Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel Optane Persistent Memory 512GB v ceníku za $7816

S kamaradkou jsme vybirali notas a prvni filtr jsem nastavil, ze notasy pouze s SSD bez Intel Optane. Docela to vyber zuzilo, dobry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, možná v nějakém hodně specifickém obchodě, ale na Alze má Intel Optane 50 notebooků z 2200+.
Takže to výběr zúží spíš kdyby někdo Optane naopak chtěl.
(Zaškrtnutí pouze SSD, což zřejmě vyškrtne i Optane, to zmenší asi na 1200, ale stejně mnohem účinnější první filtr bude cena nebo velikost.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel tu piramidu namaloval hodně krutou k HDD.
Staví je na pozici cold storage.
To asi odpovídá realitě v serverové oblasti.
Ale to že jsou na úrovni páskových mechanik, to je dost velká potupa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Namaloval ji na nic. Uplne dole maji byt opticke archivy. Jediny to opravdovy "cold storage".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> To asi odpovídá realitě v serverové oblasti.

Rekl bych spis ze to neodpovida realite vubec nikde. HDD maji s TAPE asi tolik spolecneho jako s SSD, nebo spis jeste min. Namichali jablka s parkami, ale tak koho to uz u Intelu prekvapi...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To není až tak pravda. Je to cold storage v pojetí toho, co v příštích letech přijde.
Vemte si;
RAM s přístupovou dobou v desítkách nanosekund.
Optane DIMM se stovkami nanosekund (~10x pomalejší než RAM)
SSD se už počítá v desítkách mikrosekund (~100x pomalejší Optane DIMM)
HDD v desítkách milisekund (~1 000x pomalejší než SSD)
pásky v desítkách až stovkách sekund (~10 000x pomalejší než HDD)

Samozřejmě je to hodně orientační. Přístupové doby SSD jsou hodně variabilní podle typu SSD (SLC vs QLC a dle řadiče), stejně tak u HDD (od 15k SAS po SMR disky), a i v páskách to může být dost rozdílné. Ale ta pyramida prostě zhruba sedí.

Jiná věc je praktické využití. Na některé věci HDD pořád stačí, dá se jim pomoci různými cache (SSD, RAM), ale třeba u zálohování je ten postup D2D2T typicky:
1. Udělám na SSD poli snapshot
2. Stáhnu snapshot na zálohovací HDD pole
3. Zarchivuji na pásky

Ještě mě napadá počet přepisů. RAM neomezeně. Optane hodně přepisů (desítky tisíc?). SSD už tolik ne, stovky, možná tisíce. Moderní HDD už jen stovky, a už je zatěžuje i čtení. Pásky taky stovky včetně čtení. Optická média už jen desítky. Hliněná tabulka je WORM :)

Mně ta pyramida prostě smysl zhruba dává. A v rámci marketingového jazyka se nedá nic namítat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> pásky ~10 000x pomalejší než HDD

Pyramida by smysl davala, kdyby mela oddelene spodni patro pro pasky. Sam rikate ze jsou 10000 pomalejsi nez HDD, coz je vetsi rozdil nez mezi vsemi ostatnimi levelmi pyramidy.

> Optane hodně přepisů (desítky tisíc?).

FYI je to kolem 1-1.5 miliona, pokud si dobre vzpominam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nesouhlasím.
Tahle pyramida se týká hlavně horní špičky, co se týká úložišť; tj. od RAM po SSD. Pásky spadají společně s HDD nebo optickými médii do kategorie "ostatní", v tomto případě nazvané cold storage. Jde o to, že HDD se stejně jako pásky s Optane DIMM nedají srovnávat, a jsou proti tomu cold storage. Jde o marketingový materiál, nemá to být dokonalý a vše obsahující diagram pro hnidopichy. Má to popsat, kam Optane DIMM spadá. A to pořád jasně splňuje.

Optane DIMM se v žádném ohledu nedá s HDD srovnávat, mají úplně jiné využití. Nedojde k situaci, kdy se člověk bude rozhodovat mezi HDD nebo Optane DIMM. Stejně jako se nebude rozhodovat mezi Optane DIMM a páskami. Ale rozhodování mezi SSD, Optane DIMM a RAM, to už bude běžnější situace, a tam právě patří tento obrázek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu rozhodovani..zatim mi trochu unika scenar, kde OPM pasuje. Typicke scenare, kde se vyuzije hodne RAM ..rychla prace nad specifickymi daty, to neresi, protoze je to pomale. Jako ulozni prostor oproti SSD je to zase hodne drahe s malou kapacitou. Snad jako cache v nejakych spec scenatich., kde SSD bude uz pomale..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, taky úplně nevím, který usecase právě tenhle typ storage využije. Zase o tolik levnější nebo kapacitně větší než RAM to není, aby stálo za to adaptovat úplně novou technologii se všemi riziky, co to má.
Nekoukal jsem, jaké s tím má Intel plány, ale pokud např. řádově sníží poměr cena/kapacita, může to být zajímavé tam, kde jde o hodně dat. Přeci jen je to řádově rychlejší než PCI-e, infiniband nebo fiber. Každopádně doufám, že se s tím potkám, a hlavně že Optane paměti časem hodně moc zlevní, chtěl bych to domů (v PCI-e variantě) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve spojení s Windows by se tato novinka mohla stát slušným zdrojem nečekaných problémů. Někdy je prostě lepší o ten obsah přijít ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky je to serverová technologie a windows dá na server jen sebevrah.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byste se divil, ale spousta adminů ve firmách, tedy hlavně v bankách, jsou klikači, příkazová řádka jim nic neříká. Furt se ptaj na elementární věci, jako třeba jak nastavit SSL na webserveru a já jim furt odpovídam : RTFM! Ti největší zoufalci si to objednávaj jako službu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Windows Server Core na takový flákače.
Jinak u nás se jede cca půl na půl Linux vs Windows Server a osobně to jako linuxák vítám, protože pro některé nasazení bych Linux použít nechtěl.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám spoustu velkých firem, které znáte určitě taky (a proto je nebudu jmenovat), kde jedou např. databáze na serverech s Windows. Nemyslím Microsoft SQL (MSSQL na produkci na Linuxu nemá nikdo, koho znám, ani z vyprávění), ale třeba Oracle. Neříkám, že je to skvělý nápad, ale je to tak, prostě ty situace jsou a nejsou až tak výjimečné, jak by se mohlo zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme primárně Oracle na OELu (jak RAC řešení pro hlavní IS, tak třeba 7TiB db pro DMS), ale třeba SAP máme odsourcovaný a ten u nás byl rozjetý nad Windows včetně Oracle (bylo to zakoupeno jako all-in-one řešení). Jenomže to asi za chvíli padne, protože SAP tlačí svojí HANU a ta pro Win není.
Má zkušenost s Outsourcingem je ale vesměs negativní a v mnoha případech doslova na blití.
Teď nasazujeme další službu, instalaci provádí třetí strana a po dlouhé době mám pocit, že vědí, co dělají.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.