Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gemini a Superbook: dvě nová mobilní zařízení s klávesnicí

S tou cenou jsem zvědavej. Ale zajímavější je Windows 10M potvůrka:
http://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_364503.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, moc nechapu co ma spolecnyho kapesni pocitac s netbookem bez procesoru.
Kdyz uz bych chtel Gemini PDA s necim srovnavat, tak by to musel byt GDP Pocket, kterej je prave stejne jako Gemini na indiegogo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i další pokusy, například https://www.graalphone.com/en/home/. Ale ten bude hodně předražený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sám jsem majitel Psionu 5, což je skutečně kapesní počítač.

Z nových zařízení mně dává největší smysl GPD Pocket: 7.0, rozměry sice už dost na hraně (180×106×18.5mm), ale vypadá že bude mít rozumnou klávesnici, 8GB RAM a relativně slušné CPU x7-Z8750.

Má to i trackpoint, jen nechápu proč není uprostřed klávesnice, jak je zvykem u Thinkpadu, ale dole..

https://www.indiegogo.com/projects/gpd-pocket-7-0-umpc-laptop-ubuntu-or-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„CPU: 2x Cortex A72 @2.5GHz + 4x Cortex A53 @2.0GHz + 4x Cortex A53 @1.55GHz"

Debilové...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak A72 je snad docela slušné jádro?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepohrdám ani tou A53. Jde o úchylný tříúrovňový big-little koncept, který je technicky nesmyslný, hlavně kvůli těm 4+4 menším jádrům vzájemně se lišícím jen frekvencí a možná trochu i v cache - v ničem podstatném. Plýtvání křemíkem pro uspokojení marketingového oddělení. A to nemluvím o tom jak je těžké takovýhle orloj ideálně odladit, takže to nikdo nedělá a funguje to jako SHIT. Dvoustupňový big-little je IMHO jen menší shit, ale u něj jsem ochoten uznat, že když by se výrobce věnoval ladění, tak to v mobilu může vyvážit nevýhody v podobě většího křemíku a riziku chyb.

Ignorují to Intel, AMD, IBM, Qualcomm, Apple, Fujitsu, Via.....prakticky se to neprosadilo v oblastech kde je na marketing házen bobek a jediné co se počítá je funkčnost/skutečná výkonnost/skutečná úspornost. Dynamická změna frekvence, vypínaní cache, celých modulů aj. částí (umí to dobře i Bulldozer), to je ideální cesta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale přijde mi, že dark silicon není v dnešní době až tak drahý. Obzvlášť pokud se jedná o pidijádra. Pokud to bude zčásti vypnuté, tak si toho člověk ani nevšimne. Pokud na tom člověk pustí software třeba v Go, tak se i těch osm A53 uplatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba, když to dokáže, když to těm jádrům přidělí atd.
CPU: Vyladěný 4x Cortex A72 @2GHz by byl blbuvzdornější a pokud by se jednalo o běžné aplikace+pozadí (využít osm jader v mobilu je umění a i pro tyhle případy stačí 4+4 big-little), tak i o dost výkonnější. Ale kdo by chtěl v mobilu jen quad, když tam může mít desetijádro ehm.....s osmi mrzáky bůhví jak kooperujícími. Až někdo dokáže přínos 2+4+4, proti jednodušším koncepcím, tak se zeměkoule začne točit na druhou stranu. Zatím jen žvásty a mizerný výkon ve srovnání s nejlepšími, co mají jednodušší návrh. A to i v tom dokonale synteticko-benchmarkovém multithread výkonu, který v reálu na podřadných mobilních zařízeních jen stěží využijete. Však oni sami ukazují jak multithreadu nevěří, když na nejnáročnější zátěž dají jen dvě silná jádra na nejvyšší frekvenci. Od výrobce desetijádra dost trapas. Vyhodnocení kdy náročná aplikace využije pro vyšší výkon ty dvě jádra a kdy ty 4+4 (pokud to umožňuje) bych chtěl vidět. Vůbec bych se nedivil, kdyby spojení 4+4 nebylo možné a to je pak to pravé pozérství.

