Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel chce válcovat konkurenci výhodnějšími cenami. Jenže si to nemůže dovolit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemozem si pomoct, ale podla tej spravy sa mi zda, ze financna situacia Intelu vobec nie je zla. "Strata" 0.5B je znacne zavadzajuci ukazovatel na ktory asi mali vplyv investicie a "umele" danove nedoplatky. Prepocinana GAAP Tax Rate je 50.1%. Na Q3 uz ocakavaju zapornu tax rate -17%. Tieto ciastkove vysledky nemaju vyznam. Podstatne je, co bude za vsetky 4 kvartaly. Firma ktora ma v cashi, kratkodobych pohladavkach a investiciach skoro 33B nemoze mat problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krátkodobý problém to nie je pre Intel. Čo je problém je to, že
v roku 2017 malo AMD server CPU marketshare 0,2% v počte predaných kusoiv a 0,1 v sume a teraz (odvodené nepriamo z výsledkov) má AMD cca 32% v sume a 25% v počte predaných kusov.
A Q1/Q2 2023 bude mať AMD trojnásobnú kapacitu testovania a packagingu pre server CPU oproti dnešnej. Pričom sa trend zmeny marketshare nemá zastaviť pred roku 2025.

Čiže je to výrazné varovanie pre Intel, že musí niečo zásadne zmeniť, aby sa nedostal do zlej situácie.
Ser ver CPU majú ceny do 18 000 USD/kus, takže tam je marža ako hrom a odberatelia potrebujú vedieť, že ako menší dodávateľ máte jeden 5-ročný cyklus lepšie produkty, a musia veriť, že v ďalšom 5-ročnom cykle budete mať aspoň s konkurenciou porovnateľné produkty, aby si ich u vás objednali

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

>AMD cca 32% v sume a 25% v počte predaných kusov.

Až na to, že tu mám chybu cca. 24,6% v sume a 17,6% v počte kusov. A to som už čísla písal dnes a stále i to nesedelo. Až po 2dcl minerálky mi doplo, kde robím teraz chybu. Nechal som sa zlákať porovnaním kolegu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viem ze tu budem za konspiracneho teoretika :), ale myslim si ze Intel a AMD, podla vlastnickej struktury maju k sebe velmi blizko. Za posledny kvartal (oproti min. roku), mozno aj kvoli tym serverovym predajom, sa preliali 3B z obratu od Intelu k AMD. Ale velkym majitelskym fondom je to jedno, proste si ten zisk vytiahnu z AMD, nie z Intelu. A Intel (alebo priamo fondy) si zase budu moct lacno nakupit akcie Intelu od drobnych investorov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ako by to z AMD vytiahli?

AMD už 27 rokov nevypláca dividendy

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
Ex-Dividend Date Apr 27, 1995
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

Intel ich vypláca každý kvartál

Intel Corporation (INTC)
Ex-Dividend Date Aug 04, 2022
https://finance.yahoo.com/quote/INTC

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aky je teda dovod aby velke fondy vlastnili akcie AMD ak nevyplaca dividendy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Nakúpia ak je cena na minime a predajú ak je cena na maxime.
2. Uložia tam časť majetky na dlhý čas, aby sa všetok nestratil. ako kvázi poistenie vkladu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze mam miliardy dolarov na ucte, kupim za ne akcie a budem cakat spolu s malymi investormi (maju totoznu strategiu) na to, kym cena stupne. Hmm. Zaujimave.
Druha moznost je, ze stato-firme je kvoli marketingovym a "anti"monopolnym dovodom lepsie odclenit jednu diviziu do samostatnej "konkurujucej" firmy. Podobnu strategiu ma aj stato-strana rozclenena na demokraticku a konzervativnu frakciu. A obete tejto korupcie (obcania, spotrebitelia) potom mozu donekonecna diskutovat o svojom favoritovi. Kto diskutuje, nezlobi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rast ceny akcií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel má hlavně vlastní továrny v USA a Izraeli. AMD spoléhá na Taiwan. A vzhledem k tomu co se stalo v posledních hodinách je pozice AMD i TSMC hodně diskutabilní. Pokud začne válka tak je AMD totálně mimo hru, maximálně jestli si něco draze narychlo vyjedná nebo má dojednáno s Korejci. I tak budou rádi jestli to stačí na nějakou produkci co by stačila na přežití.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

