Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Šedivou pastu najdete i pod heatspreaderem Xeonů E3 V2

Clovek az zasne nad rozdielnostou CPU jednotlivych vyrobcov. Tam kde by sa z jedneho pomaly uz dymilo, druhy este len zacina throtlovat.

Neviem ci AMD CPU mozu bezne chodit na 80C, zvlast ked Tcase max. je v rozmedzi 61C-68C. V BIOSe mojej AM2+ dosky (1090T BE jemne postekleny z 16x na 16,5x a teda na 1100T BE) som nasiel warningy na CPU temp 50C, 60C a 70C, s 80C uz nikto nepocita :) Je to az usmevne.

Bez zataze mam teplotu CPU 28C-30C (defacto len o par C viac jak v cimre), v letnych horucavach 33C-35C (v cimre je vtedy cca 30C). Pri plnom zatazeni vsetkych 6 jadier cca 50C-52C, v letnych horucavach 55C. A to nemam ziadny NOCTUA NH-D14. Absolutne si neviem predstavit prevadzkovat AMD CPU (Ph II X6) na 70C-80C.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Člověk až žasne nad logickým uvažováním některých jedinců...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Viem kde je pes zakopany, ale aj tak je to zaujimave. Clovek by si pomyslel CPU jak CPU a musia vydrzat podobne veci a mat podobne vlastnosti - co samozrejme neplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelské varování BIOSu a mez pro throttling nastavená výrobcem jsou dvě zcela odlišné věci, které spolu nijak nesouvisejí. Krom toho křemík kteréhokoli současného výrobce bez problémů přežije ~115 °C.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale ked sa predpoklada na istom type CPU od isteho vyrobcu fungovanie do 50-60C (v idle 30C), zdravy rozum cloveku brani prevadzovat ho na 80-90C :), zvlast ked som o takych teplotach na Ph II X6 nepocul. Asi to nie je celkom typicke, celkom OK, ako v pripade toho Xeonu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty warningy v BIOSu nijak s konkrétními CPU nesouvisejí. Ty se jednou do BIOSu dostaly a jen se předávají verzím pro nové desky a procesory bez ohledu na to, na co konkrétně je nový procesor dimenzovaný. Je to de facto rudiment. Z hlavy nevím, jak Phenomy, ale třeba Bulldozer nemá throttling postavený primárně na teplotě, ale vytížení, takže se procesor na kritickou teplotu ve většině situací ani nemá šanci dostat. Už z tohohle hlediska nemá smysl dělat závěry vycházející z teplot procesorů obou výrobců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ved to. Len to potvrdzuje, ze x86 CPU oboch dnesnych velkych vyrobcov su v podstate neporovnetelne a dost ine. Porovnavat CPU na zakl. frekvencie prestalo byt mozne pred 11-12 rokmi (pocitam od Athlonu XP Palomino a + ratingami, aj ked mozne to nebolo uz v casoch K6-I,II a III kedze posl. CPU ozaj porovnatelny s Intelom na zakl. frekvecnie, bol K5). Porovnavat CPU na zakl. poctu jadier a vlakien prestalo byt mozne pre 6-7 rokmi. Navyse Intel a AMD inak myslia nielen throttling ale napr. aj TDP. Uz aj tie pocty jadier vo Win task manageri cloveka stvu a pri Inteli aby maturoval, ci su to iba vlakna a skutcny pocet fyzickych jadier je polovicny, alebo plnohodnotne jadra.

