefon mají DCI-P3, HDR10, Dolby Vision... I když 4k je tak na 27" a to je malé, takže by to chtělo 6k 32" (200% scaling) nebo nějaký 7k/3k ultrawide, zase při 200% škálování. Obávám se ale že to se do 30 rozhodně nevlezu

Kdybych si grafiku kalibru 4090 koupil tak bych to v klidu připojil k tomu 4k@60 (a kdyby to mělo vyšší refresh tak to capnu) a budu si užívat hraní s nulovou hlučností, protože hovado připravené na 450W při té zátěži 100-150W kterou tomu naložím bude dlouho na pasivním chlazení popřípadě "barely audible"

Za tichý provoz si rád připlatím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bla bla bla... RT si může každý strčit kam chce a proti DLSS je FSR, které si u takhle výkonných karet taky můžete strčit kam chcete i s 8k rozlišením. Tyhle vaše fantasmagorie ohledně RT must have jsou naprosto odtržené od reality a stejně to ve finále 99% lidí vůbec nezapíná, takže z toho nedělej bůh ví co. Rasterizace tu s námi bude ještě pěkně dlouho a rozhodně záleží na tom, kdo je tam rychlejší.

Výsledky výkonu 7900XTX jsou již dávno extrapolovány z grafů uvedených v prezentaci AMD, takže se tu dohaduješ o ptákovinách. Můžeš se tak dohadovat, že ten výkon možná ještě naroste, protože mají měsíc a půl na ladění ovladačů + AMD vždy ukazuje nejhorší scénáře. Takže už teď můžeme s klidem v duši říct, že s nějakou RTX4080 16GB vymete podlahu i slabší 7900XT za mnohem méně peněz.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže relevantní informace o výkonu se čerpají z poskytnutých dat výrobce.. :) Hoši máte tu pořád zapotřebí tlačit červený tým bez reálných výsledků ? Počkejte přeci na testy redakcí a pak se tu můžete šťouchat jak chcete. Ono každý rok je tu jisté, jak je AMD lepší a pořád dokola to končí u 18% zastoupení na trhu grafik. Takže to asi tak dokonalé a cenově výhodné produkty také nejsou..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hrubý nástřel se podle toho vzít dá a už ten hrubý nástřel stačí na takové srovnání. Od AMD se vždy dočkáš v jejich prezentacích NEJHORŠÍHO scénáře, ne jak u nVidia a Intelu ten nejlepší a ještě trochu vyšperkovaný, takže z toho důvodu se s takovými čísly dá už zhruba počítat.

A co do toho pleteš procentuální zastoupení? Když prodají vše co mají, tak evidentně nestíhá výroba a ne to, jestli jsou ty produkty výhodné nebo ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD neprezentuje najhorsi scenar. To je DDho vymysel. :-) Nerobi to tak ziadna firma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ako by si zhodnotil pouzitie Cyberpunk s RT na radeonoch?
najlepsi scenar?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ked si vyberu hru, kde firma spolupracovala s NV, tak je to najhorsi scenar? NV tiez pouziva Cyberpunk a pre nu je to zasa najlepsi scenar? AMD si normalne a cielene vybera hry tak, aby svoj produkt odprezentovali v co najlepsom svetle. A vieme vobec v akych nastaveniach ten Cyberpunk bol prezentovany? Ved to ukazane nebolo a tusim to prezentovali este aj s FSR. Pockal by som si radsej na testy po uvedeni grafik na trh a potom sa uvidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě... AMD lidová firma a v testech je vše křišťálově čisté.. :D Ještě se marketing sám poškodí. Tomu snad nevěříš :D Možná to napovídal nejvíce zaujatý redaktor DD. Tam je vše jasné pro rudé.

Prodali vše tak za těžební horečky, kdy bylo vykoupeno těžaři a to neodpovídá o tom, zda karty kupují hráči. AMD podíl na trhu spíše klesl a neroste. Pokud vydají něco povedeného, určitě by měl stoupnout. Třeba se jim to nyní povede a já jim rozhodně fandím. Přinejmenším je potřeba konkurence a tlak na cenu. Ale nezavírej oči před tím, jak si AMD stojí u grafik dlouhé roky. To se okecat nedá a žádná sláva to tedy není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady někdo (silné podezření na teoretika) opomenul takovou drobnost, že RDNA2 byly na těžení horší než odpovídající karty od nVidia. Takže na těžbu si je pořidili jenom ti, na které už RTX nezbylo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fakt AMD prezentuje nejhorší scénář, pamatuješ představení RX480?

2xRX480 v CF za méně než 500 dolarů překonává GTX1080 konkurence za 700 dolarů? Spousta AMD fans si okamžitě ustříkla do textilu a někdo jim musel přidržovat čelist aby jim nevypadla.

byla to pravda, v krutě optimalizované hře pro CF, kde AMD fanoušci tekli blahem jak je to dokonale odladěné pro AMD grafiky... překonaly to asi o 5% při bezmála 2x vyšší spotřebě.

To nebyl ani nejlepší scénář to byl jediný ve kterém to 1080 překonalo a jak víme CF nebo i SLI nebylo nikdy dokonalé a někdy to 2xRX480 pod 500 dolarů nepřekonalo 1xRX480 pod 250 dolarů :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RT si strč kam chceš, to je tvoje věc.

"proti DLSS je FSR"
Takže si koupím AMD grafiku s nižším RT výkonem a ještě bez DLSS abych to měl ještě pomalejší protože hry, kde mě ten výkon zajímá FSR nepodorují. FSR je sice konkurence DLSS, ale DLSS si na AMD grafice nepustím, FSR na NVIDIA grafice ano, některé hry umí oboje a můžu si vybrat co je pro mě lepší.

"Výsledky výkonu 7900XTX jsou již dávno extrapolovány z grafů uvedených v prezentaci AMD"

Viděl jsem 5? čísel... byly to násobky vůči jiné grafice, nikoli absolutní čísla, a hlavně to bylo jistě v průměru, které nic neřeknou o tom jak to běží, k tomu musíš znát i minima, nebo víc vypovídající 1% low. Koukat na průměr nemá smysl. Navic tam nebyla žádná hra kterou osobně považuju za nějaký výkonnostní benchmark ze kterého můžu odvodit vlastní use case. Navíc to byly, pokud se nepletu čísla z rasterizace, tzn. něco čeho je tu dávno dost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady nikoho nezajímá tvá herní knihovna ani to na co ty potřebuješ jaké funkce. Tak proč tady tlačíš přes pilu něco, co ostatní nepotřebují?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ostatní to nepotřebují? Osobně to také nepotřebuji, jí to chci, to je dost velký rozdíl.

Ale chce to skoro každý, pořád se tu brečí jak hry vypadají špatně a jsou nerealistické..

RT je cesta k realističtějšímu podání herní grafiky.