AMD má problémy s nedostatkom kapacít viď. "tlačovka AMD pre investorov"
https://edge.media-server.com/mmc/p/bgp5kbwx/dmediaset/audio

ale týka sa hlavne Xilinx-u a Epyc-ov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spresním to jasne to povedali mezi 26. a 27. minútou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud začne válka, tak máme mnohem větší problémy, než "AMD mimo hru". A továrny Intelu to fakt nevytrhnou.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

presne
ked zacne vojna o taiwan, budeme z pivnic vytahovat takmer 1/4 storocne zaprasene kysne s Pentiami III a stare 20 rocne tlacitkove telefony ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

USA se zase snaží vyprovokovat konflikt. Už by je měl někdo zaříznout, už to zatraceně stačilo!

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

el-o-el !

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Priamy konflikt medzi jadrovymi krajinami nie je mozny a nikdy sa nestane. Nicmene, provokacia od Pelosiovej nie je urcena pre cinsky establishment (ten je ruka v ruke s americkym establishmentom), ale pre cinsku populaciu.
Ta sa potom da lahsie presvedcit o potrebe zbrojenia. Fakt som zvedavy na buducorocny cinsky rozpocet. :) HDP je tvorene hlavne spotrebou domacnosti (C). Ak ta stagnuje, musi nastupit spotreba statu (G).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, už to fakt stačilo, taky už jich začínám mít plný zuby. Ale zároveň jsem přesvědčen, že Čínani nejsou přitroublí Rusáci, kteří Amíkům skočí na špek při první příležitosti. Čína je známa svou trpělivostí a věřím, že jestli někdo má šanci zničit Ameriku, tak je to právě Čína. Věřím, že to nakonec může dopadnout naopak a Číňani dokážou svým klidem vyprovokovat Ameriku, aby zasadila první úder, čímž se USA odepíše stejně jako se teď zbytečně hloupě odepsalo Rusko!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mno a co ušetřit tím, že všechny ty zbytečné marketingové pracovníky vyhodím? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ehm - v posledních letech drželi Intel nad vodou - tak se jim za to pomstít? Ti skutečně nemohou za to, že technická a konstrukční část firmy to nezvládá a lže jim. Za to mohou úplně jiní lidé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak když konstrukční část firmy je k ničemu a nic nedodává, tak jsou markeťáci zbyteční, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No-xi, nemůžu s tebou souhlasit. Výše marží je z ekonomického pohledu jeden ze tří fundamentů ekonomické analýzy, i proto se objevuje v kvartálních a výročních zprávách. Sama o sobě však neznamená nic. Mohou existovat megašoupači krabic s nízkými náklady a vysokým obratem, kteří pohodlně prosperují s marží na úrovni 5-15%, naopak tu může být firma s vysokými náklady, malým obratem (nějaká tržní nika) a marží klidně 150%, která taktak že se drží nad vodou.

Přesně z tohoto důvodu jsou samozřejmě marže AMD a Intelu přímo nesrovnatelné, ale zároveň se dá poměrně dobře odvodit, že daleko větší intel s daleko většími provozními náklady bude potřebovat (i při větším objemu prodejů) marže větší. Velká firma, zvyklá rozmařile utrácet, protože měla několik dekád hojnosti, nebude umět rychle přepnout na ekomód - nemá na to zkušenosti, lidi (naopak má moc lídí a moc tzv. manažerů teplé vody). A ekomód znamená také rychlé zhodnocení (assessment) slibných příležitostí a odstřelení prašivých psů. Já vím - je to "běžná" SWOT/Bostonská matice, jenže ono najít člověka, který bude dopředu (!!) tyhle věci v tak složitém oboru schopen odhadnout a následně bezchybně exekuovat, je problém. U intelů to velmi zřetelně a zřejmě zatím nezvládají. Jak to bude v blízké budoucnosti, to je otázka za milion, protože Patíkova rozhodnutí se neměla zatím šanci projevit.

