Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hodnocení, závěr

Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3: krabice
Již nějakou dobu se hovoří o tom, že čipset Intel Z68 bude umět spojit výhody SSD a HDD a vytvořit tak vlastně softwarový hybridní disk. Tato funkce se u Intelu nazývá Smart Response Technology a je další z možností Intel Rapid Storage Technology, která už umí třeba přidávat disky za chodu do pole. Jak se s tím dělá a jak moc to zrychluje diskový subsystém, si dnes ukážeme v podání desky Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3…

Jak jsme si mysleli, že čipsety základních desek už kromě několika drobností v podobě většího počtu různých rychlejších a rychlejších portů nemají co nabídnout, tak nás Intel opět vyvedl z omylu. Technologie Smart Response neboli „SSD Cache“ má určitě něco do sebe, i když si nemyslíme, že by oslovila až tak velký počet uživatelů, jak by si možná sám Intel přál.

Na jednu stranu je sympatické, že to funguje. Přidáním SSD do systému a patřičným nakonfigurováním skutečně zvýšíte svižnost diskového subsystému v závislosti na různých scénářích využití, smutné je, že samotný SSD bude vždy rychlejší a někdy i o dost. Technologie je od pohledu určena pro uživatele, kteří zase až tak moc počítačům nerozumí, případně OEM stavitelům PC, kteří tak mohou udělat na potenciální zájemce dojem, otázkou je, jak jim budou sami schopni tuto výhodu vysvětlit. Radost by mohli mít také ti výrobci SSD, kteří mají na skladech řadu malých SSD (několik desítek GB velkých) a uživatelé je nechtějí, protože „co s tak malou kapacitou?“. Dnes je jasné, že se může hodit právě jako cache.

Jistě si sami vzpomenete, že Intel už podobné řešení měl, jmenovalo se Turbo Memory a spočívalo v přidání ne příliš velkého množství flash paměti přímo na PCI Express rozhraní (kapacita byla zpočátku od poloviny do jednoho gigabytu). Těžko říci, zda se ujalo, nebo ne, stejně tak budeme těžko odhadovat, jak moc se ujme Smart Response Technology. My jen doufáme, že jsme vám ji dostatečně představili. Nyní už je to na vás.

Tabulka s přehledem kladů a záporů nyní hodnotí samotnou technologii Smart Response, nikoli čipset nebo desku jako celek.

Klaďas
Klady
 +  skutečně urychluje práci disku (v závislosti na svižnosti použitého SSD)
 +  s rozšiřováním desek s čipsetem Intel Z68 a novějšími Zxx se stane všudypřítomnou
 +  možnost urychlovat nejen jeden disk, ale i diskové pole
 +  možnost využití kapacity nad 64 GiB z většího SSD pro vlastní data
 +  .
Záporňák
Zápory
 −  nelze urychlit více disků (či polí) větším množstvím SSD či polem SSD
 −  samotný SSD bude vždy ještě o poznání rychlejší
 −  dostupné zatím pouze na čipsetech Intel Z68 ;-)
 −  .
Kruťák
Pohlídejte si…
 /!\  SSD nutno připojovat před startem PC (otázka řešení pro novější ovladače)
 /!\  .

Opoziční šéfredaktorův názor

Pokud jste přečetli recenzi celou (ne jen tento závěr), pak jste možná nabyli dojmu, že WIFTovo názor vyznívá ve smyslu "je to fajn a ač to nevyužívá výkon SSD naplno, může se to často hodit jako dobré řešení". To je svým způsobem pravda, takový výklad je v souladu s provedenými měřeními, nicméně já si dovolím přidat svůj subjektivní názor, který je se vším dosud uvedeným v rozporu.

Mám zde tedy Z68 s SSD cache. Na to potřebujeme řekněme nějaké středně výkonné SSD a nějaký ten HDD. Pokud to na Z68 zkombinujeme, máme (po prvním pomalém naplnění cache z HDD) poměrně slušný diskový subsystém, který je svižný "po celé délce". Budu se držet modelové situace SSD + 2TB HDD.

Otázka, která mě trápila po celou recenzi je následující: kolik z nás proboha potřebuje 2TB diskový prostor s výkonem SSD (byť třeba trochu sraženým)? Já nikoli. Co je pro mě ideální, je mít systém, aplikace a jejich datové cache na co nejrychlejším disku a obrovské datové objemy, k nimž nepotřebuji rychlý přístup (filmy, hudba, fotky), klidně na hodně pomalém 5400otáčkovém HDD. SSD je tak ideální ne na to, aby dělalo cache 2TB HDD, kde 1,9TB dat nepotřebuje urychlovat a přitom trpělo sražením svého výkonu jak jsme ukázali v dnešních měřeních, ale naopak na umístění operačního systému a aplikací výhradně na něj.

