Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Drb nejvyššího kalibru: je Haswell poslední vyměnitelné CPU pro socket?

Spis bych to videl tak, ze Intel bude pro velky vyrobce delat i par BGA verzi desktop procesoru.
Z pohledu vyrobce jako je Dell to muze davat smysl, protoze socket je diky pajeni a materialu pomerne draha vec. Navic jsem za poslednich 10 let snad jeste nepotkal vetsi firmu, ktera by v pracovnich stanicich menila procesor za rychlejsi. Proste se to nedela, uz kvuli zaruce a servisu. Pro firmu je nesmysl dat do 3 roky masiny novy CPU+RAM, protoze pak sice masina vydrzi 5-6let, ale za prodlouzenej servis zaplatej nejspis stejny penize jako kdyby koupili novej pocitac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl bych to podobně. Tohle jsou zbytečně divoké úvahy, pravda může být právě někde uprostřed. BGA pro All-In-One PCčka kde jde o prachy a uživatel/firma nikdy upgradovat nebude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem tej rečníckej otázke "Blíží se návrat 286/386 éry?" Chceli ste naznačiť, že 286/386 boli priamo pájkované na doske? To je samozrejme nezmysel, mám muzeálny kúsok 286 a je to pekne vyberateľný DIP. Tak isto 386 boli aj paticové, PLCC aj pinové. Samozrejme boli aj dosky s pevne nadrátovanými procesormi, ale to nebola vačšina. Tak kde je pointa tej otázky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do p*, kedy tu už bude možnosť opravy? Dipový mám 8088, 287 je plcc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

287 -- > 286 (koprocesor 287 nemam)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor to asi myslel tak, ze v tejto 286/386 ere boli taketo sety velmi rozsirene, a neskor zmizli uplne.

Inak to filozofovanie o usporach ma jednu velku medzeru ->
nejde len o upgrade, ale aj v pripade poruchy MB (jeden z najporuchovejsich komponentov, kedze vsetko prepaja a obsahuje aj vela vykonovych suciastok)
by bol na odpis material za zhruba 3 nasobnu cenu!!!

Takisto by vznikol velky problem s variabilitou (nedostatkom), pretoze intel by si napr. povedal jak to on uz lubi ze `nieco je zastarale` a `usetri naklady`,
dnes sa oplati vyrobit aj MB ktory nebude podla predstav intelu a bude obsahovat aj tu `fuj` funkcionalitu - no je otazne ci by sa oplatilo vyrabat specialnejsi MB vo variante s kazdou verziou CPU...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u MB v segmentu jako Intel Little Valey s BGA Atomem bych to neviděl tak tragicky - deska i s CPU pod 2k
u dražších CPU tipuji, že sockety zůstanou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že 286-16 už bola v pätici(kontakty po obvode čipu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně by mě to nepřekvapilo,

někteří uživatelé jdou tak daleko, že si koupí levnou desku a do ní procesor z nejvyšší řady, který by se ale ve výše uvedeném případě nalézal pouze na deskách za 10k+. V tomhle podle mě výrobci vidí tu možnost vytřískat prachy, že nejdražší deska jen a pouze s nejdražším procesorem a obráceně na levné desce v žádném případě výkonné procesory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, velmi podobně se chovám taky.

Vyberu relativně levnou desku (lepší z těch levnějších, hlavně dobrý čipset), do ní občas i to nejlepší CPU, co jde, hodně paměti a spokojenost ... nepotřebuju kraviny, jako je třeba ošizený softwarový RAID pro Windows (na Linuxu k čemu?), WiFi (do stolního PC?), velký ATX formát (když do toho za životnost PC nacpu max. grafiku), 8 SATA portů (když většinou potřebuju 1 - 2 HDD, nekdy ani to ne, bootuje-li PC ze sítě), chladič ve tvaru zásobníku s nábojema (uff) ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně v tom nevidím velkej problém - osobně by mě zajímalo, kolik uživatelů si procesor mění, ale řekl bych, že to bude naprosté minimum v množství jednotek procent (pochopitelně z návštěvníků tohohle serveru to bude podstatně víc, než se do mě začne někdo obouvat) - valná většina PC co se prodá jsou hotové sestavy, do kterých nikdo nikdy nesáhne, případně notebooky. Stavitelů ubývá a i z nich co tak mám zkušenost CPU upgraduej málokdo.

