Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel vydává Tiger Lake-H35, střílí do vlastní nohy

#AMDisoverparty

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se že abych si udělal "obrázek" o tom proč si střelil do vlastní nohy, musel bych si začít doopravdy malovat schéma Intelových procáků. Ta jejich nabídka, jezera a faily jsou pro normálního nezaujatého pozorovatele tak složité, že to prostě přestávám dávat.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

a o to ide. Aj tak predajcovia to všetko predajú lebo intel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no spise vsechno prodaji nebot je nedostatek vseho a oem je stale nesmrtelne Intelovske .. pokud by se dal koupit notebook s tim, ze si vyberu CPU a jinak budou identicky, moc lidi si ten Intel nevybere, par jo, ale bude jich drtiva mensina, jenze protoze o Zen v noteboocich sotva zakopnes, popr. je to nejak zmrsene viz Zen 2 nabidka notebooku, pak je volba tezka, snad u Zen 3 notebooku se ten nesvar uz dit nebude, ale jestli budou k sehnani buh vi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj bez analýzy neprehľadnej ponuky, intel si strieľa do nohy hlavne tým, že dlhodobo vytvára obraz o nových CPU ako porážajú AMD a tiež staršie intel CPU, ale keď po vydaní prebehne nezávislé testovanie a ukáže niečo výrazne iné, tak intelu už neuverí nikto ani nos medzi očami a dristy o Alder lake alebo ešte novších CPU už naozaj nebude brať nikto vážne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, nabídka Intelu je nyní asi tak přehledná jako nastavení soukromí na facebooku :-S.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ona niekedy prehladna bola?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Byly doby, kdy Intel prodával Pentium 75 - 90 - 100 - 120 - 133 - 150 - ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No, uz so 133jkou sa dalo narazi na 133, alebo 133MMX. Rozdiel zdanlivo 3 pismenka, ale vnutorne sa jednalo o P5/P6 mikroarchitektury. Potom k tomu este Celeron a uz to islo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MMX nemal az 166 MHz Pentium?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě existovalo mobilní Pentium MMX 133 MHz. Podle webu Intelu i desktopové, ale některé jiné databáze ho neuvádějí:
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/49963/intel-pentium...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedělala ten rozdíl mezi P5 a P6 náhodou jiná 3 písmenka (vynechme agentury se 3-písmenkovými zkratkami) ... Pentium PRO ?

P5 - Pentium, Pentium MMX
P6 - Pentium PRO, Pentium II, Celeron, Pentium III, ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MMX taky znamenalo 2x větší cache, což byla nutnost pro provozování 3D akcelerátorů pro běh Windows her (např. Voodoo 1 nebo S3 Virge). Bez toho CPU nestíhal krmit 3D kartu (tehdy jen rasterizér) vertexy. Jinak podle Wikipedie a PCem je MMX až od P 166 MHz (EDIT: asi existují i podtaktované verze do notebooků).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tohle ještě šlo. První takovej větší bordel byl Celeron 300, protože byla verze s L2 cache a bez ní (resp. první vydal tu bez cache, načež bylo zjištěno, že to CPU je tak velkej krypl, že tudy cesta nevede a následně byla vydána verze s 128k L2).

Potom to bylo v pohodě, až zhruba do éry Netbuřtů. Ohromná masáž jak jsou P4 dokonalé, ale dával tomu na prdel "starý" tuleň. Pak přišla spása s Pentii-M a následně C2D (v mobilním segmentu byl na tom intel fakt hodně špatně, protože P4 notesy byly cihly a P4-M to moc nezlepšilo... a taky to hovno vydrželo na bakterii).

V éře C2D to posral ještě s Celeronem D, který by mohl evokovat, že je to dvoujádrová zelenina, po vzoru Pentií D, ale chyba lávky. Je to krypl z krypla, Celeron a ještě se zmenšenou cache. Trochu guláše ještě nadělalo ona magická "2" mezi slovy Core a Duo (a věřím, že někteří v tom mají bordel do dnes a nepostřehli, že je mezi tím docela rozdíl).

Potom to celkem šlo, než intel rozpůlil trh na "spotřebák" a "HEDT". Protože jsme tu měly najednou i7 pro LGA1155 a LGA1366. A aby toho nebylo málo, tak v mobilních CPU uvedl "polokrypla" jménem i7-620M, což je 2C/4T i7 pro "menší notesy", jinak všechny ostatní i7 měly 4C/4T. Ono to kouzelné "i7" mělo odrážet výkonostní úroveň, která ale logicky na "plnotučné" 4C nemělo.

A korunu tomu nasadit s tím hvězdičkovým ratingem, který taky nějak nereflektoval výkon/kmitočet CPU, ale jestli si pamatuju, tak to spíš odpovídalo, že i7 = 5 hvězdiček, i5 = 3 hvězdičky a i3 = 1 hvězdička. Člověk přece nebude kupovat produkt, který přišel "o kytičku" ;)

No a dál už to všichni známe. Různé Core M/Y, teď to ještě úchylnější značení, jezera od kávy, meteoritu nebo pračky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne ne. První taková menší "prasárnička" od Intelu kterou pamatuji bylo věc s i486SX, i486DX a i487SX. i486SX nebyl nic jiného než i486DX s uříznutým float koprocesorem laserem. A i487SX nebyl jenom samotný koprocesor ale plnohodnotný i486DX. Pokud jej člověk dal do patice tak se deaktivoval původní i486SX a i487SX převzal kontrolu.