Je to také cesta k velkým úsporám při vývoji her. Když tady bude dostatek RT výkonu tak už nějaká rasterizace nebude hrát roli, vývojáři nebudou muset šulit zobrazení, vymýšlet fake světla, fake stíny, odrazy, nebudou muset pro lecos snižovat rozlišení aby to upočítali a nafejkovali. Nebudeme mít "vady" v podobě mizejících odrazů objektů které mizí z kamery i když odrazy by měly jít vidět (screen space reflections) atd. atd.. Vývojář ušetří polovinu času vymýšlením řešení a další polovinu s optimalizací (rozuměj snižováním výsledné kvality)...

A Akcelerace RT nebo i AI se hodí i pro profesionální využití.. AI se dokonce hodí i pro běžné uživatele pro běžné denní tasky... AI akcelerace dnes používá každý mobil a tablet kde na to jsou vyhrazené obrovské kusy SoC. PC to dnes mají leda v grafických kartých. Teda pokud to nejsou PC postavené na Armových SoC. Ty to mají taky a používají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hlavne že ty ten zelený nezmysel za tie prachy doma máš....skľudni hormon kožeňákova onuca

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě abych měl něco jiného. Koupil jsem si grafiku která má výkon který od ní chci, a to včetně RT a případně i upscalingem kde se nemusím omezovat na FSR, které většina her v mé knihovně ani nepodporuje, zato podporuje DLSS. Dřív jsem používal docela dost i CUDA akcelerace nebo NVENC. Ale na střih videa mi dostačuje M1 v Macbooku nebo i A14 v iPadu a až vyjde něco rozumného na Androida, tak si s tím jistě poradí i SG8G1, konec konců je to výkonnější než můj pracovní počítač.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Koupil jsem si grafiku která má výkon který od ní chci, a to včetně RT a případně i upscalingem kde se nemusím omezovat na FSR, které většina her v mé knihovně ani nepodporuje, zato podporuje DLSS."
.. tak si ji uzij a necpu to kazdymu druhymu ty vole.
Co mas v knihovne vetsinu lidi nezajima..nicmene dost lidi by tady asi uvitalo tvuj psychologicky posudek ;) Tady zase radis jako 'cerna ruka'..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže 3050Ti

Napsal bych 1060, ale ta nemá RT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb nemám argumenty, jsem na písečku s kamarády, budu za chlapáka tak ho setřu na osobní rovině. Tohle je takový klasický příklad internetových primitivů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz by jsi mel inteligenci aspon maleho ditete, ktery dokaze pochopit to, co mu dospeli rikaji, tak bych ti i odpovedel. Takhle je ten tvuj komentar jen dalsi z komentaru, kterych tady mas asi tak 2 kila..
Vetsina lidi si z tebe tady akorat uz utahuje, zbytek te ignoruje. Nikoho nezajimaji tvoje dokolecka opakujici se ody na to, co jsi si koupil a jak zrovna to, co jsi si koupil je to nejlepsi.
A o argumentech bych radeji nemluvil, ve tvem podani to zni docela vesele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používám skript, který zakrývá nějaké komentáře, o které moc nestojím.
Stačilo napsat, že má reaguji na reakci místo na originál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uprime klidne hejti, protoze 320W v grafice je stale hodne a to nemluvim ani o oc modelech aib
jinak galax pozastavil shipment 4090 az na pulku prosince kvuli tomu konektoru tak to bude jeste kauzicka

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A 320W je nějaký problém? Když nechceš grafiku s 320W tak ji nekupuj nebo ji tak nepoužívej, Moje 215W grafika v nejhranější hře spotřebuje 80-100w a ani jsem ji nemusel jakkoli nastavovat.

Btw pozastavené vyřizování objednávek je kvůli výměně redukce na kterou čeká. Ano to bude vyloženě kauzička, tohle mi připomíná v pro technoligické tvůrce špatné době nutnost lovit senzace i tam kde nejsou podobně jako se každý snaží po uvedené nových apple produktů najít cokoli na apple protože to okamžitě přinese obří pozornost.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dej si studeny hadr Jiricku, vypadato ze po ranu nepoznas jabko od mixeru..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

'' A navíc výkonem překonává TOP model předchozí generace, který je nenažraný a TDP má o hodně větší. ''

sorry, ale todle u minuly generace neplatilo jenom u rtx3080 za 699usd, ale taky u rtx3070ti za 599usd a taky u rtx3070 za 599usd.. i ta byla rychlejsi nez predchozi top a s mensi spotrebou.. rtx4080 se pri svym vykonu mela menovat rtx4070 a nestat 1199usd ale tak 699-799..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Absolutně nevidím důvod, proč by RTX 4080 měla být 4070, je to fakt kravina. Problém RTX 4080 je jediný - cena.
Já si koupil RTX 3080, nebyla to levná karta, ale byl jsem ochoten to dát. Jsem ochoten za RTX 4080 dát stejnou cenu + inflaci, nemám s tím problém. Jenže za tuhle cenu si RTX 4080 nekoupím, je dražší. Takže buď si pořídím slabší RTX 4070, to uvidím podle výkonu a ceny nebo přejdu k AMD a pořídím nějakou kartu pod RX 7900XT, protože i ta je za cenu vyšší, než byla RTX 3080 a víc peněz já za herní grafiku nedám. (Zatim je to předčasné, uvidím až grafiky budou na trhu.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

'' Absolutně nevidím důvod, proč by RTX 4080 měla být 4070, je to fakt kravina. ''

tak si vem brejle..

rtx3080 mela 88% vykonu rtx3090
rtx3070 mela 66% vykonu rtx3090

rtx4080 16gb ma 67% vykonu rtx4090
https://cdn.videocardz.com/1/2022/10/RTX4080-PERF-GRAPH-1.png

proste stejna pozice proti hi-endu jako mela rtx3070 proti rtx3090..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí rozumný člověk nakupuje ne podle názvu ale podle potřeby výkonu a finančních možností. Nebo ty si kupuješ grafickou kartu podle toho jak se jmenuje nebo co umí a jak je na tom cenou?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jenze cenovou predstavu uz nVidie sdelila a je totalne nahovno.. prave proto tomu dala hi-end nazev, aby si mohla obhajit hi-end cenu.. vykonem to je mainstream, cenou a nazvem hi-end.. hele, kolik ti za to vecny omlouvani nVidie davaj? ((:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte že bude i v Low profile provedení ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pamätáš sa na reklamu pre Oskara (ak už vtedy nebol Vodafone)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny v korunách?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě velmi zajímalo. Svou RTX 3080 jsem s daní koupil u Alzáka 09/2020 za 18990 Kč, velmi pochybuju, že přímý nástupce půjde pod 25k s daní při uvedení. Na druhou stranu to víceméně odpovídá rostoucí inflaci a socio-ekonomickým potížím za poslední 2 roky, takže asi v pohodě? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 4090 nacenili na 50-60 000Kč vraj 1600dolarov a 4080 je nacenena na 1300 dolarov to jest 40-45 000Kč
Ale možno to nebude take zle lebo AMD svoju 7900XTX nacenila na 999 dolarov cca 30 000Kč a ta je oproti 4080 o 50% vykonejšia a ma o 50% viac RAM možno toto stlači ceny 4080

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s tim vykonem 7900xtx bych pockal jestli se nebude vic priklanet k 4080ce nez k 4090

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty počty a čísla...

