Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google uvádí na trh tablet po třech letech

Po tom, co Google tiše vyprovodil tablety se systémem Android, představuje nástupce Pixel Slate. Android byl nahrazen modernějším systémem Chrome OS.

Z událostí posledních let a hlavně nezvykle dlouhou prodlevou nám Google naznačil, že Android na tabletu není zcela správný krok. K tomu se rovněž váže tři roky starý Google Pixel tablet, který sloužil jako vlajková loď společnosti se systémem Android. Není tak překvapení, že nástupce za starý model už nenese na palubě Android, ale systém Chrome OS, který aktivně vyvíjí Google a vylepšuje. V nedávné aktualizaci dokonce přinesl virtualizované Linuxové prostředí a podporu pro aplikace psané na android.

Nástupce se mimo změny systému více blíží konkurenci, jako je Microsoft Surface či iPad Pro. Pixel Slate, jak se ostatně nový model jmenuje s sebou přináší podporu pro digitální pero (či stylus, což odpovídá starému označení jinak nepříliš změněné tužky) a klávesnici rovněž sloužící jako kryt obrazovky. Jako konkurence slušné.

I vnitřní komponenty doznaly vylepšení. Srdce tabletu je postaveno na procesoru osmé generace Intel Celeron v základním modelu doplňující výkonnější Core m3, což by se dalo označit jako základ. Vyšší verze poskytne Core i5 a nejvyšší Core i7, rovněž osmé generace. Výkonu bude rozhodně dost. K tomu přichází i široká škála pamětí.

Základní verze s Celeronem je zkombinovaná s 4 GB RAM a 32 GB úložištěm. Není zmíněno, zda jde o SSD nebo o pomalejší eMMC paměti, ale dá se předpokládat, že až vyšší verze bude mít rychlé paměti.  Model s Core m3 je kombinován s 8 GB RAM a 64 GB úložným prostorem, Core i5 rovněž 8 GB RAM a 128 GB paměti a nejvyšší verze s Core i7 nabídne 16 GB RAM a 256 GB SSD úložný prostor.

Zbytek výbavy jistě neurazí. Obrazovka s rozlišením 3000x2000 (poměr stran 3:2) bude horší na konzumaci multimediálního obsahu, ale na práci jako stavěná. K připojení a nabíjení slouží jediný USB-C konektor doplněný o piny pro připojení klávesnice. V zapínacím tlačítku je pak umístěna čtečka otisku prstů. Co u tabletů bylo vždycky podprůměrné byl fotoaparát/kamera. Pixel Slate dostane 8 MP senzor jak pro přední tak i pro zadní stranu - jde o stejný fotoaparát jaký najdeme na telefonech Pixel. Je tedy na co se těšit.

Pixel Slate tak není jen novinka v oblasti přenosných "počítačů", ale jakási vlajka označující konec Androidu na tabletech. Když už ani Google nepřináší novinku s tímto systémem, můžeme pomalu vyhlížet konec těchto zařízení. Na druhou stranu je tu Chrome OS, který je s každou generací propracovanější.

Co se dostupnosti a ceny týče, základní verze začne na ceně nepříliš lidových 599 dolarů (~13400 korun), nejvyšší verze se vyšplhá na cenu 1599 dolarů (~35600 korun). Google Pixel Slate bude k zakoupení do konce tohoto roku.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google uvádí na trh tablet po třech letech

Úterý, 16 Říjen 2018 - 14:35 | thr | Typický diskutující, který ChromeOS neviděl buď...
Sobota, 13 Říjen 2018 - 07:08 | MACHINA | Google tablet s Chrome OS je asi stejně obskurní...
Pátek, 12 Říjen 2018 - 20:43 | ldx | Jediný USB-C konektor? Si dělaj jako pr*el nebo...
Pátek, 12 Říjen 2018 - 13:56 | JirkaH76 | a kdo proboha svateho potrebuje na takovem "...
Pátek, 12 Říjen 2018 - 10:40 | Doug Quaid | to iste z ciny s plnohodnotnym windows sa da...

Zobrazit diskusi