Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel chce rozšířit výrobní kapacity na 30 % světových výstavbou továren v USA

Že by si západ konečně začal vytahovat hlavu ze zadnice?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ještě nevíte, co se děje jinde. Zdaleka největší problém bude s nedostatkem kvalifikovaných lidí. Ale ty si USA z Evropy zase celkem levně nakoupí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel staví EUV FABku v Leixlipu, kam si asi začne stahovat lidi z Evropy.
https://www.rte.ie/news/business/2021/0323/1205737-intel-to-create-1-600...

Plus jsou tu další plány postavit 2 EUV Fabky někde ve střední Evropě v násl. 10 letech. Takže těch mozků budou potřebovat všude dost. Nejen v USA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel s továrňami v strednej Európe... Tam sa predsa tlačí TSMC

25.11.2021, 11:54

Taiwan uvažuje pri výrobe polovodičov o spolupráci s tromi východoeurópskymi krajinami

Taiwan uvažuje pri výrobe čipov o spolupráci aj so Slovenskom

Medzi kandidátmi na spoluprácu spomenul Slovensko, Česko a Litvu.

Tento nápad by mohol mať pozitívnu odozvu aj z Bruselu, ktorý sa snaží prilákať taiwanské firmy, ako je Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), aby vyrábali v Európskej únii

https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/14366055-taiwan-uvazuje-...

Asi to bude mať ČR

Holt zosnulý senátor Kubera
https://www.denik.cz/z_domova/cina-tchajwan-zeman-kubera2020.html

a terajší senátor Vystrčil
https://www.senat.cz/zpravodajstvi/zprava.php?ke_dni=31.8.2020&O=12&id=3...

Urobili veľa pre toto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No problém všude bude, nicméně USA stačí pouze paírové řešení - změna migrační politiky/speciálí vízum pro tyto lidi. Rozdíl životních úrovní se postará o zbytek - navíc v Evropě je snaha o čím dál větší rovnostářství, a tím budou kvalifikovaní pracovníci trpět nejvíc, a přidejte další omezení, které se nejvíce dotknou právě jich - nedostupnost bydlení (někde už asi i brzy tvrdý zákaz postavit si rodinný dům), omezení IAD.... USA pak stačí poze nabídnout snadnou cestu, a podpořit ji relloc příplatkem od zaměstnavatele - klidně pak z Evropy mohou vytáhnout milion kvalifikovaných technických pracovníků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To akoze v USA ziadna snaha o rovnostářství nieje? USA ma tiez svoje problemy a peniaze vsetko nevyriesia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není. Jen blbé keci progresivistů, ale faktická realita je úplně jinde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi někde pozoroval, že by kvůli tebou deklarované snaze o rovnostářství firmy míň platily své lidi? To snad platí jen v těch nejjednodušších provozech, kde ale to rovnostářství znamená najmout nejlevnější lidi odkudkoliv...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Efektivně při stejných nákladechzaměstnavatele dostane člověk na ruku mnohem méně, než v USA. Životní úroveň při kvalifikaci (a je jedno, zda inženýr, nebo třeba lékař) je tam mnohem vyšší, než zde. V neposlední řadě hraje i bydlení - pokud vezmu průměrný malý dům, průměrný (kvalifikoavaný) Američan na něj vydělává 3 roky, Evropan 8-15....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě není pravda jestli lékař nebo inženýr - u technických specialistů uvolnili víza a nahrnula se tam hromada lidí z Indie a spol, kteří efektivně celkem dost snížili v těchto profesích úroveň platů. U supr čupr špičkových lidí to zřetelné není, ale pokud nejsi úplně top tak to pocítíš. A druhá věc je, že sice dostaneš víc na ruku, ale pak si spoustu věcí musíš doplatit sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je lepší si doplatit kvalitní službu, kterou chci, než platic spoustu služeb, které v lepším případě nikdy v životě nevyužiju, nebo hůř mě přímo znepříjemňují život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Príjmy sú v USA vyššie, ale miera verejných služieb je výrazne nižšia.

Pokiaľ nepotrebujete dôchodok, alebo hradiť školu či operáciu, tak je USA lepšie, ale potrebujte operáciu tak v USA v 90% zbankrotujete. Zdravotné poistenie je tam totiž dobrovoľné, a do "Obama care" bolo ťažko minoritné.

