Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k IBM tvrdí, že její nový čip dokáže zečtyřnásobit životnost baterie

Tipnul bych si, že má jít o 50 miliard tranzistorů na danou plochu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem na to koukal nevěřícně. To by třeba Ryzen 7 musel mít plochu jako tisíc nehtů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I kdybychom zanedbali spotřebu ostatních součástek v mobilu jako displej apod, a kdybychom přistoupili na výpočet o 4x větší efektivitě, ani tak by telefon nevydržel 4x déle. Výrobci by totiž udělali telefon o 1mm tenčí s menší baterii, protože to přeci každý kupující chce. /sarcasm

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ale každé zlepšení je žádoucí. Příklad iOS telefony vs Android telefony. iPhone vydrží podobně jako srovnatelný Android telefon s o 30-40% větší baterií. Efektivní HW sladěný se SW jde znát.

A ano poptávka po lehkých a menších telefonech tu je dost velká, protože dnes je v podstatě nejběžnější velikost 6.5-6.67" a telefonů kolem 6", které by za to stály je minimum. Leckdo by stál i o menší, příkladem iPhone 12 mini s 5.4" ale pro někoho je to už fakt malé ale hlavně u toho iPhone je právě největší potíž baterie 2227mAh bohužel náročnému uživateli, zvláště ve spojení s 5G nevystačí na běžný pracovní den, takže jakékoli vylepšení je žádoucí. Pro iPhone 13 má mini dostat třeba baterii z jiných materiálů které při stejné velikosti a hmotnosti přinese vyšší kapacitu, a něčemu opět může pomoci vylepšení procesoru a modemu.

Není potřeba aby to vydrželo 4x déle, stačí třeba 10-20-30% aby telefon vydržel i den náročného používání

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem proti vylepšení, jen poukazuji na určitý marketingový idealismus sdělení IBM.

Tj. už tam chybí jen zásadní informace, kolik by se s ušetřenou energii za rok dalo ujet km v tesle.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Koľko futbalových ihrísk by ta tesla prešla :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kolik pro srovnání by ujela fábie s plnou nádrží ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

iOS umí tak 40% toho co Android. Ale je fakt, že většina neumí pořádně používat ani ten iOS, takže cajk.
Nicméně ono to s tou optimalizací není až tak horké, pokud si vezmeš nějaký čínský tydlifon, co nemilosrdně killuje aplikace na pozadí, tak se najednou ukazuje, že ten Android prakticky nemá problém a ten rozdíl ve spotřebe je hlavně v jeho HW kvalitě (tj. lepší (větší/jemnější) a jasnější displeje, více RAM apod.)

Já mám třeba Xiaomi Mi9T, vydrží mi 2 dny pracovního zápřahu, a to se ten telefon nefláká.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otízkou je co je těch 40%, neumí to měnit ikonky? témata? má to nepříliš ideální možnost rozložit ikony? Instalace aplikací odjinud než z obchodu? Chápu že pro někoho to jsou klíčové vlastnosti, ale běžnému uživateli je to naprosto šumák. Nic jiného co by Android uměl a nebylo na iOS si neuvědomuji.

iPhonu jsem se dlouho bránil primárně kvůli ceně. Nicméně byl jsem překvapený že ten systém je třeba téměř identický s tím co je na iPadech, to se u Androidu nedá vůbec srovnávat, akždý výrobce tam dává vlastní nástavby a balast a co telefon to odlišné třeba nastavení, nelogicky rozházené, nejednotný vzhled. Na iOS je nastavování daleko intuitivnější a rozložení nabídek dává větší smysl, hlavně co zařízení, ať telefon nebo tablet, všude je to stejné.

Podstatný je uživatelský komfot, už jen úvodní nastavení, pokud třeba ten iPhone měníš, nebo máš iPad, stačí je dát k sobě a nový (resetovaný) telefon si z toho druhého zařízení automaticky stáhne všechna nastavení, aplikace i data a to nemluvím o případných obnovách z iCloudu.

