Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hynix ukázal DDR5, vše směřuje k nasazení v roce 2020

S Intelem to bude zajímavé. Zatím se s oficiální podporou pamětí DDR4 dostali jen na 2666 MHz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeptám, protože tomu nerozumím - jaký je rozdíl mezi DDR5 v grafikách a těmi co se chystají do compů?
A když jsme u toho - proč nikoho nenapadne udělat nějaké rozhraní, kterým by šel místo klasické DDR4 připojit HBM štoček (dva, tři, ... ;)), jestli jsou o tolik rychlejší (cenu pomiňme)? Proč jsou vůbec paměti dělené na "normální" a pro GPU (teda jestli jsou)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DDR5 se svymi 6.4Gb/s dorovna starsi generaci grafickych pameti (6.4Gb/s GDDR5 bylo cca v roce 2012). Cislo 5 v obou nazvech vubec spolu nesouvisi.

HBM jsou rychlejsi, protoze v rozmeru jednoho 16-ti bitoveho cipu z DDR3/DDR4 generace implementuji az 8 pametovych kanalu po 128-mi bitech, tj. celkove 1024 bitu. To odpovida 16-ti DIMM (SO-DIMM) modulum, pomineme-li faktor kapacity. Bohuzel rychlost per pin je nizsi (typicky 1Gb/s), takze ten narust neni 16-ti nasobny, ale rekneme 4-6 nasobny, lec porad lepsi jeden kremikovej stack, neco tolik dimm modulu. CPU typicky nema tak siroky pametovy radic ani nepodporuje tolik kanalu, a kapacita techto pameti je nizka (napr. 4GB per stack). Cena hodne vysoka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena.
Musis si uvedomit, ze spousta pouziti pocitacu vubec rychlou pamet nepotrebuje, tudiz vyrobcum staci udrzovat cenovou politiku pameti na +- stejne urovni a protoze vyvoj jde dal, tak si aspon za stenou cenu muzeme koupit o neco rychlejsi pameti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak si dobre spominam, rozdiel medzi DDR a GDDR je v tom na ake operacie su optimalizovane. CPU a GPU spracovavaju data inym sposobom. GDDR sa pripajaju sirsou zbernicou, zvladaju viac operacii na jeden vypoctovy cyklus (clock) a nepotrpia si tak na latenciu (vyssie casovania). Plus veci ako nizsia spotreba a power management.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na paměti pro grafiky jsou kladené jiné nároky než na paměti v PC - grafické paměti potřebují vysoké přenosové rychlosti, ale přenosy jsou většinou ve větších blocích, není moc náhodných přístupů, takže latence nejsou až tak důležité. RAM v PC naopak mají hodně náhodných přístupů, takže musí mít vyvážený poměr rychlost/latence (a jak už bylo psané - GDDR5 a DDR5 nemají kromě části názvu skoro nic společného, technicky jsou ty paměti dost odlišné)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně HBM - tahle technologie zjevně těží z miniaturizace. Z toho že GPU (CPU) a HBM-DRAM jsou na čipech těsně vedle sebe v rámci pouzdra, případně je HBM chip stack naštosovaný na čipu GPU (CPU). Délky spojů jsou v nízkých jednotkách milimetrů, namísto jednotek centimetrů. Kratší spoje a miniaturizace = menší problém s délkovými tolerancemi, impedancemi, kapacitou spojů (pikoFarady) kterou je třeba při každé hraně "nakrmit" elektrickým nábojem. Šířku sběrnice už tady kdosi zmiňoval - širší sběrnice je umožněna právě tím, že jednotlivé spoje jsou krátké a je to celé miniaturizované (vyšší hustota integrace).

Ohledně potenciálu pro využití v CPU je ale hodně zajímavá latence - a kupodivu nejsem schopen nikde najít konkrétní čísla. Zlí jazykové tvrdí, že HBM má latenci citelně horší než DDR4 DRAM pro použití s CPU. HBM totiž patří do rodiny "grafických" pamětí, a jejími přímými konkurenty jsou GDDR5/GDDR6. A v případě GPU je těžiště optimalizačního problému vychýleno citelně směrem k sekvenční průchodnosti, v neprospěch latence náhodného přístupu.

Volně v této souvislosti jsem narazil na zajímavý benchmark v jednom videu na YT:
https://youtu.be/OGJGPlLDLfU?t=432
(Pamatujete někdo DOSový tool "cachechk" ? :-) V tom růžovém grafu jsou vidět 3 úrovně cache a hrb úplně napravo je DRAM. Efektivní reálná přístupová doba 80 ns (z pohledu kódu běžícího na CPU jádře) - u pamětí, které mají jmenovitou CAS latency řádově 10-13 ns. O HBM tam není samozřejmě ani slovo. Bylo by hezké, vidět takový benchmark pro HBM, ale on jaksi žádný výrobce CPU takový hardware nenabízí :-)

Intel mezitím ve svých procesorech nasazuje eDRAM. Zřejmě hlavně jako lokální "pískoviště" pro integrovanou grafiku, a to zřejmě jenom ve vyšších variantách (IRIS Pro apod).