Nacenění 4090 na 16 set je v pořádku. Stojí to skoro jako původní 3090 na kterou se před krámy stály i několikadenní fronty a lidi byli ochotni tam jet několik hodin, někteří aby tam nestáli si zaplatili profi lidi na vystávání front. Kdybys z toho krámu vyšel s kartou a řekl že ji hned s přirážkou 500 dolarů prodáš tak bys v té frontě našel jistě hodně zájemců.

Zajímavé je že karta NV s cenovkou 1199 je najednou 1300, a 1 dolar za DPH naceňuješ i přes 34 korun a hned záhy uvádíš cenu karty kterou ještě ani krámy neviděly s ofiko cenou 999 a používáš kurz dolaru + DPH 30 Kč. 60 tisíc za 4090 také neodpovídá ceně 1600 dolarů ale 48 tisíc. Pokud někde něco stojí víc, tak zřejmě neporovnáváš kartu v ceně 1600 dolarů ale nějakou AIB edici která klidně může mít cenovku 2000, kterou si samozřejmě kupovat nemusiš, můžeš vybrat levnější kartu.

Stejně tak to tvrzení o 50% vyšším výkonu, ještě jednou gratuluji k vlastnictví obou grafik, jak máš všechno skvěle otestované. Poděl se s námi o čísla...

A 50% RAM, to jistě hraje roli pro ty co potřebují co nejvíce RAM pro nějakou svou činnost, u hraní bych to vůbec neřešil. Necitím se limitovaný s polovinou RAM 4080, trojnásobek je naprostý overkill.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že u 4090 a u 3090 a ostatní jsi to vychvaloval jak je to důležité a že CUDA je potřeba a bez ní si člověk ani neuprdne a najednou otočíš a je to přeci herní karta a na té RAM tak nezáleží a je to na hraní takže co je pro práci je nepodstatné... tak si to už rozmysli :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

schýza je sfiňa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo výkřik bez důkazů, vystřižený z kontextu. Ať se pochlubí kde ode mě takové věci četl. Možná má jen guláš v pamětí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi rád si to své tvrzení přečtu, protože tak jak se ho snažíš podat to určitě řečeno nebylo.

A ano CUDA jsem dlouhou dobu běžně používal k alceleraci převodu obrázků do DDS5 textur. Bylo to výrazně rychlejší než na CPU. Ale že je to věc bez které se nedá žít? Nebo že bych snad kvůli tomu kupoval grafickou kartu s více CUDA jádry, to rozhodně ne. Prosím ukaž mi ten příspěvek, díky.

To samé RAM, velikost RAM jsem kritizoval možná u 3GB 1060 a třeba u RX480 jsem doporučoval koupit 8GB model i když to stálo o tisícovku víc než 4GB verze. VRAM byla ještě zajímavá pro některé ošperkované letecké simulátory, kdy scenérie mohly zabírat i desítky TB, ale to s příchodem MSFS naprosto pozbylo význam. A naopak dlouhodobě tvrdím že i pro 4k nevidím třeba 8GB VRAM jako nějaký problém, byť 10GB zní lépe. 12, 16 nebo 24 už je fakt jedno.

Takže long story short, prosím na okdaz na příspěvky které zmiňuješ. Ještě jednou díky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Newska k recenzi Radeon 6900XT:
https://diit.cz/clanek/radeon-rx-6900-xt-vydan-povedeny-ovsem-neprilis-z...

Citatce:
"JirkaK | před 2 lety
Pokud se škrcení VRAM projevuje na výkonu, pak je fajn že to NVIDIA dělá. Navíc u 3090 NV naopak ukazuje že v případě VRAM umí povolit a klidně nabídne u své nejvyšší karty více než u herního flagshipu. U AMD máš karty za 580 až 1000 dolarů a všechny mají stejné paměti a stejnou kapacitu. Proto koupě 6900XT proti 6800XT není tak zajímavá jako koupě 3090 proti 3080, kde krom vyššího výkonu člověk dostává i tu paměť nebo designově odlišnou grafiku - pokud chce člověk opravdu pořádný kus HW do skříně. 3080 je proti 3090 prcek."

Tady vyloženě obhajuješ tu větší paměť... dál mě to nebaví procházet, ale nalezl bych toho plno...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže přesně naprosté překrucování...

Kde v tom je rozdíl proti tomu co píšu výše?

Citovaný příspěvek je o tom že AMD v té době naskrz kartama mělo stejnou kapacitu paměti, ať to byla RX580 nebo top model. 6800XT a 6900XT měly stejnou paměť, NVIDIA měla 3080 s 10(12?)GB a 3090 s 24GB, 3080 byla cílená na hráče, 3090 pro entuziasty a kreativní profíky, profíci tu RAM využívají a pro entuziastu je vyšší číslo víc adidas i když mu to reálně k ničemu není = bonus.

A co ty CUDA? Tam nic nemáš?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupil som NTB s RTX 3070 Ti Mobile s 8GB VRAM. Na 2K pohoda a super vykon. Ale v 4K dochadza casto VRAM a vykon ide dolu. 8GB je uz dnes na 4K akurat minimum. Nie optimum. Mne sa na NV nepaci ako skrti VRAM. Uz u 3080 bolo 10GB malo na tak vykonnu GPU. 12GB ako bolo na niektorych verziach malo byt na vsetkych 3080tkach.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nj, mobilní 3070Ti, kdoví s jakým power limitem... na FHD ti to běží (2k je FHD) a na 4k, no tam nemá výkon, takže se nedivím že tomu dochází dech, není to ale pamětí. Ale uznávám že já a spousty recenzentů máme evidentně něco rozbitého a jedině tobě to funguje správně, že ti ve hrách v 4K nestačí 8GB paměti.

