Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Herní myš Marvo G982 láká při nízké ceně na programovatelná tlačítka a RGB

Značka herních periferií Marvo nás už v minulosti párkrát mile překvapila. Dosud jsme měli možnost si prohlédnout ryze produkty, které si braly inspiraci v mnohonásobně dražších modelech a pokoušely se jejich vizi přenést velmi úzké cílovce. Dnes se podíváme na kousek pro běžné smrtelníky, herní myš Marvo G982.

V nedávné recenzi na herní myš Marvo G990 jsme si rýpli do značky Marvo, že tímto modelem cílí na velmi úzkou cílovku hráčů, kteří využijí při hraní 12 bočních tlačítek, jelikož při kancelářské práci se taková možnost neosvědčila. Podobného osudu se v recenzi dostalo i herní klávesnici KG901, která svým tenkeyless designem bez numerické části mohla mnoho zájemců odradit.

Oficiální produktové fotografie Marvo G982

Velmi úzká cílová skupina však této značce pomohla vyniknout, jelikož těch několik vyvolených, kteří se přesně po podobném produktu ohlížejí, má omezený výběr. Konkurenčních značek, které by se vydaly podobnou cestou, je jen velmi málo a svého postavení využívají přepálenými cenami. Pro tyto hráče byly tedy Marvo G990 i Marvo KG901 takovým malým požehnáním, díky kterému na podobně navržené produkty dosáhli za třetinovou cenu.

Optická herní myš Marvo G982 v tomto případě bude mít horší pozici, jelikož žádnou exkluzivní funkcionalitou nevyniká a snaží se najít své místo v plejádě stovek podobných produktů. Dokáže tedy při své ceně 499 Kč porazit své konkurenty v podobném cenovém horizontu?

Materiál, konstrukce

V cenové relaci do pětistovky nalezneme ohromné množství konkurenčních myší, přičemž se všechny snaží nalákat líbivým designem a... kupodivu nevypadají úplně špatně. Bohužel se těžko na dálku odděluje zrno od pleva a v showroomech, kde byste si je osahali, se setkáte spíš s reprezentativnějšími kousky.

Možná se i vy sami ztotožníte s případy, kdy jste si pořídili některou levnou herní/kancelářskou myš, která vás zaujala už od pohledu, jen aby vás nepříjemně překvapila v moment, kdy jste se s ní dali do práce.

Myš je jednou z periferií, u které vás z vašeho přirozeného workflow dokážou vykolejit i pouhé drobnosti, počínaje ergonomií a váhou konče. Herní myš Marvo G982 v tomto případě nabídne solidní zážitek. Není perfektní, ani zdaleka. Na srovnávání s čtyřcifernou cenovou kategorií stále nedosáhne, ale mezi levnějšími kousky by se dala klidně označit za jednookého prince. Zjednodušeně, při používání si nebudete trhat vlasy pomyšlením, jestli jste si přeci jen neměli připlatit pár stovek. 

Pro lepší zážitek chybí Marvo G982 možnost přidání závaží, jelikož v původním stavu je nesmírně lehounká (90g). Navíc se šetřilo na materiálu, který při pevnějším stisku pocítíte lehce skřípat. Oproti tomu však disponuje velmi dobrou ergonomií, která na levé straně podporuje položení palce decentním polstrováním a drobnou prohlubní; a po pravé straně dvěma pruhy pro usazení dvou prstů. Pochválit musíme i rozměry, díky kterým myš při uvolněném držení nekmitá ze strany na stranu a padne perfektně do dlaně.

Tlačítka, uspořádání

Myš se na svých produktových stránkách chvástá šesticí programovatelných kláves. Realita je ovšem taková, že mezi ně škatulkuje skutečně všechna tlačítka, tedy včetně pravého i levého myšítka (které si asi nikdo přemapovávat jen tak nebude). Zbývajícími čtyřmi tlačítky jsou myšleny dvě postranní tlačítka, dále pak kolečko a tlačítko pro změnu DPI. Více tlačítek zde nenajdeme.

