Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GigaRec - 1,2 GB na vaše CD-R!

GigaRec logo
Poslední z nových funkcí vypalovačky Plextor Premium, kterou bych vám chtěl představit, je technologie GigaRec. Z recenze jste se již dozvěděli, k čemu tato funkce slouží a jaké má možnosti, přesněji řečeno jaká je teorie. Tento článek se vám bude snažit přiblížit, jaká je praxe.

Trocha teorie na začátek neuškodí, aneb opakování je matka moudrosti (i když - jak občas koukám do auditorií, opakování si většina uživatelů spojuje s významem "zopakujte mi to ještě jednou extra" - tím se zrovna Vás nechci nějak dotknout...). Takže GigaRec - k čemu to je?

Stručně a jasně: Jde o možnost nahrát na CD více dat, než je obvyklé. A teď ty méně znalé z vás určitě napadne: takových pokusů už přeci pár bylo, ne?

Povězme si, jak to vlastně začalo a jak to dospělo až ke GigaRecu:

63/74 minut na CD

Na počátku bylo 63-minutové CD-R médium (no, dobře, předtím byla ještě lisovaná média a předtím bylo ..., ZPĚT! - teď hovořím čistě o CD-R médiích). Na to se dalo nacpat nějakých ...? Přesně nevím, asi 550 MB. Pak přišlo 74-minutové médium (na které dnes narazíte už jen výjímečně, ale ještě se sem tam koupit dají). Poměrně znatelný pokrok. 74-minutové médium se stalo standardem (pakliže jím nebylo od počátku, mám takový pocit, že snad i ano - jen prostě byla původně o něco vzácnější, než 63-minutová média).

80-minutová média

Ve snaze nacpat na CD ještě víc se náhle objevila 80-minutová média a začaly jedny z prvních vážnějších problémů v oblasti CD-R a vypalování dat na ně. 80-minutová média některé mechaniky nebyly schopné přečíst (dnes se tomu už možná jen podivíte, jak že to bylo vůbec možné...). Postupem času však 80-minutová média získala v oblasti CD-R médií jasně navrch a dnes už se prakticky s menšími kapacitami (tedy 74-min., případně historických 63-min.) skoro nesetkáte (pominu-li 8-centimetrová média).

Overburning

Potom přišel na řadu Overburnign - tedy jakési "přepálení" média za jeho hranici stanovené kapacity. Využívá se k tomu oblasti zvané Lead-Out, která má u single-session CD velikost minutu a 30 sekund - plus mínus pár sekund a někdy i minut. Výjímečně se stává, že médium ani svůj Lead-Out nepojme, naopak nezřídka se stává, že médium pojme až o 2 minuty záznamu více, než je jeho nominální kapacita. A zase výjímečně se stává, že i více.

90/99-minutová média

Pak se začaly objevovat informace o médiích s kapacitou na tehdejší dobu neskutečných 99 minut. Nejprve k nám dorazila 90-minutová média, poté se u nás vyskytla média i 99-minutová a jestli se nepletu, tak jediná 99-min. média, která se dají u nás sehnat, jsou média MultiDisc od české firmy Eximpo. Bylo by velmi dobré, kdyby se objevila nějaká konkurence, protože kvalitu těchto médií (tedy devadesát-devítek od Eximpa) není možné s ničím srovnat. Já osobně jsem spíše toho názoru, že 99-min. MultiDiscy zrovna moc kvalitní nejsou. Naproti tomu jsem byl velmi překvapen, když jsem zjistil, že relativně slušnou kvalitu mají 90-minutová média Platinum (v Plextoru Premium Q-check FE/TE test potvrdil schopnost tohoto média nechat se zapisovat rychlostí 52× CAV, což se mi např. s 48× Verbatimy SuperAZO nebo 48× Taiyo Yudeny nepodařilo - alespoň že 48× zvládly). A právě v moment nástupu těchto 90/99-min. médií přichází na řadu povinný overburning - protože bez overburningu na tato média nezapíšete víc, než 80 minut. 90/99-min. média mají nominální (tedy v ATIPu výrobcem stanovenou) kapacitu 80 minut (přesněji max. 79:59:74 MFS). některé 99-min. média mají tuto kapacitu stanovenou dokonce jen na 19 minut - to proto, že některé programy právě podle toho mohly poznat, že jde o 99-min. médium (je to jakési přetečení čísla 80 - jakoby od 80 byla zas 0 a k 99 minutám zbývá právě 19 minut). U takového média je overburning vše nad 19. minutou (čili vlastně celých 80 minut od 19. do 99. minuty).

Pozn. Martin: Proč se musí použít overburn se dočtete v našem článku Jak fungují 99 min média.

DD-CD

A protože dychtivost uživatelů po kapacitě CD stále rostla, začaly firmy přicházet s alternativními pokusy. Pominu-li nastupující technologie, jako DVD, Blu-ray a další, a zůstanu u technologie CD, stvořila firma Sony jakýsi pokus o nástupce CD - a sice DD-CD - Double Density CD. Na to se nechalo nahrát 1,3 GB - tedy dvakrát tolik, co na 650MB (74-min.) médium. Finta to byla tak jednoduchá, že měla až extrémně jednoduché požadavky - kompletně jiný hardware. Takže jiná vypalovačka, jiná čtecí mechanika, jiná média. S tím se jaksi obecenstvo nesmířilo a tak, jestli mě paměť neklame, jediná taková mechanika, která kdy byla vyrobena a dala se u nás sehnat, byla právě Sony CRX200. Díky nekompatibilitě takových médií s klasickými mechanikami a také díky vysoké cené těchto médií a této vypalovačky, se neuchytila. Těžko říci, jestli bohužel nebo chválabohu...

