Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IDF 2011: Intel představil Ultrabook a naťukl 22nm procesory Haswell

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
„Uživatelský komfort v oblasti osobních počítačů projde zásadní revolucí díky uvedení nové kategorie mobilních zařízení označovaných jako Ultrabooky,“ prohlásil dnes na IDF viceprezident společnosti Intel a generální manažer divize PC Client Group Mooly Eden. Už včera pak nejvyšší šéf Intelu Paul Otellini naťukl mikroarchitekturu Haswell, která bude nástupcem Ivy Bridge, obojí vyráběno 22nm technologií. Cílem je výrazně nižší spotřeba energie, u Haswellu dokonce až 20×…

Představu Intelu o úsporném procesoru nejlépe vystihuje video z úvodní přednášky Paula Otelliniho, kde byl předváděn prototyp procesoru s tak malými energetickými nároky, že bylo možné jej napájet solárním článkem velikosti poštovní známky osvětlovaným lampičkou. Procesor samozřejmě nepotřeboval žádné chlazení.

22nm procesor napájeným malým solárním článkem pohání Windows XP

Podle použité desky (ASUS P/I-P55T2P4) a grafu zátěže, která byla stále zhruba na čtvrtině jen ze zobrazování plochy a kreslení několikasnímkového GIFu, šlo o něco hodně pomalého, na úrovni prvních Pentií.

22nm vzorek procesoru v desce ASUS P/I-P55T2P4 (socket 7 pro první Intel Pentium) Demo platforma s procesorem napájeným malým solárním článkem

Ostatně deska s čipsetem Intel 430HX měla socket 7, do kterého první Pentia pasovala, v tomto případě byl do desky vpáchán vzorek jednojádrového 22nm procesem vyráběného procesoru přes speciální redukci právě kvůli napájení solárním článkem.

Samozřejmě nejde o ukázku produktu, který by chtěl Intel uvádět na trh, alespoň prozatím. Spíše tím chtěl naznačit, co na 22nm procesu umí s „3D tranzistory“. A z takového těsta má být vytvářena řada procesorů postavených na mikroarchitektuře Ivy Bridge a později Haswell. Na IDF Intel ukázal nejen samotný procesor, ale také rovnou funkční počítač jím osazený.

Procesor Intel Haswell

U Haswellu Intel slibuje, že na tom bude s energetickými nároky minimálně „20× lépe“ než současné procesory a nabídne tak možnost používat ultrabook celý den či ponechat ho v pohotovostním „connected“ režimu až 10 dní.

Intel Haswell - snížení spotřeby

Tento „connected“ režim se nazývá Intel Smart Connect Technology a spočívá v tom, že se systém v režimu spánku jednou za čas probudí, postahuje, co je potřeba, sesynchronizuje, co je potřeba a zase se uvede zpět do režimu spánku. Je to jedna z vlastností ultrabooků.

Základní vlastnosti ultrabooků

Ultrabooky budou založeny zpočátku na procesorech Core druhé generace (Sandy Bridge), na letošní rok už mají někteří výrobci připravené své modely, jmenovitě ASUS UX31, Acer S3/Aspire 3951, Lenovo IdeaPad U300s, Toshiba Portege Z830 a další.

Ultrabooky pro rok 2011 (s procesory Intel Core druhé generace)

Na příští rok už to budou ultrabooky s procesory Ivy Bridge, ty budou zajímavější především delší výdrží.

Budoucí ultrabooky s procesory Ivy Bridge

Na obrázku níže je zmíněná Toshiba, která je svou tloušťkou zajímavá tím, že konektory jako RJ-45 či D-Sub (VGA) jsou tlustší než samotný ultrabook (po odečtení tloušťky displeje), takže aby to nepůsobilo příliš hloupě, jsou posazeny tam, kde má ultrabook „zadní nožičky“, protože prostě z těla přečnívají.

Ultrabook tenčí než RJ45 a VGA konektory

Kromě tenké tloušťky, svižnosti a jistého omezeného fungování během spánku (technologie Smart Connect) byl kladen důraz také obecně na spotřebu, která by měla být vylepšena příští rok pomocí tzv. „eDP“ panelů (embedded DisplayPort). To je panel, který má framebuffer v sobě, takže se do něj posílá obraz pouze v situaci, kdy dochází ke změně, nemusí se o jeho obnovování starat grafika (což se děje typicky 60× za sekundu i v případě statického obrazu). To samozřejmě snižuje její spotřebu (např. i video, které se zobrazuje v 25 fps, může nějaký ten miliwattík ušetřit oproti tradičnímu 60Hz obnovování obrazu). Na IDF bylo předvedeno demo, kdy si displej sám obnovoval obraz ze svého framebufferu i v případě, že byl od počítače odpojen (samozřejmě už se pak ten obraz neměnil). Mooly Eden vyjádřil své přesvědčení o tom, že do dvou let se to stane v noteboocích standardem.

Odpojený eDP panel

Technologie jako taková, kterou Intel nazývá Panel Self Refresh, byla sice uvedena už letos v únoru, na trhu by ale měla být až příští rok a u Intelu konkrétně v souvislosti s procesory Ivy Bridge (což je asi spíše shoda okolností, protože eDP podle toho, co jsme u Intelu našli, podporují už první mobilní Core iX procesory). Na ultrabooku by to mělo přidat tři čtvrtě až jednu hodinu výdrže na baterie navíc.

Standardní notebook a Ultrabook (srovnání základů platforem)

Nakonec na několik ultrabooků se můžete podívat na videu, které pochází z nedávné Build konference Microsoftu (ta byla sice primárně o Windows 8, ale lidé z Microsoftu předvedli i tři ultrabooky, Intel je na oplátku nechal na IDF předvést nové uživatelské rozhraní Metro).

Ultrabook Toshiba

Microsoft a Intel spolupracují (čímž chtějí naznačit, že spojenectví „Wintel“ se příchodem Windows pro ARM nijak zásadně nenarušuje), takže řada technologií, které chystá Intel, budou podporovány už ve Windows 8.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku IDF 2011: Intel představil Ultrabook a naťukl 22nm procesory Haswell

Čtvrtek, 22 Září 2011 - 12:16 | RayeR RayeR | Kua tak si kupte nakej tablet vod jabka ci pod....
Neděle, 18 Září 2011 - 10:48 | John Doe | lol jak se to humus VGA drží tak dlouho. A i 8let...
Pátek, 16 Září 2011 - 20:53 | r23 | Nežraly, protože by to nikdo neuchlatil tak, aby...
Pátek, 16 Září 2011 - 10:13 | crc 32 | ...v defaultu NEvybavovat kompy disketovejma...
Pátek, 16 Září 2011 - 10:12 | crc 32 | tesim se jak malej kluk kdy je konecne napadne...
Pátek, 16 Září 2011 - 09:59 | junk mail | Vypadá to, že se blízká na mobilní časy... -...
Pátek, 16 Září 2011 - 09:49 | jadole | Špičkový FV článek dá sice na 10cm2 i něco přes...
Pátek, 16 Září 2011 - 09:02 | ANDREW | tak D/A prevodnik mas v jadru gpu potazmo...
Pátek, 16 Září 2011 - 08:52 | danieel | Kdyz byvala grafika v cipsetu, tak tam ten DA...
Pátek, 16 Září 2011 - 08:45 | Kecal | ... asi tím D-Subem chtějí naznačit, že tohle je...

Zobrazit diskusi