Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel dal zaměstnancům analýzu Zen 2, ti moc nevěří, že nabídka Intelu obstojí

Poněkud podivný postup od Intelu. Zaúkolovat analýzou vlastní zaměstnance je pravděpodobně nějakým trestem těch zaměstnanců Jak může být zaměstnanec opravdu při takovém zadání nestranný. Nepochybuji že Intel ty zaměstnance k analýze vyzval bez jakéhokoli nátlaku na lakování. Všichni ale víme jak funguje autocenzura u loajálního zaměstnance. To chce opravdu odvahu si stoupnout před hlavouny Intelu a říci jim zachrápali jste a měly by jste líbat OEM výrobcům řitní otvor, že situace není ještě horší. Tak že ta správa má nádech uhlazenosti.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý ji měl. K tomu se váže vydařený komentář na techPowerupu:

"Brian appears to have his head so far up his own ass he can't see the forest for the trees..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pilíře Intelu, je pro uživatele v diskuzích k smíchu, neboť body jako bezpečnost, validace a software nelze brát po sérii odhalených bezpečnostních děr a záplat snižujících výkon vážně."

presne tohle jsem chtel napsat :-) btw jak AMD nepokryva nizsi cenove relace? ano ma tam sice stale stare 32/28nm produkty, ale Athlon 200ge startuje nekde na 55 USD = konkurence nejnizsimu Celeronu... a s vyhodou budouciho upgradu na cokoliv diky podpore AM4...
pokud to neni fake... tohle je jen chlacholeni managementu pro davy ... a doufam, ze za tim v pozadi v realu je poradne panika, ktera je vyburcuje k praci... ne ze hodi nohy nahoru "jsme vpoho" :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že měli na mysli Atom - (dotované) OEM serepetičky za pár dolarů, ne za desítky. (kde jim místo AMD konkuruje ARM)
Ale proč zdůrazňují segment, na kterém sotva něco vydělávají, je mi záhadou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak dlouho hledali, až nějakou výhodu našli :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Atomy zrusil roce 2016 spolu s dotacema. A to uz byla druha inkarnace, ktera s tou puvodni nemela moc spolecnyho. Ty dnesni Celerony a Pentia (silver) jsou uz castecne zalozeny na Skylaku a pokud je nebrzdi mala RAM a pomaly eMMC, tak se na kancelarskou praci daj i pouzit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdo tohle vymysli? :D :D
Uživatelé většinou nekupují čip, ale celý systém. Dají přednost platformě Intel kvůli jejím dlouhodobým investicím do validace, softwaru a bezpečnosti.
a toto je uplne pecka!! :D
Intel je prémiová značka. V některých časech a některých zátěžích si může vést hůř, jako ve druhé polovině letošního roku, ale jindy a v jiných testech může nabízet třeba 3× více.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

bohužel mají částečně pravdu - v tom, že se kupuje celý systém, tj. nejen CPU, ale celý server, včetně SW. I kdyby byl server od AMD o půlku levnější při stejném výkonu, tak jej nekoupím. Byť bych chtěl. Proč? Protože software. Konkrétně Vmware. Nefungovala by mi live migrace virtuálek, takže by mi byl takový server k ničemu.
Nicméně zkouším alespoň tlačit na Dell z pozice hodně velkého korporátního zákazníka, aby alespoň uvedl více AMD desktopů včetně micro/USFF variant, a laptopů včetně 12-13" modelů. Tak snad nás bude více, aby se tak stalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A EVC nepmôže? Viem, že ak EVC zapneš, tak bežiace VM stále používajú pôvodné CPU features, ale po prvom reboote by už vMotion malo fungovať aj medzi AMD a Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mně, kde tyto dezinformace berete? Oficiální KB VMWare :
https://kb.vmware.com/s/article/1005764

mluví jasně : NO
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného jde i na KVM, ale člověk se pak nesmí divit, že ta VM po migraci může chcípnout.
V produkci dělat takovou divočinu není moc dobrý nápad a ten performance impact, co to vytvoří, taky nebude malý. Ostatně minimálně ta případná nestabilita VM je asi důvod, proč VMWare se k takové věci staví záporně.
A nastavit něco takového krátkodobě nemá smysl, protože se musí VM tak jako tak rebootnout a to už se pak ale rovnou může udělat offline migrace.
Takže ok, jde to, ale asi to nebude moc použitelné.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedivil by ses, kdybys nežil (jako ostatně všichni) ve své "bublině".