HD-Burn

Po nezdaru DD-CD zkusila firma Sanyo jiný fígl a nazvala jej HD-Burn. Tento fígl měl narozdíl od DD-CD tu výhodu, že k zápisu používal klasická CD-R média a zvýšení kapacity spočívalo v použití DVD způsoby zápisu - takže především mrňavé pity podobně jako u DVD (a pak ještě pár drobností, které DVD má). Díky vysoké podobnosti s DVD pak prý stačilo jen upravit DVD mechanice firmware a ta byla hned schopná takto nahraná média přečíst. Udávala se kapacita 1,4 GB na jedno 80-min. médium - tedy zdvojení bylo bezmála stejné, jako u DD-CD. Nicméně - jak se zdá - zatím ticho po pešině. Nejpíš se nějaký velký boom HD-Burnu konat nebude.

Pozn. Martin: Ono to ticho není zas tak hrobové. Sanyo ho stále propaguje seč se dá. Nyní se nachází v DVD vypalovačkách Accesstek, což jsou vlastně Sanya.

Pak jsou tu takové zkoušky jako MultiLevel zápis (tedy pity už nebudou digitální - díra/nedíra (furt se natírá...)), ale jaksi analogové - prostě s více, než dvěma stavy). Ovšem - tady je patrné, že toto nebude s CD kompatibilní ani omylem.

GigaRec

A do tohoto zmatku pokusů vměstnat na CD více dat přichází jako největší frajer právě GigaRec a myslí si, že on je tím pravým. Proč?

  • Především díky kompatibilitě s CD - tedy stejná CD-R média
  • Stejné mechaniky
  • Stejné aplikace (vypalovací)
  • a při troše dobré vůle až 1,2 GB dat na jedno médium.

Nojo, jenže protože dobrá vůle poněkud chybí a GigaRec se tváří skutečně jako dost namyšlený frajer, nic není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Vlastnosti GigaRecu

Při vymýšlení technologie GigaRec se firma Plextor velmi pravděpodobně inspirovala technologií Audio Master Quality Recording, kterou implementovala firma Yamaha do svých vypalovaček 70, 2200, 3200 a F1. Spočívá v prodloužení pitů a tím ke zlepšení čitelnosti - vedlejší efekt byl ten, že se na CD vešlo o něco méně dat. A tak si firma Plextor řekla - co to takhle obrátit? Zkrátíme pity a tím se jich na CD vejde víc - takže máme víc dat. Otázka je, jak moc ty pity zkrátit, aby ještě byly čitelné jako klasické CD pity. Tady je firma Plextor k uživateli vstřícná a dovoluje mu, aby si vybral mezi třemi variantami zkrácení. Na výběr je tedy zvýšení kapacity 1,2×, 1,3× a 1,4×, přičemž 1,2× odpovídá zhruba opaku technologie AMQR - o kolik AMQR zmenšuje kapacitu, o tolik ji GigaRec 1,2× zvětšuje. Plextor jde tedy s 1,3× a 1,4× do ještě většího extrému zkracování pitů, než Yamaha s AMQR do natahování pitů. Bude to vůbec ještě čitelné?

Pokud jde o možnosti zápisu, pak má GigaRec tato omezení:

  • Zapisovat lze pouze na CD-R (tedy na CD-RW to nejde)
  • Rychlost zápisu je omezena na - ovšem v průběhu tvorby tohoto článku vydala firma Plextor pro vypalovačku Premium nový firmware 1.03, se kterým lze v režimu GigaRec vypalovat i rychlostí
  • Je možné použít pouze Disc-At-Once mód.

Co lze pálit v režimu GigaRec? Asi cokoliv, co lze pálit v DAO módu - datové či audio CD - možná i VideoCD (to jsem nezkoušel). Pokročilé věci typu multisession CD pálené v módu DAO-RAW jsem nezkoušel, nicméně nevidím důvod, proč by právě toto nemělo fungovat. V této souvislosti mě napadla chlípná myšlenka: Vypálit něco v režimu DAO či DAO-RAW a nechat přitom otevřenou druhou session - jakpak se asi do ní bude pálit? Samozřejmě za předpokladu, že otevřená session nebude začínat za nominální kapacitou média... no, nechme si to na jindy ;-).

Média CD-R lze použít zřejmě libovolné kapacity - bohužel nemám k dispozici 8 cm CD, takže jsem zkoušel pouze 74/80/90/99-min. média. Těch 1,2 GB slibuje GigarRec při použití nastavení 1,4× a právě 99-min. média. Hrůzný to extrém... (data na mých běžně pálených médiích při pomyšlení na tuto kombinaci jímá těžká klaustrofobie).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GigaRec - 1,2 GB na vaše CD-R!

Žádné komentáře.