Spíš by mě zajímalo, jaký by to mělo reálný přínos - zlevnění výroby? Zajištění vyšší kompatibility CPU-deska? Úspora energie? Něco uplně jiného? Tak trochu si řikám, že ani jedno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ZIF soket na základní desce je součástka s cenou minimálně několik USD. To by byla ale asi jediná úspora ceny. Naopak BGA pouzdro moc levnější než LGA nebude (jsou tam navíc ty cínové kuličky). A pro výrobce desek by to znamenalo hotové peklo na výrobní lince. Místo 20 různých druhů základních desek by těch druhů najednou musel mít tak 300.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z výrobního hlediska je to defacto jedno, stejnak se na motherboardu "zapejká" jižní můstek, jestli se bude zapejkat i procesor je to fuk. Ale divný pro mne je, že bych byl vázanej na typ procesoru a výbavu desky. Pokud, intel bude vyrábět max dva typy procesoru (2/4 jádra) a model (takt cpu) si nahraje do procesoru výrobce desky, tak to by byla jiná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale tohle není mainstream. Např. atomy maj jen 559 pinů a zacate jen 413.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni to celkom fuk z ekonomickeho hladiska
odijde ti doska, das ju reklamovat a zrazu tu ma vyrobca uplne ine naklady, je rozdiel v cene dosky s juznym mostikom a v cene dosky s juznym mostikom aj (napr. i7) procesorom. kto to zaplati? Intel ci vyrobcovia dosiek? Ved to su niekolkonasobne vyssie naklady. Ty budes chciet urcite vymenu za novu dosku a samozrejme zdarma lebo je v zaruke.
P.S. len samotnu dosku ti vyrobca nevymeni lebo ma priletovany procesor, tak ako su GPU na PCB grafiky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady přece nejde o upgrady, ale o možnost výběru kombinace konkrétní základní desky a konkrétního procesoru při stavbě vlastního PC. Mrkněte na jakýkoliv e-shop a vynásobte si počet dostupných desek s konkrétní paticí s počtem kompatibilních CPU pro danou patici. Polovina výsledného čísla by s přimhouřením oka mohla pokrýt poptávku trhu po různých kombinacích, ale i tak se jedná o takové množství variant, že je žádný výrobce nebude ochoten dělat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pekna blbost kdyz jsem menil desku za novější typ a lepší vybavu a nebo odešla deska ale CPU byl O.k tak bych musel vyhodit oboji. to me jako vyhodne neprijde. ani ekologicke.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není důležité co je výhodné pro tebe, ale pro výrobce. Když můžeš vyhodit celou desku z ntb, tak ji budeš vyhazovat aji z PC. S pozdravem tvůj výrobce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslím, že to celé dáva zmysel a k WIFT-ovmu odkazu pridám ďalší: http://diit.cz/clanek/haswell-integruje-regulator-napeti

Takže čakám, že ano, vyberieš si základnú dosku, k nej budú na výber 3 rady procákov (i3 - i7) a takt procesoru si kúpiš "na pulte".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když je řeč o úsporách, patice na dnešní Intel CPU stoji 4.29$ při objednávce 1000 ks, v milionových objednávkách to asi bude o 0,5$ méně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

okrem inych problemov ci uz tu spomenutych alebo nie by to znamelo zrejme aj kompletne prekopanie reklamacnych podmienok a cien medzi intelom a vyrobcami dosiek

viete si predstavit situaciu, ze sa niekomu pokazi nejaka drobnost na zakladnej doske a da ju reklamovat? (reklamacia bude uznana za objektivnu vadu na doske)
berme tiez do uvahy ze ten "pripajkovany" procesor je tam uz navzdy, lebo proste je
co nam vznikne je hromada draheho procesoroveho odpadu s doskou,
ak by to mali brat na plecia vyrobcovia dosiek tak skrachuju raz dva...
ci to pojde (s polovice) na intel aj ked neni chyba v procesore? neverim zeby si robili tak brutalne velky problem...
toto by nevyhovovalo nikomu, proste cele je to bullshit
vobec si to neviem v reale predstavit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je, ze u mobilu, netbooku a nekterych notebooku se procesory bezne na zakladni desku letuji a kdyz se pokazi nejaka drobnost, napr. USB konektor, tak zakaznik reklamuje cele zarizeni. Ceny mobilu se pohybuji cca v rozmezi 5000-15000 Kc a za to bez problemu muzete postavit slusny desktop. Kdyz to jde u mobilnich zarizeni, proc by to nemelo jit u desktopu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Špičkový procesor pro smartphone stoji řádově 10$, špičkový procesro pro desktor řádově 200$. Ještě jsme neviděl smartphone v kterém by výrobce nabízel volbu CPU.
U notebooku se CPU běžně nemeltují, absolutní většina notebooků má CPU v patici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mne jako zakaznikovi je jedno jestli notebook ma CPU v patici přiletovaný, notebook stejně budu reklamovat jako celek např i kvůli tomu, že se rozbil nějaký konektor. Jestli se CPU budou letovat nebo ne spíše záleží na výrobcích a na tom jaký přístup zvolí při výrobě různých modelů a při řešení oprav/reklamací.