A pri priemernom ročnom plate IT v San Franciscu 105 000 USD/rok si rozhodne nezarobíte na priemerný dom v San Franciscu za 1 200 000 USD za 3 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očividně jste tam nikdy nežil, já ano.
- Zdravotní pojištění má > 80% lidí (úplně zjevná minorita, že), do OC padá ten zbytek. U velkých zaměsnavatelů (a kvalifikované práce obecně) je medical insurance běžný benefit. Pokud si ho neplatíte/nechcete, je to Vaše věc, v tom nevidím problém. Navíc, co se týče té peče, v hlavně v přístupu je to o světelný rok dál, což jsem si i sám vyzkoušel.
- Důchodvý systém je daleko lepší, v tom, že víceméně platíte pouze do svého. Opět, pro kvalifikované lidi s vysokými příjmy mnohem výhodnější, než zde - ti přemýšlivější navíc spoléjají spíš na investice, než státní sociální zabezpečení. V ČR (ale na Slovensku to nebude jiné) se státním důchodem člověk pod 40 nemůže už počítat vůbec - už čistě z demografického vývoje je patrné, že i ta současná mizérie půjde ještě víc do háje (až půjde do důchodu, bude 1 pracující a jednoho starobního důchodce, což znamená odchod tak v 70 a náhradový poměr max. 25%... ).
- V CA běžně berou med/senior programátoři 250-300k. Navíc zrovna v CA je jen poměr asi nejhorší z celé USA, třeba v Texasu je pytel příležitostí za 150-200k a velmi pěkný velký dům Vás vyjde na 600k (což je až na bubliny takový typická cena, jiný známý teď kupoval pěkné bydlení na Long Islandu za $650 - což je při ročních příjmech rodiny kolem $420 za pusu - senior programátor a žena HR v Google). Ano zaplatíte 1% ročně daň, ale ono to vůbec v součtu nevychází zle - jednoduše si můžete dovolit bydlet v mnohem větším konfortu, než zde - tady za třěch 600k == 13,5M koupíte buď malý, nebo starý dům 20km za Prahou s relativně špatnou dopravní dostupností (US infrastruktura s masivním dojížděním do práce počítá, tady se stále tváříme, že to je špatně a že to nějak zrušíme) ovšem při platu 60K USD = 1M2 (v hrubém). To vám při dnešních parametrech ani banka ne ten dům už bude mít problém půjčit, pokud nemáte jiné záruky.
- A k veřejným službám? Mnohdy je to potěmkynova vesnice - zubař - platím, státní není ev. kvalita je špatná. Školku pro dítě platím. Zřejmě budu platit i základní školu, protože kvalita je nízka a stále jde dolů (což mám z první ruky, část moji rodiny ve státním školství působí). Policie v US funguje dobře, a i když se naši hodně snaží, jejich profesionality nedosahují. Bezpečnost (alespoň ve státech, kde jsem byl já - Texas, Florida) byla taková, že jsem nezamykal ani dům, ani auto (každý druhý je ozbrojen, a nikdo není tak hloupý, aby Vás šel vykrást). Dopravní infrastruktura je prvotřídní, cesta k domům, kde jsem bydlel byla na úrovni opravené české silnice 1. třídy, při mnohlem levnějším palivu. Jednání na úřadech příjemné, bezproblémové, profesionální (tady jak kde, někde narazíte na dobré lidi, ale taky na neochotné povaleče - což bude asi podobné všude). Státní pošta funguje excelentně, a zároveň parádní služby - za $8 jsem mohl poslat malou zásilku kamkoliv, třeba na Aljašku. A další veřejné služby? Kolik dalších služeb vlastně člověk střední vrstvy používá?

A vlastně nemusíte být ani moc kvalifikový, stačí mít šikovné ruce a přemýšlet u práce a dosáhnete lepší životní úrovně, než kvalifikovný tady (jeden známý, český emigrant, si i jako hodinový manžel vydělá $120k, pak znám dalšího, v ČR cettifikovaný inženýr, statik - v US (Florida) se živí opravami bazénů, opět s daleko vyšší životní úrovní než měl zde....