V tomto ohledu vyniká úspěch AMD, kdy s málo prostředky (peníze, lidi, hardware) dokázali přetlačit osud a vrátit se v plné parádě.

Mimochodem, když jsem před cca rokem predikoval tenhle úpadek Intelu (on to tedy úpadek ještě není, ale fakticky už na tom tobogánu intel sedí několik let a právě nabírá rychlost, přičemž náznaky snahy aspoň trochu brzdit se objevují až teď), tak se mi Radek Holeček vysmál s tím, že přece Intel vyplácí dividendy a má velký zisk, takže jsem alarmista a hlupák, co miluje AMD...

P.S.: Sorry za až Fotobácký příspěvek. :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Napísal si veľa...., ale.... presne takto ako píšeš som pochopil aj čo písal No-x, nič viac si nenapísal až nato, že si to predikoval, za čo náš +........ pohoda...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to vyznělo tak, že marže nejsou podstatné vůbec a vysvětlení (až na tu lehce bizarní železnou pannu) nebylo skoro vůbec, respektive se zabývalo pouze aspektem dalšího snižování marže, ale nevysvětlilo tu elementární podstatu smyslu a významu marže.
A tady v česku jsou i lidi, kteří si pletou obrat a hrubý zisk... :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"A tady v česku jsou i lidi, kteří si pletou obrat a hrubý zisk... :-D" To aj u nás, podnikám a každý si myslí, že mám kufre peňazí lebo som niečo predal a mám obrat.... ale že či so ziskom, to ich už netrápi...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tým sa netráp. Tomu nerozumie ani naša upratovačka, ani susedov pes.
Jediné čomu rozumejú sú ceny v obchodoch a ich výplata.
A ja sa im nečudujem, ak má nejaký človek príjem cca. 6 €/hodinu a chce si dať urobiť elektriku, kúpeľňu či kuchyňu a živnostník mu zrazu zadrbe sadzbu 25 €/hodinu. Vtedy má nejaký obrat, hrubú maržu a zisk úplne u prdele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm co je lepší, nastřelit vysokou cenu na nekompetentní produkt a neprodat 90% čipů co si nasmlouvali u TSMC (+ ještě si za takový nenažraný přístup uříznout pořádnou ostudu)
a nebo holt nasadit cenu při které nebude marže vyšší jak 10% a prodat téměř všechno?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tezko rici. Nizko polozene ceny se pak tezko zvedaji.... Muze byt lepsi vygenerovat jednorazovou ztratu a vycistit stul, nez se pak pri nizkych marzich trapit treba 10 let.... A take nevime, pri jak velke marzi Intel generuje zisk. Asi to nebude 10%, kdyz pri 40% ma ztratu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako kedy, Vývoj CPU stojí asi 4 mld. USD a vývoj standalone GPU stojí okolo 2,5 mld. USDma preto sa vydávajú produkty, ktoré budú istotne prepadákmi, ale aspoň znížia stratu z vývoja produktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jeden důvod proč jsem se nikdy nepouštěl do eko-analytickejch článků: není to můj šálek kávy, právě naopak. Anyway, nemohu souhlasit s tím, že zaříznutí Optane bylo rozhodnutí na poslední chvíli. Nebylo, Optane to má nahnuté už hodně dlouho, stejně jako 3DXPoint. Možná tomu chtěli dát ještě pár kvartálů, ale nebylo zbytí, něco muselo z kola ven a tak to byl tenhle nejslabší článek řetězce. Je to logické rozhodnutí,

S těmi GPU to zamrzí, doufal jsem, že by to mohly bejt "2x-5x výkonnější intel iGPU s plnou podporou AV1", ale to se mi zkrátka nesplní. Inu, jejich škoda, tohle fakt Raja nezvládl a Intel na něj neměl takhle výhradně sázet.