Jinak 8GB na 4K už dnes opravdu v některých hrách nestačí... Vím že 10GB u 3080 byl u DVOU her, Forzy a Doomu s nějakýma totálně max out texturama kde stačilo snížit jen ty textury a bylo to v cajku, zvláště když rozdíl těch textur nešel vidět nejen při hraní ale ani na screenshotech. U ani v jednom případě ten způsobený propad tu hru neudělal nehratelnou. Ale chápu že hra která třeba švihá 200FPS tak když klesne na 180 tak je to už nehratelné. naštěstí většina hráčů si o takový FPS může nechat zdát nebo je vůbec tak vysoko neženou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pod 2K som myslel 2560x1600 (nativne rozlisenie pre display 16:10). Karta ma TDP 150W. Vykonu ma dost. V nativnom rozliseni mavam v pohode okolo 100FPS. Aj RT v tomto rozliseni stiha dobre. Len pri najviac narocnych hrach uz treba pouzit DLSS Quality. Parametre tej karty zodpovedaju desktopovej RTX 3070, ale s danym TDP ma vykon 4% pod RTX 3060 Ti (podla techpowerup). Vela hier v tom 4K spustim a dokaze ich potiahnut, ale casto uz vidim ze je VRAM na limite a ze jej je malo a vykon ide dost dolu. S vacsou VRAM by proste stihala viac. :-) A ked AMD nema problem davat na karty vacsiu VRAM, NV by nemala byt pozadu.
Vid: https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-3070-ti-mobile.c3852

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaleži od marži aku si hodia predajcovia, pamataš ako sme kupovali RTX3070 za 40 000Kč aj ked mala stať 12 000Kč?
Včera som bol v Kauflande a oproti minulemu tyždnu zvýšil ceny o 50% chceš kup nechceš tak si vypestuj sam :D Inflacia je šialena, prave v obchode zistiš že minuli tyžden si zarabal o 50% viac ako tento D:

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"v Kauflande a oproti minulemu tyždnu zvýšil ceny o 50%"

Kecáš !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@Gaunter
Konkrétně Kaufland jede tohle navyšování u určitého sortimentu cca od jara. Např. plato vajec bylo v červnu snad za 79 Kč, v září za 119 Kč, v říjnu za 149 Kč a včera to měli už za 169 Kč. To samé oleje. Loni 39 kč, letos 79 Kč. Ale v akci za polovic (silně omezený počet kusů). To se týká jak potravin, tak drogérie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

která 3070 měla stát 12k CZK s DPH? Docela rád bych takovou viděl. 11500 CZK s DPH, byla "cena od" pro 3060Ti nikoli 3070.

Dále určitě šlo o maži prodejce a nešlo o marži distributora? Ti si nic v té době nepřiráželi? Fabriky to také pořád vyráběly a prodávaly distribuci za stejné ceny?

V těch vysokých cenách si samozřejmě vzal navrch celý řetězec, ne jen jeho konec. Navíc tady prodejci udělali správně a ceny zvýšili tak že odbouraly překupníky. Ti kdyby to koupili v krámě už neměli šanci to protočit s nějakým rozumným ziskem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já teda vydělám víc, letos už druhé navýšení platu, zrovna zítra to jedu podepsat.
Sice platím elektřinu o 100% víc, plyn ještě více, hypotéka mi tento měsíc skočila z 2.04% na 5.79% (což je méně než 6.28% když jsem si tu hypotéku na vrcholu krize 2009 bral) a v krámech platím citelně více.. Když kouknu co jsem bral loni a co budu brát na konci letošního roku, tak i při zohlednění vyšších nákladů se má životní úroveň zvyšuje. V příštím roce si tak budu moc koupit nějakou tu elektronickou hračku navíc. Loni to bylo za spotřební elektroniku cca 100 tisíc, letos je to 130 a příští rok zase můžu kapku přidat a udělat si víc radosti

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

a kde pracujes? ako troll na web-portaloch pre nvidiu a na ciastocny uvazok pre apple?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

IT. Konzultace, analýzy, vývoj, devops. Oracle DB. 23 let praxe, 18 let s Oracle DB. Posledních 6 let fulltime na jednom projektu. Při pohovorech už se tě neptají co umíš, ale zda chceš dělat to co a jak oni dělají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ked robis tie IT analyzy rovnakym stylom ako komunikujes na forach...uff

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nikomu nenadávám, nikoho neodsuzuji. Hlavně dodávám funkční celek, mé analýzy jsou určené pro mě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neznám žádného člověka, kterému by zaměstnavatel navýšil od loňska plat a dorovnal tak inflaci. A to znám třeba i lidi v bankovním sektoru, přesto berou stále stejně a inflace na ně kolikrát doléhá tvrději než na nízkopříjmové spoluobčany, protože byli zvyklí utrácet a najednou na to nemají.
Máš štěstí, že pracuješ ve vysoce ziskovém segmentu trhu, protože jinak si vysvětlit, že ti jsou schopní inflaci dorovnávat vysvětlit nedokážu. Každopádně jseš dost výjimka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kecá, furt jenom machruje, ale znalosti očividně nemá, jen svoje zaslepené a chybné teorie. Takového "experta" by nikdo soudný nepřeplácel. Leda že dělá u známého ve firmě, tam se pak jede hodnocení dle jiného žebříčku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To máš blbý, u mě je to ve dvou dávkách meziročně udělalo 20%, což odpovídá cca inflaci, ale moje mandatorní výdaje a běžné výdaje (tzn nejsou v tom úspory ani nákupy zbytných věcí) dosahují cca 50% čistého přijmu, takže reálný dopad inflace je max 10% mého rozpočtu, příjmy stouply o 20% a ty "hračky" co si tu a tam kupuju pro radost jsou leckdy dokonce levnější než bývaly...

Reálně se mi životní úroveň zvedá a to je tak nějak co člověk očekává.

Pokud by mi firma nepřidala, tak riskuje že půjdu jinam, kde mi ty peníze ve stejné výši s přehledem dali (což mám ověřeno protože jsem nějaké konkrétní nabídky dostal), dokonce bych mohl žádat i výrazně více. A to jsem jen přijmul navýšení navržené firmou, sám jsem do toho žádný vlastní požadavek nedával, byť bych asi ještě měl nějakou možnost argumentace k navýšení. Vím přesně kolik firmu stojím a vím přesně kolik ji vydělávám. Firma má pořád obrovskou marži při relativně nízkém riziku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Počítej kurz * 1,21. Takže cca cena * 30. A cena není 1199, ta platí pro nejlevnjší provedené karet, je třeba vždy koukat na doporučenou cenu konkrétního modelu, někde to může znamenat klidně až několik set navíc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nevim jak v korunach ale evropsky shopy ji davaj do ceniku kolem 1700eur bez dane.. ((:

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2022/11/Fg5NOxmVUAAmUMw.jpg....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A za kolik tam jsou ty levné 7900 radeony? Když už tedy bereš čísla něčeho co se ještě neprodává

