Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy SSD Cache s 2×80GB WD800JB RAID 0

Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3: krabice
Již nějakou dobu se hovoří o tom, že čipset Intel Z68 bude umět spojit výhody SSD a HDD a vytvořit tak vlastně softwarový hybridní disk. Tato funkce se u Intelu nazývá Smart Response Technology a je další z možností Intel Rapid Storage Technology, která už umí třeba přidávat disky za chodu do pole. Jak se s tím dělá a jak moc to zrychluje diskový subsystém, si dnes ukážeme v podání desky Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3…

Stejné testy jako s 2TB WD RE4-GP byly provedeny také s polem dvou 80GB PATA disků se SATA redukcemi (v konfiguraci RAID 0). To čistě proto, abychom si ověřili, že SSD Cache lze použít i s polem. Asi nemusíme připomínat, že všechny disky musí být připojeny k čipsetu, nikoli k přídavným řadičům (na testované desce Gigabyte GA-Z68X-UD7-B3 jsou takové přídavné řadiče hned dva). O všechno se zkrátka musí starat Intel čipset.

HD Tach RW

Pojďme se rovnou podívat na výsledky a začneme opět HD Tachem. V něm se totiž díky podstatně menší kapacitě diskového pole můžeme podívat na rozdíl mezi prací SSD a „pole + SSD Cache“ detailněji.

HD Tach RW: 2×80GB PATA RAID 0 + SSD Cache

Zde je krásně vidět křivka zápisu, která padá dolů už někde kolem kapacity 24 GB a jistou „vyrovnanost“ si udržuje až kamsi ke kapacitě celého SSD. Až pak dochází ke „zvlnění“ křivky v podobném stylu, jaký ukazuje graf práce se samotným polem, byť je o něco níže.

Opačným směrem než křivka zápisu se ovšem vydává křivka čtení, která zpočátku vypadá dosti nepříznivě. Tady bychom řekli, že i SSD dokáže zbrzdit práci pole. Lze říci, že SSD Cache práci nejprve zpomaluje, aby ji v další fázi mohla zrychlit. Jak rychle za sebou tyto fáze budou, významně závisí na scénáři použití. Opět připomínáme, že HD Tach je pro tuto technologii velmi nevhodný test, v praxi se očekává úplně jiné chování uživatele k SSD Cache.

PCMark Vantage x64 HDD Suite test

Protože už z předchozí situace víme, jak se SSD Cache chová, podíváme se rovnou na graf shrnující čtyři výsledky: Samotné pole, první, druhý a třetí průběh testu s SSD Cache.

I zde došlo nejprve ke zpomalení, aby pak v dalších testech došlo k rapidnímu zrychlení. Trochu se nám do toho zamíchala „haluz“ v podobně >400MB/s práce ve Windows Media Centru, zde pravděpodobně zapracovala „RAM cache“ projevující se v HD Tachu jako „Burst Speed“.

Srovnání 2TB WD RE4-GP vs. 2×80GB WD800JB

Dejme si čistě pro zajímavost do tabulky čtyři hodnoty: samotný 2TB disk, samotné 160GB pole a jejich urychlené ekvivalenty (druhé průběhy).

Jednotlivé testy souhrnně ukazují, že SSD Cache opravdu pracuje „dynamicky“ a pokaždé může vyjít trochu jiný výsledek. Nakonec ale největší vypovídací hodnotu má celkové skóre, které celkem trefně dle reality říká, že samotný 2TB disk je na tom s výkonem dnes již lépe než dva staré 80GB PATA kousky v RAID 0. Krásně je vidět, že SSD Cache je v podstatě jedno, co urychluje, konečný výkon je zhruba stejný a závisí především na výkonu SSD.

CrystalDiskMark

V rychlosti se podívejme i na testy CrystalDiskMarku, tentokráte si vystačíme s porovnáním „před“ a „po“:

CrystalDiskMark: 2×80GB PATA RAID 0 CrystalDiskMark: 2×80GB PATA RAID 0 + SSD Cache

I zde je zrychlení patrné, CrystalDiskMark sám o sobě opakuje všechna měření pětkrát (výchozí nastavení), takže vliv SSD Cache se zde stihne projevit. Čistě pro zajímavost opět výsledky všech čtyř situací:

SSD
Cache
2TB WD RE4-GP 2×80GB WD800JB RAID 0
CrystalDiskMark: 2TB WD RE4GP CrystalDiskMark: 2×80GB PATA RAID 0
+ CrystalDiskMark: 2TB WD RE4GP + SSD Cache CrystalDiskMark: 2×80GB PATA RAID 0 + SSD Cache

Znovu vidíme, že SSD Cache urychluje obě situace na zhruba stejnou úroveň, zároveň jsou zde různé výkyvy podle „momentálního rozpoložení“ dat na SSD.

Integrace SP3 do instalačky Windows XP

Oč v tomto testu jde, jsme si již vysvětlili u testu 2TB WD RE4-GP, takže přejděme rovnou k výsledkům, kam si 2TB disk zařadíme pro srovnání také.

Tato jednoduchá verze testu ukazuje podobné výsledky jako s 2TB diskem. Doplňme opět, že jsme dělali tři měření (vždy s restartem, čímž jsme si potvrdili, že toto „cachování“ funguje obecně, ne jen v rámci jednoho spuštění systému). Bez SSD Cache trvaly testy 1:47, 1:51 a 1:54 (minuty:sekundy), s SSD cache to bylo první průběh 1:14, druhý a třetí 21 sekund, tedy hodně blízko výkonu SSD.

Verze testu zkomplikovaná o kopírování na pozadí dopadla takto, opět si do srovnání dáme i výsledek s 2TB diskem:

Tady je zajímavé, že se otočil výsledek 2TB WD vs. 2×80GB RAID 0. Jakoby paralelní práce více svědčila poli, byť sestaveného z tak starých a pomalých disků. U pole z těchto 80GB disků byl také velký rozptyl mezi prvním a druhým měřením, 4:16 vs. 9:51. Při prvním testu se projevila SSD Cache a hodně toho bylo urychleno, do druhého testu šla již SSD Cache notně zahlcena.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podrobný test Smart Response Technology v Intel Z68 aneb Jak se dělá SSD cache

Úterý, 21 Červen 2011 - 12:03 | miralis | pro pripadne dalsi zoufalce: problem je v...
Pondělí, 6 Červen 2011 - 14:12 | miralis | Tak aby toho nebylo malo, tak mam dalsi problem...
Sobota, 4 Červen 2011 - 09:57 | Ludek Jelinek | Me to pripada jako dobry napad. Prave jsem...
Čtvrtek, 2 Červen 2011 - 09:40 | miralis | takze si odpovim sam :) ANO je nutno mit PCH...
Středa, 1 Červen 2011 - 22:48 | miralis | problem se zprovoznenim: pridal jsem SSD disk (na...
Pátek, 20 Květen 2011 - 16:03 | TomK | Náhodou jsem teď narazil na podobné řešení HDD+...
Pátek, 13 Květen 2011 - 16:14 | ukuIeIe | Osobně myslím, že přínos SSD pro hry je...
Čtvrtek, 12 Květen 2011 - 15:32 | Jirka88 | Díky za odpověď :) S tím zpomalením při...
Čtvrtek, 12 Květen 2011 - 13:07 | Nalim | Pagefile je na extremni pripady v novem PC...
Čtvrtek, 12 Květen 2011 - 13:00 | Nalim | Plny souhlas. Mnohem uzitecnejsi by bylo tuto...

Zobrazit diskusi