Celá SSD cache čipsetu Z68 je tak pro mne spíše marketingovou zbytečností. Potřebuji co nejrychleji reagující OS, co nejrychleji načítané fotografie v Lightroomu, co nejrychleji spouštěné náročné hry a to vše se mi vejde na 128GB, nebo "ať nežeru" 256GB SSD. Zbývající data, mezi nimiž jsou stovky GB matrošek, tisíce mp3/ogg a další podobná data nebudou z SSD cache profitovat naprosto nijak. Letmý pohled do e-shopů říká, že 90-120GB SSD s rychlostmi 285/275 MB/s čtení/zápis a 50 000 IOPS vyjde na zhruba 4 200 Kč a to je vše, co potřebuji (aktuální instalace OS se všemi aplikacemi a jejich daty u mě stabilně zabírá ~20 GB).

Pouze 1 % mých dat je OS a aplikace, 99 % tvoří videa, fotky atd. Těchto 99 % nepotřebuji nijak urychlit. Ale možná nejsem typický uživatel, oněch 99 % mám na USB 2.0 discích limitovaných na ~32MB/s rychlost, o IOPS či přístupové době ani nemluvě … a nijak mi to nevadí. Tak se s námi podělte v diskusi o svůj názor. Připadá vám tato novinka jako výborný nápad, nebo vás také nechává zcela chladnými?

Autorův dodatek:

Nechci se samozřejmě s šéfredaktorem hádat (to ani nemá smysl ;-), jeho názor zcela chápu, jsem vlastně rád, že to uvedl, protože bych se sám zachoval přesně tímto způsobem. Když už SSD, koupil bych rovnou větší a dal na něj systém a aplikace a velký pevný disk nechal na data. Je potřeba si však uvědomit jednu věc, a to, pro koho je tato technologie určená.

Jsem toho názoru, že cílovou skupinou jsou začínající uživatelé, případně zcela neznalí uživatelé, kteří toto řešení koupí jako hotovou bednu, kterou vytvořil „značkový“ stavitel PC. Průměrný uživatel má (a viděl jsem to mnohokrát) veškerá data obvykle na ploše, v lepším / horším případě rozsázené v haldách složek typu Dokumenty, Hudba, Videa a další a tyto složky jsou ve výchozí instalaci systému v uživatelském profilu právě na disku C, který bývá zpravidla nerozdělen a zabírá celé primární (a často jediné) úložiště. Běda, když přijde aktivní kamarád a rozdělí mu disk na menší C na systém a větší D na data, protože to takto sám používá. Uživateli dost rychle dojde místo na disku a netuší, kde vzít další. Stejně by to pro něj dopadlo s malým SSD na systém coby C a velkým HDD na data coby D. Jsem toho názoru, že pro takového uživatele je opravdu výhodnější udělat z SSD cache a reálně mu ten systém zrychlit, aniž by musel měnit své návyky a začal ukládat data jinam. Jeho počítačovou gramotnost to sice nezvýší, ale bude spokojený :-).

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme
Gigabyte logo Kingston logo Intel logo Western Digital logo / WD logo
GA-Z68X-UD7-B3 Kingston SSDNow V+100
64 GB + 128GB
2×DDR3-1600 CL9 HyperX Genesis
Intel Core i7 2600K WD RE4-GP 2TB
Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3
Kingston SSDNow V+100 64GB v původním balení Kingston SSDNow V+100 128GB
Kingston HyperX Genesis KHX1600C9D3P1K2/4G (2×2 GB DDR3-1600 CL9)
Intel Core i7 2600K (v socketu) 2TB WD RE4-GP a GP: WD2002FYPS - výrobní štítek

PS: Škoda, že se nám v redakci nesešly tři SSD. Bylo by zajímavé ze dvou udělat pole a třetím ho urychlit ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podrobný test Smart Response Technology v Intel Z68 aneb Jak se dělá SSD cache

Úterý, 21 Červen 2011 - 12:03 | miralis | pro pripadne dalsi zoufalce: problem je v...
Pondělí, 6 Červen 2011 - 14:12 | miralis | Tak aby toho nebylo malo, tak mam dalsi problem...
Sobota, 4 Červen 2011 - 09:57 | Ludek Jelinek | Me to pripada jako dobry napad. Prave jsem...
Čtvrtek, 2 Červen 2011 - 09:40 | miralis | takze si odpovim sam :) ANO je nutno mit PCH...
Středa, 1 Červen 2011 - 22:48 | miralis | problem se zprovoznenim: pridal jsem SSD disk (na...
Pátek, 20 Květen 2011 - 16:03 | TomK | Náhodou jsem teď narazil na podobné řešení HDD+...
Pátek, 13 Květen 2011 - 16:14 | ukuIeIe | Osobně myslím, že přínos SSD pro hry je...
Čtvrtek, 12 Květen 2011 - 15:32 | Jirka88 | Díky za odpověď :) S tím zpomalením při...
Čtvrtek, 12 Květen 2011 - 13:07 | Nalim | Pagefile je na extremni pripady v novem PC...
Čtvrtek, 12 Květen 2011 - 13:00 | Nalim | Plny souhlas. Mnohem uzitecnejsi by bylo tuto...

Zobrazit diskusi