Uvidíte sám. V nějaké chvíli začnou chybět lidé na práci úplně všude, a US Evropu vysaje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi velice vtipné si podobně vybírat nesmyslné "argumenty".
Na jedné straně argumentovat příjmy v USA někoho s vysokou kvalifikací a na druhé straně cenami v praze...
Bláboly o demografickém vývoji (šířené některými demagogickými politiky ve znaze odrbat většinu lidí na důchodech) snad ani nemá cenu komentovat. Stejný demografický vývoj měli v západních zemích EU už v 70tých letech a nevšiml jsem si že by neměli na důchody protože vymřeli.
A pokud máte problémy se svým zubařem najděte si jiného já si čas od času zaplatím keramickou korunku a na urovneň či vstřícnost si fakt stěžovat nemohu...
A vrcholem je ten blábol o tom že nikdo není tak hloupý aby šel krást když je každý ozbrojen, to snad ani nemůžete myslet vážně viděl jste statistiky kriminality v USA??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- porovnal jsem dvě hlavní města ve státě, kde jsem vzal absolutní cenu a co za ni můžete koupit. Samozřejmě, kupní síla efekt ještě několikanásobně zesílí. Je prostě na místě se zeptat, proč u nás stejná nemovitost stojí mnohonásobek (přepočteno k platu). Šlo mě o ukázku toho kontrastu.
- s tou demografií je problém všude, a jenom záleží, jak to začali řešit. My to neřešíme vůbec. Vždyť je to úplně jednoduchá matematika - poměr produktivní populace k té neproduktivní. Na tom se moc demagogie vymyslet nedá. Všechno jsou to jasná, veřejná, dohledatelná čísla.
- se zubařem jsem chtěl ukázat příklad, že sice máme (teoreticky) veřejnou službu, která ale prakticky není funkční - ač zatím regionálně - takže si ji vlastně platíte dvakrát.
- já nepotřebuju řešit statistiky, ve kterých jsou zahrmuti bezdomovečtí feťáci z Demokraty vedené CA, ale stavím především na vlastní zkušenosti z předměstí Tampy (tedy republikánské Floridy), kde jsem prostě za celou dobu, co jsem zde pobýval nemusel zamknout dům - což nedělal nikdo. Když už ty statistiky řešíte, tak určitě víte, že jde o silně regionální záležitost spojenou výrazně pouze s některými skupinami obyvatelstva.

-Ad. neříkám, že to je pro každého jednoho lepší. Jenom říkám, že bude mnoho lidí, pro které to může být výrazně zajímavé. I kdyby třeba jenom jednotky procent populace EU. Mám pouze obavy z toho, aby, pokud se zvednou, někdo nezkusil zavřít hranice (což už tu také bylo...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela ti věřím, že v TX se kvalifikovaným lidem vůbec nemusí žit špatně a dokud mají práci tak na to budou líp jak u nás a pravděpodobně i jak v Německu. Osobně znám trochu situaci v CA a do Bay Area nebo Los Angeles bych nešel.
Draho, Infrastruktura horší než u nás ... dálnice na cucky, špína a chudoba jen o pár bloků dál od slušných čtvrtí. S bezpečností to už vážně není co to bývalo. Okolo roku 2000 to byl docela ráj na zemi pro kohokoliv kdo něco uměl.

Naprosto si netroufám soudit Texas, protože je to jiný svět v porovnání s Californií. My jsme v EU obecně zvyklí na docela homogenní životní úroveň postupně se měnící napříč regiony, ale v USA to tak není. Může být okres (county) kde 1/3 lidí nemá skoro na jídlo a vedle toho stojí dvě městečka s životní úrovní jak na předměstí Mnichova.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přesně tak to zřejmě je. Osobně jsem v CA nebyl, ale jednak sleduji vlog pana Šopora, a druhak mám zákazníka, který popisuje přesně toto. Přišel tam krátce před rokem 2000, kdy to tam bylo perfektní. Po prasknutí dotcom a 11. září to ale začalo jít prudce do háje, nakonec od tama odešel také, firmu odstěhoval. Nazývá to exploxí blbosti. Celkově CA zažívá docela exodus lidí - za poslední dekádu se uvadí 4M lidí, s cílem většinou v Texasu nebo na Floridě. Prostě kam levičák šlápne, tam to zničí a lidé utíkají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Texas je na druhom póle ako California.

80% zdravotného poistenia dosiahli až po Obama Care, do vtedy to bola menšina

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už by bylo načase...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

uz trepe s sirokym usa usmevom.
tento tiez dopadne jak labut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že tu drobet rozdíl je...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu chápu, že USA chtějí samostatnost ve výrobě čipů, tak se rozhodly to podporovat dotacemi. Na druhé straně, dotace na něco, co by mělo být v zájmu firmy, která na to i bez toho má, považuji za něco extrémně špatného. Budu si stěžovat u svého senátora :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Váš senátor je z Tchajwanu? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je klasický problém všech dotací - vyžerou je především bohaté firmy, takže dotace škodí trhu hned několika způsoby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto nemám ze své hlavy, slyšel jsem někoho "v televizi" jak to vysvětluje (podnikatel, akademik, už nevím) dávno před COVIDem a čipovou krizí: v libovolném obchodním odvětví, když se podnikatel rozhoupává k investici do výrobních prostředků, pečlivě si hlídá, jestli se oboru nechystá "pomoci" stát. Protože pokud se konkurenci podaří, vyžrat dotace, tak milý pečlivě za svoje hospodařící podnikatel, který odhadoval že dotace nebude, skončí. Konkurence s dotací srazí cenu výsledného produktu a podnikatel, který investoval ze svého (resp. půjčil si za komerčních podmínek u banky) bude rázem v mínusu. Kdekoli hrozí, že to stát kobercově vybombarduje dotacemi, tam svobodně-tržní investice předem váznou. (Jaký to nechutně neoliberální meme.)

