Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I s doporučeným profilem Intelu může Core i9-13900K dosahovat 351-492 wattů

Není to málo ještě bych přidal xD

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Áno, tiež mám dojem, že ešte by mali pridať profil "Are you nuts?!", pretože niektorým užívateľom Extreme ani Insane nemusí postačovať pre dosiahnutie ďalších +7 bodov v Cinebench MT skóre.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ale jednoznacne chyba profil "no kidda me with 1kW inferno"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hoši z Intelu mají opravdu velmi těžké a dost schizofrenní dilema. Jak zajistit dobré výsledky v testech při rozumných provozních parametrech. Mám obavu, že tahle optimalizační úloha nemá s jejich dosavadními procesory moc řešení.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Připomnělo mi to, jak MiG-25 umí Mach 3, ale po takovém letu musíš motor vyměnit (tehdejšímu záměru to nevadilo - měl dohonit letadlo s atomovou bombou a zničit ho, bonus, když se vrátí pilot, letadlo účel splnilo; pak přišly mezikontginentální rakety a tato schopnost nebyla potřeba, proto moderní stíhačky jsou pomalejší).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne, CPU dlhodobo provozovat na 1,9V so vzduchom, je jemne povedane šialenstvo, niekedy som nadaval na AMD či su šialeny ked do CPU pustali 1,43V, napriklad ja mam na svojom CPU 7950 nastavene max napatie 1,29V (režim 105W) a zaostava len 3% vykonu od režimu 170W.
Nečudo že sa intelacke CPU odporučaju ked do nich tlačia 1,9V :D Na druhej strane asi Intel vie čo robi ludia si pridu podstatne skor po novy CPU do obchodu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1,9 V v súčasnom CPU hádam ani s tekutým dusíkom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpalene/mrtve CPU som naposledy videl niekedy pred 10timi rokmi. Bol to tusim jeden z prvych Skylakeov, alebo Haswell (uz sa riesilo, ze sa prehybaju v sockete).

Zalozit menezment zivotnosti platformy na tom, ze odpalim procesor je dost nemudry tah.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně nějak neštymují ty hodnoty wattů a ampér. I v tom "basic" je to 188 W při 249 A ~ zhruba 0,75 V. To ten procák fakt jede na 3/4 V a proudu 249 A? Jako vím, ty W jsou TDP, nikoliv příkon, ale tím spíš... :)
"svářečka hadr" :D

Ve fošně musí být slušné řeky z mědi, aby se to netavilo komplet všechno.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

áno a pre ide o sockety

Socket 1700 (1700 pinov) s ktorých je cca 1000 napájacích pinov teda 500 napájacích párov, aby každým tiekol prúd 250/500 =0,5A

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

:O
díky, to jsem nevěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nie je za čo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ako potom s celkovým prúdom?
249 A × asi 1,2 V = 299 W, nie 188 W
188 W / 1,2 V = 156 A
Nesedí to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On vie ísť až na 1,72V, ale ak nejde naplno má napájacie napätie aj pod 1 Volt
https://community.intel.com/t5/Processors/Voltage-of-I9-13900k/td-p/1560485

A tak musí byť návrh urobený tak, aby počas zmeny napätia, ktorá trvá pár milisekúnd, mohol zvyšovať výkon dodávkou energie obyčajným zvýšením prúdu a ešte mať aj rezervu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1,72 V? OMG! Toľko nemá v maximu ani C2Q. Ale o to horšie! Prúd nemôže byť väčšie ako spotreba, lebo inak by muselo byť napätie < 1 V. 253 W / 307 A = 0,824 V. Pri 253 W by mal byť prúd cca 147 (1,5 V) - 170 A (1,72 V), nie 307 A. Pod 1 V ide aj moja i5-12400, ale tabuľka v článku nie je o iddle odbere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to málo ví,ale ploché vodiče mají proudovou zatížitelnost vyšší než kruhové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol.. doporucuju diskusi hromadnyho rozhorceni nad 220w fx-9590 od amd..