Ale že by Intel směřoval do kytek? Nevím ,ale vzpomeňme, kolik let strávila AMD na hrobníkovo lopatě. Nakonec z toho cestu našla, ale přiznejme si že to nebyly příjemné roky. Tohle bude fakt zajímavý sledovat, neb Intel, narozdíl od AMD (která tu pozici má až v téhle dekádě), vždy byl výstavní chloubou amerického technologického sektoru.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze Intel mal hlavne smolu na nacasovanie Arcu. Poslednych par rokov bola kryptomania na stabilnom vzostupe a ani AMD ani nVidia nedokazali pokryt dopyt ani po hracskych ani po tazobnych GPU. Keby tato situacia nadalej trvala, tak verim tomu, ze po Arcoch by sa zaprasilo ako po teplych rozkoch aj napriek tomu, ze produkcna verzia vyzera skor ako pre-alfa engineering sample.
(irony on) Mozno by pre Intel bolo vyhodnejsie naliat niekolko stoviek milionov az miliard do bitcoinu, aby tym navysili jeho cenu a tym "donutili" taziarov vykupit GPU AMD a nVidie, nez liat tie prachy do optimalizacie ovladacov... (irony off)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebyla smůla na načasování.
Načasované to bylo dobře, jen to prostě nezvládli realizovat.

„Keby tato situacia nadalej trvala, tak verim tomu, ze po Arcoch by sa zaprasilo“

Nadále trvala jak dlouho?
To bylo přesně obráceně: Přestože se ta situace protahovala, Intel odkládal Arc tak dlouho, až to prokaučoval.
I kdyby nedostatek grafik trval ještě o půl roku déle, tak to stejně nestihli.

Ale možná to je vysvětlení toho co jsem psal níže, třeba sázeli na kryptománii, akorát vlastní grafiku nedokázali včas vyvinout a nedokázali ani včas vyhodnotit, že to je nad jejich síly.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„nemohu souhlasit s tím, že zaříznutí Optane bylo rozhodnutí na poslední chvíli. […] Možná tomu chtěli dát ještě pár kvartálů, ale nebylo zbytí, něco muselo z kola ven a tak to byl tenhle nejslabší článek řetězce.“

Tohle si protiřečí, ne?
Resp. ta druhá část podle mě říká víceméně totéž co článek.
Optane asi bylo první na seznamu, ale nečekali, že ten seznam budou muset použít už teď.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD vyplácala dividendy naposledy 27.4.1995
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/
a celé zisky v dobrých rokoch dávala do vývoja a do rezervy na zlé časy.
Intel v roku 2022 zvýšil dividendy o 5% a bude ich vyplácať aj za Q2 2022

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty vole dalsi pridrbany clanok o inteli.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost, je to tady: AMD v tržní kapitalizaci aktuálně překonává Intel.

Jinak jak jsme tu psali, že Intel je velký a bylo by naivní si myslet, že 1-2-3 nepovedené generace ho položí, možná právě to je součást problému: Jestli to i v Intelu nebrali tak, že se třeba pár věcí nepovedlo, ale to je přece nemůže položit, vlastně to není takový problém.
Tj. sice řešili třeba jak udělat procesory apod. konkurenceschopnější, ale ne už celkově osekání věcí, které generují náklady a nemají moc perspektivy generovat zisk.

