Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Proč je integrovaná Vega v Raven Ridge lepší než samostatný Pascal?

První výsledky výkonu 15W verze procesoru Ryzen Mobile alias APU Raven Ridge ukazují nezvyklý posun grafického výkonu, kterým více než šlape na paty samostatnému Pascalu, GeForce MX 150…

Výkonnostní výsledky 15W Ryzen Mobile, které předložila AMD, i ty, které před vydáním unikly prostřednictvím online databází, ukazují výrazný nárůst grafického výkonu. Ten je 2-2,5× vyšší než u konkurenčních produktů Intelu i předchozí generace 15W APU AMD, Bristol Ridge.

Daleko zajímavější ovšem je, že podle těchto výsledků se výkon grafického jádra integrovaném v 15W APU a využívajícím sdílenou systémovou sběrnici nečekaně blíží výkonu samostatné mobilní 25W grafické karty Nvidia GeForce MX150, která zakládá na architektuře Pascal. To by se dalo odbýt prostým konstatováním, že se Ryzen Mobile zkrátka povedl, jenže ono to celé - alespoň na první pohled - nedává příliš velký smysl.

Vezměte si, že GPU nejvýkonnější vydané verze Ryzen Mobile, tj. Ryzen 7 2700U, není ani plně aktivní, disponuje 640 stream-procesory z celkových 704. Neběží ani na nikterak závratné frekvenci, maximální takt je stanoven na 1300 MHz, přičemž GeForce MX150 má boost nastavený na 1532 MHz. Využívá sdílenou sběrnici, kterou při maximální podporované konfiguraci (dvoukanál s DDR4-2400) může protékat teoreticky nanejvýš 38,4 GB/s, z čehož si až třetinu může ukrojit procesorová část (byť to obvykle bude méně). GeForce MX150 oproti tomu disponuje rychlými 6GHz GDDR5, které má (přes 64bit sběrnici) celé pro sebe a s nimiž má k využití 48 GB/s jen pro vlastní potřebu. Nakonec si musíme uvědomit i to, že grafika APU si ukrajuje z 15W TDP, které sdílí s procesorovou částí a celým integrovaným čipsetem, zatímco GeForce MX150 má k dispozici 25W (o 2/3 více) čistě pro svoji potřebu.

Pokud tuto situaci porovnáme se situací v desktopu, kde Vega v podobě Radeonu RX Vega 64 potřebuje mnohem větší jádro, mnohem vyšší TDP a mnohem vyšší datovou propustnost, aby výkonnostně dotáhla GeForce GTX 1080, nedávají první grafické výsledky integrované Vegy příliš velký smysl.

I kdybychom uvažovali, že dosud zveřejněná čísla (ať už oficiálně nebo neoficiálně) byla výběrem těch (pro APU) nejlepších případů. I kdybychom uvažovali, že reálný výkon bude o 5-15 % nižší. I kdybychom vzali v potaz, že v čipu mohly být eliminovány nebo zjednodušeny některé prvky, které AMD u velké Vegy potřebuje kvůli profesionálnímu segmentu, nebude to stále dostatečné ke zdůvodnění, proč si mobilní Vega vůči Pascalu vede tak diametrálně odlišně než desktopová Vega vůči Pascalu.


U procesorové části APU přiznala AMD určité změny oproti desktopovému Zenu. Nezměnilo se samotné výpočetní jádro procesoru, ale přepracované bylo „uncore“, konkrétně obvody pro řízení spotřeby, jejichž produktem je tzv. Precision Boost 2.0.

Ten už nenastavuje frekvence, na které se procesor přepíná, tabulkově podle počtu aktivních jader či vláken, ale na základě kombinace teploty, skutečného vytížení procesoru a proudových odběrů. To může - zvlášť u produktu takto omezeného nízkým TDP limitem - nezanedbatelně zlepšit efektivitu procesorového výkonu. Jenže zatímco bylo potvrzeno, že procesorová část tedy není původní Zen, ale nějakým způsobem vylepšená verze, Zen+, u grafické části AMD žádné změny nebo vylepšení nepřiznala. Důvody pro posun vůči Bristol Ridge i postavení vůči mobilními Pascalu výrobce nenabízí.

Nejde jen o výkon jako takový, ale i o energetickou efektivitu. AMD nám (přinejmenším na papíře) předkládá (až) 1300MHz produkt, který nese 640 aktivních stream-procesorů při 15W TDP. Pokud bychom si tyto údaje rozšířili 10×, vzniklo by jádro se 6400 stream-procesory při 150W TDP. Přitom se předpokládá, že do 150W TDP se nevejde ani Radeon RX Vega Nano s očekávanými 4096 stream-procesory (a ta navíc neintegruje žádná procesorová jádra, jejichž spotřebu jsem při ilustračním výpočtu zanedbal).

Na celkové energetické efektivitě 15W Ryzen Mobile má jistě velký podíl i použití 14nm procesu GlobalFoundries, jehož kořeny sahají k procesu společnosti Samsung vyvinutém pro mobilní ARM jádra, tedy optimalizovaném pro maximální energetickou efektivitu na nízkých taktech. Doposud AMD tento proces využívala spíše pro produkty mířící na vyšší takty a desktopové nasazení, které jej nestavělo do nejlepšího světla. Energetická stránka Ryzen Mobile zřejmě odhaluje dosud nevytěžený potenciál procesu - samozřejmě v kombinaci s architekturami, které jí šly naproti. Nicméně ani snížené energetické nároky samozřejmě nemohou být vysvětlením výkonu jako takového. Kde je zakopaný pes, ukáže snad čas.

Diskuse ke článku Proč je integrovaná Vega v Raven Ridge lepší než samostatný Pascal?

Pátek, 3 Listopad 2017 - 16:05 | TyNyT | OK, všichni víme, jak to s TDP vs. spotřeba je....
Pátek, 3 Listopad 2017 - 09:36 | tombomino | A tim chtel basnik rici jako co? Co kdyby jsi...
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 23:51 | Bedrich | Podivej se na die shot Intel CPU a kolik tam...
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 21:53 | tombomino | Ty jsi legracni..hadas se tu a unika Ti uplne...
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 20:06 | Bedrich | "nesmysl tu pises ty :) ale mas pravdu nikdy...
Čtvrtek, 2 Listopad 2017 - 10:20 | Tom | nesmysl tu pises ty :) ale mas pravdu nikdy to...
Středa, 1 Listopad 2017 - 21:12 | Bedrich | Zase pisete nesmysly. Nemuzete scitat TDP GPU a...
Středa, 1 Listopad 2017 - 19:46 | Kutil | Je to celkově vylepšená achitektura, proto ten...
Středa, 1 Listopad 2017 - 19:32 | Kutil | APU pro AM4? Zatím je zastaralé nejvýkonnější je...
Úterý, 31 Říjen 2017 - 21:04 | ovadisko | teraz pozeram ze to bola reakcia na mna. akurat...

Zobrazit diskusi