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

a ty zase bijes cernochy.. ((: otazka byla na cenu rtx4080, tak neodvadej rec..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano a já se s dovolením zeptal na ceny nových radeonů, protože netuším odkud jsi ty ceny bral, tak netuším kam kouknout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Oficiální česká cena je stanovena na 36 100 Kč.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi ten Intel doneste ..... ,se spotřebou se zbláznili už všichni ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi co pamatujeme víc jak čtvrt století v PC víme, že spotřeba roste konstantně. Takže mně osobně vůbec nepřekvapí.
On to není problém, protože maximální spotřebu vyvažuje spotřeba v klidu. A navíc vznikají nové (většinou mobilní) zařízení, které nahrazují PC. Takže na konzumaci obsahu se spotřebuje méně energie než před 20 lety. Takové přehrávání DVD vytížilo můj CPU na 100%. (Pentium 500Mhz 28W TDP). A před 10 lety YT pro změnu NTB Sempron opět 100% ale už 25W. Dnes na to samé stačí tablet s 5W.
Dnešní PC mají větší spotřebu než předchozí. Ale v zátěži běží kratší čas. Jo jestli to máš na těžení, tak to tvé nářky chápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak neni to uplne pravda. V dobe 486/Pentium melo PC spotrebu do 100W plus CRT monitor taky cca do 100W takze cca 150W. Takze kdyz hral nekdo Dooma/Descenta 8hod v kuse tak to mel za 1,2kWh. Dneska kdyz bude hrat treba Cyberpunk tak to ma cca 250W PC a monitor cca 50W takze 300W, coz je 2,4kWh. S tim ze pocitam ze Cyberpunk jede na nejakym mainstreamu ve FHD bez RT.
U toho videa je to dost tezky, na tabletu je to ok tam je to tech 5W, ale pokud to budu chtit mit na vetsi plose a se zvukem tak to budu mit cca v souctu o tech 20W min nez v dobe minule, ale porat to bude vychazet na 100W+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A 300W je něco hrozného při hraní jedné z nejnáročnějších her na trhu?

Zahrej si ten CB77 na té 486 a porovnej výkon. Stejně tak si ve stejné parádě zahrej toho dooma na současném hw a zase to srovnej.

A to video? Promiň spotřeba 75" TV na úrovni 14" CRT monitoru je fakt jistě skvěl srovnání výsledného zážitku. 14" obrazovka s HDR10, 500-600 nity peek brightnes i s celým zařízením bude do těch 5W, protože to je přesně ten tablet.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Doom na 486ce a 14" CRT rozhodně lepší zážitek než CB77 na čemkoliv jiném.
Film The Matrix (jedničku) na CRT monitoru jsem si užíval mnohem víc než Matrix 4 v kině.
Jurský Park v kině v roce 1994 se zvukem 2.0 ...lepší než jurský svět v dnešním multiplexu se 4K a DTS.

Ano větší obraz a lepší zvuk tě snáze vtáhne do děje. Ale zážitek to moc neovlivní. Spíš mám pocit že tvůrci obsahu zlenivěli a spoléhají na technologie spíš než na kvalitu obsahu.
Nebo jsem zestárnul a už si to neumím tak užít, jak za mlada XD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

J, v tom posledním (vyjma těch filmů ehm ehm) bude ta pravda ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to platí i pro ty filmy.

Všude se cpe CGI, efekty, střihy, divné nasvícení (tma ve které není téměř nic vidět) ... a dobrý scénář aby jeden hledal s lucernou v pravé poledne.
POslední dobou jsou remaky ramaků, nastavovaná kaše a děj jednoho dílu série roztažený na celou sezonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Povedal by som, ze plati ta posledna veta. U mna je to tak isto. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není jediný důvod. Jaká strategická hra se dnes vyrovná hratelnosti C&C? Jaká 3D střílečka je srovnatelná se System Shockem nebo Half Life?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Strategie ako boli predtym mi chybaju. Ako napriklad Empire Earth. To je fakt. Ale zasa ma bavi Factorio. Zo strielaciek som si celkom uzil Half Life ALyx, aj ked to je vo VR. Fakt je, ze ma najviac bavili (aj ked to nie su typicke strielacky) remastre Resident Evil 2, 3 alebo Alan Wake ci Mafia pripadne Last of Us na konzolach. Z novodobejsich hier to je Borderlands alebo opat Resident Evil Village. Nie su to take typicke strielacky ako System Shock alebo Half Life. Ale alternativy su. Skusal som z nostalgie starsie Quake ci Doom a uz to proste nie je take ako som to vnimal vtedy. Doba sa posunula a su aj dnes zaujimave a vyborne hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je hranice pro stále použitelnou grafiku někde u Quake III Arena, tzn. kdyby někdo vydal hru, která bude ve všech ostatních ohledech skoro dokonalá (jako byly ve svojí době ty zmíněné), tak do toho jdu a je mně úplně jedno, že i mobil umí lepší grafiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne tiez nejde tak o graficku stranku. Ked som si pustil stare Quake 4 alebo aj Doom 3 alebo Alan Wake, tak celkovo aj ked su to zaujimave hry, tak ovladanim uz je to kostrbate. Predtym som Alana Wakea nehral a dost ma bavil, ale kvoli celkovemu ovladaniu som bol rad, ked som hru presiel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A este k tym strielackam. Posledny mesiac som si dost uzil Returnal. Pecka hra. Takze vzdy sa najdu hry, ktore su zabavne a v tomto pripade aj take, ze pri mozes prist o nervy. :-)
Tento mesiac to zasa bude novy God of War a buduci Calisto Protocol. Medzitym Devil in me. Nebojim sa o to, ze by nevychadzali dobre hry resp. take dobre ako kedysi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za předpokladu že tě doom baví a CB77 nikoli tak samozřejmě, ale tady nejde o to jak se ti která hra líbí nebo nelíbí, ale jde čistě jen o ten poměr spotřeba/výkon. Toho starého dooma si klidně můžeš zahrát na tom 14" tabletu, a spotřeba bude do 10W a to se ten tablet bude dost flákat.

To samé platí pro ty filmy, to jestli se ti nějaká produkce líbí nebo ne nesouvisí s technologií. Pro mě byla třeba u sledování obsahu dost zásadně změnil zážitek s OLED. Vysoký kontrast OLEDu a černou černou prostě vidíš, je úplně jedno co je to za obsah a jaké všechny loga technologií sledovaný obsah má. Je jedno zda si pustím právě vypuštěný film nebo 30 let starý TV seriál z dětství.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cyberpunk bych rek ze je spis lehkej nadprumer a pokud na to budes mit HW tak si dokaze sosnout i 500W, coz je pri dnesnich cenach el. energie skoro 10kc na hodinu, coz uz mi neprijde uplne malo. Vpodstate jakakoliv zmodovana hra na tom bude jeste hur. O MSFS ani nemluve. Me MSFS jede neco kolem 300W jen PC a zase plati, ze kdybych mel 3090 tak to bude atakovat 500W a budu mit o 10fps vic)
No tak to schvalne se podivej kolik bude mit odber ta 14" pri 500-600nitech. Ja mam zmereno ze 11" muj FHD panel zere cca 4-8W podle podsviceni. Je pravda ze to neni top model, ale rozhodne nema takovou svitivost, obnovovaci frekvenci a takovou uhlopricku. Myslim ze 14" pri 500-600nit bude zrat 20W, nebo to proste neda tech 500-600nitu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš docela drahou elektřinu, 10Kč/hodina... Ale od nového roku už to bude jen 9, byť na úkor státního dluhu. Při 500W jsi ale na polovině, takže 5 kaček. Mít na koupení HW který baští 500W, tahá jednu z nejnáročnějších her a nemáš 5 kaček na hodinový provoz? Pak je něco děsivě špatného ve financích takového jedince.