I já mám samozřejmě svoji, ale kdysi jsem dělal jak ve speciálce (PC/mobily), tak i v diskontu (Planeo) a věř mi, že Intel má pravdu v tom svém "běžném zákazníkovi". Do speciálky (většinou) chodili lidi alespoň trochu znalí, v Planeu jsem ale prodal mnohem víc "hotovek" (třeba synkovi za jedničky na vysvědčení...)

Takže jo, v tomhle má Intel pravdu a má jí i v tom, že mezi těmi "běžnými" JE stále vnímaný jako prémiová značka (marketing) ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Titanic v plné parádě. V trupu je 30m díra a loď nabírá vodu, ale na palubě se svítí, hraje a tancuje.
Namísto pokory a výzvy k usilovné práci, vedoucí ke zlepšení, hledají jehlu v kupce sena. :-/ Jak jsem už před drahnou dobou psal, tohle nebude rychlý zvrat, Intel spadne až na dno, protože jeho managoři budou vůči akcionářům hrát divadlo "nic se neděje, prodáváme, máme zisky" a pak už bude na otočení kormidlem pozdě.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Demencia a ignorancia intelu bola vidiet uz na jar 2017 ked prisiel Zen ako blesk z neba. Cele kvartaly srali v inteli na ceny procakov, absoutne neznizovali ceny. Dokonca ani ked prisiel prvy ThreadRipper. Plany boli, ale ceny ostavali. Proste ako keby sa nic nedialo. Hlava v piesku.

HEDT intelu vtedy tvorili 6-8-jadrove procaky a novuvicky 10-jadrovy. Ten stal samozrejme 2 tisic $ !!!! Intel musel zobral dalsi kremik co sa pouzival na 12-14-16-18C Xeony a bachnut ho do sc. 2066, lebo s ponukou HEDT procakov ako spred roka 2017 by intel nebol na smiech, ale na zaplakanie. A tu zrazu tych 2 tisic stal nie 10-jadrak ale 18-jadrak. Jeeeeeej.

Detto 4C pre mainstream. Od roku pana 2009 az do 2017/2018 sme tu mali vsetko iba od 2C2T po 4C8T. Od nehalemov, cez vsetky mosty a jazera a vsetko mozne ... a tu zrazu uz je mozny aj 6C aj 8C v maintreame sc. 115X a chysta sa 10C, ktory absolutne, ale absolutne nijako nepomoze v boji s 12C a 16C AMD tazkymi tankami. A coby ... 4C procaky boli uz Core2Quad v roku pana 2007 !!!!!!!!!!!!!! Sice ako zlepence dvoch dvojjadrovych Core2Duo. ale boli. Detto celkom prve Phenomy I s LTB bugom boli X2, X3 a X4 v tom obdobi. Takze VYSE DEKADU to tu vsetko okrem HEDT a servera stalo na 4 jadrach, lebo intel nemal konkurenciu. A naco by sa snazili, mohli ryzovat na 4C8T procakoch az ro doku pana 2030 (po mostach a jazerach a zatokach by prisli jaskyne a hrady/zamky a studne a utesy a ucesy), kazdy rok 10700K, 11700K, 12700K .... atd, IPC vyssie o 0,5% + na zlato natrere a navonane hovno k tomu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

takovej rage po ránu )))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"A naco by sa snazili, mohli ryzovat na 4C8T procakoch az ro doku pana 2030" firma sa zodpovedá akcionárom a nie je povinná prinášať "zbytočný" progress, keď to situácia nevyžaduje. To že nereagovali primerane rýchlo (ak vôbec), je druhá vec :) Zamysli sa ako by si sa zachoval ty - mal by si produkt ktorý sa dobre predáva, nemá vlastne konkurenciu. Investoval by si veľkú časť ziskov do inovácií (znižoval čistý zisk), aj keď ich netreba a vedel by si predávať iba mierne vylepšený existujúci produkt ("všetky tie mosty a jazerá", tick-tack-tock-fuck, 14+++++)? Vôbec Intelu nedržím kartu, len sa na to pozrám z finančného hľadiska.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme je to pochopitelne. Naco sa namahat ked netreba. Ja to ani tak intelu nevycitam, ale konstatujem.

Ono totiz v 2017 bolo dost vela intel-idiotov, ktori vraveli ze absolune nic sa nedeje a to dokoca uz aj ked zacali prve zmeny (12-14-16-18C kremik v HEDT) a ze AMD s tym nic nema a bolo by to v tom istom case aj bez AMD.

Bolo ich dost aj v na prelome 2017/2018 a 2018 ked prichadzali o rok skor 6C a zrejme vobec neplanovany 8C procaky do sc. 1151.Opat ta ista pesnicka: AMD s tym nic nema, akoze to je normalny vyvoj (ano je to tzv. tazka forma intel-idiotizmu skombinovana s tazkou schizofreniou a schopnostou vnimat realitu a kauzalitu v nej).

Podovuhodne je, ze takito intel-idioti sa stale najdu aj v teraz 2019: nic sa nedeje a vsetko by sa dialo aj bez AMD. Nuz ...... diagnoza je to velmi tazka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podobne ťažká diagnóza, ako písať všade intel-dementel a intel-idiot :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

presne a je zajimave ze ten DSL.SK
server odkud tohle cerno-bile choletik-neco doslo, tam maze admin komentare tech co s nim (pjetro de) nesouhlasi ale von si muze rikat o rekneme "mega firme" ze je dementel. Zadnej respekt ze si jdou i kdyz agresivne svou ziskovou lajnu zadna info ze bez intel by amd nebylo nic...proste 0

ja bych chtel vedet v cem je dobre pro americkou mega korporaci a jeji akcionare se hrat na tu "lepsi-hodnejsi" proti konkurentovi-jak si to mnoho AMD-only fans mysli o sve modle

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

je to firma ktora robi to, co dokaze uz iba jedina dalsia prezivsia firma na svete (x86 procaky, ked si odmyslime nejake detaily ako via, alebo cina ci rusko) a nijako nechcem znevazovat jej historiu a vyvoj a technologicky prinos a ze 90% casu svojej existencie je ta firma na vrchole toho co robi

tu ide o to, ze intel neni vladca vesmiru, neni svaty ani neomylny ...

bohuzial pozicia znacky je tak silna, ze aj ked predava produkt s 2x blbsim pomerom cena/vykon, fanusik si to kupi ... pozicia znacny je tak silna ze ked urobi pruser, fanusik to odpusti, ved sa nic nedeje a dokonca bude do krvi obhajovat ze ziaden pruser vlastne ani neexistuje ... pozicia znacny je tak silna, ze aj potom co sa trh desktop cpu uz davno zmenil, intel fanusik to stale nevnima ... atd atd ... proste v ociach fanusika je to absolutne svate a neomylne stelesnenie dokonalosti, co je samozrejme blbost

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale sak to je ta diagnoza, ked sa to tak vola tak co mam robit :))))

aj debilizmus, imbicilita a idiocia su absolutne korektne psychicke diagnozy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sú to to korektné diagnózy, ktoré označujú choroby. Ty škatuľkuješ každého, vrátane mňa, lebo mám Intel vo firemnom laptope (ktorý som si nevybral), mám NUC (lebo nič podobné od AMD nebolo) a mám ešte dva boxy na hranie (NAS...) kde beží i5-3470 a G3220, lebo boli za pár €... Takže láskavo prestaň súdiť všetkých naokolo. Nezabúdaj na väčšinu uživateľov, ktorí PC/laptop dostanú, alebo si kúpia čo im niekto odporučí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to byla od AMD od začátku strategie - nevydat pořádný procesor nějakých deset let, tj. tak dlouho, aby Intel ztratil schopnost inovovat. A pak to do nás naprat pod plynem. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

