Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Headset Marvo HG9052 nabízí 7.1 prostorový zvuk za 836 Kč, ovšem s kompromisy

Značka Marvo vyplňuje další kategorii herních periferií, aby tentokrát přiblížila hráčům cenově dostupná sluchátka s nadstandardními parametry se skvělým poměrem cena/výkon. Takové kroky se ovšem neobejdou bez kompromisů. Jakým se tedy výrobce uchýlil v případě herního headsetu Marvo HG9052?

Nabídka herních periferií je dnes přesaturovaná. Na jedné straně máme tažné koně známých značek, které si ovšem uvědomují svojí vůdčí pozici a dávají ji spotřebitelům sežrat ve velkých maržích, a na druhé straně hromádku sena z levných značek, mezi kterými se taková jehla špatně hledá. Značka Marvo nás už v minulosti přesvědčila, že mezi kompromisy umí zkušeně kličkovat, a i při nízké ceně zákazníka uspokojí.

Tentokrát výrobce vyzval kategorii levných headsetů, aby pod tisícikorunou (aktuálně za 836 Kč) nabídl sluchátka s prostorovým ozvučením 7.1 v kombinaci s velkými 50 mm měniči pro ještě kvalitnější zvukový přednes a elektronickým potlačením hluku. Marvo sice není jediná značka, která by kombinaci těchto nadstandardních funkcí nabízela za příznivou cenu, ale její konkurenty bychom možná spočítali na prstech jedné ruky.

Při tak nízké ceně se žádný výrobek neobejde bez kompromisů, což můžeme říct o Marvo HG9052 i o jejich cenových vrstevnících. Navzájem se od sebe jednotliví výrobci liší pouze tím, ze kterých parametrů museli ukrojit. Některá sluchátka si tuto daň vybírají v horší citlivosti, jiná v kvalitě mikrofonu, další konstrukci a tak dále. Je tak jen na každém z nás, ze kterých parametrů jsme ochotni slevit.

Vzhled a konektivita

Balení sluchátek Marvo HG9052 je vcelku skromné, nalezneme uvnitř manuál, headset, oddělený mikrofon a dvojici kabelů pro zapojení přes MicroUSB či 3.5mm jack. Krabička je spíše jednorázového použití, jelikož je headset posazen do velmi levného plastu, který se téměř zdeformuje po jejich prvním vyndání. S řešením přenosnosti tedy výrobce nepomůže.

Jednotlivé kabely (včetně mikrofonu) jsou alespoň plně odnímatelné, takže v případě jejich přenášení neriskujete jejich zlomení v koncovkách. Zarážející je ovšem umístění ovládacích prvků, které se nacházejí pouze na 3.5mm jacku, kdežto na USB kabelu úplně chybí.

Ovládání headsetu by bylo daleko jednodušší, kdyby kolečko pro nastavení hlasitosti a tlačítko pro přepínání mikrofonu byly umístěny na jednom ze sluchátek. Jelikož se však nacházejí na kabelu, tak ovládací prvky budete muset pokaždé hledat. Umístěním ovládacích prvků na kabel navíc navyšujete počet spojů, které mohou časem dělat neplechu. Jakmile takový kabel odejde, tak o ovládací prvky přijdete a namísto výměny kabelu se můžete ohlížet rovnou po nových sluchátkách.

Absenci ovládacích prvků přímo na sluchátkách však pocítíte o to více, pokud headset propojíte s počítačem tak, jak výrobce zamýšlel, totiž přes USB kabel. Jedině přes USB kabel totiž máte k dispozici nadstandardní funkce a prostorový zvuk. Jenomže na USB kabelu ovládací prvky vůbec nejsou, takže veškeré nastavení (hlasitost, mikrofon) musíte řešit systémově (nebo přes klávesnici).

Konstrukce a komfort

Řešení ovládacích prvků je taková hlavní vada na kráse Marvo HG9052, jinak je totiž jejich konstrukce velmi solidní. Nikde nevržou a plastový materiál, který pokrývá obě sluchátka, nepůsobí lacině. Pouze kabel vedoucí pod konstrukcí by mohl být na levém sluchátku řešen trochu nenápadněji, jelikož nevede do sluchátka přímo podél konstrukce, ale míří mírně dozadu, takže na sebe upoutává zbytečně pozornost.

Čelenka je polstrovaná ze všech stran, takže seshora působí kvalitním dojmem a zespodu netlačí na temeni. Jejich výšku lze nastavit pouhým povytažením či zatlačením do konstrukce. Náušníky jsou pěkně měkké, krásně padnou, nikde netvoří mezeru a příjemně sedí i po několikahodinovém sezení, s čímž má většina headsetů obvykle problém (a po pár hodinách bývá každá další minuta utrpení). Zde si Marvo HG9052 odnášejí další pochvalu. 

Sluchátka jsou podsvícena červenou barvou, žádné komplexní RGB se zde nekoná.  Přes dodávaný software se dostanete k ekvalizéru, zvukovým efektům, nastavení mikrofonu i jeho citlivosti a 7.1 prostorovému zvuku. K dispozici jsou čtyři uživatelské profily pro různá nastavení, abyste mohli rychle střídat mezi profilem pro hudbu, hry, filmy a další. K dispozici je i funkce ENC pro elektronické potlačení hluku, příliš velký rozdíl jsme však nezaznamenali. 

Marvo HG9052 vsadily všechny karty na kvalitní ozvučení. Sluchátka dosahují frekvenčního rozsahu 20 Hz – 20 Khz, průměr reproduktoru (měničů) činí 50mm a hodnota citlivosti, která udává akustický výkon sluchátek, dosahuje dokonce 110 dB/mW. Právě na citlivosti mnozí výrobci šetří, přičemž zrovna s těmito hodnotami se pod tisícikorunu v kombinaci s prostovorým zvukem prakticky nesetkáme.  

Závěr

S ohledem na cenovou relaci pod tisícikorunu patří zvukový přednes sluchátek Marvo HG9052 k jedněm z nejkvalitnějších. Potěší i kvalitní konstrukce, která nepůsobí laciným dojmem. Pokud jste limitovaní cenovým stropem, chybu s nimi neuděláte. Škoda jen, že celkový dojem kazí ovládací prvky, které na sluchátkách chybí a umístěny jsou pouze na 3.5mm jacku, nikoliv však na USB kabelu. 

+ Skvělý poměr cena/výkon– Prostorový zvuk není k dispozici při zapojení přes 3.5mm jack
+ Prostorový zvuk 7.1– Absence ovládacích prvků přímo na sluchátkách
+ Průměr měničů 50mm 
+ Kvalitní konstrukce 
Tagy: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi