Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GigaRecová média v různých mechanikách

GigaRec logo
Poslední z nových funkcí vypalovačky Plextor Premium, kterou bych vám chtěl představit, je technologie GigaRec. Z recenze jste se již dozvěděli, k čemu tato funkce slouží a jaké má možnosti, přesněji řečeno jaká je teorie. Tento článek se vám bude snažit přiblížit, jaká je praxe.

Kapitoly článků

3.  GigaRecová média v různých mechanikách

Zkoušeny byly následující mechaniky:

  • DVD-ROM: Pioneer DVD-116 (DVD 16×, CD 40× / fw. 1.22 - upravený na region free)
  • CD-RW: Yamaha CRW-2100S (16×8×40× / fw. 1.0N)
  • CD-ROM: Samsung SC-140B (40× / fw. d005)
  • CD-ROM: Compaq CRN-8241B (24× / fw. 2.23)
  • CD-RW: Plextor Premium (52×32×52× / fw. 1.03)
  • CD-ROM: Plextor PX-40TS (40× / fw. 1.05)
  • CD-RW: Yamaha CRW-F1 (44×24×44× / fw. 1.0g)

Testované CD přehrávače:

  • JVC MXD301T - běžná domácí věž s měničem na 3 CD - ve výbavě kromě toho 2× MC a rádio
  • Wellfund GW-2668CD - postarší typ ještě běžnější domácí věže - ve výbavě 1 CD, 2× MC, rádio a gramofon - vnitřní vstup je společný s CD

Více CD přehrávačů se mi bohužel do rukou nedostalo, přesto si myslím, že tak, jak se chovaly tyto dva, se bude chovat valná většina ostatních.

Mechaniky v PC

Nejprve se podíváme obecně na to, jak se na média tvářily mechaniky v PC (potom to vezmeme z opačné stránky, tedy obecná použitelnost jednotlivých médií a způsobu jejich záznamu pomocí GigaRecu). Protože jsem nemohl z časových důvodů otestovat všechna média ve všech mechanikách, bude u každé mechaniky v podstatě náhodný výběr různých typů médií.

Nebudou tu žádné obrázky, jen samé povídání. Možná to bude pro vás trochu nudnější, ale vězte, že mě nenapadlo, jak nějak rozumně graficky zpracovat schopnosti číst GigaRecová média.

Pioneer DVD-116
  • 99-min. média audio s GigaRecem 1,4× rozpoznává velmi dlouho, dovede načíst obsah, správně nadetekuje délku a přečte CD-Text, ale nedovede tato média ani přehrávat ani grabovat. V případě takto nahraného datového CD je bezradný, dokáže pouze načíst délku, ale neumí už přečíst ani obsah souborů. Totéž i s Gigarec 1,4× na 80-min. médiu.
  • 99-min. média audio GigaRec 1,3× dokáže navíc přehrávat postupně, dokonce je umí i grabovat a to rychlostí 16×, což mě překvapilo. Ovšem s náhodným přístupem je to bída - v přehrávání i grabování. Dělá mu potíže na tak velkém CD najít požadované místo.
  • 80-min. média audio GigaRec 1,3× už umí navíc i náhodně přehrávat, ovšem jen částečně - ke konci média má opět problémy s vyhledáváním.
  • 74-min. média audio GigaRec 1,3× mu chutná velmi - většinu umí přehrávat i náhodně, až u samého konce má opět potíže
  • 99-min. média datové GigaRec 1,2× jsou pro tuto mechaniku částečně čitelná, problémy jsou ke konci tradičně s vyhledáním požadované adresy. rychlost čtení se dostane i přes 41×, pak je mechanika v koncích a zpomaluje a neumí číst.
Yamaha 2100S

Yamaha 2100S měla obecně problémy s každým médiem, které mělo přes 100 minut. Načítala taková média s nesmyslnými délkami něco přes 255 minut, přičemž v případě AudioCD se k těmto nesmyslným údajům dostávala špatným výpočtem počátečních a koncových adres stop, které přesahovaly 100. minutu.