@TyNyT: Intel potřebuje cca 2-2,5 roku, aby mohl adekvátně odpověď na produkty AMD. Evidentně se upínají k 7nm procesu.
Velkým problémem je turbo. Pár let zpátky tu byly procáky, co jely max. na 3,6/3,8 GHz, teď je standard, že boostují kam až to jde. Stávající 10nm proces nezvládá vysoké takty a 10nm+ to nezmění. Sice je tu šance, že 10nm++ by už byl použitelný pro vysoké takty, ale to se bavíme o roku 2021. A jestli už tou dobou začnou najíždět na 7nm (CPU pro 2022), 10nm++ pro CPU vypustí.
Za stávající situace tak vedení nezbývá nic jiného než zmírňovat pesimismus. Tak není všem dnům konec, ne? V mobilním segmentu jsou stále před AMD. Zásadní je, aby ty nové SkyLake/KabyLake deriváty v podobě CometLake/RocketLake řešily zabezpečení proti objeveným hrozbám na HW úrovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že implementace může trvat pár let.
Jenže: Intel už při vydání prvních Ryzenů měl vidět, že konkurence sílí. A nejpozději s uvedením Zen+ měli usilovně začít pracovat.

Co se mobilního segmentu týká, tam AMD ještě reálně není - uvádějí o generaci starší modely, než nabízejí v desktopu (a vůbec teprve rozjíždějí dodavatelskou pipeline), takže tam si ještě Intel může hrát na leadera. Ale vydrží to takto Intelu donekonečna? Já si to nemyslím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Situaci sleduješ dlouhodobě, tak přece víš, že hlavním kamenem úrazu je 10nm proces. Intel měl v plánu uvést všechny ty CannonLaky, IceLaky a TigerLaky na 10 nm, ale - prostě to nevyšlo. V podnikání nejde vždy vše hladce a v IT HW to platí dvojnásob, tj. jde tu o chybná rozhodnutí managementu i o problémy ve vývoji.

Intel v mobilním segmentu bude hrát prim, pokud nabídne úspornější platformu s nejnovější konektivitou i v nadcházejících letech, jako to činil doposud. Částečné pokrytí trhu s CPU IceLake a TigerLake mu to zajistí právě tak akorát, aby mohl zůstat lídrem.

Osobně nechápu diskutující, kteří Intelu věští krach do pár let. On se z toho zmátoří a snad i poučí, aby do vedení nedával lidi, co prioritizují dividendu. Jsem naopak rád, že AMD má dostatek času, aby si se Zenem vybudovala dostatečnou publicitu i produktové portfolio, než Intel zareaguje. Vítězem pak bude zákazník, protože bude mít na výběr ze dvou schopných a cenově dosažitelných CPU architektur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si ale nemyslím, že jediný problém je 10nm proces. Ten problém je větší, paradigma soudobých menších procesů zřejmě vyžaduje redesign architektury a monolity (tak, jak je dnes vyrábí Intel) s rostoucí chybovostí (zatím) moc šancí nemají. Je možné, že někdy ve vzdálenější budoucnosti budeme schopni vyrábět na těchto procesech bez chyb, ale o tom upřímně pochybuju.

Co se mobilní platformy týká, zrovna ta konektivita, reprezentovaná USB3/Thunderboltovými doky, mě dojímá tak, že mám sto chutí je rozšlapat. Chtěl bych zpět E-dock od Dellu, který je dokonalý a paradoxně levnější, než D6000, který jej nahrazuje.

A aby nebyla mýlka - já intelu krach nevěštím, věštím mu (dočasný) úpadek, a to jen proto, že se chová takto bohorovně. Pro AMD je to samozřejmě výhra, tím spíše, pokud udrží stávající moment vývoje a inovací; pro nás, spotřebitele, je to samozřejmě "nevýhra" - máme sice dostupný vyšší výkon (díky AMD), ale za ceny vyšší, než kdyby Intel doopravdy konkuroval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného bys mohl napsat v době Pentia IV a nástupu Athlonů/XP - a co nás historie naučila? :))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O době P4 jsem psal kousek níž. Jenže ta doba je dávno pryč, Intel diverzifikoval své portfolio a je v situaci, kdy má "dojem", že nemusí bryskně reagovat. Navíc tehdy neměl Intel problémy s vlastní výrobou - prostě přímé srovnání a vyvození analogie zde IMHO není možné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V dobách P4 měl Intel výtěžnost velmi dobrou, ale 90nm proces se moc nepovedl. Měl vysoký leakage, který jádrům Prescott zrovna nepřidal. Navíc se tehdy spotřeba CPU mimo zátěž, resp. s mírnou zátěží vůbec neřešila, tak to bylo o to horší. 65nm CedarMilly už byly podařený, ale po fiasku jménem Prescott byla pověst P4 dokonána.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou bezpečnosťou to je od zamestnanca buď Oko alebo Trop.
Oko ak sa berie, že opravu u AMD nestihli 90 dní, trop, že to trvalo len 103 dní, čo je menej ako u Intelu..

