Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Larrabee, tedy Knight's Corner, půjde do prodeje

Pekny clanok,dakujem. Viac takych prosim!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pěkný článek.
Ukazuje se, že Enviromental mapping je daleko použitelnější než raytracing. Odraz ve sniperce byl už v Counter-strike: Source, sice se obraz nepřekresloval plynule s každým snímkem, ale jednou za X snímků, ale zase na to nebyli potřeba 4 servery narvaný kartama :D

S refrakcí je to trochu horší, na to je raytracing jak dělaný, ale pravěpodobně by to šlo řešit pomocí shaderů (sice ne úplně realisticky, ale zato rychle)

Několikanásobné rekurzivní odrazy a refrakce jsou sice hezké, ale myslím, že hry si bohatě vystačí s jednou úrovní.

Po tom co jsem teď viděl tak nevěřím, že raytracing se ve hrách objeví minimálně v následujících 5-10 letech. Alespoň ne v takovéto plné podobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je i v tom, že dokonale přesné odrazy nepůsobí přirozeně, protože samotná realita není dokonalá. Každý povrch má určité vlastnosti, které se v mnoha ohledech na podobě odrazu projeví, vliv má i to, že se světlo nešíří vakuem ale vzduchem... A tohle všechno dokáže s daným výpočetním výkonem mnohem realističtěji přiblížit rendering. Otázka je, jestli to vůbec někdy bude jinak - za 5-10 let stoupne nejen dostupný výkon pro raytracing, ale obdobně i pro rendering. Na co si vývojáři stěžují víc je směr, kterým MS posunul DX počínaje verzí 10. Direct 3D bylo od toho "direct", že vývojářům umožňovalo přímý přístup k hardwaru. Dnes je mezi vývojářem a hardwarem příliš mezivrstev, které na efektivitě a využitelnosti HW prostředků nepřidávají...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby to bylo skutečně realistické, bude třeba zakomponovat pravděpodobnostní modely vedle klasické algebry, a řídit tím veškeré chování - o ty odrazy, ity to šíření vzduchem. Je to jediná možnost, jak se dá realita popsat tak, aby se to skutečně blížilo. Což hned tak nebude, implementovat cokoliv z této oblasti do hw je velmi problematické.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle projekt má imho stejný problém jako Larabee - kdyby se ten čip mohl nějakým způsobem zhmotnit z prezentací přímo do obchodů, byl by to hit. Jenomže ve skutečnosti jde jenom o plán a AMD ani nV pravděpodobně nedají svým zamněstnancům rok dovolené, aby dovolili Intelu je dohonit.

A za ten rok bude mít AMD čipy nové generace, výrazně uzpůsobenější pro výpočetní úlohy a nV, i když zatím mlčí, taky vyvíjí nástupce pro Fermi (která je konec konců na HPC zaměřená už teď). Navíc, dá-li Bůh budou v té době všichni používat 22nm proces (akorát Intel mu bude říkat 19nm a označovat ho jako "10+" :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukazuji to na ISC'11, tak uvidime. A koukam, ze vsichni maji podobna NDA :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rýt zrovna do intelu, že nadhodnocuje svůj výrobní proces, je jako rýt, že letecká doprava není bezpečná.

Když se podíváš na charakteristiky daného nodu (řekněme 45nm intel vs. 45nm ostatní), tak intel má všechny vlastnosti cca o node před ostatníma. Pochopitelně až na velikost sram, kde je jen průměrný - to ale vyplývá ze zaměření na procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

počkej, odkdy se světlo nešíří vakuem? snad ZVUK se nešíří ve vakuu, ale světlo to ovlivní jak? kdyby to tak bylo, tak ze slunka na nás nic nesvítí ne? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

(samozřejmě reakce na no-X, nějak jsem zapoměl na "reagovat")