https://diit.cz/clanek/amd-fx-9000-5-ghz-tdp-220w/diskuse

kde jsou ty intelisti co je rozhorcuje spotreba nad 200w dneska?? ((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Njn, byla to smolná generace. Vlastně jediný rekord, kterého tyhle FX dosáhly byl ve spotřebě a o ten už taky rozdílem třídy přišly... :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Byly to první 5 GHz procesory a z benchmarků si těch rekordů odnesly docela dost.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No, stejně jsem rád za Ryzerny...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Problem byl že to nemělo vykon intelu s poloviční spotřebou.
Nynější intely aspon maji vykon. Na druhou stranu, procesor s 250w spotřebou bych nechtěl nehlede na značku. Byl jsem spokojený s intelem který se držel do 65W a pri typické zatezi mezi 25-40W. Vyměnil jsem za AMD, v idle 3x vyšší spotreba a ve stejne zatezi pri stejnem vykonu 1.5-2x vyšší spotreba. Koupil jsem jen kvůli jedné situaci kde to má pri 2x vyšší spotrebe 2x vyšší výkon, tzn stejna efektivita.

Ano v plne zatezi to zvládne 2x vykon za 1.5x spotřeby, takže je efektivnější, ale do té situace se pri mem provozu nikdy nedostane.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ktorý AMD CPU má 2× vyššiu spotrebu v MT pri rovnakom výkone ako Intel? R9 7950X vie mať dobrý výkon pri 170 W, max žerie 230 W, i9-14900K začína na 253 W ak sa nastaví limit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z těch intelistů se přeci už dávno stali jabkaři, protože tam je to jen zalité sluncem :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

...moc zajímavé video (případně si zapněte titulky s automatickým překladem do češtiny): https://www.youtube.com/watch?v=62uGzcNMY90

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že sem někdo vložil odkaz už včera. Osobně bych s částí toho, co tam bylo vyřčeno, nesouhlasil. Třeba zdůrazňování inflace ve vztahu k hodnotě akcií Intelu - to je vysloveně snaha o postavení Intelu do ještě horšího světla, protože inflace se týká stejnou měrou akcií všech značek.

Nebo snaha naznačit, že se omezily investice do vývoje - Intel za Otelliniho i Krzanicha rozjel řadu výzkumných projektů i vývoj různých architektur. Problém byl v tom, že prakticky nic z toho nepřineslo výsledek. To nevnímám jako chybu top-managementu, ale spíš středního managementu. Z mého pohledu to vypadá, že si mnozí pracovníci začali uvědomovat, že si mohou za velmi zajímavé výplaty něco kutit, nepřetrhnout se a i když nebudou mít žádné výsledky, nic se nestane a pojede se dál.

Tohle ostatně naznačil jeden (již letitý) rozhovor s šéfem týmu, co měl na starost Larrabee. Když někdo zmínil, že to byl neúspěch, odporoval mu slovy, že produkt, který se dostane do výroby, je v Intelu vnímán jako velký úspěch. Takže pokud projekty jako Larrabee, Xe, Rocket Lake a podobně byly interně vyhodnoceny jako velký úspěch a jejich týmy na základě toho hodnoceny a nejspíš i interně vyzdvihovány, tak se nelze divit, jak vše dopadlo. To ale není věcí CEO. Ten může schválit velké změny, investice, stanovit cíle, ale jeho prací není mikromanagement a špiclování inženýrů, jak odvádějí svojí práci.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

...v detailech také ne zcela souhlasím, ale základní linka se mi zdá docela vypovídající (přílišný důraz na marketing a pokřivená ekonomika nade vše).

PS: Problém středního managementu je, že přenáší vzhůru často velmi zkreslené informace (osobní prospěch nade vše), a každou úrovní se problém zhoršuje (podobně jako s "technickými poradci" netechnického vedení).
Zcela samostatnou kapitolou jsou pak odbory (narazilo na to již spousta zahraničních firem), které již dosahují obdobné úrovně jako za socializmu, a tak velmi negativně ovlivňují chod celé firmy.
S tím částečně souvisí i nezanedbatelná přezaměstnanost, kdy např. naložení nákladu na kamion zaměstná hromadu lidí - řidič (prakticky nesmí dělat nic jiného než vlastní převoz, neboť není "specialistou"), jeřábník, min. dva jeho spolupracovníci, dva vazači pro zajištění nákladu, řídící nakládky, dohled bezpečnosti práce a většinou i "nezávislý" dohled (firemní nebo pojišťovny, která převážený náklad pojistila)... a dříve se to obvykle zvládlo ve třech - řidič (zajišťuje si náklad, a případně pomáhá jeřábníkovi i s naváděním), jeřábník a vedoucí nakládky (pomáhá jeřábníkovi s naváděním).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj plán ve třech bodech:
- plná zmaěstnanost
- plná zmaěstnanost
- plná zmaěstnanost