  • GigaRec 1,4× 99-min. média audio nepřehrála ani postupně, maličko se snažila grabovat, ale vůbec jí to nešlo, rychle to vzdávala. S datovým CD to bylo o drobet lepší - tam chvílemi zafungoval i náhodný přístup na několik málo souborů. Snažila se i grabovat a to někde okolo rychlosti 6× a výš, ale moc jí to nešlo i přesto, že načetla obsah.
  • GigaRec 1,2× 99-min. jako datové CD načítala docela odvážně rychlostí 32× CAV, zas ale jen do 100. minuty. Velmi mě překvapila svižnost nastavování hlavy při dvou programech současně se snažících z takového CD číst. Bohužel díky neschopnosti jít za 100. minutu se nedá provádět měření přístupové doby, protože při pokusu jít za 100. minutu test skončí na chybu.
  • GigaRec 1,4× s 80-min. datovým médiem jí šel bídně, rychlost okolo 6× a prakticky totéž, co 99-min. médium. Některé soubory i přečte, ale jinak je to bída.
  • GigaRec 1,3× audio 80-min. médium už i přehrávala, ale trhaně - zjevně nedokázala správně uhlídat otáčky, médium vždy hrálo pár sekund, pak se zastavilo a pak zase hrálo - prakticky nepoužitelné. Snažila se ho i grabovat a to rychlostí zhruba 6× - 10× CAV, občas se snažila zrychlovat otáčky, při těch ale nedokázala číst, takže zase zpomalovala a nakonec to dost brzy vzdala.
  • GigaRec 1,3× audio 74-min. bylo jedno z mála médií, které mělo délku pod 100 minut. Toto médium tedy dobře načetla a dobře ho i přehrávala včetně skoků na náhodné skladby. Konec média sice praskal, ale to je v tomto případě vadou média. Skoro celé ho dokáže i grabovat - opět rychlostí někde nad 6×.
Samsung SC140B

Těžko říci, kde má tento Samsung hranici (Yamaha ji měla někde okolo 100. minuty). nicméně délku všech médií načetl správně. U některých načetl i CD-Text, u některých jej nenačetl vůbec, u audio CD 80-min. s GigaRecem 1,3× jej načetl dokonce špatně - některé znaky v CD-Textu vynechal, jiné zopakoval.

  • GigaRec 1,4× 99-min. - jako audio CD dokáže částečně přehrávat, už však ne grabovat. Při přehrávání je slyšet zvuk nahrávky a do toho něco, co se ale téměř věrně podobá gramofonovému praskotu staré desky :-). S takto nahraným datovým CD si poradí jen ztěží, sotva načte obsah souborů, ale číst je moc neumí. Rychlost čtení někde okolo 4×. S 80-min. médiem pracuje o něco lépe, ale nepřečte ho celé.
  • GigaRec 1,2× data 99-min. dokáže z větší části číst a vzhledem k tomu, že má tendence být v tom dobrý, ale rychle mu to moc nejde, je rychlost takového čtení velmi kolísavá. Ovšem protože jej nedokáže přečíst celé, je to celé k ničemu :-/.
  • GigaRec 1,3× 99-min. přehrává audioCD už bez výraznějšího praskotu, také jen částečně a trochu jej dovede i grabovat, sice velmi pomalou a proměnlivou rychlostí (od 0,5× do 3× či tak nějak) a dokonce proběhl i DAE Quality test a to překvapivě s hodnotou 5. S takto nahraným 80-min. médiem dokonce 8.
  • GigaRec 1,3× 74-min. audio mu překvapivě moc nejde - při přehrávání praská (opět jako gramofon, ale ne tak jako 99-min. GigaRec 1,4× - to byl opravdu gramofon jak malovaný). Možná je to nižší kvalitou média - nicméně nedokáže jej vůbec grabovat. I přes praskot jej dokáže přehrávat a to i náhodným přístupem.
Compaq CRN8241B

Tento Compaq CRN8241B je mechanika tak trochu notebookového typu. Její rychlost je 24× a je to taková placatější vyndavací a zastamdací mechanika do PC Compaq iPAQ (ne ten do ruky, ale iPAQ Desktop - což je také špatný název, protože Desktop je spíš naplacato, zatímco tohle je na výšku a u nás v práci tomu nikdo neřekne jinak, než varná konvice. Jedná se o IDE mechaniku hot-swap, místo ní lze do PC vložit např. LS-120 hot-swap disketovka, případně hot-swap pevný disk ve speciálním pouzdře. Prostě Compaqácká zvláštnost. Ani nevím, kdo je skutečným výrobcem této mechaniky.

  • GigaRec 1,4× 99-min. datové médium přečetla částečně a špatně na tom nebyla ani s náhodným přístupem. Rychlost čtení byla 12× - 20× CAV a pak srazila na 8× CLV. Škoda, že médium nepřečetla celé - jinak by to nebyl špatný výsledek. Patrně měla problémy v přechodu mezi 90. - 100. minutou a dál už jí to taky moc nešlo a to i přesto, že délku načetla správně.
  • GigaRec 1,2× 99-min. datové médium také celé nepřečetla, ale rychlost byla lepší - pěkných 24× P-CAV i když trochu nerovně.
  • GigaRec 1,3× 74-min. audio přečetla téměř celé - ke konci vlivem špatného média na tom trochu zhavarovala a při přehrávání drobet praskal zvuk, zato však dokázala poměrně s přehledem přehrávat náhodně. rychlost grabování opatrných 8× CLV, což by této mechanice odpovídalo i jako standardní grabovací rychlost AudioCD.
Plextor Premium

