Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Kaby Lake se odsouvá, bude stát proti Zenu

Intel Kaby Lake (známý též jako Skylake-refresh) se na trh podle zdrojů z branže nedostane o moc dříve než AMD Zen. Oba budou reálně dostupné plus mínus ve stejnou dobu…

Původním plánem Intelu byla náhrada 14nm procesorů Skylake 10nm procesory Cannonlake. Jenže s 10nm výrobou nešlo vše podle plánů, přestože ředitelka Intelu Renée James tvrdila opak (za což byla následně odejita), a tak se mezi zmíněné generace dostala třetí 14nm (jakožto plán B). Poprvé jsme o ní mohli slyšet zhruba před rokem - to se o ní ještě mluvilo jakožto o Skylake-refresh. Od června už byla známa pod názvem Kaby Lake.

Intel Kaby Lake Specifikace 01

O změnách oproti architektuře Skylake není příliš známo, zmiňovány byly hlavně inovace v multimediální výbavě (10bit HEVC, VP9), ale jistě dojde i na nějaké to procento výkonu navíc. Hlavní otázkou je ovšem: kdy? Termínu dostupnosti jsme se věnovali naposledy v listopadu minulého roku, kdy se na veřejnost dostala roadmapa Intelu:

Původně měl Kaby Lake vyjít někdy v první polovině roku 2016, aby dohnal skluz daný nástupem 14nm výroby, v jehož důsledku se např. Skylake dostal na trh až v srpnu místo (pro Intel tradičního) jara. Už v červenci ale bylo jasné, že Kaby Lake pro desktopové sockety půjde do světa nejdříve v září 2016. Nyní maluje roadmapa Intelu tuto řadu na čtvrtý kvartál, odhadem tak na polovinu října.

Nyní od distributorů (kteří mají aktuální informace od všech výrobců o plánech s nadcházejícími produkci) přichází zpráva, že Kaby Lake zřejmě nebude dostupný v říjnu, jak loni Intel plánoval, ale později. Velkoobjemová výroba má být spuštěna teprve ve čtvrtém kvartálu, což znamená, že loňský plán - uvést ultrabookové modely v polovině roku a desktopové v polovině podzimu - asi nebude možné dodržet. Ultrabooková varianta se dočká výroby malého objemu čipů v polovině roku a zahájení velkoobjemové výroby v listopadu nebo v prosinci. Čipsety řad Z270 a H270 podle aktuálních informací nebudou uvedené dříve než v říjnu.

Pokud se Intel odhodlá vydat Kaby Lake pro Ultrabooky alespoň symbolicky na základě malé várky čipů vyrobené v polovině roku, pak by se na trh dostaly nejdříve před začátkem školního roku. Co se týče desktopové řady, nelze na základě nově dostupných informací předpokládat, že by během letošního roku mohla být dostupná v jiném než symbolickém množství. Intel Kaby Lake čeká patrně podobný scénář jako AMD Zen, jehož první modely budou uvedené na konci letošního roku s tím, že zbytek řady půjde na trh začátkem roku 2017. I přes velký skluz bude mít Intel s Kaby Lake dvě výhody: Jedna spočívá ve faktu, že půjde již o třetí 14nm generaci Intelu, zatímco Zen je pro AMD první zkušenosti se 14nm procesem. Druhá výhoda tkví v tom, že ačkoli se hovoří o dvou 14nm procesech, je technologie Intelu pokročilejší a poněkud více „čtrnáctinanometrová“ než technologie Samsung/GlobalFoundries (případně TSMC), které částečně vycházejí z 20nm výroby.

Diskuse ke článku Intel Kaby Lake se odsouvá, bude stát proti Zenu

Úterý, 8 Březen 2016 - 14:51 | tochl | Jasně, pro XP stačí, W2k je už přece jen na...
Pondělí, 7 Březen 2016 - 20:04 | Mirda Červíček | Jasně, pro XP:)))))).
Pondělí, 7 Březen 2016 - 17:34 | Borek Zanda | Snad nebude zamrzávat jako SkyLake. A jako malou...
Pondělí, 7 Březen 2016 - 15:59 | xrodney | Max 4jadro na 95w mi nijak moc neimponuje. Jeden...
Pondělí, 7 Březen 2016 - 14:10 | eddward | Neviem no, za normalnych okolnosti Intel by nemal...

Zobrazit diskusi