Další výhoda je ekosystém, už jen to že na počítači píšu mail a chci vložit třeba fotku/scan dokumentu jako přílohu, stačí mi kliknout na správné místo a iPhone/iPad rovnou otevře fotoaparát, tam člověk cvakne a potvrdí, bum, fotka je vložená v mailu. Stejně jako posílání dat mezi Apple zařízeními pomocí AirDrop, nebo takové sdílení schránky, nejlepší asi mezi dvěmi Mac počítači. Mám něco co chci z jednoho přepravit na druhý. Fajn, vyberu soubory, zmáčknu CTRL+C a na druhém počítači CTRL+V a voilá, soubory se mi překopírují. Nebo jsem třeba venku a něco jsem rozečetl/rozkoukal na mobilu, přijdu k počítači a tam kliknu na ikonku která se mi zobrazí v Docku a otevře se mi prohlížeč přesně tak jak byl na mobilu, samozřejmě to funguje i obráceně, něco mám rozdělané v počítači tak můžu pokračovat v tabletu nebo mobilu. Nebo třeba přehrávání muziky, mám něco puštěné na mobilu a chci to pustit hlasitě do homepodu, stačí vzít telefon a k homepodu ho přiblížit, voilá, rázem hraje muzika nahlas z repráků...
Pro mnohé je pak klíčová iMessage a FaceTime, tedy zprávy, a video volání mezi uživateli skrze internetové připojení. Navíc si můžu vybírat zda k tomu použiju mobil, hodinky, tablet nebo počítač.

I hloupé sluchátka co se v podstatě párují automaticky a snadno se přepnou mezi různými zařízenímí de facto automaticky bez zásahu uživatele podle toho kde právě jsou potřeba.

Který Android mi tohle nabídne, jedině Samsung, který se snaží budovat vlastní ekosystém mezi vlastními zařízeními, ale je daleko omezenější, jak nabídkou zařízení, tak celkovou funkcionalitou.

A kolik čeho telefon vydrží je naprosto neporovnatelné pokud různé telefony nepodstoupí stejnou zátěž. Navíc se primárně řeší screen on time. Standby vydrží telefony opravdu dlouho. Dnešní telefony mají při běžné zátěži kolem 8-10 hodin screen on time. Pro mě těch 8-10 hodin znamená pohodlné dva dny, někdo to má jen na pohodlných 8-10 hodin a to nemůže dělat ještě náročnější věci jako třeba natáčet video nebo hrát náročnou hru celou tu dobu, to prostě nevydrží. Třeba ty iP12 mini mají screen on time 5-6 hodin, pro člověka co řeší nemálo pracovní agendy na telefonu to nemusí stačit, když se navíc přidá 5G, tak ta baterka letí ještě víc dolů.

Většina lidí nepotřebuje výdrž telefonu v řádech dní, vystačí si s jednodenní výdrží, ale musí být pohdlná, tzn. musí tam být nějaká rezerva, přes noc se telefon nabije bez problémů. Osobně mívám většinou 2-4h screen on time denně, takže i ten mini by mi pohodlně vystačil na 1,5 dne, ale jednou za čas s tím člověk stráví více času a už je to na hraně jednoho dne, při použití 5G už bych zcela jistě byl v problémech. Přitom by stačilo mít o 15-20% vyšší kapacitu baterie/efektivitu HW a jsem zase na pohodlném dni. Kapacita baterie v malém telefonu zvětšit bez zvětšení telefonu nejde, zvláště u 5G kde jsou antény výrazně větší

Nepotřebuju aby ten telefon vydržel víc než den, přes noc ho můžu nechat nabít, ale musí pohodlně přežít celý den a některým telefonům právě chybí jen jednotky či max několik málo desítek procent aby to zvládaly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co apple nemá? (Samsung) Dex. Třeba. A už má always on display?

