Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM koupí RedHat, chce posílit svoji pozici v oblasti cloudu

Společnosti IBM a RedHat v neděli oznámily, že došly k dohodě ohledně odkoupení RedHatu ze strany IBM. Big Blue zaplatí za jednu akcii 190 USD, což dává souhrnnou hodnotu celého kontraktu ve výši 34 miliardy dolarů.

Ani jednu ze stran netřeba obšírně představovat. Technologický gigant známý od roku 1924 jako International Business Machines Corporation byl založen pod jiným ale podobně technokraticky vyznívajícím názvem o 13 let dříve a stal se za oněch 107 let pojmem v oboru výpočetní techniky a informačních technologií a služeb. Stál například u zrodu PC, nicméně tak, jak byl postupně válcován klony vlastního počítače, zajímal se o tento byznys méně a méně až v roce 2005 prodal nejdříve divizi osobních počítačů a následně v roce 2014 divizi x86 serverů a pokračuje pouze tam, kde mu to jde relativně nejlépe: velké železo, komplexní řešení, cloud a související služby.

RedHat je společnost vytvářející, udržující a podporující linuxovou distribuci tak starou, že ji v notoricky známém stromu distribucí najdeme prakticky úplně vlevo a před ní toho už na časové ose mnoho není. V průběhu své existence měla světlejší (jako asi první ukázala, že model "systém zdarma, podpora placena" je udržitelný) i slabší (PulseAudio, systemd) chvilky a rozhodně se dá říct, že jde v linuxovém světě o značku nadmíru úspěšnou. Proč se tedy nyní obě společnosti spojují?

Dle oficiálních vyjádření si od akvizice slibují posílení v oblasti hybridního cloudu, kde se dokonce prohlašují za novou světovou jedničku. IBM prochází dlouhodobou transformací směrem od výrobce hardware k poskytovateli služeb a rozhodně se nedá říct, že by zrovna teď zažívala nějaký dramatický růst - právě naopak, tržby se už roky spíše propadají a cloud je náhodou jedna z oblastí, z níž příjmy rostou. Naproti tomu RedHat roste sice také nijak dramaticky, ale zato dlouhodobě. Je tedy zcela evidentní, že si IBM chce svoji pozici v cloudových službách ještě vylepšit a je ochotná za to i připlatit: akcie kupuje za cenu o 63 procent vyšší, než byla poslední pracovní den před oznámením (co se s cenou děje od té doby asi netřeba komentovat, zbývá jen pogratulovat všem, kdo ve správný čas nakoupili) a jelikož nemá na účtech ani polovinu potřebné částky, bude si muset i řádně půjčit.

Zástupci RedHatu si od celé akce slibují přístup k mnohem větším možnostem v oblasti zdrojů jak technologických, tak finančních, tak i lidských a další zrychlení rozvoje open-source software. Ostatně IBM se o Linux zajímá, používá jej na vlastním hardware a přispívá k jeho rozvoji už nějakých dvacet let, takže teď na to bude mít celou dedikovanou obchodní jednotku - tedy pokud se ukáže jako pravda, že RedHat nemá být rozpuštěn do struktur IBM, ale zůstat tak autonomní, tak jak to obě strany teď prezentují.

K prioritizaci cloudových technologií RedHatu v rámci řešení IBM má po dokončení obchodu v druhé polovině roku 2019 dojít všude tam, kde to bude dávat smysl a RedHat se má jako samostatná jednotka stát částí týmu IBM Hybrid Cloud. Tedy samozřejmě za předpokladu, že vše schválí akcionáři RedHatu a všemožné regulační autority. Nezbývá než popřát oběma společnostem, ať jim to vyjde.

Tagy: 
Zdroje: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IBM koupí RedHat, chce posílit svoji pozici v oblasti cloudu

Středa, 31 Říjen 2018 - 23:21 | Jindřich | https://www.youtube.com/watch?v=Wvyr_BCe4Bw
Středa, 31 Říjen 2018 - 09:11 | frr | Chtěl jsem jenom poděkovat za modrý klobouk v...
Úterý, 30 Říjen 2018 - 17:24 | bager | https://i.redd.it/wa5ckplc48v11.jpg du blejt te...
Úterý, 30 Říjen 2018 - 15:22 | TyNyT | já bych se hlavně modlil, aby managoři z IBM...
Úterý, 30 Říjen 2018 - 14:07 | RedHawk | dufajme ze by IBM mohlo poriesit L.P.

Zobrazit diskusi