AMD aktualizuje firmwary kvůli chybě v zabezpečení virtualizace CVE-2019-9836
David Ježek včera

https://www.root.cz/zpravicky/amd-aktualizuje-firmwary-kvuli-chybe-v-zab...

CVE-ID
CVE-2019-9836

Date Entry Created
20190315
https://cve.mitre.org/cgi-bin/cvename.cgi?name=CVE-2019-9836

Secure Encrypted Virtualization Invalid ECC Curve Points (CVE-2019-9836)

6/25/19
https://www.amd.com/en/corporate/product-security

The total number of days between Friday, March 15th, 2019 and Wednesday, June 26th, 2019 is 103 days.

This is equal to 3 months and 11 days.
https://www.convertunits.com/dates/from/Mar+15,+2019/to/Jun+26,+2019

Google tak činí podle své politiky, která říká, že nalezené chyby se mají hlásit tvůrci software. Pokud chybu do 90 dnů neopraví, tak ji zveřejní.

Obě chyby Google objevil v rámci iniciativy zvané Project Zero.
https://www.root.cz/zpravicky/google-zverejnil-chyby-ve-windows-a-micros...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"... snaží se přesvědčit média, aby jej v recenzích nahradila „reálnou zátěží“"
Stejně reálnou, jako jejich Intel-TDP™ ?
:-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

PRESNE !!!!!!! Intel-dementel by mal najprv prestat oj3bavat cely vesmir s ich dementym vyznamom TDP ... ze oni to myslia inak a ze tu je definicia .... NEZAJEM.

Ked kupim 91-95 W procak, wono pri plnej zatazi (absolutne bez toho, ze by sa nieco stelovalo v BIOSe, vsetko na auto a vsetko z vyroby, vsetky idle aj vse-jadrove aj menej-jadrove boost takty iba z vyroby), tak proste 91-95 W procak NEMA CO ZRAT v plnej zatazi standardne minimalne 120-130 W (+25% je tam oproti marketingovemu cislu pravidlo) a vyrobca dosky si prida kolko chce, takze to moze byt pokojne aj 200W. NEZAJEM.

No jo, ano presne to su tie ich spominane nielen procaky, ale cele a vysletovane pocitacove zostavy co tak strasne spominaju a ktorymi sa ohanaju, kde je j3bnuty intel procak s papierovym TDP 91-95W a zere 200W ... dementi

----------------------

ked je na jednej ziarovke napisane 100W a zere 100W a na druhej je napisane 100W a zere 200W, zacne to cloveka zaujimat

a potom vyrobca tej druhej ziarovky (intel) povie: no viete to cislo 100W neni ze kolko to zere elektriny, ale to je Boltzmanovo-Diracovo-Schrodingorovou rovnicou s ohladom na vyzarovanie dokonale cierneho telesa, termodynamicku statitiku a aj s priehliadnutim na okolite paralelne vesmiry, tak to je prepocitane ze kolko to tepelne vyzaruje a kolko je potrebne chladit

tak potom na 10W LEDkach by muselo byt 1W a samozrejme udaj v luxoch by sme uplne vykynozili, aby sme nemali absolutne ani len sajnu, jako silno to vlastne svieti

no tak nech ten druhy vyrobca ziarovky ide do prdele

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tvl ses tak rozjel, ze se budu muset asi doucit slovensky :-D
"vysletovane"
"vykynozili"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vysletovane je asi preklep, tomu nerozumiem ani ja. Vykynožiť = vyzabíjať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo preklep, ma tam byt "vyštelované" = nieco ako nastavené

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme se dostali k LED, tak u nich většinou udávají svítivost měřenou podle standartu ANSI. Je to laboratorní test, který nemusí (a ani nemůže) odpovídat za všech podmínek, ale aspoň je to ověřitelné a porovnatelné. Podobný standart by se hodil u TDP. Aspoň by měl Intel ten jejich TDP specifikovat (ideálně poskytnout zdrojový kód k jejich "názoru na běžnou zátěž"), ať je možné porovnat a ověřit výsledky. Zvlášť když jde o důležitý parametr výrobku, a to i z hlediska bezpečnosti. Když výrobce desky, chladiče a zákazník počítají se 100W, a ono to má v běžném provozu 150W, můžou se dít věci...

Intel by se mohl inspirovat něčím takovým:
https://www.cree.com/led-components/media/documents/XLampXML.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty já bych ti dal + , ale ten tvůj "Intel-dementel" vždy a všude...
To je tak osobní, až to bolí... takže ty jsi pro ně dělal? Co ti tam proboha udělali? Nevyplatili ti posledního půl roku a ještě ti tam nadřízený ojel lásku? Pak bych to chápal... ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mi to prijde jako takove "vyvazeni vesmiru".. nekdo intel bezmezne oroduje, nekdo si neodpusti v kazdem postu takovouto poznamku. Myslim ze tech prvnich je porad o poznani vice. Pritom na politice intelu v poslednich nekolika letech je urcite vice racionalnich duvodu k ruznym vytkam..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tomu bych rozuměl, ale "Intel-dementel" je bohužel fakt příliš osobní...
Skoro jako by to psal nějaký DDebil... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé že analýza ani len nespomenula otázku bezpečnosti. To zjavne netrápi nielen vedenie Intelu ale aj jeho zamestnancov.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja tam security vidím viac krát:

"Následně je v kapitole „Intel's secret sauce“ shrnuto, v jakých ohledech je pozice společnosti dobrá. Shrnuje je do šesti bodů: proces, architektura, paměť, spojení, bezpečnost a software....

Uživatelé většinou nekupují čip, ale celý systém. Dají přednost platformě Intel kvůli jejím dlouhodobým investicím do validace, softwaru a bezpečnosti.

Diskuzní příspěvky jednotlivých pracovníků Intelu ale ukazují, že analýza neodráží pohled řadových zaměstnanců, kteří situaci vidí trochu jinak. ...

Jiný příspěvek naráží, že co je uváděno jako „secret sauce“ a pilíře Intelu, je pro uživatele v diskuzích k smíchu, neboť body jako bezpečnost, validace a software nelze brát po sérii odhalených bezpečnostních děr a záplat snižujících výkon vážně.
"

O bezpečnosti sa tam píše..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tá úvodná fotografia mi pripomenula "The Magnificent Seven"
https://www.imdb.com/title/tt0054047/mediaviewer/rm3709889280
Asi aj títo manažéri tušia, že ich čaká nie príliš ružová budúcnosť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jako v kazde trosku vetsi firme, v CZ chapejme nad 10 lidi, je management, resp lide kteri si na to hraji, jen vysmechem a plivnuti do xichtu lidem, kteri pro ne onen produkt vyvijeji.. takze tenhle scenar vidim po 100te, to ze se nejaka blbka z intelu chce hadat s vyvojari o bezpecnosti HW je vlastne uz jen detail...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak v Intelu si už všimli, že mají problém, a řeší to tak, že se plácají po zádech, jak jsou dobří. Z toho musí mít v AMD letní vánoce ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

V dobách, kdy bylo AMD s Rory Readem v ještě větší pudeli, taky nepamatuji, že by tam někdo naplno říkal, jak jsou v hajzlu. To se prostě nedělá nikde, protože prachy. Jedno oficiální blbý slovo z firmy a akcie letěj dolů. Firma není jen management, ale i spousta řadových zaměstnanců, kteří tohle obvykle pocítí jako první.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> spousta řadových zaměstnanců, kteří tohle obvykle pocítí jako první.

myslite jako treba tech 10000 lidi co vyhodili za Krzanicha ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Za Roryho ale nebylo AMD leaderem trhu, prostě měli jen (další) špatné období. Nebyli větší než Intel, neměli tolik zaměstnanců ani peněz. To se IMHO moc srovnávat nedá.