500-600 nitů u OLEDu u dnešních laptopú či tabletů je peek HDR, nikoli full screen nebo dokonce SDR, Hodně také záleží na celkovém obrazu, když budeš zobrazovat na OLED displeji 100% černou na 100% jasu, tak to nežere nic vypne se, u IPSka to bude furt šajnit na 100%, kdežto bílá s nízkým jasem bude žrát na OLEDu docela dost.

Mám Lenovo Yoga 7, má 14" OLED, s 550 nity v peeku při HDR, 400 SDR, typicky ale sleduji videa při cca 50% jasu (v nitech to asi bude méně než polovina, neroste to lineárně) a jen SDR, protože v HDR to není. Displej uznávám nechávám jen na 60Hz, má ale 2,8k rozlišení, je v tom "užraná" i5-1240P, má 71Wh baterku. Při přehrávání videa přes wifi na HBO Max jsem někde na necelých 8W celkové spotřeby a výdrž je cca 9 hodin. Při plném jasu, to bude cca 12W, v HDR možná o 1-2W víc, bude záležet na obsahu. Film s nějakou noční ponurou atmosférou bude mít menší spotřebu než film s denním světlem někde na antarktidě.

12.4" tablet s OLED mi při tom HBO a cca 50% jasu spotřebovává kolem 3W při tom samém (8% za hodinu z 37Wh baterie).

Další podstatná věc u OLED displeje je, že ti stačí výrazně nižší jas na to aby to vypadalo stejně jako na IPSku, protože u IPSka klesá schopnost zobrazovat barevnou škálu s klesajícím jasem.

Pro zajímavost Macbook Air při přehrávání AppleTV+ videa přes wifi při minimálním jasu asi 1,8W a při 100% jasu cca 5W. 400nit 2,5k 13,3" IPS displej... Tzn displej vezme cca 3,5W maximálně...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, i část majitelů luxusních aut dá přednost jen čtyřválcovému dieselu, přestože mají peníze i na spotřebu benzínového osmiválce. Oni na to mají, ale nechtějí to platit, protože jim to za to nestojí. Kromě toho ta vysoká spotřeba HW není spojena jen s negativem účtů za elektřinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle těch údajů bych to tipoval na Samsung Galaxy Tab S8+. Také jsem ho zvažoval, ale odradila mne u něj PWM regulace jasu na 240Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dneska je trzni cena elektriny cca 15kc za kWh proto rikam skoro 10kc a pocitam do toho narustajici tendenci, protoze levne zdroje se zaviraji a drahe se naopak zapinani. Ono zastropovani je jen docasne, pokud v souhre s drahymi zdroji k tomu pribude masove rozsireni e-aut, tak zadny zastropovani nebude mozny, protoze by ten rozdil poslal stat do bankrotu velice rychle.
Tyhle jedince vynasob 2x pro klasickou rodinu.
Ty zijes kapku v jinym svete, ale myslim, ze neni vyjimecnej stav kdy si nekdo proste na PC setri treba rok a v dobe nakupu toho PC proste o moc vic penez nema a ted kdyz si ho poridi tak si najednou spocte (ten chytrejsi, blbejsimu to vubec nedojde, ze si koupil hovado, ktere ma spotrebu jako mirovlnka) ze provoz toho PC uz zacne mit vliv na rodinnej rozpocet, coz je zcela novy stav, ktery predtim vubec neexistoval.
Jinak s displayema cca souhlas. Otazka je jestli lze porovnavat OLED 14" a normalnim LCD monitorem/televizi, kde se na spotrebu tolik nehledi. Takze bych rekl ze realne budou mit takovehle odbery ve stand-by.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neměl by být OLED obecně o něco málo žravější než srovnatelný moderní LCD LED? Dřív to byla zmiňovaná nevýhoda OLEDů, ale už to nějak nesleduju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak bylo zmineno drive, zalezi na urovni jasu a zobrazovanem obsahu (kazdy svitici subpixel se podili na celkove spotrebe), u LCD to vetsinou pujde za podsvicenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

15Kč za 1kWh je zatraceně moc, mám nefixovanou cenu a mám 7Kč/kWh včetně daně a distribuce ve které je pořád OZE, kterou teď, pokud se nepletu, neplatíme. Takže to bude kolik 6,20? Loni to bylo 5,02. Nestěžuju si, to mi ještě přistálo 3,5k od státu (proč to dávali automaticky všem, 5k na děcko nedostanu ale 3,5 na elektřinu ano?), takže počítám že finální účet i přes 100% zdražení silové elektřiny bude nižší. Ale ano viděl jsem že ceny u nových smluv, zvláště těch s fixem jsou vyšší. než kterou mám já jako dlouholetý zákazník bez fixace.

"kdy si nekdo proste na PC setri treba rok"
Bavíme se o PC s 4090 která aktuálně stojí 50-60 tisíc, k tomu samotné PC a když řeknu že bych k tomu dal i3-12100 s Hčkovou deskou tak budu za vola protože každý tam přece musí narvat nějaký top procesor za 10+ a k tomu podobně drahou desku, disky atp. Takže s monitorem (k takové kartě to nebude low refresh rate, low resolution) už se bavíme o něčem v ceně ke 100k
Rok šetřil 100 tisíc na počítač, přes 8 tisíc měsíčně.

Při hraní her bude mít kolem 500W spotřeby, když to poběží na max (záleží na hře, někde to bude o dost méně, někde to bude o trošku víc), denně při řekněme 8h hraní 4kWh., 120kWh za měsíc, i při tvé velké ceně elektřiny je to 1800 korun za měsíc na provozu.

Kdyby 2 tisíce korun, 4x méně než šetřil. Pořád mu zůstává 6 tisíc v rozpočtu navíc.

