Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ice Lake-Y vyfocen, TDP má 2× vyšší než je v segmentu obvyklé

Na Computexu byla řeč hlavně o 10nm procesorech Ice Lake-U určených pro segment Ultrabooků. Nakonec se ale objevil také „tabletový“ Ice Lake-Y, který má však oproti předchozím generacím 2× vyšší TDP…

Krom varianty Ice Lake-U, která bude určená pro Ultrabooky a která nabízí až čtyři procesorová jádra, až osm vláken a iGPU Iris Plus, se na Computexu objevila také verze Ice Lake-Y. Řada „Y“ je tradičně určena pro tablety a úspornější „dva v jednom“ skládačky a jako taková má obvykle nastavené TDP na hodnoty kolem čtyř nebo pěti wattů. V případě 10nm Ice Lake-Y však bude výchozí hodnotou TDP 9 wattů a volitelnou až 12 wattů. Tyto údaje kolem TDP můžeme považovat za jisté (uvádí je více autorů, kteří se Computexu přímo účastnili). Dál už se ale informace rozcházejí.

Podle webu TechPowerUp budou existovat i 15W verze Ice Lake-Y, podle jiných zdrojů bude tato hodnota vyhrazena jen pro Ice Lake-U. Můžeme předpokládat, že se TechPowerUp v tomto ohledu mýlí, na druhou stranu právě zástupce tohoto webu on byl u hardwaru fyzicky přítomen a snímky pořídil.

Druhá nejasnost se týká informace, jak to bude s TDP a takty Ice Lake-U. Intel uvedl, že nabídne boost až 4,1 GHz, ale v seznamu modelů společnosti Dell (viz např. Tom'sHardware), který uvádí parametry 10nm mobilních modelů Ice Lake, žádný procesor s taktem 4 GHz a více uveden není. Nejvyšší 15W model (Core i7-1065 G7) dosahuje boostu 3,9 GHz. Jsou tedy dvě možnosti. Buďto se boost 4,1 GHz u tohoto modelu nastaví při přepnutí na konfigurovatelné TDP 25 wattů, nebo se údaj 4,1 GHz vůbec této řady netýká a je unikátní pro 28W modely.

Ať už se potvrdí jedna nebo druhá verze, vypadá to, že 4,1GHz boost se týká pouze 25-28W procesorů, zatímco 15W zůstanou omezeny na maximálně 3,9 GHz. To je však téměř o GHz nižší hodnota než nabízí stávající 14nm 15W Whiskey Lake Core i7-8665U s boostem 4,8 GHz. Vezmeme-li v potaz, že Intel uvádí nárůst IPC pro Ice Lake o 18 %, ale Whiskey Lake běží na taktu o 23 % vyšším, znamená to, že 15W Ice Lake-U nebude schopný ztrátu frekvence dorovnat zvýšením IPC. Jinými slovy, v jednojádrových operacích v boostu by měl být zhruba o 5 % pomalejší.

Intel se však může postarat, aby návrhy s Ice Lake byly vybavené účinnějším chladičem, díky kterému bude schopný dosahovat hodnoty boostu častěji než Whiskey Lake, čímž se nevýhoda papírově nižších taktů z určité části setře. Rozhodně však při zohlednění aktuálně dostupných informací nelze říct, že Ice Lake bude po procesorové stránce jednoznačně výkonnější než Whiskey Lake.

10nm proces Intelu se co do dosažitelných frekvencí podobá výsledkům 12nm procesů GlobalFoundries, TSMC a Samsungu. 3,9GHz boost při 15W TDP je totiž nápadně blízko 3,8GHz boostu 14nm 15W Ryzen 7 2700U (Raven Ridge) nebo 12nm 15W Ryzen 7 3700U (Picasso). 10nm proces Intelu tedy nepřináší výhodu v podobě vyšších frekvencí, oproti 12nm procesům ale nabízí výrazně vyšší denzitu (množství tranzistorů „nacpatelné“ na jednotku plochy) a nižší spotřebu.

Diskuse ke článku Ice Lake-Y vyfocen, TDP má 2× vyšší než je v segmentu obvyklé

Pondělí, 3 Červen 2019 - 12:51 | danieel | Ono to TDP hodne zvysuje integrovany TB radic a...
Pondělí, 3 Červen 2019 - 07:25 | BoMan | no a kromě Telete a Vidláků mě navíc zkouší...
Pondělí, 3 Červen 2019 - 05:47 | TyNyT | Koukám, že nás všechny Intel docela trollí. :-D

Zobrazit diskusi