Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries cílí se 7nm procesem na rok 2018

GPU Vega 20 má být vyráběno 7nm procesem. Není ale jasné, kdy. Na původně řečnickou otázku nyní částečně odpovídá GlobalFoundries, která ohlásila spuštění 7nm výroby na rok 2018…

Již od léta je známo, že GlobalFoundries nenahradí 14nm proces 10nm, ale přejde rovnou na 7nm. Jistě, má v záloze i nějaké ty specialitky, jako třeba 12nm FD-SOI a další, které souvisejí s akvizicí továren IBM, ale tyto nejsou náhradou standardního 14nm procesu, jímž jsou vyráběna grafická jádra generace Polaris, budou vyráběny procesory Zen / Summit Ridge a v příštím roce i APU Raven Ridge s jádry Zen.

GlobalFoundries nyní své plány potvrdila konstatováním, že 10nm proces přináší jen nízký posun co do výkonu a spotřeby a společnost do něj proto nebude investovat. Je rovněž známo, že spolupráce se Samsungem, respektive licencování dalšího procesu, není v plánu a novou generaci si GlobalFoundries vyvine sama, respektive za přispění bývalého týmu IBM, který však již funguje v její režii.

12nm proces sice číselně spadá mezi 14- a 7nm generaci, ale fakticky jde o FD-SOI proces určený pro zařízení s nízkou spotřebou a je tak spíše nástupcem 22nm (22FDX) procesu. Navíc bude dostupný asi rok po 7nm

Výroba na 7nm procesu bude probíhat ve Fab 8, do jejíž příprav nalila společnost miliardy dolarů. Pro samotný proces ale bude využita nezanedbatelná část nástrojů a technologií vyvinutá a použitá pro stávající 14nm výrobu. Co se časového rozvrhu týká, je vedení společnosti poměrně optimistické (s ohledem na know-how od IBM, které neopomíná zdůrazňovat). V současné době již probíhá výroba prvních testovacích čipů. Na přijetí návrhů prvních zákaznických návrhů bude připravena ve druhé polovině roku 2017 a rizikovou výrobu zahájí počátkem roku 2018.

Předpokládaným datem sériové výroby se CEO GlobalFoundries nepochlubil, ale pokud bude odstup podobný jako u 14nm (a termín by se podařilo dodržet), pak by to znamenalo, že se prvních komerčně dostupných 7nm produktů dočkáme ještě v roce 2018. Společnost nový proces předkládá jako generaci, která bude velmi dlouhá a jak předpokládá, i úspěšná.

Diskuse ke článku GlobalFoundries cílí se 7nm procesem na rok 2018

Žádné komentáře.