Díky tomu, že na androidu i ios je skladba dostupných appek fakticky stejná, tak rozdíl mezi jednotlivými os je jen pár drobností v podobě kulatější ikonky nebo jiné výchozí appce. Ty flamewars mezi fandy té či oné značky jsou už spíš takový sranda relikt. Asi by mi nevadilo mít iphone, ale šmudlat se furt s itunes by mě otravovalo asi víc, než na dvě kliknutí přepnout youtube music na chromecast.

Jinak to s tím rozmístněním nastavení je otázka velice subjektivní. Znám lidi, kteří dokonce kvůli tomu od apple odešli. Ale možná i kvůli roztříštěnosti nadstaveb má android v nastavení hledací políčko a v rámci kategorii má pár nejčastějších voleb jako "nehledáte např. změna pozadí?" Teda alespoň Samsung to má.

Nevím, nechci se pouštět do těch diskuzí mezi ios x android. Je to v dnešní době marginálie, maximálně se člověk lockne do jednoho brandu a už jej nebude chtít opustit kvůli kontinuitě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- iOS neumí plno standardů, multitask, spravovat volně vlastní data a kolikrát to dojde tak daleko, že je nevyhnutelné tovární nastavení atd. atd. >> je dobré, že se Apple učí od konkurence a dobré věci postupně implementuje(sice kolikrát o mnoho let později)

- je hezké nedostatky omlouvat tím, je nepotřebuji, i když to sníží uživatelský komfort a zrychlý degradaci zařízení :D :D

většina věcí co popisuješ funguje i na osatních platformách >. samozřejmě to není tak "easy" na bázi apple ID (celkem logicky).. ale taky se musíš přihlásit .. je takový problém na všechny zařízení nainstalovat např. jeden prohlížeč + přihlásit se všude pod jedním účtem a získat v podstatě stejnou funkcionalitu ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK je ted neco jako jablecny zverozvest, kdyz to na nej prijde. Nebral bych ho moc vazne.
Nicmene je napriklad legrace, ze dle me zkusenosti neumeji nekteri uzivatele na iOS prehrat treba MKV. Nebo "problemy" s pristupem na uloziste, kdyz si stáhnou jiny multim prehravac, atd.. Nutnost pouzivat gesta a jine kokotiny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mě už iOS tolikrát vypekl(předpokládám, že HW to umí a Apple jen nechce) , že když vidím podobné fanatiky, kteří to chválí do nebes, tak mi z toho jde hlava kolem, ale chápu neproduktivní jedince, kteří převážně konzumují obsah + mají telefon opravdu na telefonování + občas si něco nafotí a používají telefon k pozérství :) ..v tom je iPhone dobrý a za posledních pár generací se hodně vyšvihl i po HW stránce, ale na tohle vše stačí bohatě telefon za 5-10 tisíc :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Větší blábol už jsem dlouho nečetl:
Pro výrobu polovodičů IBM používá podobnou metodu, jakou používá pro výrobu čipů už několik desetiletí. Pečlivě uspořádaný rastr křemíkových destiček spojených se silikonovými vrstvami pomocí ozáření ultrafialovým světlem vytváří základní datové jednotky zvané tranzistory.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Baví vás technologie a umíte psát? Pište z domova a připojte se do našeho týmu" ... Někteří holt neznají pojmy nutná vs. dostačující podmínka. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ač je mě to proti srsti, musím napsat, že horší článek jsem tu dlouho nečetl. Toto je jen špatně poupravený strojový překlad, ze kterého se vytratilo vsechno technicky podstatné a zbyly jen chyby a nesmysly :-(