Já bych to naopak srovnával s obdobím P4 u Intelu - tehdy si poměrně brzo uvědomili, že mají problém (podobně jako AMD u Bulldozeru - tam to ale bylo horší v tom, že neměli peníze) a vytáhli z klobouku novou architekturu. Dnes podle všeho látají Core proti chybám, ale inherentně vadný design tím opravit nemůžou. Bral bych konkurenci cenou, konkurenci službami apod., ale toho v Intelu zřejmě nyní nejsou schopni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je přeci jedno, v jaké pozici se firma zrovna nachází. Mluvím o její odpověnosti vůči akcionářům (i vlastním lidem, kteří často nějaké akcie firmy vlastní).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plácali se tehdy v AMD po zádech, jako jsou skvělí, nebo prostě nechápeš, co jsem napsal?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, tyhle podpásovky typu chápeš/nechápeš si nech od cesty, jinak si budu myslet, že si nečetl originální znění te uniklé analýzy. Můžeme se tak maximálně bavit o našem subjektivním dojmu z té analýzy, kterou rozhodně nepovažuji za nějaké skvělé plácání po zádech. Spíš mi přijde jako damage control.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych rekl, ze je to 'damage control'. Co mi prijde ale na tom usmevne je to, ze jeste pred 4 lety Intel tvrdil, ze AMD uz neni zadnou konkurenci a jediny kdo mu konkureje je ARM. Jak se ty veci meni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heh.. no, imho se ted v intelu rozjela monstrakce a vysetrujou kdo to leaknul.. fakt verim, ze tohle budou resit jako daleko vetsi pruser nez ze nemaj odpoved na zen2.. (:

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Už bylo nastaveno zrcadlo :D.

Vidím, ze redakce výzvy akceptuje :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelé většinou nekupují čip, ale celý systém. Dají přednost platformě Intel kvůli jejím dlouhodobým investicím do validace, softwaru a .......bezpečnosti
No, tak a dál jsem číst nemusel :))))))))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak to Intel myslel s tou bezpečností? Chápu, že marketing je čistá propaganda, ale všechno má svoje hranice. Intel má z hlediska bezpečnosti tu nejhorší architekturu široko daleko. Pro zajímavost - zná dnes někdo horší?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Existovala taková televizní soutěž, jmenovala se Hry bez hranic… Třeba posloužila jako inspirace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dávam poklonu AMD ❤️

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodně toho bylo napsáno. Jen bych ke zvážení přidal tento názor. Intel procesory Core kdysi nechal navrhovat 3 týmy. Zvítězil návrh izraelských inženýrů. Po mnoha letech se ukázalo, že procesory mají chybu jako Spectre, Meltdown, atd. ... Já tomu ale říkám "zadní vrátka". Není zvláštní, že zrovna izraelský tým, země, která má nejlepší špionážní službu, nejlepší cyber specialisty, navrhla Core s takto zneužitelnou chybou? Já říkám, že to jsou zadní vrátka. Shrnutí: Všechny servery v internetu s Intel CPU mohou být "odposlouchávány" pomocí dobře napsaného škodlivého kódu.
Shrnutí2: Žádné CPU založené na architektuře Core nebude nikdy bezpečné.
https://www.root.cz/clanky/intel-usnul-na-vavrinech-a-probudi-se-do-jine...
https://www.svethardware.cz/intel-core-pohled-na-architekturu-i/13984-5

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem divnej, ale já už pár let nehoním GHz. Už jsem asi exot nejenom mezi většinovou populací, ale i mezi "svými" kolegy od počítačů. Ocením především nízkou spotřebu a důstojný výkon, aniž bych musel cross-kompilovat na ARM apod. Počínaje generací BayTrail udělá ATOM spoustu práce, ve velmi mnoha případech prostě není potřeba větší výkon nebo víc než 8 GB RAM (Apollo Lake už umí snad i 16 GB). Asi je to tím, že nestavím kancelářské stroje, gamesní počítače, servery pro ISP / enterprise / HPC ani nic takového - živí mě spíš maličký hardware do průmyslu a interně si hraju dost často s Linuxem. BayTrail ATOM je momentálně na počet prodaných kusů možná na špici - typicky v malých počítačích, které někde v koutě ve fabrice zobrazují ovládací menu, nebo řídí nějakou malou technologii, zobrazují reklamy, nebo se vozí na nějakém průmyslovém vehiklu apod. Obvyklý OS je "Windows Embedded" (žádná CEčka, jedná se o mírně upravené stolní Windowsy aktuální generace). Klíčovým požadavkem je životnost "až do naprostého morálního úpadku" a bezúdržbovost.

