Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Bay Trail zřejmě AMD Temash ve 3D nepřekoná

No zatial neexistencia porovnania s AMD je asi preto ze to skoro nikoho nezaujima. Jednak v tabletoch a mobiloch AMD prakticky neni (aspon neviem o takom produkte, teda bavme sa primarne o Android tabletoch nie full x86) a preto aj hlavny konkurenti su rozny ARM SoC vyrobcovia (nVidia,Qualcomm a ostatny). Na jednej strane je dobre ze vznika na tomto poli konkurencia, na druhej strane vznikne teraz aj chaos pretoze jedna platforma, Android (sama dost rozbita) dostane dalsiu totalne odlisnu HW platformu. Otazne je ako sa zvladne prechod alebo beh aplikacii. A ako dlho bude trvat toto rozpacite konkurencne obdobie.
Uz to vidim ako si nadseny zakaznik kupi reklamovany tablet s Intelom beziaci na Androide, a doma zisti ze mu 60-80% aplikacii na tom bud vobec nebezi alebo dost problematicky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze souvislost TDP a SDP neni ani omylem nejaka konstanta. Navic cele TDP je uplne irelevantni .... nemuze prece nikdo tvrdit, ze 60W i7 je mene usporny nez 10W 486ka ne?

V 3D bude intel asi jeste dlouho pokulhavat, ale to je v podstate druhorade, pro tablety stejne dobra hra ani vzniknout nemuze, takze i x let stare GPU je v tomto ohledu v pohode.

Intel uz rozesila baytraily partnerum hezkych par mesicu a uz byly i nejake benchmarky, kdy intel byl cca 2-3 rychlejsi nez 2x vice taktovany snapdragon 800 (nebo tak neco), coz by asi odpovidalo.
Otazkou bude realna spotreba, z2760 s porovnanim s tegrou, taktovanou pro priblizne stejny vykon, byl intel o neco uspornejsi. Tady ma intel kompletne novou architekturu a o generaci novejsi vyrobni proces, tak bych si tipl, ze bude cca 2x uspornejsi, nemluve o tom, ze tam, kde to intelu frekvence a throtling dovoli, tam bude arm vykonove koncit:)

Doufam, ze brzo vydaji tablet, ktery nebude zase mit nejaky dealbreaker nedostatek ....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

S tou 486tkou to byl hloupý příklad, tak archaický Temash není. Zajímavější, než TDP je samozřejmě výkon/watt každé dané části. V GPU části vítěze známe (AMD), v CPU části Intel mlží, takže se asi nemá zrovna čím chlubit.

Vztah SDP a TDP pevný není, ale určitě bude SDP méně % TDP prostě proto že se u tabletu ve většině případů bavíme o nenáročném používání, zatímco na nějakém tom notebooku či desktopu už pouštíme náročné aplikace celkem často.

Ovšem, je fascinující, že BTJ vždycky všechno ví. Například si je úplně jist, že Intel už dávno rozesílá partnerům. Jak to ten chlapec sakra asi ví (tedy kromě toho, že je to zřejmé).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten chlapec to asi vi proto, ze umi cist ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastne, nikde neviem najst TDP pre BYT-T. Jedine co sa mi podarilo je to SDP = 2 W. Ani ES kus, co som testoval TDP nehlasi, lebo dany register tam neni implementovany. Jedine co sa dalo je, ze PL1 limit bol nastaveny na 3 W.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

..ani som tam nedokazal odmerat spotrebu CPU, dane funkcie akosi nefungovali (to moze ale byt tym early ES).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Toto je ten prvni Atom, ktery nema PowerVR SGX grafarnu? Mohlo by to byt zajimave...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli tenhle Atom je první, který nemá PowerVR (měl jsem dojem, že první Atomy s grafikou měly v podstatě jen integrovaný klasický GMAčko z i9x5), ale určitě je první, který vypadá, že nebude plesnivý. Jestli jsem to dobře pochopil, procesorová část by mohla do jisté míry vycházet opět z Pentia M, jmenovitě jeho další inkarnace typu Core 2 Duo, což zní poměrně slibně. Otázkou je, jak jsem k té informaci došel a jak moc je reálná ;).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Do istej miery áno, ale prečo neísť až k Pentiu Pro? :-) ako ich skoršia microarchitektúra s out of order execution (ďalej len "OoO"), including speculative execution.