Navíc ta cena za provoz je kompletní, ne ve srovnání s HW který bude mít nižší odběr. Nějaký midrange počítač za 25-30 tisíc + monitor, to může být 250-300W, beru 250, při stejném využití se bavíme o spotřebě cca 900 korun, zaokrouhleně tisícovka za měsíc v elektřině při 15 Kč/kWh. Tzn u té sestavy za 100k je to jen 1000 měsíčně navíc proti nižší sestavě... 12 tisíc ročně, za 6 týdnů máš našetřeno :)

Taky nepočítám že si někdo koupí 4090 k hraní starších her a bude chtít hrát aktuální novinky pro které ten výkon využije. Tzn,. několikrát do roka 15 stovek za hru ale spíše 3 tisíce protože nebudeš kupovat základ ale kompletní edici apod, takže najednou jen za hry utratíš podobně jako za tu elektřinu :)

Fakt nedává smysl že si někdo koupí absolutní špičku a pak nemá na elektřinu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vychazim z informaci co mi zrovna tento tyden poslal CEZ.
Nerikam, ze nebude mit na elektriku, ale ucet za elektriku muze mit 2x takovej nez pred rokem a myslim, ze i 500Kc mesicne v rodinnem rozpoctu je docela znat. (Treba u me delalo 1800Kc/mesic vytapeni 2 podlazniho domu pred rokem, ted cekam ze se to zvedne na 2200kc)
Vynechal si scenar, ze koupi bazarovou 3080 apod. Ostatne se tady muzes podivat na recenze Karase a uvidis ze i s blbou 3080 nebo 2080Ti leti spotreba nad 500W i u relativne starejch her (Witcher 3, Deus Ex atd.) a to tam nema zohledneny 2 monitory apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, není to úplně pravda. Spotřeba roste. Průměrná domácnost spotřebuje každým rokem víc elektřiny.
Počítařům taky roste spotřeba. A to i ta průměrná. Ale váryzně pomaleji než maximální. Dneska se někomu zdá 300W na grafiku hodně. Ale za 10 let to bude považovat za rozumné optimum. Samozřejmě když mají běžné karty do 300W a někdo příjde s 600W mosntrem, tak to je moc velký skok. Ale časem se tomu nevyhneme. Strop tam nevidím. Přejde se na 24V a problém s konektorem bude vyřešen na čas než se dostaneme k 1kW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu 2020 kdy jsme všichni zůstávali doma dlouhou dobu a u pracovního počítače v tu dobu byly 4 monitory, tak už od 2016 má domácnost konzistentní roční spotřebu elektřiny mezi 2,6 až 2,7MWh

Ale že bych musel řešit spotřebu grafiky? Ty navíc stále klesají, nebo stagnují při stejném výkonu. Když kouknu na svou historii herních počítačů (do 2015 jsem nepoužíval desktopové počítače) tak jsem začal s GTX980, aby měla výkon byla do mrtě nataktovaná, 200W spotřeby... Nahradila ji 1080, kterou nemělo smysl taktovat, spotřeba 180W a výrazně vyšší výkon. Dnes mím 3060Ti, spotřeba kolem 210W když běží na maximu, a v závislosti na hře mám i 5-10 násobně vyšší výkon, stejně tak při stejném výkonu v oblíbené hře mám spotřebu v průměru lehce nad 80W. Předchozí grafika potřebovala téměř 150W.

Ale ano spotřeba HW roste stejně jako roste jeho výkon. Dokud někdo nepříjde s nějakou zázračnou výrobní technologií, tak ten trend zastavit nejde. Alespoň efektivita, tedy poměr výkon na watt spotřeby se zvyšuje, takže pokud člověk nepotřebuje více výkonu, má menší spotřebu, tak jako třeba já

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koukám na tu spotřebu do historie a mám to stejně. Po covidu to šlo dolu. Ale jsou mírné zimy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dneska se někomu zdá 300W na grafiku hodně. Ale za 10 let to bude považovat za rozumné optimum. Samozřejmě když mají běžné karty do 300W a někdo příjde s 600W monstrem, tak to je moc velký skok. Ale časem se tomu nevyhneme. Strop tam nevidím."

Ty toho nevidíš víc:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já netopím elektřinou. Ale první rok covidu to šlo z těch 2,7 na 3,5MWh, ale to jsem v té době pracoval na OC 8700k a čtyřmi monitory. Takže počítám tak 200W/hodina, po přechodu na Macbooka a redukci na jeden monitor má komplet stůl spotřebu cca 40W z čehož cca 4-5W bere wifi router, 4-5W ten Macbook a zbytek je na monitor s integrovaným hubem, LAN... Podsvícení toho 34" monitoru bere cca 18W a cca 10 bere ten hub, připojené usb zařízení a další elektronika monitoru. Je to docela rozdíl, minimálně 1,5kWh za den.

Ale s přechodem na x86 laptop se to zase kapku zvedne, jsem na cca 45W za celý stůl. Těch 5W za hodinu asi unesu :) Zase mám nový monitor který má čidlo na přítomnost, takže když na minutu odejdu, sníží jas (spotřeba klesne asi o 8W) a po třech minutách vypne podsvícení (dalších 10W), takže i když mám uspávání monitoru v systému výrazně delší tak s každou drobnou absencí u monitoru to šetří...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Elektřinou taky netopím. Ale většina lidí má nějaký přímotop (podlahovka, žebřík) v koupelně, stejně jako já. Zapínám ho jen když venku mrzne. Takže za poslední roky skoro vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš to, na ten "žebřík" v koupelně bych zapoměl, já ho nepoužívám vůbec, občas to žena zapíná klukovi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ta předchozí grafika byla GTX 1060 3GB, o které jsi tu onehdá mluvil, tak tak 150W nebere ani náhodou... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1060 3G co aktuálně používá syn, bere cca 110W. Loni jsem v únoru prodal 8700k + 2070S, obratem koupil 10400F a dal do toho tu starou GTX. Na jaře jsem tam dával 3060Ti. Ta výměna mě nepřišla ani na korunu ale refreshla se záruka, vyšší výkon, nižší spotřeba CPU a celkově tišší počítač.

U 2070S mi na 2560x1080 hry běhaly s typickou spotřebou kolem 150W, méně náročné kolem 100-120W (samozřejmě VSync + 60Hz na monitoru). S 3060Ti se u těch méně náročných dostávám hravě pod 100W. Třeba v Division 2 se na chvíli zakopeš v inventáři nebo máš minutový fight, fast travel, minuta fight, fast travel.., jsi na 60W pak seš někde venku s vegetací delší dobu, seš něco nad 100, v interiéru někde kolem 80W, chlazení chvíli jede, chvíli stojí...Musím vyzkoušet jak pojede Borderlands 2, už bych to měl někdy dohrát, naposled jsem to hrál na M1 na macku, tam počítám ta grafika může jet pasivně snad nonstop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš nějaký důkaz, že by to bylo, jak píšeš?

Já mám spotřebu stále srovnatelnou. Ona by byla i menší, ale přibývají s rozvojem společnosti elektrospotřebiče - myčka, kávovar, domácí pekárna, ....
Jsou lidé, kteří to měli už před 20 lety, ale spousta lidí si tyhle "vymoženosti" pořizuje postupně a teda vzrůstá spotřeba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.cz/EW7Q vypčtování za 2020, koukni na spotřebu za 2019 a 2018 - rozdíl 20kWh za rok
https://ctrlv.cz/smtd - za rok 2021, šlo to dokonce o trošku níž než před covidem

A co se změnilo, když nás v 2020 v březnu vyhnali z kanclů domů, tak jsem měl na stole tohle:
http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_20200328_100833.jpg

na začátku 2021 tohle: http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_20201109_182027.jpg
v dubnu 2021 tohle: http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_0467.jpeg
do minulého měsíce tohle: http://download.jirikocman.cz/stul/IMG_1362.jpeg
a teď mám tohle: http://download.jirikocman.cz/stul/yoga1.jpg akorát ten Macbook už tam není, místo toho se mi na stole poflakuje Galaxy Tab S8+

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Simulator a gamepad? Jako vazne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, berany s pedálama a nějakýma panelama šly pryč, zabíralo to místo, nechtělo se mi to pořád připravovat a dávat pryč. Ve skříňce pod stolem mám joystick, ale moc mi to nesedí. Gamepad nic nezabere, je pořád po ruce a ovládání mi vyhovuje, stejně to jistí ALT HOLD a HDG na AP a pak kochačka krajinou... a když mě to přestane bavit tak to vypnu, přistávat netřeba.

