Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP, Canon a Epson stále vládnou trhu „domácích“ tiskáren. Který model si vybrat?

PR článek
Před nákupem tiskárny pro domácí použití vyvstává řada otázek. Jaká technologie tisku je nejvýhodnější? A jaká značka je vlastně nejlepší? Odpovědi jednoduché nejsou a univerzální odpověď vlastně ani neexistuje. Proto se v dnešním článku podíváme na to, které modely tiskáren od top tří značek na našem trhu jsou v současné době nejprodávanější, a jaké jsou jejich vlastnosti, výhody a nevýhody.

Obecně lze říci, že v domácnostech jsou nejběžnější inkoustové tiskárny, jelikož jsou univerzálnější. Vytisknete s nimi jak textové dokumenty, tak kvalitní rodinné fotografie. Ve firmách a tam, kde se nejvíce tisknou černobílé dokumenty, zase převládají tiskárny laserové. My se tedy zaměříme na inkoust a porovnáme vybrané typy inkoustových tiskáren značek HP, Canon a Epson z hlediska nákladů na tisk a jejich funkcí.

Tiskárny HP

Značka HP patří dlouhodobě mezi špičku na trhu inkoustových i laserových tiskáren. Z její současné nabídky tiskáren pro domácnosti jsme vybrali tři modely – jeden z nejnižší cenové kategorie, druhý, který zastupuje mobilní tiskárny a třetí ze střední kategorie s pokročilejšími tiskovými možnostmi.

Nejlevnější ze srovnávaných modelů je HP OfficeJet Pro 6230, který pořídíte již od 1200 Kč. Jeho největší předností je kromě kvalitního barevného tisku možnost bezdrátového tisku z notebooku, mobilního telefonu či tabletu. Je však nutné počítat s tím, že nízká cena tiskárny je vyvážena vyšší cenou náhradních cartridge. Náplně do tiskárny HP Officejet Pro 6230 pořídíte přibližně za 2400 Kč, což je vlastně dvojnásobek ceny nové tiskárny.

Dalším modelem z našeho srovnání je HP OfficeJet 202. Tento kompaktní model, který vám díky bateriovému napájení umožní tisknout i na cestách, pořídíte za cenu 6000 Kč. Zde vás náplně vyjdou přibližně na 1000 Kč, nicméně je nutné počítat s jejich častější výměnou kvůli společné cartridge pro všechny tři barvy.

Poslední ze srovnávaných tiskáren je HP Officejet Pro 7110. Tato rychlá inkoustová tiskárna, jejíž cena se pohybuje kolem 4000 Kč, zvládne jako jediná ze zmíněných modelů tisknout dokumenty i fotografie až do formátu A3. Za originální barvy do tiskárny HPv tomto případě zaplatíte asi 2050 Kč.

Tiskárny Canon

Pro naše srovnání byly vybrány tři v současnosti nejprodávanější modely: Canon Pixma iP 7250, Canon Pixma iP 110 a Canon Pixma G 1410.  Nejlevnější ze zmíněných modelů je Canon Pixma iP 7250, jehož pořizovací cena se pohybuje kolem 1600 Kč. Za přibližně stejnou cenu pořídíte i náhradní cartridge, kterých do tohoto modelu budete potřebovat 5.

Mobilní tiskárna Canon Pixma iP 1100 stejně jako předchozí model umožňuje tisk z cloudu a z chytrých zařízení. Pořídíte ji za 6000 Kč a originální barvy do tiskárny Canon vás budou stát přibližně 650 Kč.

Nejúspornější tiskárnou z našeho srovnání je Canon Pixma G 1410 s integrovanými doplnitelnými zásobníky inkoustu, díky kterým je schopna za velmi nízké náklady vytisknout velký objem stran. Tiskárnu samotnou přitom pořídíte za 3000 Kč a její náplně za cca 630 Kč.

Tiskárny Epson

Všechny modely, které jsme do našeho srovnání zařadili, disponují systémem vysokokapacitních integrovaných inkoustových nádržek, díky němuž přináší cenově výhodný a bezproblémový tisk. Srovnatelných nákladů dosáhnete s modely Epson EcoTank L 1110 a Epson L 310. Obě dvě pořídíte do 4000 Kč, což je činí ideálními zařízeními do domácnosti, jelikož s nimi dosáhnete příznivých nákladů na tisk 1 strany A4. Originální cartridge Epson vás v tomto případě vyjdou na cca 150 – 200 Kč za kus.

Model Epson L 1800 je zase ideální volbou pro profesionální i amatérské fotografy či kanceláře, které potřebují tisknout větší množství fotografií s důrazem na nízké náklady. Cena této tiskárny se pohybuje kolem 15000 Kč. Tisk kvalitních fotografií zajišťuje dohromady 6 inkoustů, přičemž výrobce deklaruje, že s nimi vytisknete až 1500 fotografií.