Predsa len Intel Silvermount a vlastne aj AMD Jaguar sú microarchitektúry v low-cost a low power procesoroch s vykonávaním inštrukcii OoO execution, avšak stále len Dual-Issue ­(2-wide architektúry).

Už aj taký Pentium M (Banias, Dothan, => Yonah) bol ako P6 variant (resp. Enhanced Pentium M pre Yonah) boli s OoO execution a Three-Issue (3-wide) nehovoriac o microarchitektúre Core od Core 2 Duo aka Merom s 4-issues wide.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to sice smutné, ale ač by to bylo logické, GT3e to nebude, ani okolo :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No zaujímavé porovnanie Silvermountu a Jaguáru ponúka Geekbench 2

Intel Atom Z3770 @ 1.46 GHz
1 processor, 4 cores

vs

AMD A6-1450 APU with Radeon HD Graphics @ 1.00 GHz*
1 processor, 4 cores

• Geekbench 2 Score: 3103 vs. 2769 •

• Integer Performance: 3588 vs. 2746
• Floating Point Performance: 3143 vs. 3595
• Memory Performance: 2443 vs. 1721
• Stream Performance: 2591 vs. 2056

zdroj: http://browser.primatelabs.com/geekbench2/compare/2269853/2119445

FPU-čka Jaguáru zrejme dominuje vďaka 128-bit data path voči Silvermounťáckej, ktorá je 64-bit data path.

* Turbo frequency 1400 MHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ten test Jaguáru je ale na frekvenci 1 GHz versus Atom 1,46 GHz.Ta frekvence 1,4 GHz u Jaguáru je možná jen v Turbo-dock mode. Normálně ten Temash neboostuje jako např Trinity APU.

http://www.zdnet.com/amd-turbo-dock-tech-boosts-performance-of-docked-wi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No keďže sa jedná o Samsung Ativ Book 9 Lite čo je "ultrabook" takže fičal na 1.4 GHz v turbo mode tak ako som napísal do hviezdičky vyššie.

"The A6-1450’s four cores run at a slow 1GHz, boosting up to a maximum of 1.4GHz"

zdroj: Samsung Ativ Book 9 Lite review | PC Pro http://www.pcpro.co.uk/reviews/laptops/383779/samsung-ativ-book-9-lite#i...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pak ale nechápu, proč je v tabulce benchmarku uváděná hodnota 1GHz ? Pokud je to ultrabook s klávesnicí, tak potom běží na 1,4GHz pořád ne ? Alespoň takto turbo dock funguje ne ? Při připojené klávesnici běží na vyšší frekvenci než bez ní. Nevím jak to je u toho Samsungu, ale Temash APU neboostuje. Buď běží na frekvenci 1GHz nebo na 1,4GHz za určitých podmínek, ale nikdy ne jako boost u mobilních Trinity/Richlandu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvádí se 1GHz, protože je to defaultní frekvence. Víceméně jde o součást jména, názvu. 1,4 GHz už je formálně OC, byť v docku může běžet i permanentně, pokud to chlazení umožní. Není to ovšem zaručené, že pojede vždy na 1,4, proto jde o informaci s hvězdičkou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli na těch 1,4GHz neběží pouze při vytížení jednoho jádra.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomáš Bohuněk to celkom výstižne popísal.

Ale dám Vám presné hodnoty, ktoré nameral Steve Pain z www.umpcportal.com pri testovaní Acer Aspire V5 122P Unboxing, AMD Temash A6-1450 First Tests na Cinebench 11.5 príklade:

• AMD Temash A6-1450 1.0GHz (Jaguar, 28nm TSMC, 4C - 4T): 0.85 pts (0.91 pts on mains power)

• AMD Temash A6-1450 1.4GHz (Jaguar, 28nm TSMC, 4C - 4T): 1.23 pts (1.33 pts on mains power)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nene, právě tím se to liší od Intel Turba, respektive i Turba u všeho, co dosud známe. 1,4 GHz platí pro obě (všechna) jádra za předpokladu, že je to možné, což by v docku mělo být vždy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

právě že ne, v "turbo režimu" i když by se tak nazývat nemělo protože o turbo vlastně nejde, běží vždy všechna jádra. V podstatě se celý čip přetaktuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se přít, ale nejsou tam náhodou dvě Turba (klasické Turbo a Turbo Dock)?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Temash žádné turbo nemá. Jediná funkce je "turbo-Dock"

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hm, asi to tak bude.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

myslím že tohle plánují až pro nástupce

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.