Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel dal do aukce 8500 patentů na sítě a 5G, nyní je z aukce stáhl

Po usmíření Applu s Qualcommem přišel Intel o jediného odběratele svých mobilních modemů a rozhodl se zastavit jejich vývoj. Tím ale telenovela nekončí…

K usmíření Applu s Qualcommem došlo v dubnu. Nebo alespoň tehdy obě společnosti ohlásily, že obnovují spolupráci. Tento krok uzavřel Intelu dveře vedoucí do iPhonu. Společnost tak historicky potřetí přišla o vstupenku do mobilních telefonů Applu. Podobně dopadl i Mediatek, ovšem pouze na úrovni hypotetického scénáře, neboť podle starších uniklých informací měly být právě jeho modely přestupním můstkem mezi modemy Intelu a vlastními modemy Applu. Reálně ale jeho hardware poslední generace iPhonů neobsahovala.

Intel tehdy vydal oficiální prohlášení, ve kterém oznámil, že ačkoli nebude dál vyvíjet vlastní modemy, využije tohoto know-how k budování 5G infrastruktury. Již koncem června ale představil jiný plán - rozhodl se IP související s 3G/4G/5G prodat a to včetně technologií implementace bezdrátových řešení. Vytvořil balík zhruba 8500 patentů, z čehož asi 6000 patří do skupiny 3G/4G/5G a nabídl je k prodeji v online aukcích.

Podle IAM, mediální platformy specializované na problematiku patentů a IP, ale Intel nyní patenty z aukce stáhl a začal jednat s neznámým zájemcem, který by byl ochotný odkoupit celý balík. Spekuluje se, že tímto zájemcem o vůbec největší patentový prodej za několik let, by mohl být Apple, který stále pokračuje s vývojem vlastních bezdrátových modemů. A který by si podobný obchod mohl finančně dovolit.


Použití modemů Intel v telefonech iPhone provázely dvě zásadní kauzy. První se týkala obecně nižších přenosových rychlostí a výraznějších propadů v přenosové rychlosti při slabším signálu ve srovnání (i se staršími) produkty Qualcommu a druhá se týkala způsobu, jakým se Apple s Intelem rozhodly ladění výkonu těchto modemů řešit: Tyto společnosti totiž nelegálně použily softwarové nástroje Qualcommu, který se to dozvěděl a rozhodl se bránit soudní cestou. Právní hrozba se patrně stala jedním z důvodů, pro který se Apple rozhodl situaci s Qualcommem urovnat a odebírat jeho produkty.

Diskuse ke článku Intel dal do aukce 8500 patentů na sítě a 5G, nyní je z aukce stáhl

Žádné komentáře.