Levé i pravé tlačítko myši jsou robustní a nekmitají pod údery, jako tomu bývá zvykem u levných modelů. Kolečko poskytuje příjemnou rezistenci, takže každé protočení pod prstem ucítíte. Tlačítko pro změnu DPI nabízí možnost přepínání mezi 5 profily citlivosti; pod ním naleznete rovnou indikátor značící aktuální profil. Boční dvojice tlačítek pak v původním režimu zastupuje tlačítko pro Zpět/Vpřed; vytknout jim ovšem musíme umístění, které je dost „z ruky“ a musíte pro něj palec hodně zdvihnout, což má za následek ztíženou kontrolu nad myší a horší ovladatelnost, kterou v hektičtějších hrách jistě neoceníte.

RGB podsvícení, servis a doplňkový software

Všechna zmiňovaná tlačítka jsou programovatelná skrze doplňkový software, který naleznete na oficiálních stránkách výrobce. Program je velmi intuitivní a snadno se v něm zorientujete. Jednotlivá tlačítka jsou označena příslušnými číslicemi, na které stačí kliknout a vybrat ze seznamu libovolnou klávesu, kterou má tlačítko zastupovat; případně k nim připojit makro.

Také zde můžete vypnout nepoužívané profily DPI, aby se vám přepínalo o něco pohodlněji a indikátor jste nemuseli až tak sledovat. V neposlední řadě zde nastavíte také RGB podsvícení, ke kterému dostanete na výběr ze tří možností: standardní (přeblikávání); neon (vlnění); respiration (zhasínání a rozsvícení v různých barvách). Jednotlivé barvy si můžete navolit z plného barevného spektra.

Marvo G982 láká na snadnou montáž, díky které ji opravíte v rámci minut podomácku. Na zadní straně naleznete vysouvací tlačítko, které stačí drobným vytlačením stáhnout dozadu a rozevřou se vám myší útroby. Musíme výrobce pochválit, že k myši přibalil i náhradní OMRON spínače, které tak nemusíte nikde objednávat (a platit ve výsledku víc za dopravu) či se trápit s kompatibilním vzorkem. Kéž by to tak dělalo více značek. Udávanou životnost více než 20 milionu kliků si tak můžete za jedny peníze pomyslně zdvojnásobit. 

Závěr

Herní myš Marvo G982 na první pohled proti svým konkurentům ničím nevyniká. O co se však pokouší, dělá dobře. Nabízí skvělou ergonomii, ovladatelnost, hmatovou odezvu i vysokou citlivost až do 5000 DPI, v balení dokonce najdete jednu sadu spínačů pro případnou výměnu, kterou zvládne i amatér. Hráče zaujme programovatelnými klávesami, i když ze šesti avizovaných jsou reálně využitelné pouze tři až čtyři. Zklamání přišlo pouze v materiálu a nízké váze. 

Tagy: 

Diskuse ke článku Herní myš Marvo G982 láká při nízké ceně na programovatelná tlačítka a RGB

Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 12:35 | Peetee | Nevím, jak to Logitech dělá, ale jejich...
Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 10:38 | IT Joker | Mně na bezdrátových myších vždycky vadilo jak...
Čtvrtek, 5 Listopad 2020 - 10:06 | xWing | Keby mala na lavej strane este jedno tlacitko...
Středa, 4 Listopad 2020 - 20:05 | RedMaX | Logitech G305 je na jednu AA, ma neskutecnou...
Středa, 4 Listopad 2020 - 19:55 | Gaunter | Logitech MX Master 2S. Výdrž akumulátoru viac než...
Středa, 4 Listopad 2020 - 19:15 | He3lix | Možná to bude dobrý, měl jsem bezdrát od A4Tech a...
Středa, 4 Listopad 2020 - 18:22 | Peetee | Já aktuálně používám Logitech G305 Recoil a...
Středa, 4 Listopad 2020 - 17:20 | He3lix | To RGB je dneska hrozný, všechno musí svítit jak...
Středa, 4 Listopad 2020 - 15:54 | Peetee | Škoda, že má ocásek... Vyměnit RGB nonsense za...

Zobrazit diskusi