Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafika Strix Point: 19-32 % nad Hawk Point při 15W TDP, ~40 % nad Meteor Lake

Zdroj: AMD

AMD zveřejnila několik informací k integrované grafice APU Strix Point a architektuře RDNA 3.5…

APU Strix Point bude první produkt, ve kterém se grafické jádro vylepšené architektury RDNA 3.5 objeví. Pro úplnost lze připomenout, že se jeho nasazení očekává ještě u levnějšího APU Kraken a high-end APU Strix Halo, která dorazí asi za půl roku (chystají se na CES 2025). Samotná architektura RDNA 3.5 přinese vyšší energetickou efektivitu, vyšší výkon a další drobná vylepšení.

K nejvýznamnějším patří posílení texturovacích jednotek, jejichž vzorkovací jednotky jsou nyní ve většině operací 2× výkonnější. Dále byly posíleny jednotky (pravděpodobně multifunkční interpolátory), které nyní dosahují 2× vyššího výkonu v interpolačních a srovnávacích funkcích. Nakonec došlo na vylepšenou správu paměti, což zahrnuje vylepšení při dávkovém zpracování elementárních prvků (primitives), díky čemuž se snižuje počet přístupů k pamětem, dále vylepšení kompresních algoritmů a blíže nespecifikované snížení zátěže.

(AMD)

AMD poskytla srovnání APU Strix Point a Hawk Point při totožném (15W) TDP ve 3DMarku. Novinka dosahuje o 19-32 % vyššího výkonu v závislosti na testu. S ohledem na skutečnost, že obě srovnávaná APU jsou vyráběná na 4nm procesu TSMC a veškerý posun energetické efektivity (výkon na watt) tedy pochází z vylepšené architektury a tranzistorů navíc (jejichž činnost se ovšem musela vejít do stejného TDP) není výsledek špatný.

(AMD)

Dále je k dispozici herní srovnání s konkurenčními produkty: Nejvýkonnějším modelem Meteor Lake od Intelu (Core Ultra 9 185H) a Snapdragon X Elite od Qualcommu. Tomu se příliš nedařilo, neboť 3 ze 7 testovaných her nezvládl ani spustit. Intel na ovladačích architektury Alchemist pilně pracoval, takže šly spustit všechny testované hry. Oproti Core Ultra 9 185H je grafika APU Strix Point / Ryzen AI 9 HX 370 o v průměru 40 % rychlejší. Pro představu: Co na Meteor Lake běží při 43 FPS, dosáhne se Strix Point 60 FPS. Oproti grafice Snapdragon X Elite je, počítáme-li jen hry, které na ní lze spustit, Strix Point rychlejší zhruba o polovinu.

APU Strix Point v mobilním provedení Ryzen AI 9 bude vydané koncem července.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Grafika Strix Point: 19-32 % nad Hawk Point při 15W TDP, ~40 % nad Meteor Lake

Úterý, 16 Červenec 2024 - 03:40 | Ziik | Tak tak. První novinky a články už odvál čas do...
Úterý, 16 Červenec 2024 - 01:14 | Amater | To jsi jako vylezl z jeskyně? Tahle kauza se už...
Úterý, 16 Červenec 2024 - 00:30 | Bespi | To neni novinka, resi se to uz delsi dobu. Jen se...
Úterý, 16 Červenec 2024 - 00:22 | Kamikaze | Omlouvám se hned ze začátku za OT, sledovali ste...
Úterý, 16 Červenec 2024 - 00:20 | Tralalák | Zostáva len počkať na porovnanie s iGPU v Lunar...

Zobrazit diskusi