Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel: Meteor Lake = výkon Raptor Lake s poloviční spotřebou. Bude i pro desktop

Zdroj: PCWorld

Šéfka PC divize Intelu Michelle Johnston Holthaus potvrdila, že mobilní procesory Meteor Lake nekladou vyšší výkonnostní ambice než současný Raptor Lake. Novinkou je nižší spotřeba…

Intel se na akci Innovation 2023 nápadně vyhýbal tématu výkonu, IPC, taktovacích frekvencí a pozici generace Meteor Lake proti současnému Raptor Lake. Již (před akcí) uniklé výsledky naznačovaly, že výkonnostně je Meteor Lake plus mínus na úrovni APU Phoenix od AMD a produktů Intelu z rodiny Raptor Lake. Stále však existovala možnost, že jen Intel chystá velké překvapení a testy byly provedené na vzorcích s uměle omezeným výkonem.

Meteor Lake ~ Raptor Lake s poloviční spotřebou

Podle všeho tomu tak není. V rozhovoru pro PCWorld potvrdila šéfka PC divize Intelu, Michelle Johnston Holthaus, že Meteor Lake cílí na výkonnostní úroveň Raptor Lake při poloviční spotřebě. Jinými slovy že výkon na úrovni APU Phoenix je definitivní.

Meteor Lake v desktopu

Druhé překvapení, které Holthaus přinesla, byla odpověď na téma Meteor Lake a desktop. Výslovně potvrdila vydání Meteor Lake pro desktop v roce 2024 a dále, že Intel chce jít strategií jednoho produktu pro desktopový i mobilní segment:

Chci jednu procesorovou rodinu od nejvyššího po nejnižší pro oba [mobilní i desktopový] segmenty.

--- Michelle Johnston Holthaus, září 2023

Tím začněme, neboť jde o zvrat a navíc je zde i rozpor oproti dlouhodobějším plánům, ve kterých Intel ohlásil (pro generaci následující po Meteor Lake) desktopový Arrow Lake a mobilní Lunar Lake:

Lunar Lake je od základu nový návrh a mikroarchitektura procesoru, který byl postaven s ohledem na výkon a watt pro mobilní zařízení.

--- Michelle Johnston Holthaus, leden 2023

Jinými slovy s Meteor Lake chce Intel jednu procesorovou rodinu, která pokryje mobilní i desktopový trh, aby to s další generací opět rozdělil na desktopový Arrow Lake a mobilní Lunar Lake(?)

Nyní se vraťme k samotné podstatě sdělení, tedy že Meteor Lake bude existovat i v desktopové verzi. Meteor Lake původně skutečně byla generace, která měla pokrýt oba segmenty (tak byly zprvu plánované i Cannon Lake, Ice Lake a Tiger Lake). Původně měla přijít jako nástupce Alder Lake, a v důsledku různých zdržení došlo na plán B (Raptor Lake) a následně ještě na plán C (Raptor Lake-refresh).

Výtěžnost výroby

Meteor Lake nedosáhl taktovacích frekvencí, při kterých by byl schopný nabídnout mezigenerační navýšení výkonu, což byl důvod, proč ho v desktopu zastoupil Raptor Lake-refresh. Zároveň se proslýchalo, že výtěžnost nedosahuje stavu, při kterém by pro Intel bylo rentabilní vyrábět větší dlaždici (8+16), která by byla potřeba pro segment high-endu (proto v desktopu i v mobilním prostoru zůstanou top-modely postavené na bázi Raptor Lake-refresh). Intel na Innovation nicméně mluvil o skvělé výtěžnosti, která je lepší než u produktů předchozích generací.