Takže Intel dost možná prostě vyčkával a vyčkával, až se dočkal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

TMSC chce investovat 100mldUS$ během tří let,
Samsung 205 mldUS$ během tří let,
ale jen plan Intelu je bold s jeho 26(44)mldUS$.
https://www.youtube.com/watch?v=PtSSoZW19vs

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bude zaujimave sledovat, ci to tie spolocnosti vsetky uz trosku neprehriali a ci tu za par rokov nebude dost velky prebytok.. Predsalen ten narast investicii je obrovsky, hoci su nove procesy stale narocnejsie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona dost drsně roste poptávka. Čipy se dnes cpou skoro do čehokoliv...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Druha vec je, ze bolo obdobie, kedy boli investicie prakticky na nule, ak sa spocita plocha pod grafom neexistujucej krivky rastu, kludne to moze byt podstatna cast z ohlasenych investicii. Ale o tom sa tu uz pisalo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že dopyt rastie strašidelne

v roku 2018 spotreboval svet 1000 miliárd čipov
v roku 2021 spotrebuje len Čina 82,7 mld. čipov mesačne teda 992,4 mld. čipov ročne
a teda v roku 2021 spotrebuje svet 4 510,91 miliárd čipov
(vyrobí sa 1,37 čipu/obyvateľ planéty Zem/deň - a dopyt je na produkciu
1,977 čipu/obyvateľ planéty Zem/deň)
V roku 2018 chýbalo na naplnenie dopytu 300 miliárd čipov/rok, dnes chýba 2 000 mld čipov/rok.

Prebytok čipov nebude nikdy, lebo ono produkcia čipov má autopotenciu ( na 1 ks CPU treba na matičnej doske okrem čipsetu- počítané na 7 rokov starej doske= 21 ďalších čipov+ RAM+ GPU+VRAM) A to neplatí len v PC svete..

Čína je pro výrobce čipů stále významnější zákazník
20. 10. 2020
Koláčový graf zobrazuje, jaký podíl budou mít jednotlivé země (jako odběratelé) na celkové výroby čipů
. Naproti tomu podíl Číny na objednávkách výroby čipů stoupl během deseti let 4,4× (z 5 na 22 %)
https://diit.cz/clanek/cina-je-pro-vyrobce-cipu-stale-vyznamnejsi-zakaznik

More Than 1 Trillion Semiconductors Sold Annually for the First Time Ever in 2018
Thursday, Feb 14, 2019, 12:00pm
https://www.semiconductors.org/more-than-1-trillion-semiconductors-sold-...

China Now Produces One Billion Chips a Day

July 15, 2021

Chinese semiconductor makers (including makers of memory and logic components) produced 30.8 billion chips in June

