Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hubbleův vesmírný dalekohled bude sloužit až do roku 2021

Tak on čas na Hubble je pořád tak obsazený, že by se klidně uživily tři takové teleskopy. Až se překryje provoz s JWST, určitě nebude problém v tom, že by najdenou pro Hubble nebylo kam koukat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde o to ze by nebolo kam kukat, lebo moznosti na kukanie je habadej, staci taky (ultra) hubble deep space - snimka s expoziciou niekolko dni a tvoriaca titernu cast oblohy. Keby sme mali hubblom s takym rozlisenim odfotit celu oblohu, potrebovali by sme starocia.

Wono pokojne hubble aj webb mozu pozerat UPLNE NA TO ISTE, jeden svojim zrkadlom vo VID a blizkom UV, druhy vacsim zrkadlom a blizkom IC a vysledna skombinovana snimka moze byt o to lepsia, reps. bude viac info o objekte. Takze aj keby pozerali uplne na to iste, veci to ISTOTNE NEUSKODI :)))

Aj tak si myslim ze nasa (aspon spociatku) bude pouzivat webba na oblasti, ktore pozoroval uz hubble. Ludske zvedavost je nevyspitatelna a neexistuje aby si niekto nepolozil otazku: jak by toto z hubbla vyzeralo z webba?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Aky je problem drzat ho tam dlhsie? ALebo skor, ako vedia vypocitat ten rok 2021? Nieje to vpodstate len dalsia druzica z ktorej hlupou antenou beru data a posielaju ine? Nemali by ho teda pouzivat az kym neskonci na nejakej kritickej chybe?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"len dalsia druzica z ktorej hlupou antenou beru data" ... tebe asi uslo ze to je TELESKOP s 2,4 metrovym zrkadlom kde je vyzadovana nanometrova presnost a ktore treba udrzat zamerane v extremne dlhych expozicnych casoch desiatky hodin ci cele dni

skus ty fotit s expozicnym casom napr. 1/4 sekundy tou malou atrapou kukatkoveho objektivu na fotaku bez absolutne veskerej stabiizacie a budes velice prekvapkany jake rozmazane machule fotis aj pri dennom svetle

a potom skus fotit 12 metrov dlhym hebedom s 2,4 metrovym "objetivom", 12 miliard svetelnych rokov daleko s expozicnym casom nie 1/4 sekundy, ale milion sekund - a ked bude fotka ostra, potom sa ozvi

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nic co by nevypocital jeden pocitac. Z clanku to ale znie, ze ho poslu do srotu este ako funkcny stroj - tak ma napada preco ho povecme nedaruju nejakej univerzite ktora ho dopouziva alebo tak nieco

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o to to vypočítat, ale mít satelit natolik pod kontrolou, abych mohl jeho pohyb stabilizovat. Právě proto se řešily problémy s gyroskopy.
Pokud chci satelit uklidit z oběžné dráhy, je potřeba ho poslat do šrotu ještě funkční.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A cim chces upravovat /korigovat jeho drahu treba? Zivotnost spousty dilu taky neni nekonecna, ono se muze klidne stat ze nevydrzi ani do 2021 - nevis... A navic tam bude dle mne problem zastaralosti napr. tech kamer/snimacu - za ty roky vyvoj dost pokrocil (vymena 2009, snimace budou jeste o nejaky ten rok starsi). Kdyby to slo dal servisovat, tak smysl porad mit bude - bez toho bohuzel...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych doufal, ze to Hubble doklepe bez servisu dokud se nepovede dat dohromady nahradu za raketoplan.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na servis HST by pravděpodobně stačil Dragon 2 s extended trunkem. Ovšem to samozřejmě Dragon 2 nejprve musí začít létat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak HST nezastarava - HST uz po nekolikate prekonal svou planovanou "smrt" - proste jeho funkcnost uz byl nekolikrat prodlouzena -a i kdyz tim, ze NASA nedisponuje ted zadnymi raketoplany, je silne omezen jakykoliv servisni zasah, je nutno si uvedomit, ze podle planu uz mel byt touhle dobou HST davno "kaput"

HST se casto povazuje za vubec nejuspesnejsni projekt astronautiky. I pres pocatecni odklady; zasadni chybu zrcadla (ale oprava zlepsila i puvodne planovane prametry:-), prinesl obrovske kvantum dat a co vic DULEZITYCH dat, ktere znamely a znamenaji posuny v astronomii a pribuznych vedach.

Takze komu cest, tomu cest - taky bych byl rad, kdyby HST zustal jeste dyl, ale svou praci si uz davno odpracoval.
A opravdu "udrzovat" ho neni vubec jednoduche. Jde hlavne o provoz a drahu. (Snimacia merici pristroje sice dnes uz muzou byt zastarale, ale udaje stale poskytuji - tohle problem neni.)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm, proč už to nejde servisovat? Máte někdo ještě další info krom toho co bylo řečeno. Nebo je to opravdu jen z důvodu těch gyroskopů?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zaklad je, ze tam neni jak dostat lidi a vybaveni. V raketoplanu bylo myslim neco mezi 4 a 6 lidmi (nechce se mi to hledat), velky nakladovy prostor, "ruka" ve stylu nakladaku vozicich drevo (Canada arm) a ono to cele umelo dobre manevrovat. V Sojuzu mate obecne myslim bud lidi, nebo naklad, pricemz lidi jsou tak 3. Zadny manipulator, minimalni nakladovy prostor...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A ani Orion na tom nebude o moc líp. Vesmírný náklaďák, jakým byl raketoplán, není v současné době ani v plánech, natož blízko k realizaci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dragon 2 by měl být schopen pojmout 35 m³ netlakovaného nákladu s hmotností asi 2,5 tuny a o maximálním průměru kolem tří metrů metry. Pokud jde o náhradní díly, ty by se tam měly vejít. S pohodlím posádky při týdenním letu to bude o něco horší, ale za trošku nepohodlí by to stálo. A nebude to stát jeden a půl miliardy dolarů na start jako stál STS. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Náklad se tam sice vejde, ale nebude tam nic, čím by se dal satelit zachytit a během oprav spojit s lodí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak on Hubble má určitě nějaký spojovací uzel, stačí si vzít s sebou správnou redukci. Jak to zachytit je větší problém, protože možnosti manévrování raketoplánu a hlavně to rameno byly celkem luxusní věc, naproti tomu Soyuz se dokuje pokud vím víceméně jenom automaticky a do standardního docking portu, přičemž při tomto manévru do ISS v podstatě narazí. Tento postup není pro Hubble obecně příliš doporučován.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je samozřejmě tragédie. Dokážeme vymyslet motor, kde plyny o teplotě tří tisíc stupňů nesmějí roztavit spalovací komoru, dokážeme postavit desetitunovou nádrž, která pojme pár set tun paliva a vydrží přetížení několika g, dokážeme postavit řídicí systém, který se k Hubblu trefí ze vzdálenosti tisíců kilometrů a umí u něj "zaparkovat", přestože oba předměty letí rychlostí sedm kilometrů za sekundu, ale právě jste demonstroval, že těch posledních pár metrů je nepřekonatelná technická překážka. Tak teď už to ten Hubble má fakt spočítané.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Díky za přiblížení

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.