Ani autor těchto médií si nebyl se všemi médii úplně jistý v kramflecích, zejména s AudioCD nahranými GigaRecem 1,4×. Ovšem jako autor těchto výpalků se nenechal zahanbit a suverénně podal ze všech mechanik nejlepší výsledky:

  • GigaRec 1,4× 99-min. audio přehrával pouze postupně a ještě přitom trošku praskal. Grabovat takovéto médium sice trochu dokáže, ale dělá mu to neskutečné potíže a moc se to používat nedá. Nicméně jako jediná mechanika z tohoto média dostal jakžtakž poslouchatelný zvuk. Při soustředěném poslechu je však drobný praskot patrný. Tytéž výsledky přineslo i 1,3× GigaRecové médium s tím rozdílem, že chyby ve zvuku už nebyly prakticky slyšet.
  • GigaRec 1,4× 80-min. audio dopadlo asi nejhůř - vůbec jej nedokázal přehrát a na grabování se dokonce odpojil od systému. Nenačetl na něm ani CD-Text.
  • GigaRec 1,3× a 1,2× 80-min. audio jde zpracovat této mechanice poměrně hladce. Lze bez potíží přehrávat i náhodně, rychlost grabování je 14× - 32× CAV a křivka grabování má velmi plynulý průběh.
  • GigaRec 1,3× 74-min. audio je taktéž výborné a i přes vady média jde přehrávat bez slyšitelných kazů a to i na konci. Grabování opět 14× - 32×, proběhl i DAE Quality test, avšak s hodnotou 1 (pravděpodobně díky konci). Je znát, že mechanika při přehrávání chyby částečně eliminuje, protože změna zvuku je téměř nepostřehnutelná (já ji nepostřehl, spíše by se mohlo jednat o subjektivní dojmy a ty já mám mnohdy i když je přehrávání spolehlivě bezchybné, takže to více rozvádět nebudu). Perfektní byl i náhodný výběr, mechanice nedělalo problém přehrát ihned konec poslední stopy po vložení a nadetekování média.
  • GigaRec 1,4× 80-min. datové CD mechanika zmákla na jedničku. Rychlost grabování opět hladce 14× - 32×, čitelnost kompletní.
  • GigaRec 1,4× 99-min. datové CD dělalo mechanice podstatně větší problémy. Postupně dokáže takové CD načíst rychlostí pouze 1,2× speed (takže jistě omluvíte, že jsem to celé nezkoušel) - ta rychlost byla poměrně konstantní (křivka byla jak z praku - vůbec nebyla zubatá), CD se však točilo asi jako při rychlosti 14× - 32×. Mechanika načetla obsah CD a zobrazila adresáře, dovnitř se však už neuměla dostat.
  • GigaRec 1,2× 99-min. médium data - tak to bylo naprosto v pořádku, s takovým médiem mechanika pracovala naprosto hladce a při transfer rate testu ukázala krásnou křivku 14× - 32×. Soubory přečetla všechny.
Plextor UltraPlex 40×MAX SCSI (PX-40TS)

Jedna z mých nejoblíbenějších mechanik na GigaRecových médiích totálně zkrachovala. To, co šlo nad 100 minut vůbec nenačetla, což byla většina médií.

  • GigaRec 1,3× audio 74-min. šlo této mechanice poměrně dobře. Téměř celé jej četla rychlostí 24×, na kterou se dodstala už během první minuty. Protože tato mechanika čte každé audio CD rychlostí 24× P-CAV, je toto v podstatě lepší výsledek, než s klasickým audio CD. Stanovená rychlost čtení výrobcem je u audio CD 17× - 24× P-CAV, protože jsou však v GigaRec režimu pity podstatně hustější, dostává se na rychlost 24× velmi brzy. Prošel i DAE Quality test a to s velice dobrým výsledkem - 9. Chyb se našlo jen 31 a zřejmě byly všechny na konci, kde je médium nejméně kvalitní. Přehrávání je možné jak plynulé, tak náhodné, to ale činí mechanice trochu problémy, nakonec jej ale zvládne.
  • GigaRec 1,2× 80-min. datové CD tato mechanika zvládla, protože má pod 100 minut. Co bylo však opravdu k nevíře, byl fakt, že se coby 40× rychlostní mechanika dostala při čtení tohoto CD až na 52× speed! Zde vám graf neukážu, ale velmi brzy ho na CD-R serveru uvidíte. Na svou nominální rychlost 40× se dostala už někde před 50. minutou. I přes zakolísání na konci pod 20× speed přečetla z CD všechny soubory. Průměrná přístupová doba byla 133 ms. Jakmile se však dostane od nesnází, zpomalí na něco jako 8× - 16× CAV (což vůbec nemá ve specifikaci). Tak mě napadá, že by tahle mechanika šla asi zrychlit - stačí nějak přetaktovat motůrek - laser to evidentně stíhá :-).
Yamaha CRW-F1