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Co to tady kurnik... ? To je článek převzatý z nějakého "100 nejlepších rad pro zrychlení Vašeho počítače" webu nebo co?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, jak jsem četl spojení destiček a silikonových vrstev(autor o tom evidentně nic neví) a hlavně krásný, typicky anglický obrat "posunout na vyšší úroveň", bylo jasné, že je to jen přeložený článek a nic technicky zajímavého se nedovíme. Ohledně dalších technických nesmyslů škoda mluvit. Jestli tady budou takové články častěji (a přestane psát no-x), nebude žádný důvod sem chodit. Domnívám se, že jsme na technickém webu a očekávám jistou úroveň článků, ne zpravodajství ve stylu svetandroida.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> nebude žádný důvod sem chodit.
> Domnívám se, že jsme na technickém webu a očekávám jistou úroveň článků

... Ocekavani mame vsichni spoustu, ale realita je takova, ze tohle je maly cesky web s minimem navstevniku, ty reklamy sotva zaplati provoz. Pokud se nenajdou dobrovolnici, kteri se i opravdu orientuji ve sve oblasti, ocekavat nejake uber kvalitni clanky je mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může být pravda, co říkáš, proč ne. Ale faktem je, že jako čtenář tady chodím na specializované články, které tady dosud vychází (tedy já bych je tím "uber kvalitní" nazval a proto je i nadále očekávám). Až tady nebudou (nebo tady většinově budou články této kvality), tak sem prostě chodit přestanu a tak to je, nebude pro to žádný důvod. Pro informace podobné kvality, jako je tento článek, si totiž můžu zajít na novinky.cz a bez urážky, stejný článek na novinkách byl o kus kvalitnější, než tady tento, což už je sakra co říct. https://www.novinky.cz/internet-a-pc/hardware/clanek/ibm-predstavila-nov...

Jo a neblokuju reklamu, kdyby se diskuse chtěla stočit tímto směrem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám to hodně podobně.
Navíc diit je jeden z velmi mála webů, kde mám povolené reklamy, prostě proto, že ten web se snažím aspoň takhle podpořit. Ale jak tady teď začaly vyskakovat "google vignette" reklamy, tak mám sto chutí ten adblock zase zapnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem vážně zklamaný, tohle je jak pro žáky základní školy. Od technicky zaměřeného webu této skvělé pověsti bych něco takového fakt nečekal. Zde člověk očekává když ne podrobnosti tak aspoň technicky přesný popis.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nejdulezitejsi z clanku je informace o zmenseni "uhlikove stopy", to uz je jako ABRAKA DABRA...
radeji zvyste fotosyntetickou plochu / taky zelenou / a nebude problem z CO2 az tak medialne zajimavy...
nebo snizte stav entity, ktere neustale neco betonuje, reguluje a hlavne zere vse co je k sezrani... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdit, ze zmenou cipu sa vydrz telefonu zvysi z jedneho na 4 dni je hlupost. Najvacsi zrut baterie je displej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, největší žrout baterie je uživatel :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to mi je novinka, mne baterie nechutia, su strasne kysele

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na činnosti, pokud si budu přehrávat 50 hodin nonstop muziku, tak display sežere dolsova 0. Stejně tak všemožné tasky na pozadí, které běží nehledě na to zda mám obrazovku zapnutou nebo ne. No a když pak budu mít obrazovku zapnutou třeba večer a ztlumený jas a rozhodnu se zahrát si nějakou hodně náročnou hru, tak s největší pravděpodobností ten display bude mít menší spotřebu než SoC v tom telefonu.

Další věc je i standby čas. Já třeba tablet nabíjím jednou za cca 1-2 týdny, používám ho jen pár minut denně, ale nechci ho dobíjet častěji. Podobně to mám teďka s laptopem. Používám ho sporadicky, většinou na pár minut až půl hodiny, ale někdy na něj celý týden nešáhnu, ale nevypínám ho, je uspaný protože se probudí rychleji než stačím plně otevřít víko. Takže i po tom týdnu chci abych ho mohl okamžitě použít bez nutnosti nejdřív hledat nabíječku

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

<cite>
Pečlivě uspořádaný rastr křemíkových destiček spojených se silikonovými vrstvami pomocí ozáření ultrafialovým světlem vytváří základní datové jednotky zvané tranzistory.
</cite>

Vazena redakcia, toto fakt nie. Tento autor je neustale kritizovany pod kazdym svojim vytvorom. Ak mu za toto este aj platite, tak ste vacsi idioti ako ja, ze autorovi vzdy este stale davam sancu a precitam si to.