Ten mobil je zajímavý, cpu ho trochu sráží.
„softwarové klávesnice - zadávání s jejich pomocí je rychlejší" Tohle jsem neslyšel ani od největší fandy dotykáčů, protože je to bullshit co jde lehce vyvrátit - kdo by chtěl k PC-Notebooku dotykovou klávesnici? On ji nevyrábí ani frikulínský apple a moc dobře ví proč. I když by tím proti tlačítkům ušetřil a designově by se to k jeho filozofii perfektně hodilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> „softwarové klávesnice - zadávání s jejich pomocí je rychlejší" Tohle jsem neslyšel ani od největší fandy dotykáčů, protože je to bullshit co jde lehce vyvrátit <

Tak doporučuju si pročíst libovolnou diskusi pod libovolným mým článkem o Blackberry tady na DIIT. Pokaždé tam s tím alespoň jeden člověk přijde jako s argumentem, protože SWYPE.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> „softwarové klávesnice - zadávání s jejich pomocí je rychlejší"
> Tohle jsem neslyšel ani od největší fandy dotykáčů, protože je to bullshit co jde lehce vyvrátit - kdo by chtěl k PC-Notebooku dotykovou klávesnici?

Ono je dobré ujasnit si, co se myslí kterou klávesnicí.

Vezmu příklad: v kampani k některému tomu netbooku (klonu psionu) psali, že to má „full-size mechanical keyboard“. Sorry jako, ale to může – i v mainstreamovém chápání – taky znamenat 101klávesový IBM Model M s buckling springs, což ten netbook určitě nemá… spíš má nějakou miniaturizovanou, nejspíš pologumovou klávesnici, která se s tím nedá pořádně srovnávat. Jediné, co to má společného, je QWERTY na aspoň 40 fyzických klávesách. To měl i mechanický psací stroj Remington v roce 1878.

To mi nepřijde jako kdovíjaké vítězství. Jestli to někdo srovnává s 12klávesovou pidihrůzou ze starých telefonů nebo ťapkáním po displeji, dejme tomu, ale…

Jde o psaní na počítači (i v případě telefonu) a velmi často se jde obejít i bez něj (copy&paste, OCR, QR kódy, rozpoznávání hlasu,…). Software může napovídat, doplňovat, opravovat aj. Work smart, not hard.

1. Psát jde namísto na klávesnici gesty, ukazováním,… např. MessagEase nebo Dasher. Prostě změna paradigmatu: jako přechod od psaní perem k psaní na stroji.
2. Stenografie byla vždy rychlejší a úspornější než běžné psaní. Dneska si kdokoliv může zprovoznit Plover (desktop) nebo GKOS (mobilní zařízení) a používat ho s dobrým slovníkem.
3. I tradiční klávesnici jde o dost vylepšit: ať už jde o přirozený tvar, rozložení optimalizované na korpus, doplňování textu, rozumný editor. Akorát pak to vypadá třeba takhle: https://www.youtube.com/watch?v=pYJtF1I3PRs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple ale big little používá u např. iPhone 7 a za další týden je nejspíš uvidíme i v ipadech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vida, to jsem nevěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono muze jit taky o obchazeni patentu ze sfery x86 - kde se jede na per-core clock+voltage (a ruzna turba, kdyz jede jen 1 jadro). To u ARM nejspis nemuzou mit, takze vznikl tento big-little, ktery je tomu ekvivalentni - holt z frekvencni a napetove domeny se hraje na domenu fyzickou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně spíš hledám něco ve stylu Surface Pro ale za podstatně méně peněz dělat grafiku a programování na cestách kdykoliv a kdekoliv a že zistnych důvodu na systému Windows (jo je to tak prostě ho nahradil nemůžu už jen když započítám všechny ty licence na software).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.