Proč už rok trvá citelná nedostupnost aktuálních 14nm ATOMů Gemini Lake? A pro ty kdo honí výkon a koukají na plnotučné i3/i5/i7, ono z té zdánlivě široké palety na ark.intel.com je ve skutečnosti v konkrétním okamžiku u distributorů dostupných několik málo modelů procesorů. Ono už se tu psalo mockrát, že Intel prostě 14 nm nestíhá vyrábět. Ve zde komentovaném článku (a i v té interní analýze?) je ta uškrcená 14nm výroba zřejmě "slon v místnosti, o kterém se nemluví". A 10nm generace křemíku Intel jako celek uvízla kdesi v limbu. Co chce jako Intel prodávat? Možná to vidím špatně, možná insideři pokládají tu nedostupnost za cosi krátkodobého a dnes už málem překonaného... Tomu uvěřím, až Gigabyte začne reálně dodávat ITX desky s Gemini Lake ATOMem, ohlášené v lednu 2018. Až se Gemini Lake (nebo jeho nástupce) objeví v našem "průmyslovém" sortimentu a převezme štafetu od BayTrailu.

V "mém oblíbeném" low-endu má Intel jediné štěstí, že AMDčko nepostavilo důstojného konkurenta ATOMu v úrovních TDP cca 5-10 W - AMD dělá hezké věci, ale s topným výkonem na spodním konci se pořád dost perou, stejně tak s "průmyslovou" dlouhodobou dostupností (tohle dělá Intel zřejmě dobře).

Že ATOMy nevydělávají? Jak moc jsou prodělečné? Co třeba zdražit o 10%, to by káru z bláta nevytáhlo? Přestat tenhle segment trhu apriorně zcela ignorovat? Jasně, základní školní poučkou v marketingu je, nasazovat špičkové produkty a prodávat je za vysoké ceny = honit GHz a uvádět produkty, který si koupí tu a tam nějaký arabský šejk nebo západní enterprise ajtík, který kilowattem spotřeby nebude šetřit, a účelnost je na druhém místě za prestiží. O otravný "levný konec" ať se popere čínská konkurence.

Osobně bych ocenil na straně Intelu více zájmu právě o "ATOMový" segment. Svižně odstranit známé bugy novými revizemi křemíku (což patrně potichu probíhá), zajistit reálnou dostupnost procesorů mladších než 5 let, prostě se chovat v tom segmentu jako spolehlivý dodavatel (což přes zmíněnou "blbou náladu" z poslední doby vlastně funguje). Přesně o to tady totiž jde: o důvěru, spolehlivost dodávek, funkční hardware s ovladačovou podporou. Jméno značky buduje každodenní pečlivá práce vývoje (možná spíš ve smyslu údržby věcí co fungují), výroby, logistiky, technické podpory, webmasterů, autorů dokumentace... Mými hrdiny je ta armáda bezejmenných dříčů, kteří dělají kadý den pečlivě svoji práci. Konkrétně vypjatý bezpečnostní cirkus je v mnoha případech dost irelevantní, zejm. pokud vnucené "řešení" údajných bezpečnostních problémů rozbije věci, které dlouhá léta fungovaly, sebere desítky procent výkonu apod. Zejména irelevantní jsou veřejné exhibice hlavounů (určené možná spíš akcionářům než zákazníkům), sebevražedné revampy webu technické podpory, nebo třeba dutohlavé buldozerové marketingové akce, jejichž ozvěny k nám občas dolehnou... Popravdě mi nové skvělé produkty od AMD nezvedají hladinu dopaminu samy o sobě - spíš sekundárně, chovám určitou naději, že třeba Intel taky přestane pochrupovat na vavřínech.

Docela by mě zajímala nějaká čísla ohledně objemů prodejů, high end vs. low end, třeba podle "rodin" (kódových jmen). Přiznám se že jako technická podpora nemám o prodejích moc přehled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.