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od té doby, co má Země atmosféru, se tu světlo šíří vzduchem a ne vakuem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ano ale šíří se i vakuem ;-) sem to pochopil tak že vakuem podle tebe prostě ne ;-) no to je jedno, ale počítat při raytracingu s atmosférou je jasné ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Světlo se samozřejmě vakuem šíří. Ale no-X měl na mysli, že většina výpočtů počítá s jednoduchým šířením paprsku odpovídající šíření ve vakuu. Ale pokud zrovna nehrajete Wing Commandera, tak musíte počítat s šířením ve vzduchu, kde panují jiné podmínky. Záleží jestli je ten vzduch teplý nebo studený, jaká je vlhkost.. A to všechno má nezadbatelný vliv na to kudy je "veden paprsek".
A to pominu fakt, že žádná paprsek fakticky neexistuje a IMO s raytracingem nejste schopen zachytit odraz z difrakční mřížky. Protože raytracing vychází z Newtna a ignoruje kvantovou fyziku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, sem ho trochu blbě pochopil, já že podle něj ve vakuu světlo vůbec ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wing Commander neni jedina hra z vesmiru ... a bylo by sranda mit hru ve ktere obleknete skafandr, vylezete do oblasti bez atmosfery a engine se prepne z rasterizace na raytracing ...

Tobe se rekne, ignoruje kvantovou fyziku ... kolik myslis ze fotonu by soucasne graficke karty zvladli spocitat pres kvantovou fyziku? 100? Chyba lavky, ani jeden protoze nemame kvantovou teorii gravitace. Predstava ze realisticky obraz se bude pocitat fyzikalne realistickym engine je zcestna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak kvantovou fyziku na modelovani optiky ve hrach urcite nepotrebujeme, leda ze byste modeloval jak nejaci spatnaci muci nejakou slecnu pri Youngove pokusu na stole.
Ale asi jste mel namysli vlnovou optiku a ta uz by se celkem hodila.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On tomyslel tak, ze se svetlo siri vzduchem a ne vakuem. A ne ze se vakuem sirit nemuze :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste by me zajimalo kolik miliard tato sranda Intel doted stala, uz pred lety to byly nejak 3 mld, neska uz to bude tak dvojnasobek.Za ty prachy by uz AMD bylo dneska o 3 generace dal vcetne Fusion.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se za lehký offtopic, ale můžu se zeptat na jednu věc? Co je to za "módu" psát za český název měsíce v závorce slovenský? Oni naši slovenští sousedé umí všechna česká slova, jen těch 12 slovíček týkajících se měsíců si ne a ne zapamatovat? Není to trochu divné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z našeho pohledu to možná není patrné, ale slovenština má názvy měsíců podobné, jako třeba němčina a angličtina, takže české jsou oproti nim zcela odlišné a dělají mladším ročníkům problém. Nevidím důvod, proč jim nevyjít vstříc, vždyť to nic nestojí a nikoho neomezuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, pravdupovediac som si tých slovenských v zátvorke pri čítaní ani nevšimol.

Ale inak musím súhlasiť s no-X, lebo aj naprik tomu, že som starší ročník a rozumiem v podstate všetkému, tak taký srpen/září/říjen mi robí "problém od narodenia", lebo nikdy neviem ktorý to je mesiac ;-)

Inak neviem prečo vaši jazykovedci museli "počešťovať" v podstate úplne všetko čo im kedy prešlo cez ústa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosty souhlas s tretim odstavcem, takto ma zase kazdej cech, co neovlada nemcinou a anglictinou, problem se orientovat co je to septembr-decembr atd. cech zna akorat april a mai.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč se v článku opakovaně píše název "Knight's ferry", když i ve vyfocených materiálech a co jsem teď googlil je uvedený název "Knights ferry"? Má v tom hokej i Intel nebo je to jen invence autora?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není to invence autora, v materiálech Intelu z IDF 2010 je apostrof, v novějších zase ne. Vzhledem k tomu, že to není oficiální název produktu, to moc neřeším...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych chtěl bych škodolibý, "opravil" bych tě na "... Vzhledem k tomu, že ten produkt nikdy nevydají, moc to neřeším..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.