Without any doubt, 30.8 billion chips made in a month is a lot. Yet China imported 51.9 billion semiconductors in June
https://www.tomshardware.com/news/china-now-produces-over-1-billion-chip...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tu vidim ake mate skreslene poznatky o Cine z anti-cinksych medii v strednej europe... strasne,,, ste horsi ako komanci,,,nenavistny a nechapajuci... ale podme na to
Cina sa velmi ponahla aby nahradila celkovu produkciu z dovozu a dovoz chipov zo zahranicia- https://equalocean.com/analysis/2021102816744 -- aj prva cast clanku je pre neznaleho zapskleho europana velmi sokujuca,,))) a co uz potom uspechy v kozme a masova produkcia - https://www.youtube.com/watch?v=Um6KWNlyzaQ China realizes mass production of rockets and satellites alebo nedaleko nas mensie https://www.youtube.com/watch?v=l9uh1wMUNlE&t=45s
https://www.youtube.com/watch?v=Y2gz83UmvJE https://www.youtube.com/c/AsiaUpdated/videos?view=0&sort=dd&shelf_id=0
Great analysis. Hopefully the Taiwanese will wake up before it is too late. ako vravi v 8 minute . ziadna krajina nemala uspech ktoru mali usa v zaujme,,potoom znicili a opustili...https://www.youtube.com/watch?v=w4ON2IQTb6w ostatne uz je to jedno Cina si vyprodukuje vlastne , tak ako ine ..)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ste horsi ako komanci ... konstatuje někdo, kdo tu pro komanče horuje... NTVL :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dříve nebo později bude problém na TW. Pak za toto budeme hodně rádi. Ono nebýt TSMC (a tím i silných Amerických zájmů) tak je otázka, zda by TW už nenásledoval Hong Kong. Teď Čína stále ještě ví, že USA je ochotná hájit TW velikou silou, ale to nemusí být navždy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Biden už TW hájit nechce, zbylo to na Japonsku. Čína ovšem plánuje dlouhodobě (vláda není závislá na čtyřletém volebním období), nebude to uspěchávat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Práve preto funguje "Kremíkový štít" (Silicon shield), ak by sa poškodili továrne na ostrove (TW) tak padne priemysel Číny(kontinentálna Čína dováža skoro 2/3 svojej spotreby čipov)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bych tak úplně netvrdil, spíše naopak, vytváření tichomořské aliance USA-JP-AUS je jednoznačně namířeno proti čínské rozpínavosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čínská vláda sice není závislá na čtyřletém období, ale o to víc je závislá na momentální náladě vůdce. Již několikrát v historii se to té "dlouhodobě plánující" Číně hodně nevyplatilo, ale holt tradice je tradice, i když je blbá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je vůbec reálné, aby Intel stavěl továrny rychleji než zbytek světa? A co ty doprovodné fabriky, kdo bude vyrábět mašiny a křemík?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

si to cele bude sedat nejakou dobu ale evidentne samotna vyroba cipu je ten hlavni bottle neck
dalsi je ze usa se radsi zbavi zavislosti na taiwanu nez aby se zacali handrkovat s cinou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi před třemi týdny mi YouTube cpal pořád dokolečka slizkou americkou reklamu na nějakého investičního mága, ex insidera hlavouna z čip-making průmyslu. Z legrace jsem si to jednou poslechl celé (několik minut) - že za mírný poplatek asi 13 USD (po veliké slevě) mi prodají brožurku nebo tak něco, kde mi sdělí tip na zázračnou investici. A těch několik minut byly kecy o chip shortage a že pro určitý tajemný segment průmyslu je to obrovská příležitost. Takže - zííív - chtějí po mně 13 USD za čtyři písmenka: "ASML". Nechme stranou debatu o tom, že tato informace je trhu dávno známá, takže momentální cena akcií tuto informaci již zohledňuje, takže spekulativním nákupem si nově přišedší lama v tuto chvíli pravděpodobně nijak nepomůže (je to fifty-fifty) akorát se na transakci napakuje nějaký market maker, a o to jde u reklamních sdělení různých burziánů především. (Hlavně nikoho nenařknout z pokusu o manipulaci trhu.)
Ze zvědavosti jsem nahlédl do pár výročních zpráv ASML - jsou Googlem poměrně snadno k nalezení, dokonce jsem narazil na nějaký "agregační web" svého druhu, který je měl přehledně chronologicky seřazené... poslední je za rok 2020, tzn. prakticky když "chip shortage" teprve přiznaně začínala. A za několik let zpátky jsou tam dvouciferné růsty obratu i zisku. To vážně není špatnej oddíl - a ta správná prda ve výsledovkách nejspíš teprve přijde v příštích pár letech, pokud TSMC, Samsung a Intel nekecaj o těch stomiliardových investicích. Ale... pokud jde o akcie, je to stejně v každém okamžiku celé jenom kasíno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre komentare pod tim clankem. Vtipne. ak ja dam take jeden k dobru: A ted by jeste USA a EU by mely slapnout do usmevu firmam, ktere vsechno nakupuji v Azii a nehodlaji s tim nic delat ani do budoucna a tvari se u toho navic jako mistri sveta. A kontrarozvedka by mela nenapadne (nehody) odstranit z vedeni vsechny lidi Tchaj-wanskeho puvodu nasazene tam zjevne Cinou! ;-) :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=_Td8lc_ZxAY
nesktoocne, im sa podarilo o com mozete len snivat...
ked som v 2010 pisal clanok o tom ako cesko uz stagnuje a ludia sa stali stereotypnymi a nekreativnymi ,,len konzum,, makat sa cz sk samozrejme nechce..to uz starocia poznaame)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zasraný čínký bolševici. Obzvlášť dobrý v produkci nebezpečných virů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.