U Yamahy F1 ani neuvádím, jestli E nebo S na konci. Sice je v systému jako S, ale je to E s redukcí, takže prostě Yamaha F1. Délky médií četla korektně, ale zase měla problémy kdesi za 100. minutou.

  • GigaRec 1,4× audio 99-min. médium šlo Yamaze F1 načíst, ale velmi bídně přehrát a náhodné přehrávání bylo v podstatě nemožné. Při přehrávání byl slyšet praskot a grabování nešlo vůbec. Totéž dělalo s GigaRec 1,4× i 80-min. médium.
  • GigaRec 1,3× audio 99-min. šlo o něco lépe, při přehrávání již nebyl praskot slyšet a do 100. minuty šlo i náhodně skákat mezi skladbami. Grabovat šlo médium jen ke 100. minutě, pak už mechanika stávkovala. Rychlost však byla poměrně odvážná - šla až ke 24× CAV, pak však klesla až na 2×.
  • GigaRec 1,2× audio 80-min. šlo přehrávat i grabovat skoro celé a to poměrně odvážně rychlostí 24× - 46× CAV (což je na 44× rychlostní mechaniku docela fofr), ovšem konec byl opět neúspěšný. Přehrávání celého média i náhodným způsobem bylo téměř v pořádku, jen ten konec nějak mechanice nechutnal.
  • GigaRec 1,3× audio 74-min. šlo mechanice také až na poslední stopu přehrávat spolehlivě, ovšem grabovat šlo pouze rychlostí 5× a výš CAV (test jsem nedokončil, takže konečnou rychlost vám neprozradím, myslím však, že to moc nevadí).
  • GigaRec 1,2× 99-min. datové médium šlo Yamaze F1 číst zpočátku poměrně slušně, nad rychlostí 44 začala kolísat, dostala se až k rychlosti téměř 48× a pak spadla na 18×. Médium dočetla jen ke 100. minutě a pak zase nic. Takže některé soubory přečíst jdou, ty, co jsou za 100. minutou, jsou nepřístupné.
  • GigaRec 1,4× datové 80-min. médium Yamaze chutnalo pramálo. Načetla jen délku a obsah adresářů v rootu, dál už se nedostala.

CD přehrávače

JVC MXD301T
  • 74-min. GigaRec 1,3× - nenačetla ani omylem
  • 80-min. GigaRec 1,2× - načetla a bez větších potíží přehrává, jde se i nastavovat na vzdálenější stopy, ale trochu jí to činí potíže, nicméně vcelku uspokojivé.
  • 80-min. GigaRec 1,3× - načte, ale při přehrávání slyšitelné praská. Větší potíže při nastavování na koncové stopy, ale občas se to i povede.
  • 80-min. GigaRec 1,4× - bez otálení odmítla.
  • 99-min. GigaRec 1,3× - načetla, nicméně zvuk velmi praská a stopy se během přehrávání zastavují a mezi sebou dost libovolně překakují. Načtená délka média měla zajímavý údaj: L9:30 :-).
  • 99-min. GigaRec 1,4× - čekali byste, že ho načetla? Samozřejmě ani náhodou :-).
Wellfund GW-2668CD
  • 74-min. GigaRec 1,3× - načetla, přehrává, ale konec je pro ni nečitelný vlivem nekvalitního méia, dokonce se při tom i zastavuje čas na displeji, protože věž není schopná ani zjistit aktuální pozici, jak je pro ní médium nečitelné.
  • 80-min. GigaRec 1,2× - načetla, přehrává, ovšem konec má podobné problémy, jako předchozí případ.
  • 80-min. GigaRec 1,3× - načetla, ale přehrává se silným praskotem už od začátku. Přehrává se strašným rachotem kupodivu i poslední stopu, ovšem zde opět dochází k neaktualizaci časového údaje na displeji. Načtená délka: -8:22 :-).
  • 80- min GigaRec 1,4× a oba 99-min. GigaRecy (1,3× a 1,4×) - bez náznaku takové CD pochopit.
Kapitoly článků
3.  GigaRecová média v různých mechanikách

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GigaRec - 1,2 GB na vaše CD-R!

Žádné komentáře.