Pokud se týče kombinace HBM a CPU... ona teoreticky HBM má velký počet paralelních kanálů řadiče na hostitelské straně. Třeba 8 na jenom GPU čipu, pokud si správně pamatuju. Navzájem nezávislých. Tohle by mělo využití při masivně mnohovláknovém provozu. Čili CPU o hodně jádrech a ještě třeba s HT, které zpracovává nějakou úlohu, kdy musí náhodně šmatat do velkého objemu RAM. Vědecké výpočty nebo nějaká veliká úloha typu "procházení grafem". Prostě nějak využít paralelizaci té hrozné latence přístupu do objemné DRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se zacne mluvit o DDR5 nejak vic, tak to AMD muze trochu poskodit, protoze by lidi mohli odkladat upgrade o jeden rok a cekat na DDR5. Nemyslim, ze to nastane v tomto roce, ale v tom nasledujicim uz by podobne zabrzdeni trhu s procesory nastat mohlo, takze doufam, ze pokud je DDR5 tak blizko, tak ze to Zen 3 reflektuje a vyjde uz v provedeni pro DDR5. Nejake vymysleni zpetne kompatibility vidim jako zbytecne, tudiz by snad DDR4 mohlo skoncit se Zenem 2.

Co se tyka Intelu, tak u nich je to asi jedno, nebot stejne nemaji nic. Pokud by snad mel vyjit nejaky "Coffee Lake Refresh DDR5 Refresh", tak to uz by byla pro Intel konecna. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD to nema ako poskodit. Nieje ziadne dovod cakat na DDR5, prinos pre drvivu vecsinu ludi bude maly. Ak tomu zaratam vyssiu cenu pri uvedeni. Par "spekulantov", co chcu mat vsetko najnovsie a stale na nieco cakaju, trh neovplyvni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rychlosti současných DDR4 jsou dostatečné i pro 8mijádra, takže fakt není na co čekat. Hlavní výhoda DDR5 je v tom, že v dvoukanálovém provedení budou dost rychlé i pro 16-ti jádra. Jediné co k tomu je teda možné dodat - už aby tu ty desktopový 16ti jádra byly !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„to AMD muze trochu poskodit, protoze by lidi mohli odkladat upgrade o jeden rok a cekat na DDR5.“

To si nemyslím.
I pokud se uvedení na trh stihne v termínu, stejně nejspíš v roce 2020 bude DDR5 záležitost několika hi-end produktů (viz předchozí generace pamětí).
Navíc pro drtivou většinu uživatelů není tak zajímavá dostupnost na trhu, jako kdy cena klesne na nějakou normální úroveň.
Očekával bych, že tak jako u předchozích generací pamětí, nahrazování DDR4 za DDR5 pár let potrvá.

„Nejake vymysleni zpetne kompatibility vidim jako zbytecne, tudiz by snad DDR4 mohlo skoncit se Zenem 2.“

Leda by se v AMD zbláznili.
V první řadě by byla šílenost navázat celou generaci na paměti, které se v době plánovaného uvedení těch procesorů dost možná nebudou ještě ani prodávat.
Čili jakýkoliv problém nebo odklad DDR5 (včetně uvedení na konci 2020, což ani není odklad) by celý Zen 3 odepsalo.

A ve druhé řadě je blbost do nižších řad cpát nový a drahý typ pamětí. Takový procesor by byl neprodejný; Jednak v low-endu ty paměti nikdo nezaplatí a navíc by nejspíš s daným rozpočtem vyšlo lépe koupit vyšší model starší generace a (levnější) DDR4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pockej, tenhle rok bude Zen 2 a ten jednoznacne s DDR4, vzdyt DDR5 jeste nebudou. Ale Zen 3 by prave podle teto zpravy mohl vyjit v dobe, kdy budou DDR5 jiz na trhu. A co se tyka ceny, tak nikde neni psano, ze musi byt pri uvedeni na trh nejak vysoka. Dnes je jina situace nez pred par lety pri zacatcich DDR4, kdy dominoval Intel a vyrobci pameti se tomu budou muset prizpusobit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by to AMD poškodilo. Pokud bude DDR5 dobré a cenově dostupné, splní se AMD sen o výkonných integrovaných grafikách. Pokud s tím budou ze začátku problémy, tak pokračuje DDR4 a AM4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.