-- pan Guillaume (Loius de Funés), Jeden hot a druhý čehý

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"plná zmaěstnanost"
???
snad plna zmestnanost a skojenost zamestnancu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zmaěstnanost --> zaměstnanost

překlep a Copy & Pasta v synergickém efektu :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je největší problém outsourcing do Indie a předpoklad že 5 indiánů udělá práci jako 1 "drahý" zaměstnanec za půl ceny. Bohužel to tak nefunguje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...jenže trend

PS: Spousta lidí ve vedení prakticky nic nedokáže vymyslet, a tak kopíruje jím podobné ...o kvalitě jejich skutečných znalostí (nejpodstatnější jsou tituly, certifikáty a výčet počtu firem) a motivacích (krátkodobé finanční a kariérní cíle) se raději nebudu podrobněji rozepisovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

inflaci ve vztahu k akciim zminuje u kazdeho videa, protoze je to ukazatel jestli investor vydelal nebo jak moc prodelal, kdyz nechal penize lezet v akciich dane firmy, protoze pokud vynos nepokryje ani inflaci, tak jde clovek stejne do minusu

jinak se da souhlasit s tvrzenim, ze nejvetsi chybu udelal stredni management, ale to tak proste je, pokud firma vydelala a ani se nemusi snazit, tak zakrni a pak kdyz ma jit do akce tak nema s cim, krasne to je videt na blizzardu kde to doslo do uplne zvrhlosti a sebevrazdou jedne zamestnankyne
jedina nvidia z tech big tech asi i diky kozence nezakrnuje a stale prinasi inovace (amd musi protoze se musi prat o kazde procento zisku/obratu/market share)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel se k tomu problemu postavil opravdu celem...celem vzad..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To ze jim to na par ms udela 5Ghz a pak to prehratim chcipne me nezajimalo. Ale koukam ze latka je posunuta dale dle hesla z ciziho krev netece. Intel zakaznikovi elektriku neplati. Nicmene u laptopu si takove veci dovolit nemuze protoze zakaznik by si (snad) vsiml ze se mu vari veprove koleno nebo uzeny parek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučil bych Intelu jejich čipy nabídnout výrobcům ledniček a mrazáků tam by na pár vteřin mohly běžet na plný výkon.
A když to nevýjde tak zkusit pračky tam by mohly dobře využít vodní chlazení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pračky dnes perou většinou na 30-40 stupňů takže by stejně měli problém s odpadním teplem :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si to spočítat

měrná teplená kapacita vodu = 4200 J / (kg x °K) = 4200 (W x s) / (l x °C)
na vstupu 10 litrů vody o teplotě 15°C
Množství tepla pro ohřátí na 40°C = 10 l x (40-15) °C x 4200 J/kg.K = 1 050 000 J

Joule = Watt x sekunda
Podle topivosti CPU dostanete čas na ohřátí vody
1 050 000 J / 253 W = 4150 sekund

60 l bojler natopit na 60° (z příchozích 15°c)
60x (60-15)x 4200 / 253 = 44800 s => 12h 27m

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nemusel by být v pračce ohřev to by obstaral Intel. :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže to bych musel seprat hadry celý rodině, abych si zapařil... nevim, no. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro využití na ohřev vody v pračce to je nepraktické.
(Na důvod se zeptejte osoby, která v rodině zabezpečuje praní).

Na ohřev TUV by to použitelné bylo.
Viz příklad výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děti, tatínek musí jít pobít pár zombáků, abyste se mohly večer vykoupat... Jo, to by šlo! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No co.
Ohulili to, kde se dalo.
Když narazili na limit, tak ho zvedli.
Teď to chtějí krotit, ale zapomněli kde všude jim tečou proudy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zvedat limity jde dokud si nikdo nestezuje.
Ale tak ci jinak se bohuzel u desktopovych pc tyto limity navysuji na vsech frontach at je to CPU, SSD, PCIE nebo GPU.