Takže pokud někdo měl systém s i486SX + i487SX tak měl vlastně jeden z prvních dvouprocesorových systému pro běžného uživatele. Je sice pravdou, že žádný výkoností benefit to nepřinášelo protože i486SX tak seděl jako "cihla", ale alespoň si Intel namazal kapsu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, tohle jsem někde asi taky vyčetl. 486SX jsem měl, stejně jako DX a přišlo mi, že v některých situacích to SX (nelogicky) podávalo lepší výsledky. 487, minimálně intelácký, jsem ani v ruce neměl. Mám tu jen jednu desku s Am386 a ITT koprocesorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovní spojení "soukromí na facebooku" je oxymoron.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidite ze to jde, "ultraportable" muze byt klidne i kilowattova masina, staci predefinovat vyznam slov :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je těžký. Kolegova chtěl poradit s notebookem. Tak doporučuji Ryzen řady 4000. Co teď jiného. No ale podmínka je kvalitní displej na foto (gamut atd). No ve finále nic do 30 tis. pořádně není. Takže stejně vybral 4jadro Intel. Takhle to AMD nevyhraje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nie je chyba AMD. Ked da vyrobca NB AMD CPU a horsi LCD, AMD to tazko ovplyvni.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, většina ntb i s nejvýkonnějším cpu od AMD je záměrně dokriplovaná, aby nebyla konkurenceschopná vůči obyčejnějšímu modelu s Intelem. Jednou se dočkáme třeba i soudu a Intel a zavázaní velkovýrobci za to dostanou nějakou pokutu (podobně jako třeba u "kartelu" výrobců monitorů).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolem 30kKč byl dostupný Lenovo Legion 5 4600H/RTX2060(dráž s 4800H) s FullHD@144Hz 300nits, který snad jediný deklaroval 100% sRGB. Ostatní panely Ryzen 48xx ntb byly většinou hrůzy s 50-60% pokrytím gamutu sRGB. :-(

V nové generaci Ryzen 5xx0Hx NTB bude asi nejzajímavějším panelem 2560x1600@165Hz 500nits v Legion 7 16" s deklarovaným pokrytím 100%sRGB.

Mělo by být i pár dalších modelů s pokusy (9x%) pokrytí gamutu P3 (pravděpodobně Display P3 s D6500), ale do ČR si nejspíš cestu nenajdou. Tento gamut je zamířen spíše na video produkci, úpravy fotografií budou pravděpodobně o sRGB potažmo AdobeRGB gamutu.

Objevují se i vlaštovky s OLED panely, ale u nich CMS(kalibraci) moc nedovedu představit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

duplicitni submit, prosim o smazani

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U HP objednat Probooky nebo Elitebooky na míru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U HP a asi i jiných mne fascinuje urputnost udávat velikost barevného gamutu LCD panelu vůči gamutu NTSC. Ano, pokrytí 100% sRGB odpovídá 72% gamutu NTSC, ale 72% gamutu NTSC nemusí nutně pokrývat 100% gamutu sRGB. Asi jde o záměr, jak panely se zhruba stejně velkým, ale posunutý gamutem (překrývajícím se jen z části s sRGB) snáze prodat. :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud člověk nutně nepotřebuje širokej gamut, tak si kolega pořídil taky nějaké leninovo s 6C nebo 8C řízkem a 1660Ti myslím. Měl jsem to v ruce a vypadalo to sympaticky, nepřehřívalo se to. Za ten peníz (do 30k) sympatická mašina. Jen by se někomu nemusel líbit "pouze" FHD panel, což by mi osobně nijak nevadilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude asi ten výše zmíněný Legion 5, jde primárně o herní ntb a pro jejich 1660Ti/RTX2060 by bylo 1440p v náročných AAA hrách nad jejich síly. Zkoušel jsem kolegův 4600H/RTX2060 a zdál se mi návrhem dobře vyvážený.

Jsem zvědav zda se dočkáme variant ntb s RTX3060/12GB, pro GPGPU aplikace by ten větší framebuffer byl fajn. Modely s RTX3080/16GB budou nejspíš v hladině 3000US$/EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že vzhledem ke spotřebě těch GPU bude velmi málo takových strojů v nabídce, protože budou spadat do kategorie DTR. A lepší to nebude, protože ten trend je zřejmý. A ano, těch 3k€ by sedlo.

S pozitivní nostalgií vzpomínám, kdy mainstreamové GPU požíralo kolem 50W a bylo se to tedy nacpat i do 15" šasí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se s tím nesral. Dal bych do grafu nejpomalejší Intel procesor, co není EOL, půl kila šedifky a to by bylo, aby pokroku nebylo! Aneb, nemusí být limetka, když stačí citrón...*

*všechny hodnoty grafů by byly pochopitelně žlutou barvou :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už by rovnou mohli prodávát procáky s připájeným chladičem XD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V diskusi pod články o nevydanych CPU intelu, se tu párkrát objevil názor:
"Však on intel najde test, ve kterém AMD porazí "
Nevím kdo to psal. A nebudu to hledat. Ale dávám mu +1.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SPECRATE 2017_int_base
: - D
Jako vážně?
No ale na druhou stranu to můžeme porovnat s AMD Epyc 7702
https://www.amd.com/system/files/documents/amd-epyc-7002-scalemp-speccpu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.