Takze to moze vyzerat nejako takto:
6-jadrovy (12 vlaknovy) Intel CPU sa poti na 85C pri 3,2 GHz. Jeho jednotkovy kumulativny vykon je 100 jednotiek. Je na hranici svojej definicie TDP. Pre CPU je to relativne normalny stav.
6-jadrovy (6 vlaknovy) AMD CPU sa poti na 57C pri 3,8 GHz. Jeho jednotkovy kumulativny vykon (vzhladom na prvy CPU) je 59 jednotiek. Nie je na hranici intelovskej definicie TDP. Opat pre tento CPU je to normalny stav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi je jasne ze uživatelské varování BIOSu a mez pro throttling nastavená výrobcem jsou dvě zcela odlišné věci. Osobne mam warning na CPU temp vypnuty (co sa da asi tazko spravit s throtlovanim CPU pri nejakej teplote - to sa vypnut neda).
Basnik tym chcel povedat len to, ze pre Ph II X6 sotva kto predpoklada, ze ho niekto bude prevadzkovat na 80-90C, preto IMHO ten warning v BIOSe pre take teploty nie je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některá CPU jsou prostě vyrobena tak, že této teploty nedosáhnou ani při maximálním zatížení, ale pak se na nich nedá převařit voda, když potřebujete :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ved to. Neni kremik jako kremik, CPU jako CPU. Ina velkost tranzistorov, ine vyrobne technologie a postupy, litografie, napnuty kremik, zasopleny kremik, dielektikum, pol kila hafnia, europia, gadolinia a inych exotik co kupime v trafike :) ...

Proste jednomu CPU ani moc nevadi ze ide na 80C-90C, pre iny je to totaaaalne netypicke.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V práci mám notebook (core2 duo) a když má ten procák v klidu 60 stupňů, tak jsem rád. Při normální práci to má klidně přes 70, při zatížení to leze i ke stovce.

Doma mám výkonnější desktop (i5 quad) a v klidu to má kolem 40 s dodávaným chladičem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, mel bych dotaz - ta sedivka je u vsech Ivy Bridge? Minuly tyden jsem koupil i5-3570K a k tomu pana chladice ARCTIC Freezer 13 Continuous Operation a teplota se mi v klidu drzi na cca 30 stupnich (mistnost byla 25) a v plne zatezi nejde pres 50. Tak zeby jina pasta? Teplota monitorovana z linuxu pomoci "sensors"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

spíš jiný procesor

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Toľko rokov vývoja a nakoniec nejaký dement tam napchá ramu čím znehodnotí celý procesor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni dobou se nemuzu ubranit dojmu, ze si z nas Intel dela poradnou prdel. Asi budu muset nakoupit jinde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel si teď trošku naběh s ultrabookama (halda peněz na promotion a kde nic tu nic), tak se holt snaží ušetřit kde to jde (i kde to moc nejde :()

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám pocit, že po roce "vývoje" uvedou novou řadu procesorů, které budou při stejném zatížení míň topit - budou mít totiž jinou pastu. ;o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odborne sa sa tomuto novému Inteláckemu vynálezu hovorí "kurvítko"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ani ne, Intel na tyhle praktiky moc není. Existuje jiná, široce užívaná technika užívaná všemi ostatními výrobci, a to pájení směsí ZnSn, kdežto intel používá směs s příměsí stříbra, a kvalita spojů je řádově lepší. Tohle je také asi z 90% příčina smrti notebooků obsahující chip od AMD nebo nVidie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne nerozumim. Intel dodava material pro pajeni CPU na desku notebooku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel dodává i základní desky a jiný HW. A nakonec i na jejich CPU je pár součástek pájených.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

- kvalita spojov zo striebrom je vyššia ako bezolovnej pájky ale na olovenú pájku sa nechytá
- nechce sa mi veriť že intel si tie ich dosky aj vyrába skôr si myslím že to pre nich robí iná firma
- link ku tomu že intel vyžaduje pájku zo striebrom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc by mne zajímalo, jak je na tom s kvalitou pájky řada základních desek Gigabyte Ultra Durable ... když už se tím Gigabyte tak chlubí (a jestli to celé není jen o lepších kondenzátorech, zatímco hardware je ošizený jinde).

Bohužel, nemám jak vyzkoušet, kromě toho, že si na to zkusím za pár let vzpomenout až ta PC doslouží (jestli kvůli vadě, nebo jen zastaralostí).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Stale se opomiji moznost, ze nova technologie 3D/22nm ma nejaky problem s vyssimi teplotami, a proto Intel cipy na rozvadec nepaji. To ze pouziva smecko pastu, to je vec druha.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.