Mně třeba -při pohledu takhle zvenku- úplně zaráží, jak mohli nechat projekt samostatných grafik takhle sjet do propasti. Aniž by se za celou dobu někdo pokusil buď změnit směr, nebo šlápnout na brzdu. Zdá se všichni jen čekali, že to prostě nějak dopadne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono možná ta změna u Arcu je, že se teď pracuje na - řekněme - "next-gen ovladačích". To jsou prostě chyby, co se možná objevily už za Krzanicha, Swan s tím nic nedělal a Gelsinger to teď schytá. Prostě v Intelu nikdo v rozhodovacích pozicích (tedy kravaťáci s ekonomickým či právnickým vzděláním) nemá ponětí, co to obnáší vyvíjet a podporovat velký GPU pro hry. Otázka je, jakou roli v tom sehrál a sehrává Koduri, to si netroufám odhadovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna ti kravataci velmi dobre vedia co robia. "Sentiment" ako consumerov, tak investorov sa da v dnesnom svete velmi lahko ovplyvnit nenapadnou vetickou v style: "Mysleli sme si, ze pre Arc budeme moct pouzit drivre z iGPU". Ak je kapitalizacia Intelu mensia ako AMD a za Q3 krvopotne "vyrobili" vdaka uctovnym machinaciam stratu, tak Intel uz urcite masivne skupuje vlastne akcie. Stale je to firma s ~2.5x obratom a ~5x investiciami AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a kolik se z těch 5x větších investic reálně uchytilo? Třeba vše, co nalili do GPU divize v podstatě vylili do kanálu... tvá metrika je sice o hezkých číslech, ale realitu nezachytila. A ten 2,5x větší obrat, to je taky otázka času, protože nejvýnosnější segment (server CPU, zejména ty top tiery) právě obsazuje AMD.

Ale to uvidíme tak za rok na vlastní bulvy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nie je 5x. AMD ma R&D a marketing uvedene oddelene, Intel spolu. Okrem toho Intel financuje aj vyvoj na frontoch, ktore AMD nemusi. Napr. technologicky proces. V kazdom pripade R&D Intelu je urcite je vyssie a v nejakej dobe sa prejavi. Investicie do GPU urcite nie su vyliate do kanalu. Len sa prejavia neskor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Okrem toho Intel financuje aj vyvoj na frontoch, ktore AMD nemusi. Napr. technologicky proces."
.. to je zase ale balancovano vyssi castkou za waffer, kterou AMD musi platit. Kdez to ma waffer za "nakladovku". Oboji ma svoje vyhody/nevyhody

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"AMD ma R&D a marketing uvedene oddelene, Intel spolu."

Takže to také může znamenat že intel na pobídkách pro zákazníky typu dell, lenovo, apod. prošustroval kde co a na vývoj toho zas tolik nešlo :-) Čím větší korporát tím více "kulišáren" se tam dělá aby se nepřiznala barva jak jen to jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát Krzanich povedal pravdu a bol za to vyhodený s tým, že to sa nemôže stať ani teoreticky a, že šíri poplašné správy smerom k vlastníkom

CEO Intelu: Musíme zabránit, aby AMD obsadila 15-20 % trhu serverů
18. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/intel-musi-zabranit-aby-amd-obsadila-15-20-procen...

CEO Intelu, Brian Krzanich, rezignoval
22. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/ceo-intelu-brian-krzanich-rezignoval

Noční můra Briana Krzanicha realitou: AMD dosáhla 16% podílu v serverech
28. 9. 2021
https://diit.cz/clanek/nocni-mura-briana-krzanicha-realitou-amd-dosahla-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zavzpomínejme, co je příčinou 4 roky starých obav CEO Intelu z rostoucího podílu AMD v serverech? Kam tedy podle tebe až sahá počátek toho průšvihu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl tu náhodou nedávno článek že má Intel plné sklady a plánuje to řešit zdražením?
Měli by se rozhodnout jestli slevnit nebo zdražit ale s jejich nabídkou je to asi jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vše souhlasí, Intel by prostě moc chtěl zdražit a lidé v Intelu o tom sní každý den, ale realita je taková, že brzo začnou dělat výprodeje. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedájí se tu nějak skrýt příspěvky v čobolštině, popř vlákna? Poslední dobou je to velmi rušivé. Chápu že na Slovensku nemají žádný slušný IT magazín, jen je to občas dost obtěžující, tato možnost "skrýt zahraničí komentáře" ať nediskriminujeme žádný stát tu poslední dobou chybí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.