A klidně to rozdýchávej jak uznáš za vhodné, mě je to u zadele, bavím se u toho a to je pointa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Množina těch co na simulátoru úspěšně vzlétnou bude v obecné populaci asi větší než ta co bude umět přistát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odstartovat s Mustangem v MSFS a udrzet se na runwayi je docela problem. Povedlo se mi to zatim jednou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, k tomu mame uplne jinej pristup. Je pravda ze u dopravaku tam za chvilku budou mit taky jen gamepad :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přibývají elektrospotřebiče. Ale stávající se obměnuji za nové. Které jsou vždy úspornější.
Ledničku jsem měl C. Teď mám A+++. Pračka to samé.
TV má spotřebu stejnou, ale uhlopříčka roste.
Vysavč bral 2400W a nový jede na baterku.
Větší spotřeba PC se neprojeví. Navíc běží méně hodin. Stále víc koukám do mobilu než do monitoru.
Ale i tak průměrná spotřeba domácnosti roste. A to hodně. Když se započítá elektromobilita....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5W tablet? To má můj 13.3" notebook při max. jasu, tablet je pod 3W a to živí 12,4" OLED.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Výkon parádní, spotřebu to má přesně stejnou jako moje přetaktovaná 2080ti. O víkonu na Watt ktery se mi výrazně zvedne ani nemluvím.
Horší to bude s cenou, ale cena se zvyšuje s každou generací.
+do toho inflace :((
referenčka za 1200,
nereferenční odhadem od 1300$ (u nás 39000Kč)

...lépe už bylo.

Řešením by bylo nakupovat za oceánem kde inflace není tak vysoká, ale to bych vám neradil, trpět případně dohady o reklamaci s výslednou rezignací a vyhozením HW fakt nechcete .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak inflace je tady na potraviny a je do značné úrovně umělá, prostě se někteří obohacují (podobně jako před časem benzínky). Kontrolní úřady selhávají.

Zde se bavíme o síle České koruny, už dávno jsme měli mít Euro

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O euru nebo koruně to není. Naše vláda dělá kroky jako kdyby byla německá, ukrajinská nebo americká, to je ten zásadní problém. Kdyby takovou vládu měli v Saudské Arábii, tak jezdí doteď jen na velbloudech a nějaký jiný národ si na nich brutálně mastí kapsu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pry "10 % nad RTX 3090 Ti a 34 % nad RTX 3080".

Dovolte se mi prosim zasmat a zaroven ukazat nvidii krasne vztyceny prostrednik!

Na kartu oficialne nacenenou na 1199 dolaru sou to jednoduse nedostatecne vysledky, ono kdyz RTX 3080 zacinala, mela svou cenu nastavenou na 699 dolaru, ted ma nastupni 4080 cenu vyssi rovnou o 500 dolaru(!) ale vykon posouva jenom o 1/3, necht s tym jdou laskave do prdele, narust 4080 oproti 3080 mel byt minimalne 55% suroveho cili rasterizacniho vykonu, mne ale ze vubec nezajima srovnani vuci 3090(+Ti), me zajima srovnani vuci jasne predchodkyni(!).

4080 mela byt jednoznacne postavena na GPU AD102, nejprv chtela lidi nvidia vojebat AD104(12GiB), ted to zkousi se stredni AD103(ktere melo byt pouzito jenom pro 4070), necht si laskave strci i tohle reseni do pochev, ono rozdil mezi 4080 a 4090 je 6656 jednotek(!), je to jednoduse nastavene zas a znova vojebem, kdyz uz totiz chtela nvidia 4080 nacenit na uroven 1199 dolaru, mela tomu jednoznacne upravit i parametry cili 4080 mela byt pripravovana 4080 Ti, takhle si muzou takovy produkt strcit do sve nenazrane huby.

Proste v nvidii delaj ale ze pekna hovada, totez u Microsoftu a intel-u, tyhle firmy jednoduse prinaseji neco co lidi ale ze vubec nechteji, rekapitulace jejich progresivity za posledni leta:

->nvidia prinasi vojebi DLSS 3.0 a RT + k tomu jako bonus tavici se kabely(450W+)
->microsoft prinasi Windows 11 ktere se jenom jebou s ovladacim panelem, grafikou a intel-em
->a intel lidem prinasi v Core procesorech mala jebava atom jadra plus ohyb dle inzenyru

Skutečne na blití.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu říct že nesouhlasím, ale chtěl bych se pozastavit u těch upscaling technologiích. Za mně je to plíživá příprava na VR ve fotorealistické kvalitě. Dnes již víme, že pro top VR zážitek potřebujeme dle jedince něco mezi 1440p-4k na oko. Tzn. posílat obraz potenciálně až v 2x4k pro fotorealistický zážitek. Podívej se, jak dneska vypadají "vymakané" VR tituly. Ta grafika je jak z roku 2005, ale mechaniky ladí hodně slušně. Abychom mohli vykreslovat "hezkou" grafiku v 2x4k pro každé oko tak nejspíše budeme potřebovat dostatečně "inteligentní" upscaling, který navýší FPS, protože pro VR "immersion" potřebujeme aspoň 90 FPS, lépe 120.

A na závěr dodám, že DLSS 3.0 je fakt zklamání, těch vad v obraze je příliš mnoho na to, aby to člověk bral vážně. Naopak DLSS 2.0 u mě v režimu Quality funguje výborně a jsem rád za FPS navíc. Tolik mých 50c ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VR je dnes a ešte dlho bude okrajová záležitosť, pretože ľudia nechcú nosiť na hlave žiadne VR zariadenia. To je aj dôvod, prečo neprerazili 3D okuliare. Nehovorím, že sú to zlé technológie, ale že ľudia sú s takýmito zariadeniami obmedzení. Zmenu prinesie az holografická paluba zo Star Treku. :⁠-⁠)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby brýle, už jen sluchátka mi přijdou omezující. Jo, kdyby to bylo v balení dioptrických/slunečních brýlí, to by bylo ideél, člověk by navíc nemusel zcela ztratit kontakt s realitou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A teplota konektoru? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A to vse muze byt vase za pouhych 40000,- lol...

https://www.suntech.cz/produkt/617276-pny-geforce-rtx-4080-16gb-verto-tr...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.