Jak si to dát dohromady? Musíme si uvědomit, že ve vztahu k Meteor Lake mluví Intel o dlaždici velké asi 74 mm² (teoreticky i 40 mm², což je odhadovaná plocha dlaždice se dvěma velkými jádry), zatímco předchozí generace (Raptor Lake) je 257 mm² velký monolit. Je tedy logické, že pro 3,5× větší monolit je v začátku výroby výtěžnost horší, než u křemíku v řádu desítek čtverečních milimetrů. Intel tedy nesrovnával jablka s jablky (výtěžnost stejně velkých čipů), ale aby trochu rozptýlil zvěsti o problematické výtěžnosti, srovnává výtěžnost dvou konkrétních (plochou násobně odlišných) kusů křemíku - jablek a hrušek. Ostatně pokud by skutečně výtěžnost v přepočtu na jednotku plochy byla lepší, bylo by pro Intel lukrativnější vyrábět i větší čipy na architektuře Meteor Lake a procesu Intel 4 (nikoli je rušit či odkládat).

Co je to desktop?

Celá situace je jedno velké déjà vu. Už u generací jako Cannon Lake, Ice Lake a Tiger Lake (když se začalo proslýchat, že skončí jen jako procesory pro úsporné notebooky bez ambicí pro desktop) sliboval Intel i ústy tehdejšího CEO Briana Krzanicha, že dojde i na vydání v desktopu. Tento slib byl pak „dodržen“ vydáním mini-PC, které mělo připájenou mobilní verzi procesoru. Jde tedy o jednu z možností, jak v budoucnu formálně vyplnit příslib vydání v desktopu, kterým Intel vytváří zdání, že vše jde podle plánu a zvěsti o problémech nemají opodstatnění.

Intel 8i3CYSM = mini PC s Cannon Lake = slib Cannon Lake v desktopu splněn

Další možností je skutečně vydat socketovou variantu pro klasický desktop. I to však bude mít nějaký háček, neboť to vůbec nezapadá do stávajících plánů Intelu. Letos na podzim Intel pro desktop vydává Raptor Lake-refresh, na příští podzim ohlásil Arrow Lake. Pro standardní desktopovou generaci postavenou na Meteor Lake, která bude pokrývat všechny segmenty „od nejvyššího po nejnižší“ (cituji Holthaus), zjevně není časový prostor.

V tomto případě tedy vyplývá, že buďto Intel vznik takového prostoru očekává (odkladem Arrow Lake), nebo Meteor Lake nepokryje všechny segmenty (jak říká Holthaus „od nejvyššího po nejnižší“) a bude na něm postaven pouze nějaký low-end nebo mainstream. To by nebylo překvapivé, už loni se proslýchalo, že by Intel na bázi Meteor Lake mohl vyrobit nižší modely jako doplňky k Arrow Lake, kterým pokryje spíše high-end.

Rozhodně však bude zajímavé pozorovat, zda se Intel dokáže vypořádat se všemi vlastními sliby více než jen symbolicky, protože se jejich velká část vzájemně vylučuje.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel: Meteor Lake = výkon Raptor Lake s poloviční spotřebou. Bude i pro desktop

Neděle, 1 Říjen 2023 - 19:03 | no-X | „Opet optimalizace vyhradne na pocitacove hry“ „...
Středa, 27 Září 2023 - 11:56 | tombomino | tak to bylo jasny :)
Středa, 27 Září 2023 - 11:46 | del42sa | https://wccftech.com/intel-clarifies-meteor-lake-...
Středa, 27 Září 2023 - 10:35 | Waffer47 | Vim ze bude na 100% odklad, tradice intel-u, 6...
Pondělí, 25 Září 2023 - 22:32 | melkor | To je zase keců. Rozumíš vůbec tomu co plácáš?...
Pondělí, 25 Září 2023 - 22:05 | tombomino | Tak on k tomu rikal, ze je mozne, ze to byl...
Pondělí, 25 Září 2023 - 21:58 | Arctia | Neboj, zitra bude pohadka o bojovem kouzelnikovi...
Pondělí, 25 Září 2023 - 21:42 | Akulacz | No nevím jestli to je technologie za 100$......
Pondělí, 25 Září 2023 - 19:20 | g6free | To je sice pekne, ze ma AMD na trhu cpu za $10000...
Pondělí, 25 Září 2023 - 18:51 | no-X | Více kusů křemíku na společném interposeru měla...

Zobrazit diskusi