Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte letos dodá na trh více základních desek a grafických karet než loni

Gigabyte logo 2012
V „Gigabajtu“ nemají důvod být smutní, letošní rok se firmě totiž povedl (povede) lépe než loňský. Celkové dodávky základních desek a grafických karet budou totiž vyšší...

Gigabyte Technology očekává, že za letošní rok na trh dodá 18,5 až 19 miliónů základních desek a 3,2 miliónu grafických karet. To jsou dvě divize, které si vedou dobře. Naproti tomu ale Gigabyte bojuje s konkurencí i na trzích, kde se mu tolik nedaří, a to v přenosných přístrojích a zejména noteboocích. Přiznejme si, že zatímco kupříkladu notebooky Acer, Asus či MSI jsou u nás poměrně známé, notebooky Gigabyte prostě v obecném povědomí tolik nejsou. Výrobci se přitom na trhu separují různými způsoby, zatímco Acer již před lety vsadil třeba na řadu Timeline s dlouhou výdrží v provozu, MSI má zase svoji herní řadu s reproduktory Dynaudio.

Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - ve skříni
I naše testovací PC nese základní desku Gigabyte

Když se vrátíme k původnímu tématu, tak DigiTimes dále zmiňuje, že Asustek očekává dodávky základních desek za letošní rok v objemu zhruba 22.2 miliónu kusů. Odstup Gigabyte od Asusu by se tak měl o něco snížit. Základní desky přitom tvoří páteř příjmů Gigabytu, podílejí se na nich 60 %, zatímco grafické karty „přispívají do kasičky“ pouze zhruba 15 procenty, divize internetových komunikátorů 10 až 15 procenty a až zbytek připadá na další produktové řady, z nichž část tvoří notebooky.

Loni Gigabyte dodal na trh 200 tisíc notebooků, letos očekává podobný výsledek. Inu, schválně jsme se podívali do nabídky notebooků na CZC.cz: tam kde Acer nabízí 185 modelů, Asus 106 modelů, Lenovo dokonce přes 200 (a ani Dell se 140 modely nezahálí), u Gigabyte jich vidíme pouze 5. I u MSI jich vidíme 44, byť samozřejmě pro všechny výrobce platí, že často jde o X variací na jeden model. Jestli Gigabyte bude chtít posilovat svoji nabídku mobilních přístrojů, to DigiTimes ale nezmiňuje. Spíše ale předpokládáme, že i příští rok se bude soustředit na svůj hlavní trh (základní desky) a nadále bude silněji pokračovat s grafickými kartami.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte letos dodá na trh více základních desek a grafických karet než loni

Žádné komentáře.