Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte chystá další tři desky pro Intel „Sandy Bridge“ procesory

Gigabyte logo
Asi bychom mohli klidně místo „Sandy Bridge“ procesory psát procesory rodiny Intel Core i3/i5/i7 řady 2000, ale upřímně máme ze značení Intelu pocit, že když se řekne „Sandy Bridge“, řekne to uživateli více než třeba Core i7 2600K. Nicméně se pojďme podívat na tři další desky od společnosti Gigabyte, které budou určeny právě pro zmíněné procesory. Od Gigabyte jsme tu již měli GA-P67A-UD5 a GA-P67A-UD7, další tři desky nesou označení GA-P67A-UD3R, GA-P67A-UD3 a zajímavou určitě bude i GA-H67MA-UD2H v µATX formátu a přesto se dvěma PCIe ×16 sloty…

GA-P67A-UD3R a GA-P67A-UD3, ač se v názvu liší pouze jedním písmenkem, vzhledově jsou to nebe a dudy. Mají sice stejný počet slotů a dokonce i obdobné parametry, ale rozhodně se o nich nedá říci, že jsou to „dvojčata“, přičemž barva samotné desky s tímto tvrzením v tomto smyslu nemá skoro nic společného.

Gigabyte P76A-UD3R Gigabyte P67A-UD3

Co je určitě pozoruhodné: obě desky mají druhý PCI Express ×16 slot označený jako PCIEX4, což nám říká, že by měl být osazen jen čtyřmi PCIe linkami. Základem obou desek je čipset Intel P67, který na počet PCI Express linek v ×16 slotech má asi takový vliv jako rychlost omezující značka na to, jak rychle v omezeném úseku pojedete. PCI Express řadič pro tyto sloty je totiž v procesoru a čipset jim pouze říká, kolik mohou do kterého slotu pustit. Samotný čipset P67 by dokonce měl dovolit do obou poslat po osmi linkách, uvidíme, jak tomu skutečně bude, až se desky dostanou na trh (skutečně bychom v takové situaci čekali možnost konfigurace ×8/×8).

Gigabyte GA-P67A_UD3R Gigabyte GA-P67A_UD3

Další parametry vyčtete sami pohledem na desku, nicméně vás nebudeme trápit: obě desky se „papírově“ liší tím, že ta tmavší má možnost vyvést celkem 14 USB 2.0 portů. Můžete si také všimnout, že u pinů pro tlačítka a LEDky je vyhrazené místo pro druhý USB 3.0 řadič NEC/Renesas s možností vyvedení na přední panel patřičným kabelem, konkrétně deska P67A-UD3R však tento čip osazený nemá a USB 3.0 porty budou pouze dva v zadní „I/O portárně“. Neméně zajímavé je, že na obou deskách je jeden z USB 2.0 „port headerů“ (pinů pro dva porty) podbarven červeně a označen jako ON/OFF Charge (patrně budou tyto porty „posíleny“ o možnost dodávat i ve vypnutém stavu dostatek proudu pro rychlejší nabíjení zařízení připojovaná právě za tímto účelem do USB portu). V neposlední řadě pojímáme podezření, že pro dva PCI sloty má vpravo od nich příslušný řadič od iTE, neboť tyto nové čipsety by již měly být PCI prosté.

Zajímavou deskou s paticí LGA1155 bude bezesporu GA-H67MA-UD2H. Umožní totiž na rozdíl od obou výše zmíněných použití integrované grafiky v procesoru, za čímžto účelem má všechny čtyři nejběžnější výstupy: D-Sub (VGA), DVI, HDMI i DisplayPort. S PCI sloty už se zde nesetkáme, naopak ani zde nechybí USB 3.0 (zřejmě se stane standardní výbavou i přes skutečnost, že musí být ještě řešena dalším čipem). USB portů je v „headerech“ dokonce více než na zadním I/O panelu, kde jsou jen čtyři USB 2.0 a dva USB 3.0, dohromady je jich možné vytvořit až 14 (jedna dvojice je opět míněna jako ON/OFF Charge). Zajímavější než absence PCI slotů je možnost vyvedení jednoho COM portu.

Gigabyte H67MA-UD2H Gigabyte GA-H67MA_UD2H

U všech tří desek je každopádně chvályhodné, že už jim chybí jak PATA řadič, tak vývod z řadiče pro disketovou mechaniku (těžko říci, zda v použitých SuperIO čipech ještě je). Všechny SATA porty (zdá se, že i včetně jednoho eSATA na H67MA-UD2H) pocházejí z čipsetu, dva jsou vždy 6Gbitové (jsou to ty s konektorem ve „špinavě bílém“ provedení). Datum uvedení je pochopitelně držen pod pokličkou marketingového oddělení společnosti Gigabyte, stane se tak ale pravděpodobně v úzkém časovém horizontu kolem uvedení samotných procesorů. Zbývá jen doufat, že ceny budou příznivě nakloněny příslušným položkám databází bankovních ústavů obhospodařujících finance koupěchtivých uživatelů (byla by to přinejmenším slušnost vzhledem k faktu, co všechno už na deskách „nepřebývá“).

Zdroje: 

E-mail

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte chystá další tři desky pro Intel „Sandy Bridge“ procesory

Úterý, 2 Listopad 2010 - 16:28 | vindicator5 | co tak využít více videovýstupů. Grafika tam je,...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 16:27 | vindicator5 | No jasně. Například modely E7400 nebo Q8300 jsou...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 14:08 | terrorist | podivej se na ty featury a rady procesoru a...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 11:32 | WIFT | Kdyby zde byl opravdu svobodný trh, nedělají x86-...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 10:43 | rman | Ted jsem si skladal pocitac a taky mam pocit, ze...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 09:02 | WIFT | Výborný důvod našla Nvidia a zpracovala jej v...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 08:44 | Kecal | Nechápu, proč tady "pláčete", máme zde...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 08:30 | DTS maniac | Chápu, že někdo nechce na procesoru zbytečný kus...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 08:08 | petr3 | to je spíš výmluva než omluva. Do toho, k čemu mi...
Úterý, 2 Listopad 2010 - 08:05 | DTS maniac | i3 integrovanou grafiku má. A pokud máš externí...

Zobrazit diskusi