A dokud neprijde zprava ze nekdo behem turnaje v hrani uschl, vyparil se nebo shorel se nic dit proti tomu nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zklamal jsi mě. Čekal jsem, že tu budeš nadávat, jaktože AMD nemá 492W, když to může mít Intel. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemá? AMD má o 42% vic!
492W pro 24 jader. To je 20,5W na jádro. A ještě jim to nefunguje. S tím se můžou jít zahrabat.

Na stole mi teď leží AMD Threadripper PRO 7945WX s limitem 350W. To je skoro 30W na jádro.

ALE

U intelu o limitech rozhodují markeťáci.
U AMD o limitech rozhodují technici. Naštěstí.
Marketing AMD tomu jen lepí nálepky. Pravda, dost nešťastně.
12 jader označí jako PRO WS.
Ryzen 5 8400F jako herní CPU.
Facepalm.
No ale marketingu intelu nesahaji ani po kotníky.

Zpět k tématu. Snižováním TDP se problém nepodaří opravit. Protože špatně bude něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z 5950X se mi povedlo nejvic dostat spotrebu 233W s upravenym PBO na hodnoty PPT/TDC/EDC 250/195/275 coz je cca 14.5W na jadro.
A to vse s chlazenim vzduchem.
Originalni limit je 142W coz je prekonani o 64%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za postřeh z praxe.
Jedna věc jsou limity a druhá skutečná spotřeba.
Předpokládám že 233W při těžké MT zátěži. CPU nejspíš narazilo na teplotní limit.
Jenže v reálné zátěži si jedno jádro může vzít 60W.
Klidně víc. A to je důvod proč omezit celkový limit nepomůže. Leda někam k 50W.
BSOD bude mít na svědomí jedno jádro. A ne všechny naráz.
A taky vůbec nemusí být chyba v jádru, ale v řadiči RAM nebo PCIe.
Nebo někde po cestě....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Jenže v reálné zátěži si jedno jádro může vzít 60W .."
Zen jádro?
Možná tak při chlazení něčím tekutým v honbě za rekordy.
Ale tomu bych neříkal reálná záťež.

PS: Zen3 8 jader s PBO = 142W (-20W IOD) -> 15.25 W per Core

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě intel.
Například
Pentium 4 HT 660 jedno jádro 115W
Nebo
XEON x5698 2 jádra TDP 130W.

https://diit.cz/clanek/nejrychlejsi-dvoujadro-na-svete-intel-xeon-x5698-...

Měřitelný propad výkonu zaznamenal techpowerup u 100W a to je bez HT.
https://tpucdn.com/review/intel-core-i9-12900k-alder-lake-tested-at-vari...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám jen 12 jader - 7900X.
Celá sestava (64GB 6000 CL36 1,25V, 2xSSD NVMe, 1xHDD, externí DAC)
Bez PBO: 240W
S PBO: 205W
Idle: pod 60W

Je to vícevláknový test pod Linuxem
$ stress-ng -c 24

Chladím to vzduchem - Be Quiet Dark Rock 4 + tekutý kov a ukazuje to Tctl=80°C.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já psal přímo do Intelu a poslali mi toto:

Many motherboards will default to "AUTO" for settings like PL1, PL2 and the Current Limit. The actual values may be shown in the BIOS. For an i5-13600K at Intel Default settings I would expect PL2 to be 181w and PL1 125w, with a Current Limit of around 200. PL1 and PL2 are power limits not power settings, increasing them to higher values won't necessarily improve CPU performance.

Performance or Extreme settings will involve higher PL1 and PL2, and an increased current limit. This may result in much higher CPU temperatures so cooling will be a factor. Try the Intel Default settings first and see how performance is with your normal applications such as gaming.

We request you to set as default. and also you can set the PL1 PL2 by referring this link -

https://edc.intel.com/content/www/us/en/design/products/platforms/detail...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To hlavni je chlazeni jinak jakekoliv zvyseni limitu nebude mit az takovy dopad.
A extremnich limitech 4096A ani zminka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo neváhal a rovnou koupil Alder Lake ten vyhrál...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže tohle Intel položit? Když se to rozjede ještě víc a procesory začnou odcházet po stovkách?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud mu to bude fungovat ve velkých OEM zakázkách (a tam to škrtí špíše na to Baseline), tak jsou nějaké Enthusiast class procesory spíš jen reklama, která poněkud nevyšla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.