Ale myslím si, že bez socketu budou pouze CPU v zařízeních typu tablet/netbook atd. TDP u procesoru s architekturou Haswell bude zacinat na 10W, u Broadwellu bude nejspíš ještě nižší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to nedává ani pro výrobce. Představte si situaci, kdy vám jede loď základních desek z Číny s naletovanými procesory a Intel vydá nový typ. Ty staré najednou ztratí část své hodnoty, bude trvat měsíc, než přivezete nové. Přitom při nynějším způsobu se odepíše jen hodnota procesoru a nové se přivezou letadlem. Složí se to a jede se dál. Hodnota desky zůstává.
Mezi největší výhody není upgradovatelnost, ale možnost kombinací. Jsou mezi námi takoví, kteří nevyžadují rychlý procesor, ale chtějí moderní desku s nejnovějšími technologiemi, aby jim k tomu něco šlo připojit, či naopak si koupí šunt desku, ale strčí do něj trhač asfaltu, protože na tom budou jenom komprimovat video a dělat warez. A ona není integrovaná zvukovka jako integrovaná zvukovka, jsou různé čipsety, různé paměťové propustnosti...
Počkat, on si tu někdo myslel, že výrobci zvolili nynější obchodní model kvůli nám zákazníkům? Tohle je především požadavek firemní sféry, vážení. Nám hloupoučkým stačí integrovaná řešení ala iPhone. Po skončení plánované životnosti vyhodit! Proč si myslíte, že máte ty nálepky na zakoupených sestavách? Kvůli záruce? Vždyť to víme, že když přijede technik, tak může komponentu na místě vyměnit, ale on to musí vzít do servisu.
To, že si každý může složit sestavu, je jen příjemný bonus, který momentální nálada trhu nabízí. Parazitujme na tom, dokud je čas :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ještě dodatek...
Spíš by mě zajímalo, proč Intel nepřijde s paticí, kdy by bylo uchycení po stranách (ano, díra vyříznutá v desce, do toho uchycený procák). Zaprvé by to šlo chladit ze dvou stran, za druhé by to bylo užší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Predstavte si, ze Intel s dostatecnym predstihem oznamuje svym partnerum, kdy a jake procesory budou uvedeny a za jakou cenu, stejne tak vsechny zmeny v cenach - dodavky oem vyrobcum ma Intel nasmlouvany minimalne na kvartal dopredu. Takze se opravdu nemuze stat, ze by najednou ztratily procesory cast sve hodnoty.

Klasicka PC zrejme za par let skonci na smetisti, protoze o ne nikdo nebude mit zajem, viz. nedavne zpravy o tom, ze ve 3tim ctvrtleti poklesl Dellu zisk o 47%, obrat mezirocne o 11%.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V podstate som si uvedomil, že ja už vyše desať rokov fungujem len na zariadeniach z BGA puzdrami. Všetky VIA EPIA Mini/Nano/Pico-ITX form factory sa spájajú s BGA puzdrom. Aj môj Lenovo IdeaPad S12 mininotebook ako aj priateľky Asus s Bobcatom to všetko sú BGA puzdra. Natíska sa otázka prečo by povedzme takmer celý mobilný segment notebookov všetkých form-factorov nemohohol byť BGA. Koľko užívateľov/firiem tam reálne CPU upgraduje? To sú predsa desiatky až stovky milionov zariadení. Ak k mobilným zariadeniam pridáte desktopových prckov Mini/Nano/Pico-ITX form factory ako aj nettopy/NUC atď. atď. kruh sa uzatvára.

A keď desktop Full-ATX/Micro-ATX dosky zostanú s paticami - na nech veď ten už ide okolo mňa dávno len z recesie...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak zase bude nějaká zajímavá práce. pořídí se pájecí stanice s horkovzduchem a bude se vyměňovat. PC obchodům zase přibude zákazníků, kterým odešla deska, ale procesor je dobrý. Obchodník těch desek bude mít několik. Výměna se tučně ohodnotí a pojede se dál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by na tom bylo neco pravdy , nedivil bych se, celerony a pentia, muzou klidne byt BGA stejne tak OEM vyroba. Navic u notebooku ,u ultra booku vubec je to zcela bezne. Zde je uz jen logic board RAM CPU BGA. Pokud vim apple to nedela jinak nez BGA hodne dlouho a zadny problem v tom neni.
Natoz ,kdyz by vyrobce usetril jakoukoliv castku natoz pak par dolaru na vyrobe desek tak se mu to sakra vyplati. Osobne menim vzdy cely PC- MB,CPU GPU co dva roky, upgrade CPU je v te dobe uz nezajimavy. Proste je treba si zvykat ,ze to je vse jen cim dal tim vetsi spotrebak, varnou konvici dnes uz taky nikdo neopravuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten příměr k zrcadlovkám je něčím podložený nebo je vycucaný z prstu? Fotím, tak mě to zajímá...
Ale k článku: osobně bych to viděl dost nerad. A to kvůli tomu, co zmínil WIFT: možnost nakombinování desky a CPU. Osobně volím střední segment (aktuálně i5), ale vyšší střední třídu základní desky (4 sloty pro RAM, více USB, více PCIx, full ATX...) a bojím se, že bych byl nucen koupit vyšší model CPU, pokud bych chtěl nějaké vyšší vymoženosti na desce a naopak.
Jinak z pohledu upgradu by mně to bylo asi jedno, ani nepamatuju, kdy jsem naposledy upgradoval pouze CPU (někdy v dobách 1 GHz Athlona), nyní měním vždy sestavu deska-CPU-RAM, a to upgraduju jednou za 1-2 roky. Pryč jsou totiž doby, kdy se upgradem CPU zvedl významně výkon celého stroje - pokud mám dost RAM a SSD, tak má CPU už poměrně malý vliv, pokud teda nedělám do videa apod., ale takový člověk nebude na CPU šetřit ani na začátku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.