Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel chce válcovat konkurenci výhodnějšími cenami. Jenže si to nemůže dovolit.

Ukončení Optane / 3D Xpoint nebylo plánované dlouhodobě. Ukazuje se však, že nebylo plánované ani krátkodobě, došlo k němu na poslední chvíli. Intel utahuje penězovody, ač se snaží tvářit sebejistě…

Intel se v poslední červencové dekádě prostřednictvím svého marketingového oddělení snažil všemožně propagovat grafiky Arc. Kromě jiného z úst Toma Petersena (úvodní snímek) vyšlo velmi sebejisté tvrzení, že Intel „zabije každého [konkurenta] poměrem cena / výkon“. Přestože od vyřknutí těchto slov neutekly ani dva týdny, působí od zveřejnění finančních výsledků mírně řečeno neaktuálně.

Grafické čipy Arc jsou značně neefektivní a to nejen energeticky (což je z pohledu tohoto článku vedlejší), ale také z hlediska poměru výkon / plocha. Křemík se platí od plochy, takže je samozřejmě pro výrobce žádoucí, aby se do co nejmenší plochy dal vměstnat co nevyšší výkon. V tomto ohledu má Intel podstatný skluz za AMD i Nvidií. Pokud hovoří o lepším poměru cena / výkon, není to v důsledku lepší architektury, která by mu umožnila při malých (výrobně levných) čipech nabídnout lepší výkon než konkurence. Čipy má naopak větší. Pokud tedy chce nabídnout výhodnější poměr cena / výkon, musí to být na úkor jeho vlastních marží.

Intel Arc 700

Jenže po finančních výsledcích za druhý kvartál se nezdá, že by k něčemu takovému měl prostor. Intel míval velmi vysoké marže a skutečně byly doby, kdy si mohl dovolit určitý segment i dotovat (provozovat se ztrátou), protože ostatní vydělávaly tolik, že ztrátu pokryly. Od roku 2018 však Intelu marže výrazně klesaly (a dosud klesají).

Nebudeme se tu věnovat obecným rádobypoučkám typu, jak vysoké marže musí firma mít, aby mohla „zdravě“ fungovat a podobně. Jsou nesmyslné a nedůležité (což ostatně samo vyplyne z následujících údajů). Podíváme se na několik prostých faktů. Graf níže obsahuje chronologicky sestupně marže Intelu a AMD za jednotlivé kvartály od roku 2018 doposud:

graph-1

Jak vidíte, marže Intelu s drobnými výkyvy setrvale klesají, marže AMD setrvale rostou. V současné době se marže obou firem přibližně setkávají. V kombinaci s finanční situací obou firem to velmi dobře ilustruje nesmyslnost odvozování stavu a stability firmy od výše marží. Pokud by taková přímá závislost existovala, byly by na tom obě společnosti stejně - reálně je Intel půl miliardy dolarů ve ztrátě a AMD téměř půl miliardy v zisku.

Cílem tohoto srovnání není ilustrovat, jak je na tom Intel mizerně nebo AMD skvěle. Spíš popis holého faktu, že Intel za dlouhá léta vysokých zisků a jistoty stabilních příjmů ztratil schopnost držet se v černých číslech s maržemi kolem 50 %, zatímco AMD se v důsledku zkušeností v době kolem roku 2015 naučila schopnosti generovat zisk i při maržích kolem 30 %.

Nemá smysl si nalhávat, že tohle vedení Intelu neví. Ví to samozřejmě velmi dobře a ještě lépe si uvědomuje, jak zdrcující by pro Intel mohl být i samotný pokus o tlak na konkurenci prostřednictvím cenové války. Další snížení vlastních marží by daleko více ublížilo Intelu než jeho konkurentům. Hráči Diabla II si vzpomenou na nekromancera a kletbu Iron Maiden.

Jak dobře si je Intel reálné situace vědomý dokresluje skutečnost, že podle nových informací až do prohlášení při zveřejnění finanční zprávy nevěděli podle MLID zaměstnanci Intelu (včetně těch pracujících na Optane), že Optane končí. Rozhodnutí tedy přišlo na poslední chvíli a jeho cílem zjevně bylo demonstrovat, že si vedení společnosti uvědomuje závažnost situace a je schopno na ni okamžitě reagovat a podnikat kroky, které dalším ztrátám předejdou (cenová válka ani nic podobného k takovým krokům rozhodně nepatří).

Ostatně, jak vážně to Intel s výhodnými cenami série Arc myslí, už ilustrovaly ceny low-endové řady A380:

Bizarně rovněž působí, když jeden týden Intel hovoří o těchto grafických kartách jakožto o exkluzivní limitované edici a druhý týden je prezentuje jako výprodejový šlágr, jehož nejsilnější stránkou má být nízká cena.

Co tedy Intel reálně může dělat? Lze si představit, že nakonec bude mít zájem skladové zásoby čipů Arc udat a jinak než za nízkou cenu to nepůjde. Taková nabídka ale těžko bude mířit do retailu západního světa (na které cílí marketingoví pracovníci Intelu vystupující na různých YouTube kanálech). Spíš dojde k výprodeji v rámci asijských zemí nebo OEM výrobců, kteří karty nastrkají do multimediálních „8K-ready“ sestav. Pokud tedy alespoň vyšší modely Arc budou podporovat HDMI 2.1.

Tagy: 

Diskuse ke článku Intel chce válcovat konkurenci výhodnějšími cenami. Jenže si to nemůže dovolit.

Čtvrtek, 4 Srpen 2022 - 08:59 | krakora | "AMD ma R&D a marketing uvedene oddelene...
Středa, 3 Srpen 2022 - 22:49 | aqt | Tu su nejake studijne materialy. https://www....
Středa, 3 Srpen 2022 - 22:47 | aqt | Takze mam miliardy dolarov na ucte, kupim za ne...
Středa, 3 Srpen 2022 - 21:29 | Amater | Nedájí se tu nějak skrýt příspěvky v čobolštině,...
Středa, 3 Srpen 2022 - 21:08 | RedMaX | Vše souhlasí, Intel by prostě moc chtěl zdražit a...
Středa, 3 Srpen 2022 - 21:06 | RedMaX | Jj, už to fakt stačilo, taky už jich začínám mít...
Středa, 3 Srpen 2022 - 16:12 | Petr66 | Nebyl tu náhodou nedávno článek že má Intel plné...
Středa, 3 Srpen 2022 - 15:41 | patrik-aaa | Rast ceny akcií.
Středa, 3 Srpen 2022 - 14:29 | Peter Fodrek | 1. Nakúpia ak je cena na minime a predajú ak je...
Středa, 3 Srpen 2022 - 14:03 | aqt | Aky je teda dovod aby velke fondy vlastnili akcie...

Zobrazit diskusi