Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte GB-AEGT: all-in-one PC co pojme i dvouslotovou grafiku

Gigabyte GB-AEGT
Společnost Gigabyte představila něco, co svým způsobem nemá mezi počítači typu „vše v jednom“ obdoby. Takových strojů máme na trhu hromadu a s příchodem Apple iMac zažívají renesanci, nicméně Gigabyte se vydal zajímavým specifickým směrem, který v nás na druhou stranu ale vyvolává ambivalentní pocity…

Gigabyte GB-AEGT jako takový ale není vůbec špatný stroj. Jedná se o „tlustý monitor“ ne nepodobný námi testovanému MSI Windtop, ale smaozřejmě od té doby s pokročilejší výbavou.

Gigabyte GB-AEGT Gigabyte GB-AEGT

Gigabyte dovnitř stroje, jehož rozměry definuje 24palcový displej s rozlišením 1920×1080 a dvoubodovým multi-touch, dostal Čipset Intel H61 (v podobě mini ITX desky) s podporou „Sandy Bridge“, tedy procesorů Core i3, i5 a i7 v patici LGA1155. Protože je ale místa jinak méně než v klasickém desktopu a navíc je valná část využita již zmíněnou pozicí pro grafiku, mohlo by se zdát, že místa na komponenty bude málo. Opak je pravdou, kupříkladu vedle HDD/SSD pozice ve 2,5palcovém provedení (dokovací port pro disky připojované z vnějšku) je zde samozřejmě hlavní 3,5palcová pozice.

Dva paměťové sloty pojmou maximálně 2×4 GB DDR3-1333 (upřímně: trochu málo, 16GB hranice by byla příjemnější, když ji umí i notebooky), jsou zde dva miniPCI Express sloty, slim optická mechanika, webová kamerka, WiFi + modrý zub 2.1 (oboje volitelné), 4-in-1 čtečka karet, 2× USB 3.0 a mnohé další.

Gigabyte GB-AEGT

Grafika je vedle připojení na LCD vyvedena i z CPU/základní desky formou VGA a HDMI výstupů - ale pozor, nechybí ani HDMI vstup. Pozice pro přídavnou dvouslotovou kartu je samozřejmě napojena na PCI Express ×16 slot. Tak trochu ale máme velké pochybnosti o tom, jak moc výkonná karta půjde do prostoru umístit.

Rozhodně budete omezeni co do výběru karty. Jsme si na 99 % jisti, že třeba taková GeForce GTX 480 by se v tomto stroji upekla (pokud by ji vůbec utáhl), stejně tak raději zapomeňte na pasivně chlazené modely a raději i karty, které nefoukají vzduch ven záslepkou a s ohledem na omezený prostor pak nepočítejte s provozními teplotami a nízkou hlučností, jakou vídáte v našich měřeních.

Zkrátka a dobře, proklamovaná možnost osadit dvouslotovou grafiku podle nás znamená reálně možnost osadit možná tak polovinu modelů na trhu, a to spíše z nižšího, maximálně středního segmentu trhu. Hned to vysvětlíme: pokud grafika dělá třeba 34 dBA někde ve vzdušné skříni pod stolem, tak o ní nevíte. Ale v tomto malém těle all-in-one počítače bude rozhodně hlučnější, řekněme třeba 38 dBA (to naprosto střílíme od boku), jenže zdroj toho hluku budete mít přímo u hlavy, jednoznačně rozlišitelný od všeho ostatního. Na tomto místě si prostě můžeme jen postesknout, že tak jak nám frčí trh s desktopovými grafikami, nefrčí ten s mobilními v MXM modulech. To by zde bylo naprosto ideální řešení, ale za to samozřejmě Gigabyte nemůže. Naopak si ceníme toho, že v tomto stroji možnost osadit desktopovou grafiku vůbec nabídl, protože pro upgrade, který vám nabídne plynulé hraní v 1920×1080 lze najít velice tichou kartu, která nebude mít s chlazením ani proudovými nároky problém. Aktuálně například nějaký ten Radeon HD 7700.

Gigabyte GB-AEGT Gigabyte GB-AEGT

Co se týče výkonu zdroje/napájení, tak Gigabyte trochu kouzlil s pojmy. K přídavné grafice totiž říká:

„GIGABYTE closes the last gap that separates All-in-One PCs from desktop performance and brings the very first All-in-One that can receive double slot desktop graphic cards up to 400W thanks to an internal PCIe x16 connector.“

Je na vás, jestli si to vyložíte jako podporu pro až 400W grafiku (což je pochopitelně hloupost), nebo 400W dimenzování celého počítače (to by nám smysl i dávalo, ale napsáno to evokuje první výklad). Je zde ale výklad třetí: Gigabyte takto marketingově informuje o tom, že tento all-in-one počítač díky rozšiřitelnosti o dual-slot grafiku může dávat výkon jako 400W desktop. Co nás k tomuto závěru vede?

Inu, specifikace stroje, která uvádí následující: AC Adapter DC19V, 180W - z toho je jasné, že na grafickou kartu prostě s více než 75 W, které nabízí samotný slot nepočítejte. Ostatně indicii jsme vám schovali v odstavcích výše: neuvedli jsme totiž, jestli stroj uvnitř nabízí přídavné 6pin či 8pin PCIe napájení. Za strop z aktuální generace Radeonů tedy považujte model HD 7750, neboť HD 7770 si již žádá 6pin napájení.

Snad jen poznámka na závěr: zatím neznáme cenu a termín dostupnosti Gigabyte GB-AEGT na trhu. 

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte GB-AEGT: all-in-one PC co pojme i dvouslotovou grafiku

Čtvrtek, 8 Březen 2012 - 11:19 | mikeczcom | To že by se našla malá část uživatelů co by měli...
Středa, 7 Březen 2012 - 20:03 | Fake Name | No tí užívatelia ktorý si kúpili all-in-one a...
Středa, 7 Březen 2012 - 12:55 | Lecco | Já pod těmi dvěma DVI-I (přes redukci VGA) jakési...
Středa, 7 Březen 2012 - 10:01 | HEC | Hmm, nějak mi neštymuje ten výčet video v(ý)stupů...
Středa, 7 Březen 2012 - 08:38 | mikeczcom | Ale samozřejmě že nám pokročilejším uživatelům to...
Úterý, 6 Březen 2012 - 19:17 | Fake Name | Možnosť sa vŕtať v PC mi príde ako veľké plus...
Úterý, 6 Březen 2012 - 11:29 | mikeczcom | mě by spíš zajímalo kde koho napadlo že tam bude...
Úterý, 6 Březen 2012 - 11:12 | kubik | Ono je to s tou grafikou tak trosku zacarovanej...
Úterý, 6 Březen 2012 - 10:35 | peca | Akorát jsem se vydal hledat tlačítko pro...
Úterý, 6 Březen 2012 - 10:33 | peca | http://diit.cz/clanek/gigabyte-gb-aegt-all-in-one...

Zobrazit diskusi