Napisem to co si myslim, kazdy verny citatel CDR/Diit mysli - tento autor tu nema co robit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

clanok o nicom, totalny maglajz porovnavat nanometre tsmc, intelu, ibm, sumsungu a na zaklade toho nieco prehlasit ... amaterizmus najhrubsieho zrna

dnes sme uz konecne na polceste medzi TSMC-ovymi 7 nm (67 MTr/mm^2 pre vykonne cipy a 95 MTr/mm^2 pre SoC) a intelovymi 10 nm (100,8 MTr/mm^2), takze ziadnych Intelovskych 14 nm+++ (cca 37 MTr/mm^2 a prvucicky 14 nm z roku pana 2013 az cca 43 MTr/mm^2) ci GF/TSMC 12/14 nm dnes uz nie je to jedine co vladne svetu, ponivac:

* vykonne cipy (APU/CPU/GPU) ma AMD u TSMC 7 nm, iba stredovy I/O chip je GF 12 nm

* intel uz od roku pana 2019 je v mobilnych cipoch na 10 nm, v server segmente 10 nm xeony konecne teraz prichadzaju a v desktope intelovskych 10 nm pride na konci tohto roka (mimochodoim intelovsky 10 nm ma este o 10% vyssiz hustota tranzistorov ako 7 nm TSMC)

nehovoriac o tom, ze TSMC na 5 nm uz vyrava "nějaký ten pátek" SoC pre Jablko a tam to je niekde medzi 150-170 MTr/mm^2, co bude zdola susedit so 7 nm intelu (180-200 MTr/mm^2, povodne vlhke plany intelu boli na 242 MTr/mm^2 pre 7 nm)

a este nakoniec nehovoriac o tom ze hustota tranzistorov je iba jeden z desiatich veci co zaruci dobry produkt, pretoze su na prd take "huste" tranziostory, ked sa frekvencie musia znizit o 1 GHz ci o 25% kvoli teplu, ruseniu, stabilite ... atd
plus nehovoriac o tom, ze nie kazdy musi na vypocet hustoty tranzistorov pouzivat ten isty vzorcek a mysliet tym to iste (podobne ako pri TDP)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

4x vyšší životnost baterie? Marketingové oddělení IBM by si zasloužilo návštěvu šíleného střelce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Životnost není výdrž. 4x vyšší životnost znamená, že baterii (telefon) nevyhodíme za 2 roky, ale za osm. K tomu by stačilo nenabíjet na 100%, jako u elektromobilů, ale to asi nerootnutý Android umět nebude, to by se pak prodávalo méně telefonů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

něco má Qnovo ;) Sony s tím přišlo v roce 2017(baterry care), Samsung později(protect baterry) a jistou "omezenou" variantu má už i Google :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj. ale ani jedno přímo nesouvisí s x nanometrovou technologií čipu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

reagoval jsem na tento příspěvek ;)
"K tomu by stačilo nenabíjet na 100%, jako u elektromobilů, ale to asi nerootnutý Android umět nebude"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prosim, zruste tohoto autora.
alebo mu dajte miesto niekde kde bude pisat o vareni.
dakujem.
zlate casy wifta a spol na cdr

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

WTF?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"čtyřikrát delší životnosti baterií v chytrých telefonech" určitě je řeč o větší živornosti? nebo spíš jde o menší spotřebu tím větší výdrž na jedno nabití? Představa že mi baterka v mobilu vydrží plně funkční místo +-3 let klidně 12let je sice zajímavá ale nemyslím že by za to mohla 2nm technologie procesoru..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.