Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Inkousty a kvalita tisku

Canon BubbleJet i965 a i865
Dvojrecenze tiskáren Canon BubbleJet i865 a i965 je na našem webu sice něco výjimečného, ale nikoliv až tolik, jak byste si možná mohli myslet. Obě tyto tiskárny totiž zvládají přímý tisk na CD, resp. DVD. A jestli si dobře vzpomínáte, dvě takové tiskárny jsme již recenzovali, nejprve šlo o předělanou tiskárnu Lexmark Z43 firmou Terra na CD Printer IV a poté už přímo od výroby tiskárnu na CD TDK LPCW-50. Canon i865 a i965 však nejsou pouhými tiskárnami na potisk CD, ale tuto vlastnost mají jen jakousi perličku navíc, standardně totiž jde o klasické inkoustovky schopné se vypořádat s papíry až do velikosti A4. Jak si tedy vedou v tisku na papír a jak na CD? Jak se od sebe liší?

Kapitoly článků

2.  Ovladače
5.  Inkousty a kvalita tisku
7.  Hodnocení

A nyní se podíváme na inkousty (vlevo i965 a vpravo i865):

Inkousty u i965 Inkousty u i865

Tak a nyní je vidět hlavní rozdíl mezi i965 a i865. Zatímco i965 má celkem šest inkoustových náplní, i865 má pouze pět a to ještě dvě jsou černé. Společné jsou Black (černá), Yellow (žlutá), Magenta (fialová) a Cyan (azurová). U i965 ještě navíc najdete Photo Magentu a Photo Cyan, což není nic jiného, než světle fialová a světle azurová, které mají šestinovou barevnou hustotu oproti plné fialové a azurové. Naopak u i865 je ještě jedna černá kazeta navíc, dvojnásobné velikosti, takže ve výsledku u obou tiskáren zabírají inkoustové kazety stejnou šíři.

Pod inkoustovými kazetami je umístěna tisková hlava (na obrázku není vidět), která se také instaluje zvlášť. Canon narozdíl například od inkoustových tiskáren HP má nejen oddělené inkousty, ale navíc i oddělené inkousty od tiskové hlavy (u HP je tisková hlava na každé inkoustové kazetě). Výhoda je zcela jistě v nižších nákladech na jednu inkoustovou kazetu, ale na druhé straně řešení použité například u HP je výhodnější v tom, že pokaždé dostanete novou, čistou tiskovou hlavu.

Zajímalo mne tedy, jakou životnost má tisková hlava, tedy za jak dlouhou dobu je nutné ji vyměnit. Celkem jsem byl překvapen tím, že tiskové hlavy údajně mají stejnou životnost jako tiskárna (a bohužel také nevíme jakou). Samostatné tiskové hlavy Canon standardně jako spotřební zboží nedodává, jedná se pouze o náhradní díl pro opravu. Trochu bych se za takovéto situace obával toho, co se stane, zaschne-li inkoust v tiskové hlavě tak moc, že ani samočištění tiskárny nepomůže. Byl jsem však ujištěn, že zaschnutí inkoustu je téměř vyloučené, že by bylo nutné například používat nekvalitní inkousty, nechat tiskárnu asi měsíc na intenzivním slunci, nebo půl roku nepoužívat.

Ale vraťme se zpátky k inkoustovým kazetám. Jestli vás také zaujaly dvě černé kazety u i865 jako mne, tak si asi také lámete hlavu, kdy kterou tiskárna používá. Zjistil jsem, že tu větší černou, kterou nenajdete u i965, označenou jako BCI-3eBk, používá i865 pouze v případě, kdy máte vybrán v ovladačích tisk na běžný papír. Jakmile vyberete jiný typ papíru, je zvolena druhá černá, označená jako BCI-6Bk.

