Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hlučnost, spotřeba, teplota

Seagate Barracuda ST31500341AS
Nedávno jsme proklepli dva 1TB disky WD Green a dnes se podíváme o 500 GB výše na 1,5TB Seagate Barracuda z řady 7200.11, který má navrch také díky vyšším otáčkám (7 200 za minutu). Chtěli jsme tento kousek otestovat coby nejvyšší kapacitu na trhu, jenže nám to trochu zkazil nejprve opět Western Digital s oficiálním uvedením 2TB disku a krátce na to Samsung se svým 1,5TB EcoGreenem. Nu což, pokusíme se alespoň odpovědět na otázku, zda za to „1,5TB Barča“ stojí…

Kapitoly článků

Hlučnost

Výchozí (tichý) stav je v grafu opět označen jako „ticho“, tentokráte však u každého disku zvlášť (opět jsme porovnávali se „zeleným terárkem“ z minulého testu). Stejného ticha jako v předchozím případě se nám totiž nepodařilo dosáhnout (to stačí, aby v dáli běžel nějaký průmysl „jiným tempem“, na sluch to prakticky nepoznáte, ale měřák, byť necertifikovaný, je jako netopýr – slyší i to, co normálně slyšet není – ostatně může to být i odchylka samotného měřáku).

Na grafu však vidíte, že ten rozdíl v tichosti prostředí není zdaleka tak markantní jako v hlučnosti obou disků.

1,5TB Barracuda trpí něčím, co nevidíme u Seagate disků bohužel poprvé. Má docela znatelné vibrace a i když ji posadíte na měkký koberec, molitan nebo držíte v ruce, do měření se přeci jen přenesou. Své samozřejmě dělá i 7 200 otáček, které prostě musejí být slyšitelnější než 5 400 u WD Green.

Subjektivně bych to zhodnotil asi takto: Bezesporu existují nesrovnatelně „uřvanější“ disky, zejména takové, které mají již delší dobu „přetočený tachometr“. Ale zvyklý poslední dobou spíše na „tichošlápky“, jejichž vzorem může klidně být právě „zelené terárko“, bych se už asi zdráhal dát 1,5TB „Barču“ do počítače, který bude v místnosti kousek od mého pracoviště. Zejména ty vibrace by se mohly značně zesílit po vložení do nějaké „průměrně kvalitně“ zkonstruované PC skříně, odhlučnění bych u tohoto konkrétního kousku považoval už skoro za nutnost. Rozhodně lze říci, že „hlučnost seeku“ je u tohoto disku zanedbatelná, disk svou hlučností vadí „sám o sobě“ (a opravdu ten rozdíl mezi seekováním a klidem není skoro znát, staré disky při práci hlaviček ve srovnání s tímto „křoustaly, až se hory zelenaly“, hlučnosti seekování věnovali lidé ze Seagate u této Barracudy rozhodně více péče než vibracím).

Spotřeba

Měření berte jako „hodně nedokonalé“ zejména při startu, pokud zde uvidíte podezřele nízkou hodnotu, berte to spíše s rezervou, protože „obnovovací frekvence“ měřáku rozhodně není na úrovni plynulých 30 snímků za sekundu, ve skutečnosti zobrazuje údaj tak přibližně jednou za sekundu. My jsme se snažili v obou případech test několikrát opakovat a zahlédnout při roztáčení disku nejvyšší hodnotu a tu zaznamenat.

Ať tak či onak, nemůžeme se divit, že roztočení čtyř ploten na rychlost 7 200 ot./min. si prostě vezme svůj příděl energie a pokud je zdroj, který disky napájel, celkově 36wattový, pak ve špičce jistě také nebude mít bůhvíjak skvělou účinnost, což se na celkové spotřebě samozřejmě také může projevit (a nejspíše projevuje). Docela špatně se totiž věří tomu, že by měla 1,5TB Barracuda při seeku téměř takovou spotřebu, jakou má WD Green při roztáčení. Faktem však je, že WD Green si právě na toto roztáčení dává hodně pozor, zatímco Barracuda se 7 200 otáčkami jde spíše po rychlé připravenosti k provozu a obecně po vyšším výkonu.

Teplota

I tentokráte jsme měřili jak „Smartem“, tak teploměrem. Hodnoty jsou v tomto případě celkem blízko sebe, disk byl jen tak volně položený a několik hodin v pouhé rotaci bez nějaké závažnější činnosti. V PC už by se hodilo, aby byl na místě, kde je nějaký menší vánek.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: 1,5TB Seagate Barracuda ST31500341AS

Sobota, 14 Březen 2009 - 12:34 | Anonym | Mam tenhle disk. HHDScan se mi sekne - nemoznost...
Úterý, 24 Únor 2009 - 00:53 | DeBugger | @add: Jeste pokud muzu redakci doporucit, u testu...
Úterý, 24 Únor 2009 - 00:34 | DeBugger | Pekny test diky moc, libi se mi vsecky detaily...
Pátek, 13 Únor 2009 - 09:56 | Anonym | Díky za test. Pomohl mi při rozhodování se mezi...
Pátek, 6 Únor 2009 - 12:28 | Anonym | WIFT: Jak uz tady nekdo rekl, predposledni cislo...
Čtvrtek, 5 Únor 2009 - 23:29 | Milan Kramar | mám gigabyte ga-ma 790FX DS5 fw.F6...neměl jsem...
Středa, 4 Únor 2009 - 23:30 | Anonym | krami1973>> Já měl před koupí disku...
Středa, 4 Únor 2009 - 19:43 | Milan Kramar | Nechci se Seagate nějak dotknout, ale jejich...
Středa, 4 Únor 2009 - 16:09 | Anonym | TomK> :) jak jednoduché. Jojo - co ten...
Středa, 4 Únor 2009 - 15:46 | Anonym | All: Jak nejjednodušeji zjistit počet ploten? U...

Zobrazit diskusi