Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries se zbavuje továrny v Singapuru

Globalfoundries Fab 1
Zatímco donedávna GlobalFoundries spíše výrobní kapacity skupovala a eliminovala konkurenci, nyní se zřejmě trend otáčí. Prodává jednu ze svých 200mm továren…

Úvodem by to asi chtělo nějaký kontext. Loni (2018) začátkem března po čtyřech letech ve funkci nečekaně odstoupil CEO GlobalFoundries Sanjay Jha. Dva týdny poté měla společnost náhradu, plaketu „CEO“ dostal na dveře Thomas Caulfield, který do té doby fungoval jako šéf firemní továrny Fab 8. Nejvyšší vedení firmy si tím okamžikem rozdělila dvojice bývalých pracovníků IBM. Padly i zmínky o změně strategie  a „GlobaFoundries 3.0“.

Vlastně první citelná změna, která se dotkla nejen interního fungování firmy, ale i zákazníků GlobalFoundries a nakonec i nás, koncových zákazníků, bylo zrušení výroby na 7nm procesu. Vedení tehdy argumentovalo, že jde o nákladnou záležitost a společnost má přitom plně vytížené stávající výrobní linky, většinou 14nm, které ji snadno uživí.

Další bližší vysvětlení nepřišlo, takže nevíme, jakým směrem GlobalFoundries cílí z dlouhodobého hlediska (14nm linky ji nemohou uživit věčně), ani co hodlá dělat ve střednědobém horizontu. Musíme mít totiž na paměti, že zatímco donedávna jí ve 14nm procesu dokázala konkurovat jen TSMC a Samsung, jenže již nyní se situace mění. Čínská SMIC totiž ohlásila, že již dosáhla na svém 14nm procesu 95% výtěžnosti (není upřesněno, k čemu se tato výtěžnost vztahuje) a během následujících měsíců začne se spouštěním sériové 14nm výroby. Podobně, jako čínští výrobci pamětí dokážou nabídnout nízké ceny, zásobit vlastní trh a tím připravit o část odbytu velké značky jako Hynix, Samsung nebo Micron, tak může SMIC připravit o část zákazníků 14nm linky GlobalFoundries.

Pokud jde o strategii GlobalFoundries, je dalším novým prvkem prodej továrny. Nejde jistě o tak velkou událost jako zrušení 7nm výroby, ale jde o změnu trendu. Zatímco předchozí vedení výrobní kapacity skupovalo, stávající zřejmě nehodlá v této strategii postupovat. Zda je cílem zisk prostředků v krátkodobém horizontu, nebo již společnost tyto kapacity nepotřebuje, zůstává nejasné. Faktem je, že chystá prodej Fab 3E v Tampines (Singapur), továrny vybavené na výrobu 200mm waferů. Měsíčně jich může zpracovat až 35 000.

Nový majitelem se stane VIS (Vanguard International Semiconductor). Proces bude pozvolný, postupovat bude během roku 2019. GlobalFoundries postupně VIS předá výbavu, technologické postupy, vazby na zákazníky a nakonec i všichni stávající pracovníci dostanou od VIS nabídku přejít pod její křídla. Předpokládá se, že proces bude hotový k 31. prosinci 2019, takže od 1. ledna 2020 už bude továrna fungovat čistě pod logem VIS.

GlobalFoundries za továrnu získá $236 milionů a počítá i se snížením provozních nákladů.

Zdroje: 

Diskuse ke článku GlobalFoundries se zbavuje továrny v Singapuru

Žádné komentáře.