Rozdíl mezi nimi je takový, že 3eBk je založená na pigmentové bázi, kdežto 6Bk je založena na bázi barvy (dye). V praxi to znamená, že u barevného tisku při použití 3eBk jsou zřetelně vidět přechody mezi tím, co bylo tištěno černou a co barevnými kazetami, což 6Bk nedělá, ale také výtisk z 6Bk je přesnější. Na druhou stranu poměr cena/výkon má lepší 3eBk, takže nelze říci, která z těchto tiskáren je jednoznačně lepší. A aby toho nebylo ještě málo, tak 3eBk při tisku na obyčejný papír má černější barvu a tiskne rychleji, protože má více trysek. Pro někoho tedy může být mnohem zajímavější i865, protože je schopna tisknout černou barvu levněji a pro někoho zas hraje velkou roli kvalita, takže jasně bude preferovat i965.

Sám Canon uvádí následující životnost (v počtu stran) inkoustových kazet při 5% pokrytí A4 jednou kazetou:

Náplň i965 i865
3eBk - 330
6Bk 210 440
barevné 210 440

Jak vidíte, rozdíl mezi i865 a i965 je velmi markantní a to i v případě, použití stejné náplně 6Bk. Abych řekl pravdu, toto si nedokážu vysvětlit, protože výtisk v šedi na lepší papír je naprosto identický jak u i865, tak u i965 a je tedy divné, že by každá z těchto tiskáren spotřebovala jiné množství inkoustu.

Mám-li hodnotit samotnou kvalitu tisku, tak nelze než zopakovat známou pravdu platnou prakticky pro všechny inkoustové tiskárny, že výsledný dojem mnohem více záleží na tom, na jaký papír tisknete, než na tom, kterou z tiskáren jste použili. Rozdíly mezi i865 a i965 jsou jednak výše zmíněné u černé barvy a u barevných výtisků jsou patrné především u velmi světlých barev. Ty totiž musí i865 tisknout pomocí viditelného ditheringu, kdežto i965 díky dvěma světlým inkoustovým kazetám vytvoří pro lidské oko plynulé přechody. Samozřejmě se tu nyní bavíme o tisku na kvalitní (fotografický) papír.

Tyto rozdíly mezi kvalitou tisku i865 a i965 jsou nejvíce markantní na velkých plochách, kde se jemně mění světlé barvy, například na světlemodrém nebi. Na druhou stranu mi přišlo, že věrnosti podání barev je u i865 lepší, z fotek vytisknutých na i965 jsem měl pocit, jako by oproti těm z i865 byly s lehce fialovým nádechem (ale opravdu nepatrným, viditelným jen z přímého srovnání a samozřejmě na kvalitním papíru a ještě ne ve všech případech). I když je pravda, že se objevilo pár fotografií, které mi přišly barevně věrnější z i965. Vzhledem k tomu, že není problém si fotky před tiskem lehce doladit (nebo rovnou využít možnot ruční barevné korekce v ovladačích), nepovažuji tuto vlastnost za nějakou velkou nevýhodu.

Kapitoly článků
2.  Ovladače
5.  Inkousty a kvalita tisku
7.  Hodnocení

Diskuse ke článku Tiskárny Canon BubbleJet i865 a i965 (barevné inkoustové)

Pondělí, 15 Říjen 2007 - 19:22 | Anonym | prosím Vás všechny kdyby někdo věděl jak...
Čtvrtek, 8 Březen 2007 - 12:11 | Anonym | Prosím o češtinu do CD-Label Printu.Pokud víte...
Pátek, 13 Říjen 2006 - 19:53 | Anonym | kolik stojí barva do tyto tiskárny děkuji
Středa, 25 Leden 2006 - 18:48 | Anonym | Lidičky Pleas čeština do CD-LabelPrint nikde ji...
Středa, 2 Listopad 2005 - 08:52 | Anonym | Prosím můžete mi poradit vhodnou tiskárnu pro...
Úterý, 29 Březen 2005 - 11:22 | Anonym | Nevíte kde zakoupit ty potisknutelná CD od...
Pátek, 28 Leden 2005 - 01:16 | Jiří Formánek | Mám Canona S400 vi nekdo jak ji premluvit aby mi...
Úterý, 11 Leden 2005 - 15:42 | Anonym | nevíte někdo náhodou jak vynulovat plnou odpadní...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 01:59 | Anonym | 2osmo: no zkus se ozvat na mytrix@xkec.cz...
Čtvrtek, 29 Červenec 2004 - 14:48 | osmo | prosím majitele i865 z Brna, zda by byl ochotný...

Zobrazit diskusi